Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" junioru titulus iegūst Brazīlijas un Ķīnas talanti

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" junioru titulus iegūst Brazīlijas un Ķīnas talanti
Siju Vana
Foto: AFP/Scanpix

18 gadus vecais Brazīlijas tenisa talants Tjāgu Seibots Vilds ar uzvaru "US Open" turnīrā pielika skaistu punktu junioru karjerai. Tikmēr meiteņu turnīrā triumfēja 17 gadus vecā ķīniete Siju Vana, kļūstot par Ķīnas pirmo "Grand Slam" čempioni.

Zēnu turnīrā lielākais notikums bija nevis fināls, bet pusfinālā notikušais. Tjāgu Seibots Vilds ar 6:2, 6:4 sakāva ranga līderi Čunsinu Cenu (17) no Taivānas. Āzijas tenisists palika vienu soli no fināla sasniegšanas visos četros "Grand Slam" turnīros šogad. Cens "Australian Open" finālā zaudēja Sebastianam Kordam, bet vasarā kļuva par čempionu gan "French Open", gan Vimbldonā.

Junioru karjeras pēdējo turnīru nospēlējušais Seibots Vilds šobrīd rangā atrodas vairs tikai 57. vietā, bet ir bijis desmitniekā, janvārī sasniedzot 8. vietu. Viņa iepriekšējie labākie rezultāti "Grand Slam" turnīros bija sasniegti Francijā, kur pērn ceturtdaļfināls, bet šogad pusfināls.

Brazīlietis svētdien "US Open" finālā ar 6:1, 2:6, 6:2 uzveica 16 gadus veco Itālijas tenisistu Lorenco Museti (#18), izšķirošajā setā no 0:2 uzvarot sešos geimos pēc kārtas. Museti savā ceturtajā "Grand Slam" turnīrā sasniedza labāko rezultātu, pārspējot šogad Vimbldonā iespēto (ceturtdaļfināls).

Seibots Vilds ir pirmais Brazīlijas čempions "US Open" zēnu turnīros un tikai otrais šīs valsts pārstāvis ar uzvaru kādā no četriem lielajiem turnīriem. Par pirmo kļuva Tjāgu Fernandess, kurš 2010. gadā uzvarēja "Australian Open".

Viņa profesionāļos "neizdzīvoja", pēdējo maču nospēlējot 2014. gadā "Futures" turnīrā Antaljā. Fernandess ATP līmeni nesasniedza (neviena mača pamatturnīros), viņa rekords rangā ir 371. vieta. Seibots Vilds šobrīd jau sasniedzis 464. vietu.

Meiteņu turnīrā notika iespaidīga ķēdes reakcija. Ar pirmo numuru izliktā amerikāniete Korija Gofa (14), kura rangā ir 2. vietā un kura pirms gada "US Open" finālā zaudēja Amandai Aņisimovai, šoreiz galvenās favorītes statusā paklupa ceturtdaļfinālā, kur ar 4:6, 6:3, 2:6 zaudēja Ukrainas jaunajai sensācijai Dašai Lopateckai (#70). Tikai 15 gadus vecā Lopatecka jau uzvarējusi divos ITF 15 000 turnīros. Interesanti, ka viņa nospēlējusi tikai divus tādus turnīrus, uzvarot abos.

Ņujorkā viņai bija pirmais "Grand Slam" turnīrs, pēc Gofas pieveikšanas pusfinālā ar 1:6, 7:5, 3:6 zaudējot 17 gadus vecajai ķīnietei Siju Vanai (#7). Viņa turnīrā bija izlikta ar trešo numuru un pirmoreiz sasniedza "Grand Slam" finālu. Vanai šogad labi rezultāti arī pārējos trīs "Grand Slam" turnīros – Melburnā un Parīzē ceturtdaļfināls, bet Vimbldonā pusfināls. Vana "US Open" finālā ar 7:6(4), 6:2 uzveica 17 gadus veco Francijas tenisisti Klaru Bjurelu (#15), kurai šogad otrais zaudētais fināls. Viņa "Australian Open" titula mačā piekāpās Taivānas tenisistei Enšuo Lianai.

"US Open" junioru vienspēļu turnīru čempioni pēdējos 10 gados

GadsMeiteņu vienspēļu čempioneZēnu vienspēļu čempions
2009.Hezere Vatsone (Lielbritānija)Bernards Tomiks (Austrālija)
2010.Darja Gavrilova (Krievija)Džeks Soks (ASV)
2011.Greisa Mina (ASV)Olivers Goldings (Lielbritānija)
2012.Samanta Kroforda (ASV)Filips Pelivo (Kanāda)
2013.Ana Konjuha (Horvātija)Borna Čoričs (Horvātija)
2014.Marija Buzkova (Čehija)Omārs Džasika (Austrālija)
2015.Dalma Galfi (Ungārija)Teilors Frics (ASV)
2016.Keila Deja (ASV)Fēlikss Ožē Aliasims (Kanāda)
2017.Amanda Aņisimova (ASV)Jibins Vū (Ķīna)
2018.Siju Vana (Ķīna)Tjāgu Seibots Vilds (Brazīlija)