Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Ņujorkā sāksies sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ņujorkā sāksies sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs
Turnīra galvenais favorīts Novaks Džokovičs kopš triumfa Vimbldonā spēlējis nepārliecinoši. Borisam Bekeram darba netrūkst...
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Ņujorkā startēs tenisa sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs – "US Open". WTA ranga līdere Serēna Viljamsa ir esošā čempione dāmu vienspēļu turnīrā, bet kungu sacensībās 2013. gada čempiona nav, jo turnīru savainojuma dēļ izlaiž Rafaels Nadals. Kā ierasts, Latvijai pieaugušo sacensībās tikai Ernests Gulbis, kurš pirmajā dienā pie vārda vēl netiks.

Ņujorka gatava lielajam tenisam

"US Open" kopš 1987. gada ir gods būt sezonas pēdējam "Grand Slam" turnīram. Tāpat kā Melburnā, arī Ņujorkā sacensības notiek uz "hard" seguma. Atšķirībā no pārējiem trim "Grand Slam" turnīriem, "US Open" visos mačos izšķirošajā setā nepieciešamības gadījumā tiek spēlēts taibreiks, nevis uzvarētājs tiek noskaidrots ar divu geimu pārsvaru.

"US Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kas beidzas pirmdienā – vīriešu fināls notiks 8. septembrī. Jāatzīmē arī tas, ka vīriešu turnīrā 1. kārtu izspēlēs trīs dienās. Sacensības no Ņurjokas Latvijas skatītājiem būs vieglāk pieejamas nekā tas bija Vimbldonas gadījumā, jo "US Open" būs redzams abos Eurosport kanālos. Tāpat tenisu no Ņujorkas rādīs Sky Sports 3, ESPN un Tennis Channel.

Šogad Ņujorkā titulu aizstāvēt nevarēs Rafaels Nadals, jo spānim atkal savainojums. Ja 2012. gadā viņš "US Open" izlaida ceļgala savainojuma dēļ, tad šoreiz viņam nozīmīgais turnīrs ies secen plaukstas locītavas savainojuma dēļ. Tādas pašas problēmas dēļ Ņujorkā nespēlēs arī 2009. gada čempions Huans Martins Del Potro. Vīriešu turnīrā vēl vairāki nozīmīgi zaudējumi – Tomijs Hāss, Aleksandrs Dolgopolovs, Nikolass Almagro un Florians Maijers.

Dāmu sacensībās tik lielu iztrūkumu nav. Lielākais zaudējums ir "Australian Open" čempione Na Lī, kurai ceļgala savainojums. Toties ierindā būs pēdējo divu gadu čempione Serēna Viljamsa, kurai šogad pēdējā iespēja pateikt savu vārdu "Grand Slam" sacensībās. Bet par visu pēc kārtas.

Džokovičam otrais vai Federeram sestais?

Galvenais favorīts, protams, ir ranga līderis un Vimbldonas čempions Novaks Džokovičs. Viņš "Flushing Meadows" kortos finālā spēlējis pēdējos četrus gadus. Tiesa, uzvarēts tikai vienreiz – 2011. gadā. Divreiz finālā zaudēts Nadalam, bet vienreiz Endijam Marejam. Ja Vimbldonā Džokovičs bija savā labākajā formā vai ļoti tuvu tai, tad pašreiz Serbijas pirmais numurs ne tuvu tādā kondīcijā nav. Nole pēc kāzām vāji nospēlējis abus "Masters 1000" turnīrus – gan Toronto, gan Sinsinati zaudējums 3. kārtā.

Nadala nepiedalīšanās ir labas ziņas pieckārtējam čempionam Rodžeram Federeram. Pirmkārt, turnīrā nebūs viņa lielākā bieda (Rodžeram pret Rafu 10-23 bilance). Zīmīgi, ka abi Ņujorkā līdz šim ne reizi nav tikušies. Zinot to, ka Rodžeram ir jau 33 gadi, Ņujorkas tenisa fani abu savstarpējo maču klātienē tā arī var nekad neredzēt. Otrkārt, Federers izlikts ar otro numuru un Džokoviču ātrāk par finālu neredzēs. No favorītiem tieši Federers pirms "US Open" atrodas vislabākajā formā – viņš spēlēja Toronto finālā, bet nedēļu vēlāk sesto reizi uzvarēja Sinsinati. Starp citu, Rodžers pēdējos četros turnīros ticis līdz finālam. Ņujorkā ir labas iespējas šo sēriju turpināt, jo pirms gada Tomijam 4. kārtā zaudējušā Federera sieta pusē nav ne vien Džokoviča, bet arī Mareja, Tsongas, Vavrinkas un Raoniča.

Kas ar pārējiem? 2012. gada čempions Marejs kopš uzvaras Vimbldonā nevienā turnīrā nav ticis līdz finālam! Pēdējā gada laikā viņam tikai divi pusfināli (Akapulko un "French Open"). Endijs Top 10 spēlētājus nav uzveicis jau kopš pieminētās uzvaras Vimbldonā, tātad vairāk nekā gadu viņam nav uzvaru pret elites tenisistiem (0-7). Marejam papildus raizēm par sliktajiem rezultātiem jāuztraucas arī par izlozi, kas nav pasaka.

Stans Vavrinka pirms gada Ņujorkā tika līdz pusfinālam, kurā piecos setos zaudēja Džokovičam. Janvārī gūtā uzvara "Australian Open" varēja kļūt par atspēriena punktu vēl lielākiem panākumiem, taču Stans pēc Melburnas triumfa ar stabilitāti nav izcēlies. Jā, viņam ir uzvara Montekarlo "Masters 1000" turnīrā, taču ir arī vairāki turnīri ar agru izstāšanos un zaudējumiem pret tenisistiem, kuriem viņam nevajadzētu zaudēt.

Grigors Dimitrovs ir favorītu Top 5, lai arī viņš Ņujorkā nav uzvarējis nevienu maču. Tas par pieaugušo pamatturnīra sacensībām. 2008. gada junioru čempions 2011. gadā 1. kārtā zaudēja Gaelam Monfīsam, gadu vēlāk Benuā Pēram, bet pērn piecos setos pamanījās zaudēt Žuau Sousam. Nedaudz zemāk tiek vērtētas Miloša Raoniča un Žo-Vilfrīda Tsongas izredzes. Kanādas pirmais numurs ar savu iespaidīgo servi var izdarīt daudz. Savukārt pērn "US Open" savainojuma dēļ izlaidušais Tsonga pavisam nesen uzvarēja Toronto "māsterī" un ir vesels, kas nozīmē problēmas viņa konkurentiem.

Prognožu desmitniekā ir Latvijas pirmais numurs – neprognozējamais Ernests Gulbis. Viņš pēc "French Open" pusfināla sasniegšanas ir labākās formas meklējumos un pēdējos četros turnīros nav ticis tālāk par 2. kārtu. Ņujorkā pērn vienīgajā mačā piecos setos zaudējums Andreasam Haideram-Maureram. Gulbis 2007. gadā "US Open" debijā tika līdz 4. kārtai, bet kopš tā laika 1. kārta pārvarēta tikai trīs reizes, allaž zaudējot jau nākamajā mačā. Par Gulbja izredzēm šoreiz un plašāku informāciju par viņa pirmo maču Sportacentrs.com piedāvās atsevišķā materiālā spēles dienā. Turnīra pirmajā dienā Ernests pie vārda netiks.

Rodika mantinieka meklējumi arvien turpinās

Ja ASV dāmu tenisā, lielā mērā pateicoties Serēnai Viljamsai, krīzes nav, tad ar vīriešiem ir pavisam bēdīgi. Amerikāņi vairākas desmitgades dominēja "major" turnīros, bet tagad situācija krasi mainījusies – pēdējais čempions viņiem Ņujorkā bija 2003. gadā, kad uzvarēja Endijs Rodiks. Viņš 2006. gadā tika līdz finālam, zaudējot Federeram. Rodiks arī ir pēdējais amerikānis, kurš ticis līdz "Grand Slam" finālam – 2009. gadā Vimbldonā (atkal priekšā Federers). Tagad lielākās cerības ir uz Džonu Isneru, bet jautājums paliek atklāts – cik tālu ar savu graujošo servi vien lielais Džons var tikt?

Viņa labākais rezultāts ir ceturtdaļfināls 2011. gadā. Pēdējos divos turnīros viņš izstājies pēc zaudējuma 3. kārtā Filipam Kolšraiberam. Isneram ir divas problēmas, kas liedz sasniegt vairāk – ierobežots teniss uzņemšanā, paļaujoties tikai uz servi un taibreikiem. Otrā lieta ir nogurums. Džonam ir tendence spēlēt ilgus mačus (četri vai pieci seti), kas atstāj negatīvas izredzes otrajā nedēļā, ja viņš vispār tiek tik tālu. Isners savu labākos rezultātus sasniedz turnīros Amerikā, bet uzvarēt "ATP World Tour 250" turnīrā Atlantā un tikt vismaz līdz ceturtdaļfinālam "Grand Slam" līmenī ir divas ļoti atšķirīgas lietas. Isnera uzdevumu šoreiz vairāk par citām reizēm varētu sarežģīt potītes savainojums, kura dēļ viņš pagājušajā nedēļā izstājās Vinstonseilemas ceturtdaļfinālā.

Vīriešu turnīrā piedalīsies četri iepriekšējo gadu čempioni – bez jau pieminētajiem irstošā lielā četrinieka pārstāvjiem ir arī 2001. gada čempions Leitons Hjuits, kuram gan lieli mērķi nevar būt. Bez tam ar izlozi Austrālijas veterānam nav paveicies, jo pretī ticis čehu pirmais numurs Tomāšs Berdihs. Protams, nevar zināt, kurš Berdihs konkrētajā dienā spēlēs, taču viens ir skaidrs – mača favorīts būs viņš.

''US Open'' vīriešu vienspēļu turnīra čempioni pēdējos 10 gados

GadsČempionsFinālistsFināla rezultāts
2013.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:2 3:6 6:4 6:1
2012.Endijs MarejsNovaks Džokovičs7:6(10) 7:5 2:6 3:6 6:2
2011.Novaks DžokovičsRafaels Nadals6:2 6:4 6:7(3) 6:1
2010.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:4 5:7 6:4 6:2
2009.Huans Martins Del PotroRodžers Federers3:6 7:6(5) 4:6 7:6(4) 6:2
2008.Rodžers FederersEndijs Marejs6:2 7:5 6:2
2007.Rodžers FederersNovaks Džokovičs7:6(4) 7:6(2) 6:4
2006.Rodžers FederersEndijs Rodiks6:2 4:6 7:5 6:1
2005.Rodžers FederersAndrē Agasi6:2 2:6 7:6(1) 6:1
2004.Rodžers FederersLeitons Hjuits6:0 7:6(3) 6:0

Vīriešu turnīra favorīti viensviens.lv versijā

#TenisistsKoef.
1.Novaks Džokovičs2.30
2.Rodžers Federers3.50
3.Endijs Marejs7.50
4.Stans Vavrinka14.25
5.Grigors Dimitrovs15.75
6.Žo-Vilfrīds Tsonga21.00
7.Milošs Raoničs22.00
8.Tomāšs Berdihs43.00
9.Davids Ferers46.00
10.Ernests Gulbis72.00

Vai Viljamsa beidzot šogad parādīs savas patiesās spējas "Grand Slam" līmenī?

Pēdējo divu gadu čempione Serēna Viljamsa šogad "Grand Slam" turnīros ir nospēlējusi ļoti slikti. Savām spējām slikti – "Australian Open" zaudējums 4. kārtā, "French Open" 2. kārtā ar karjeras lielākā sagrāvi "major" turnīros (2:6, 2:6 pret Garbinji Mugurusu) un Vimbldonā 3. kārta. Protams, viņa arī šoreiz ir turnīra galvenā favorīte. Nepieciešamo pārliecību pirms titula aizstāvēšanas devusi uzvara Sinsinati. Viljamsa pēdējos divos gados finālā uzveikusi Viktoriju Azarenku. Baltkrievijas pirmā rakete šogad mocījusies ar savainojumiem un starp favorītēm nav. Vika šogad būs izlikta tikai ar 16. numuru.

Kamēr Azarenkas 2014. gada sezonas rezultāti un forma nedod pamatu runām par viņas iespējamo tikšanu līdz finālam, ir daudz citu pretendentu, kuras kāro atņemt Viljamsai prestižo trofeju. 2006. gada čempione Marija Šarapova, kura pērn Ņujorkā nespēlēja pleca savainojuma dēļ, šogad labākos rezultātus sasniegusi uz māla (trīs tituli – Štutgarte, Madride un "French Open"), bet uz ātrajiem segumiem vairāki zaudējumi, kas viņas pārliecību nevairo. Piemēram, Monreālā zaudēts Karlai Svaresai Navarro, bet Sinsinati ar divām mačbumbām izlaista uzvara pret Anu Ivanoviču.

Starp favorītēm, protams, ir arī Simona Halepa. Rumānietei gatavošanās "US Open" nav bijusi tik laba, kā cerēts – tikai četri "hard" seguma mači (2-2). Vai Džīnija Bušāra turpinās savu iespaidīgo sēriju? Kanādas pirmā rakete ir vienīgā tenisiste, kura šogad visos trīs "Grand Slam" turnīros tikusi līdz pusfinālam vai tālāk. Pēc Vimbldonas fināla sasniegšanas viņas forma ir ļoti slikta – četri zaudējumi piecos mačos.

Petra Kvitova pēc triumfa Vimbldonā nākamajos divos turnīros – Monreālā un Sinsinati izstājās agri (attiecīgi 3. un 2. kārta), bet pagājušajā nedēļā uzvarēja turnīrā Ņūheivenā. Kvitova pēc "US Open" teorētiski var kļūt par pasaules pirmo raketi. Viņai jāuzvar turnīrā un arī nepieciešami Halepas un Viljamsas klupieni. "US Open" ir Kvitovas visneveiksmīgākais "Grand Slam" turnīrs – Petra Ņujorkā nav tikusi tālāk par 4. kārtu, kas sasniegta divreiz.

Dāmu sacensībās bez jau pieminētajām Šarapovas un Viljamsas redzēsim vēl trīs eksčempiones – Venusa Viljamsa šeit uzvarēja 2000. un 2001. gadā, Svetlana Kuzņecova triumfēja 2004. gadā, bet pirms trim gadiem pārsteidzoši uzvarēja Samanta Stousura. No aktīvajām sportistēm, kuras Ņujorkā redzēsim arī šoreiz, finālā bijušas jau pieminētā Azarenka, tāpat arī Jeļena Jankoviča un Karolīna Vozņacki.

"US Open" sieviešu vienspēļu turnīra čempiones pēdējos 10 gados

GadsČempioneFinālisteFināla rezultāts
2013.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka7:5 6:7(6) 6:1
2012.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka6:2 2:6 7:5
2011.Samanta StousuraSerēna Viljamsa6:2 6:3
2010.Kima KlijstersaVera Zvonarjova6:2 6:1
2009.Kima KlijstersaKarolīna Vozņacki7:5 6:3
2008.Serēna ViljamsaJeļena Jankoviča6:4 7:5
2007.Žustīne EnānaSvetlana Kuzņecova6:1 6:3
2006.Marija ŠarapovaŽustīne Enāna6:4 6:4
2005.Kima KlijstersaMērija Pīrsa6:3 6:1
2004.Svetlana KuzņecovaJeļena Dementjeva6:3 7:5

Sieviešu turnīra favorītes viensviens.lv versijā

#TenisisteKoef.
1.Serēna Viljamsa2.25
2.Marija Šarapova6.00
3.Simona Halepa7.25
4.Petra Kvitova9.00
5.Juženija Bušāra12.75
6.Viktorija Azarenka16.00
Agņeška Radvaņska16.00
8.Karolīna Vozņacki21.00
9.Ana Ivanoviča27.00
10.Andželike Kerbere28.00

  +1 [+] [-]

, 2014-08-25 10:55, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: šitajā tekstā kkā neiebraucu:

Ņujorkā ir labas iespējas šo sēriju turpināt, jo pirms gada Tomijam 4. kārtā zaudējušā Federera sieta pusē nav ne vien Džokoviča, bet arī Mareja, Tsongas, Vavrinkas un Raoniča.
Ņujorkā ir labas iespējas sēriju turpināt (sērija - piektais fināls pēc kārtas kādā no turnīriem nevis US Open). Tiek piebilsts, ka pagājušajā gadā Federers 4.kārtā zaudēja Robredo. Šogad viņa sieta pusē nav neviens no nosauktajiem tenisistiem, kas teorētiski atvieglotu ceļu.

  +4 [+] [-]

, 2014-08-25 12:23, pirms 10 gadiem
Gulbim ļoti laba izloze, tikai jāspēlē. Džokovičs, Marejs, Vavrinka , Conga otrā pusē. Gulbja zarā Berdihs, Ferers, Federers, turklāt ar Federeru var iznākt spēlēt tikai pusfinālā, bet pārējie ir ņemami.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-25 15:07, pirms 10 gadiem
Gulbim novēlu 1.Grand Slamu! Ja zaudēs Federeram, tad par Federeru!

     [+] [-]

, 2014-08-25 18:16, pirms 10 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Gulbim ļoti laba izloze, tikai jāspēlē. Džokovičs, Marejs, Vavrinka , Conga otrā pusē. Gulbja zarā Berdihs, Ferers, Federers, turklāt ar Federeru var iznākt spēlēt tikai pusfinālā, bet pārējie ir ņemami.
Kārtējie rēķinātāji.
Gulbis ņem tad, kad viņš var paņemt un ko var paņemt un pagrūž nereti tādiem, ko būtu jāņem. Pēc skaistā gada sākuma laikam cilvēki dzīvo ekstāzē un par reāliem pretiniekiem Gulbim uzskata tikai Top 20 raketes..