Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

ASV sieviešu tenisa čempionātā pusfinālu diena

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

ASV sieviešu tenisa čempionātā pusfinālu diena
"US Open" pusfinālistes
Foto: AFP/Scanpix

Naktī uz piektdienu pēc Latvijas laika notiks "US Open" sieviešu turnīra pusfinālu mači. Pirmajā cīņā plkst. 2:00 divkārtējā čempione Venusa Viljamsa tiksies ar Slounu Stīvensu, bet pēc tam vēl vienā divu amerikāņu mačā Medisona Kīsa sacentīsies ar Koko Vandevei.

Pirmoreiz kopš 1981. gada visas četras "US Open" pusfinālistes ir vietējās spēlētājas. Šogad tāda situācija ir pārsteigums, it īpaši tāpēc, ka neviena no šī kvarteta nav Serēna Viljamsa, kura pirms dažām dienām kļuva par māti.

Tiesa, par sensāciju to nosaukt nevar. Visas četras pusfinālistes tik tālu "Grand Slam" turnīros bijušas arī iepriekš. No viņām gan tikai viena (Venusa) spēlējusi un arī uzvarējusi "Grand Slam" finālā, to paveicot septiņas reizes – piecas Vimbldonā un divas Ņujorkā. Visām pārējām trim amerikānietēm otrā viesošanās "Grand Slam" pusfinālā, cenšoties sasniegt pirmo finālu.

Visos savos trīs pēdējos turnīros (Toronto, Sinsinati un Ņujorka) pusfinālu sasniegušajai Stīvensai pret Viljamsu ir nesvarīgs pārsvars savstarpējos mačos, Venusu 2015. gadā ar 7:6(5), 6:1 pieveicot "French Open" 1. kārtā. Nesvarīgs tāpēc, ka Venusai nozīmīgu rezultātu uz māla (sava neērtākā seguma) nav jau sen – veterānei pēdējais fināls bija 2010. gadā.

Tikmēr Venusai ir pārsvars gan 13 gadus lielākā pieredzē, gan arī spēlē, jo viņai ir gan jaudīgāka serve, gan spēcīgāks uzbrukums. Stīvensai pluss ir laba līmeņa aizsardzība. Lielu turnīru pēdējās kārtās spēlētājām ar mazāku pieredzi laba līmeņa tenisam savā īpašumā var nebūt būtiskas nozīmes. Stīvensa ļoti uztraukusies bija jau ceturtdaļfinālā, bet tagad viņu gaida vēl lielāks mačs.

Otrajā pusfinālā abas dalībnieces būs līdzīgā situācijā. Gan 25 gadus vecā Vandevei, gan 22 gadus vecā Kīsa zaudēja savu pirmo "Grand Slam" pusfinālu – abām tas notika Austrālijā, attiecīgi šogad un 2015. gadā. Ceturtdien viena no viņām noteikti pirmoreiz uzvarēs pusfinālā.

Šajā duelī savstarpējo maču vēsturē vienai tenisistei ir psiholoģisks pārsvars. Kīsa ir vadībā ar 2-0, turklāt abas uzvaras guva pēdējo divu mēnešu laikā. Medisona ar 7:6(4), 6:4 bija pārāka Stenfordas finālā un divas nedēļas vēlāk ar 6:4, 3:6, 6:3 uzvarēja Sinsinati 1. kārtā. Šajā mačā būs divu vienādu spēles stilu sadursme – spēcīga serve un graujošs uzbrukums bez daudz garām izspēlēm. Abas tenisistes punktus cenšas iegūt ar pēc iespējas mazāk sitieniem. Kīsai ir pārsvars spēka ziņā.