Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Viljamsai Ņujorkā cīņa par kārtējiem rekordiem, Džokovičam sarežģīta misija

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viljamsai Ņujorkā cīņa par kārtējiem rekordiem, Džokovičam sarežģīta misija
"US Open" no lietus vairs nebaidās!
Foto: AFP/Scanpix

Šodien plkst. 18:00 Ņujorkā tiks dots starts sezonas pēdējam tenisam "Grand Slam" turnīram. "US Open" piedalīsies arī abas Latvijas spēcīgākās tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova, kuras startēs gan vienspēļu, gan dubultspēļu sacensībās. Vīriešu turnīrā titulu centīsies aizstāvēt Novaks Džokovičs, bet dāmu turnīrā šoreiz iepriekšējā gada čempiones nav, jo Flāvija Penneta beigusi karjeru.

"US Open" no lietus vairs nebaidās!

"US Open" galvenais jaunums šogad ir moderna jumta ierīkošana Artūra Eša vārdā nosauktajam stadionam. "US Open" tādējādi kļuvis par trešo "Grand Slam" turnīru, kur tenisa spēlēšana iespējama lietus laikā. Austrālijā ar jumtu ir aprīkotas trīs galvenās arēnas, bet Vimbldonā centrālais korts. Lietus problēma aktuāla palikusi vairs tikai Parīzē, kur šogad dabas stihiju dēļ tika zaudēta viena pilna spēļu diena.

"US Open" jumtu var aizvērt nieka septiņās minūtēs, tā izveidošana un ierīkošana izmaksāja 150 miljonus dolāru. Lai arī "US Open" lietus ziņā nav tik bēdīgi slavens kā Vimbldona, vīriešu turnīra fināls no 2008. līdz 2012. gadam piecus gadus pēc kārtas slikto laikapstākļu dēļ notika pirmdienā. Laikā uz 2018. gada turnīru jābūt gatavam vēl vienam jumtam, kas plānots Luisa Ārmstronga vārda nosauktajai arēnai. Jāpiebilst, ka pēc diviem gadiem būs jauns Ārmstronga korts.

"US Open" renovācijā kopumā ieguldīti 550 miljoni, kas iekļauj arī jaunu kortu izveidi. Vēl viens no šī turnīra jaunumiem infrastruktūras ziņā šogad ir jaunais "Grandstand" korts, kura ietilpība ir 8125 sēdvietas. Ārmstronga kortā (tas būšot gatavs pēc diviem gadiem) ietilpība būšot 15 000, turnīram ļaujot vienā dienā uzņemt aptuveni 50 000 skatītāju, kas būtu par 10 tūkstošiem vairāk nekā līdz šim. Kā zināms, Eša stadions var uzņemt vairāk nekā 23 tūkstošus (23 200).

Kā jau ierasts ik gadu, notikusi prēmiju fonda palielināšana. Tenisisti sadalīs 46.3 miljonus, kas ir par četriem vairāk nekā pērn. Vienspēļu turnīru čempioni saņems 3.5 miljonus, bet visi 128 dalībnieki kā vīriešu, tā sieviešu sacensībās jau garantējuši 43 300 dolāru vēru čeku – tik pienākas par zaudējumu 1. kārtā.

Bez Federera, Berdiha un Gulbja

"US Open" šogad notiks bez diviem Top 10 spēlētājiem. Pieckārtējais čempions Rodžers Federers jau pielicis punktu sezonai, nespēlējot kopš Vimbldonas. Tomāšs Berdihs prestižo turnīru spiests izlaist apendicīta dēļ. Šogad Ņujorkā nespēlēs arī Latvijas pirmais numurs Ernests Gulbis, kuram nozīmīgākās sacensības jāizlaiž plaukstas locītavas savainojuma dēļ. Vīriešu turnīrs šogad iztiks arī bez Tomija Robredo. Vairāku labi zināmu un titulētu spēlētāju nebūs arī dāmu turnīrā. Dopinga lietotāja Marija Šarapova arvien gaida savu likteni, Viktorijai Azarenkai gaidāms ģimenes pieaugums, bet neilgi pirms piektdien notikušās izlozes par nespēlēšanu Ņujorkā paziņoja viena no labākajām amerikānietēm Slouna Stīvensa, kurai ir labās pēdas savainojums.

Marejs labākajā formā no favorītiem

Kā jau ierasts pēdējos dažos gados, vīriešu sacensībās galvenais favorīts ir Novaks Džokovičs. Serbijas tenisists sezonas pirmajā pusē bija teju neuzvarams un triumfēja gan "Australian Open", gan arī pirmoreiz "French Open", beidzot noformējot karjeras "Grand Slam", kas izdevies tikai astoņiem tenisistiem. Džokoviča forma kopš triumfa Parīzē bijusi ne tik laba, cik pats vēlētos.

Vimbldonā bija sensacionālais zaudējums 3. kārtā Semam Kverijam, bet olimpiādē viņš jau 1. kārtā nespēja atrast veidu, kā apturēt Huanu Martinu Del Potro un viņa vareno "forehand". Jā, Džokovičs starp abiem šiem turnīriem uzvarēja Toronto, bet Kanādā nespēlēja neviens no citiem lielā četrinieka tenisistiem, Noles triumfu "Rogers Cup" turnīrā padarot par ļoti pašsaprotamu lietu. Džokoviču šovasar nomocījis plaukstas locītavas savainojums. Pirms starta Ņujorkā pasaules pirmais numurs neslēpa, ka nav 100% kondīcijā, bet tai tuvojas. "US Open" titulu nevienam nav izdevies aizstāvēt kopš 2008. gada, kad piekto reizi pēc kārtas triumfēja Federers.

Kamēr Džokovičam ir savainojuma un sliktas formas problēmas, par galveno favorītu varētu uzskatīt Endiju Mareju, tiesa, viņam joprojām ir atvēlēts otrais numurs, un tas arī ir ļoti labi saprotams. Endijs ir uzvarējis 22 no pēdējiem 23 mačiem, šajā posmā otro reizi uzvarot Vimbldonā un arī otro reizi iegūstot olimpisko zeltu. Skota uzvaru sērija pārtrūka Sinsinati finālā pret Marinu Čiliču. Tajā mačā viņam esot bijis labā pleca savainojums, kas gan neesot nopietns. Tāpat par sevi esot licis manīt nogurums, jo iepriekšējā nedēļā ļoti daudz enerģijas – gan fiziskās, gan mentālās – zaudēts, cīnoties par Rio spēļu zeltu.

Marejs šogad var lepoties ar ko tādu, kas nav izdevies pat Džokovičam. Proti, Marejs spēlējis sezonas pirmo trīs "Grand Slam" finālos. Gan Melburnā, gan Parīzē viņš zaudēja Džokovičam, bet Vimbldonā, kur Džokoviča viņa ceļā nebija, uzvarēja, finālā pieveicot Milošu Raoniču. Protams, Ņujorkā no Mareja minimālā programma arī būs fināla sasniegšana. 2012. gada čempions pērn šeit šokējoši zaudēja 4. kārtā, piekāpjoties Kevinam Andersonam. Marejam toreiz bija ļoti saspringts vasaras kalendārs.

Šogad tādas kļūdas nav pieļautas, pēc Vimbldonas izlaižot Deivisa kausu un paņemot 10 dienu ilgas brīvdienas. Ja Marejs tiks līdz finālam, viņš kļūs par tikai ceturto tenisistu, kurš vienas sezonas laikā spēlējis četru "Grand Slam" turnīru finālos. Pērn to paveica Džokovičs, bet pirms viņa Rods Leivers (1969) un Rodžers Federers (2006-07, 2009).

Tāpat kā Džokovičam, plaukstas locītavas problēmas ir arī Rafaelam Nadalam, kurš šī savainojuma dēļ "French Open" izstājās pirms 3. kārtas mača. Rafa atgriezās olimpiādē, kur vienspēlēs palika bez medaļas, vispirms pusfinālā zaudējot Del Potro, bet pēc tam bronzas mačā piekāpjoties Kei Nišikori. Došanās uz Sinsinati, esot nogurušam, pie laba nenoveda, un spānis tur otrajā mačā spēja uzvarēt tikai četros geimos pret Bornu Čoriču. Kopš sava otrā "US Open" titula izcīnīšanas 2013. gadā Nadals Ņujorkā nav spīdējis. 2014. gadā viņš nespēlēja savainojuma dēļ, bet pērn 3. kārtā no 2-0 zaudēja Fabio Foņīni. Veselības problēmas Nadalam ir arī tagad, turnīra virzienā liekot raudzīties ļoti piesardzīgi.

Vai tuvāko divu nedēļu laikā redzēsim jaunu "Grand Slam" čempionu, piemēram, Raoniču vai Nišikori? Kopš 2009. gada Ņujorkā karjeras pirmo "Grand Slam" titulu izcīnījuši trīs tenisisti – Del Potro (2009), Marejs (2012) un Čiličs (2014).

Lielā četrinieka dominance "major" sacensībās gan arvien ir ļoti iespaidīga. Kopš 2005. gada "French Open", kad Nadals ieguva savu pirmo "Grand Slam" titulu, lielā četrinieka tenisisti savākuši 42 no 46 "Grand Slam" trofejām. Šajā laikā pie vārda tikuši tikai trīs citi tenisisti. Vavrinka uzvarējis divos, bet Del Potro un Čiličs vienā "Grand Slam" turnīrā.

''US Open'' vīriešu vienspēļu turnīra čempioni pēdējos 10 gados

GadsČempionsFinālistsFināla rezultāts
2015.Novaks DžokovičsRodžers Federers6:4 5:7 6:4 6:4
2014.Marins ČiličsKei Nišikori6:3 6:3 6:3
2013.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:2 3:6 6:4 6:1
2012.Endijs MarejsNovaks Džokovičs7:6(10) 7:5 2:6 3:6 6:2
2011.Novaks DžokovičsRafaels Nadals6:2 6:4 6:7(3) 6:1
2010.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:4 5:7 6:4 6:2
2009.Huans Martins Del PotroRodžers Federers3:6 7:6(5) 4:6 7:6(4) 6:2
2008.Rodžers FederersEndijs Marejs6:2 7:5 6:2
2007.Rodžers FederersNovaks Džokovičs7:6(4) 7:6(2) 6:4
2006.Rodžers FederersEndijs Rodiks6:2 4:6 7:5 6:1

Viljamsai cīņa par kārtējiem rekordiem

Tāpat kā vīriešu turnīrā, arī dāmu sacensībās galvenajai favorītei ir savainojuma bažas. Serēna Viljamsa turnīram gatavojas ar pleca savainojuma sekām. Šī kaite viņai liedza atbilstoši savām spējām nospēlēt olimpiādē, kur kļūdām ļoti bagātā mačā zaudēts Eļinai Svitoļinai, un aizstāvēt Sinsinati titulu. Viljamsu Ņujorkā gaida sarežģīts sākums, jo turnīra izloze viņai nav patīkama, 1. kārtā saņemot spēcīgo Jekaterinu Makarovu, Krievijas tenisisti, kurai viņa ir zaudējusi "Grand Slam" turnīrā (2012. gadā Austrālijā). Spēļu prakses un treniņu trūkums pirms tāda mača nav ideāla situācija.

Uzvarot Vimbldonā, Viljamsa atkārtoja Štefijai Grāfai piederošo rekordu ar 22 "Grand Slam" tituliem. Septītā trofeja Ņujorkā viņai ļautu kļūt par titulētāko tenisisti "major" titulu ieskaitē un arī tikt pie vēl viena rekorda. Ja Viljamsa uzvarēs "US Open", viņa garantēs palikšanu ranga 1. vietā arī pēc sezonas pēdējā "Grand Slam" turnīra. Tas nozīmētu virsotnē atrasties jau 187. nedēļu pēc kārtas. Šobrīd viņa jau ir garantējusi 186 nedēļas pēc kārtas, atkārtojot Grāfas rekordu. Ir vairāki varianti, kas Serēnai ļautu nosargāt 1. vietu arī bez titula izcīnīšanas.

Ranga 1. vietas liktenis būs viena no "US Open" sieviešu turnīra aktualitātēm. Tuvāko divu nedēļu laikā par to sacentīsies četras spēlētājas. Turnīra ievadā vistuvāk virsotnei ir Andželike Kerbere, kurai, rēķinot zaudētos punktus, ir 460 punktu pārsvars pār Viljamsu. Amerikāniete pērn zaudēja pusfinālā, bet Kerbere izstājās 3. kārtā. Abas šīs nedēļas rangā šķir nieka 190 punkti. Vācijas tenisiste pirmo iespēju kļūt par ranga līderi palaida garām Sinsinati, kur viņai misijas izpildīšanai bija nepieciešama uzvara finālā, toreiz svarīgo maču zaudējot Karolīnai Pliškovai. Teorētiskas iespējas pēc "US Open" būt 1. vietā ir arī Garbinjei Mugurusai un Agņeškai Radvaņskai.

"US Open" šogad nebūs pagājušā gada čempiones, jo Flāvija Penneta karjeru beidza pagājušās sezonas izskaņā. Itālijas tenisiste ir Ņujorkā, kur piektdien piedalījās izlozes pasākumos un noteikti turnīra norises vietā uzkavēsies vēl kādu laiciņu, klātienē atbalstot savu vīru Foņīni.

"US Open" sieviešu vienspēļu turnīra čempiones pēdējos 10 gados

GadsČempioneFinālisteFināla rezultāts
2015.Flāvija PennetaRoberta Vinči7:6(4) 6:2
2014.Serēna ViljamsaKarolīna Vozņacki6:3 6:3
2013.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka7:5 6:7(6) 6:1
2012.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka6:2 2:6 7:5
2011.Samanta StousuraSerēna Viljamsa6:2 6:3
2010.Kima KlijstersaVera Zvonarjova6:2 6:1
2009.Kima KlijstersaKarolīna Vozņacki7:5 6:3
2008.Serēna ViljamsaJeļena Jankoviča6:4 7:5
2007.Žustīne EnānaSvetlana Kuzņecova6:1 6:3
2006.Marija ŠarapovaŽustīne Enāna6:4 6:4

  -2 [+] [-]

, 2016-08-29 10:40, pirms 8 gadiem
43 tūkstoši par zaudējumu 1 kārtā.Es tomēr domāju ka kaut kas nav pareizi šajā vērtību sistēmā!

     [+] [-]

, 2016-08-29 10:41, pirms 8 gadiem
Azarenkai ģimenes pieaugums? ...viņa ar kādu ir izveidojusi ģimeni?...nav runas par kàzàm, bet vismaz kopdzīve ar kàdu partneri, kurš piekrīt, ka bērna dzimšanas apliecībā ir viņa vārds..
Ja nav partnera, tad nav ģimenes, bet gan vientuļā māmiņa...
Valdi, vai vari lūdzu pateikt, kurš ir partneris šajā ģimenē?

  -2 [+] [-]

, 2016-08-29 10:45, pirms 8 gadiem
Vai nu rakstu lasiju pavirši vai arī tiešām, autors neuzskatija par vajadzīgu uzrakstīt ar ko mūsējām pirmajā kārtā jāspēlē!

  -1 [+] [-]

, 2016-08-29 11:43, pirms 8 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Vai nu rakstu lasiju pavirši vai arī tiešām, autors neuzskatija par vajadzīgu uzrakstīt ar ko mūsējām pirmajā kārtā jāspēlē!
Pavirši domā! Vienmēr ir bijis un būs atsevišķs raksts.

Jātur īkšķi par Serēnu. Vispirms jāaizstāv pērnā gada punkti, pēc tam var arī piepelnīt klāt. Cerams, nespēlēt Cinci bija pareiza izvēle.