Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Sevastova sāk "US Open" cīņas

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sevastova sāk "US Open" cīņas
Anastasija Sevastova
Foto: AFP/Scanpix

"US Open" pirmajā dienā spēlēs arī abas Latvijas pārstāves prestižajā turnīrā. Aļonai Ostapenko plkst. 18:00 mačs pret čehieti Petru Kvitovu, bet Anastasijai Sevastova aptuveni 2-3 stundas vēlāk tikšanās ar Slovākijas tenisisti Annu Karolīnu Šmiedlovu.

Ostapenko sezonas trešais mačs pret Kvitovu

Ostapenko "US Open" debitēja pērn, kad izgāja kvalifikāciju un arī guva vienu uzvaru pamatturnīrā, ar 6:4, 1:6, 6:4 pieveicot Anniku Beku. Neskatoties uz dominēšanu, 2. kārtā 6:0, 4:6, 3:6 zaudējums pret Sāru Erani, toreiz 3. setā visus trīs geimus uzvarot uzņemšanā un trīs reizes nespējot nosargāt breika pārsvaru.

Tas bija klasisks Ostapenko mačs, kurā viņa pati zaudēja, nevis pretiniece uzvarēja. Tādu spēļu viņai ir ļoti daudz. Monētai ir divas puses. Lielākajā daļā cīņu viss atkarīgs no pašas, jo Aļonai ir jaudīgs uzbrukums.

Tā nepareiza izmantošana, bieži vien spēlējot ar spēku, nevis galvu, joprojām ir liela problēma un visspilgtāk redzama mačos pret tenisistēm, kuras labi darbojas aizsardzībā un jūtas komfortabli garajās izspēlēs. Tieši tāds bija arī Ostapenko pēdējais mačs, pagājušajā nedēļā Ņūheivenā zaudējot Agņeškai Radvaņskai.

Ostapenko zaudējusi pēdējos četrus mačus "Grand Slam" turnīros, kur pēdējā uzvara bija pirms gada Ņujorkā pret Beku. Šajā neveiksmju sērijā pirmie divi mači – pret Erani Ņujorkā un Sūveju Šjē Melburnā – bija pašas noorganizēti zaudējumi. Otro maču Ostapenko atdeva, esot vadībā ar setu un 4:0! Naomi Osaka Parīzē un Kiki Bertensa Vimbldonā bija labākas par Latvijas tenisisti.

Lai arī Ostapenko šoreiz Ņujorkā 1. kārtā ielozēja izsēto tenisisti, turklāt arī Top 20 spēlētāju Kvitovas personā, šī izloze vairāku iemeslu dēļ uzskatāma par veiksmīgu. Pirmkārt, Aļonai varēja būt sliktāki varianti, saņemot pretī Johannu Kontu, Timeju Bačinskī vai Samantu Stousuru. Pēdējai šovasar zaudēts olimpiādē, bet ar pirmajām divām nav spēlēts, lai gan, zinot pretinieču spēles stilu, būtu grūtas cīņas.

Otrkārt, Kvitova ir labi iepazīta un pats galvenais – šogad jau divreiz uzvarēta pretiniece. Aļona čehu kreili februārī ar 5:7, 6:2, 6:1. pieveica uz "hard" seguma Dohā un jūnijā ar 6:4, 4:6, 6:3 apspēlēja uz zālāja Birmingemā. Pirmās spēles laikā Kvitova vēl bija Top 10 spēlētāja, rangā ieņemot 8. vietu. Kvitovas uzveikšana Katarā deva Aļonai karjeras lielāko uzvaru. Petra abos mačos cīņas otrajā pusē nogura, kas viņai ir raksturīgi trīs setu mačos, it īpaši sarežģītos apstākļos. "US Open" viņai trīs setu mačos ir negatīva 3-4 bilance. Ostapenko pirmajās divās cīņās pret Kvitovu spēja dominēt spēka spēlē un labi lasīja pretinieces serves, šiem faktoriem esot ļoti nozīmīgiem uzvaru kaldināšanā.

Treškārt, Kvitova šobrīd nav labā fiziskā kondīcijā. Pēc pamatīgās sagrāves ar 1:6, 1:6 piektdien Ņūheivenā pret Radvaņsku Kvitova atzina, ka ir ne vien pārgurusi pēc noslogotā grafika šovasar (Kvitova spēlējusi un ceļojusi daudz un olimpiādē ieguva bronzas medaļu vienspēlēs), bet arī apslimusi. Laika savest kārtībā veselību nav daudz – pirmais mačs Ņujorkā jau pēc dažām dienām kopš bezcerīgas uzstāšanās mačā pret Radvaņsku, kad Kvitovai 14 geimos bija 40 nepiespiestās kļūdas.

Kvitova "US Open" piedalījusies astoņas reizes, savu labāko rezultātu Ņujorkā sasniedzot pērn, kad viņa izmantoja labu izlozi pirmajā nedēļā un tika līdz ceturtdaļfinālam. Pirmajos četros mačos ar 2-0 uzvarētas Laura Zīgemunda, Nikola Gibsa, Anna Karolīna Šmiedlova un Konta, ceturtdaļfinālā ar 6:4, 4:6, 2:6 zaudējot vēlāk par čempioni kļuvušajai Flāvijai Pennetai. Kvitova tajā mačā bija vadībā ar setu un breiku, bet mača otrajā daļā pagura un zaudēja.

Kamēr Kvitova ir divreiz uzvarējusi Vimbldonā, Ņujorkā viņai savam augstajam līmenim visnotaļ pieticīga 16-8 bilance. Petra šeit regulāri zaudē rangā zemāk esošām tenisistēm, viņas neveiksmes tādos mačos nav uzskatāmas par lieliem pārsteigumiem. Piemēram, 2013. gadā viņa 3. kārtā ar 3:6, 0:6 kapitulēja Elisonai Riskei, bet nākamajā gadā tajā pašā posmā ar 4:6, 4:6 zaudēja Aleksandrai Kruničai.

Ja neskaita trīs titulus Ņūheivenā, Kvitovai spēlēšana turnīros Amerikā tradicionāli bijusi apgrūtinoša sarežģīto apstākļu dēļ. "US Open" bieži nākas spēlēt lielā karstumā, kas kombinācijā ar lielu gaisa mitrumu Petrai ir pamatīgs izaicinājums, ne vienmēr spējot izturēt fiziski. Kvitovas problēmu galvenais iemesls nevienam nav noslēpums, tā ir astma.

Spriežot ne tikai pēc statistikas, bet arī redzot pirmajos divos mačos notikušo, var droši apgalvot, ka Kvitova ir Aļonai parocīga pretiniece, tāpēc, domājams, arī šoreiz viss būs Ostapenko rokās. Spēlēšana karstumā, turklāt agrajā mačā (šodienas cīņas sākums plkst. 11:00 pēc vietējā laika) būs izturības pārbaude. Lai arī Kvitova ir pieradusi spēlēt trīs setu mačus un tajos viņai ir vairāk uzvaru nekā zaudējumu (izņemot "US Open" svelmi, kur 3-4 bilance), Latvijas labākajai tenisistei viņa abas reizes tādās cīņās piekāpusies.

Četru zaudējumu sēriju "Grand Slam" turnīros iekrājusī Ostapenko par motivācijas trūkumu nevar sūdzēties, turklāt vēl viena uzvara pār Kvitovu dotu labas izredzes pārvarēt arī nākamo kārtu, jo šī dueļa uzvarētāja 2. kārtā tiksies ar ASV tenisisti Irinu Falkoni vai turcieti Čālu Bjukakčaju, kuras nav pieskaitāmas pie elites līmeņa spēlētājām.

Ostapenko un Kvitovas profilu salīdzinājums

OstapenkoKategorijaKvitova
19Vecums26
1.78 mAugums1.82 m
36.Rangā16.
-Vienspēļu tituli17
2-5Grand Slam bilance79-31
1-1US Open bilance16-8
19-19Sezonas bilance26-16
26-25Karjeras bilance287-148
13-11Sezonas "hard" bilance16-9
19-16Karjeras "hard" bilance177-96
6-1Sezonas taibreiki5-4
8-2Karjeras taibreiki58-39
8-9Karjeras 3-setu mači89-60

Piezīme: iekļauta tikai "Grand Slam" un WTA pamatturnīru statistika.

Sevastovai atkal laba "Grand Slam" izloze

Sevastova "US Open" pamatsacensībās spēlēs pirmoreiz kopš 2011. gada, kad 1. kārtā atzina Veras Duševinas pārākumu. Anastasija visus trīs mačus Ņujorkā zaudējusi Krievijas tenisistēm, vienreiz zaudējot Duševinai, bet divreiz piekāpjoties Svetlanai Kuzņecovai. Viena no divām uzvarām (2010. gadā pret Regīnu Kuļikovu) gūta ar pretinieces izstāšanos, bet vienīgais panākums pilnā mačā bija 2009. gadā pret tobrīd ranga 90. vietā bijušo Taizemes tenisisti Tamarīni Tanasugarnu. Pērn Sevastova spēlēja kvalifikācijā, jau pirmajā cīņā divos setos zaudējot grieķietei Marijai Sakari.

Sevastovas "US Open" pamatturnīru karjera (2-3)

GadsKPretinieceRezultāts
2009.1.Tamarīne Tanasugarna6:3 7:5
2.Svetlana Kuzņecova4:6 2:6
2010.1.Regīna Kuļikova6:0 2:0 izst.
2.Svetlana Kuzņecova2:6 3:6
2011.1.Vera Duševina3:6 4:6

"Grand Slam" izlozes Sevastovu šogad lutinājušas, visos četros turnīros dodot 1. kārtas mačus pret rangā zemāk esošām tenisistēm ar dažāda rakstura problēmām. Melburnā trāpījās Jarmila Vulfe (#122), kura muguras savainojuma dēļ izstājās 2. setā. Parīzē bija iespēja sagraut ranga 165. vietā esošo Sačiju Vikeriju, kuras spēles līmenis neatbilst "Grand Slam" turnīriem. Savukārt Vimbldonā labo izlozi neizdevās izmantot, zaudējot tobrīd sliktā formā bijušajai Frančeskai Skjavonei (#111), kura karjeras norietā vairs nav konkurētspējīga augstākās raudzes turnīros.

Ļoti labs variants 1. kārtas pārvarēšanai tika arī Ņujorkā, kur viņai ielozēta ranga 85. vietā esošā Šmiedlova. Pirms gada šādā mačā favorīte būtu slovākiete, bet tagad tas nav iespējams, jo Anna Karolīna Šmiedlova atrodas pamatīgā formas bedrē. Viņa šogad uzvarējusi tikai trīs WTA līmeņa mačos. Skaitot visu kategoriju sacensības (arī ITF un "Fed Cup"), viņai 2016. gadā ir tikai sešas uzvaras. Šmiedlovai jūnijā izdevās pārtraukt 15(!) zaudējumu sēriju.

Šmiedlova pērn uzvarēja 37 mačos un izcīnīja divus WTA līmeņa titulus, bet šogad viņas pārliecība ir sagrauta tik ļoti, ka uzvaras neizdodas gūt pat no ļoti labām pozīcijām. Piemēram, pēdējo maču viņa pirms divām nedēļām ar 6:1, 6:7(6), 6:7(5) Sinsinati zaudēja drausmīgi spēlējušajai Ostapenko. Šmiedlova toreiz divas reizes servēja par uzvaru mačā, viņai pat bija divas mačbumbas ar savu servi, taču nodrošināt uzvaru neizdevās.

Šmiedlova divas no savām trim "US Open" uzvarām guva pērn, kad ar 6:3, 6:4 apspēlēja Jūliju Gergesu un ar 6:4, 5:7, 6:4 pieveica Danku Koviniču, 3. kārtā dabūjot pamatīgu sagrāvi pret Kvitovu (2:6, 1:6). Anna Karolīna šogad "Grand Slam" turnīros ir bez uzvarām. Ja Austrālijā tika zaudēts Darjai Kasatkinai, tad gan Francijā, gan Anglijā nepaveicās ar izlozēm, jo bija jāspēlē pret Top 5 spēlētājām Garbinji Mugurusu un Simonu Halepu.

Šmiedlova, kura septembrī svinēs 22. dzimšanas dienu, Sevastovai ir zināma pretiniece, tiesa, abu pirmā tikšanās notika pirmais vairākiem gadiem, Anastasijas pirmās karjeras laikā – 2012. gada decembrī (2013. gada sezonas sākums), kad Sevastova Šmiedlovu ar 6:4, 6:1 pieveica Oklendas WTA turnīra kvalifikācijā. Lai arī abas tenisistes tobrīd rangā atradās ļoti tuvu (Sevastovai 184. vieta, Šmiedlovai 186.), mūsu tenisistei bija daudz lielāka pieredze tāda līmeņa sacensībās. Tobrīd vēl tikai 18 gadus vecā Šmiedlova toreiz debitēja WTA kvalifikāciju turnīros.

Sevastovai šodien otrais mačs kortā Nr.8, kur no plkst. 18:00 vispirms jāizspēlē Sergija Stahovska un Gaštau Eliaša mačs. Uzvaras gadījumā Sevastova 2. kārtā, visticamāk, tiktos ar "French Open" čempioni Mugurusu, kuras pirmā pretiniece būs kvalifikāciju izgājusī beļģiete Elīze Mertensa.

Sevastovas un Šmiedlovas profilu salīdzinājums

SevastovaKategorijaŠmiedlova
26Vecums21
1.69 mAugums1.76 m
48.Rangā85.
1Vienspēļu tituli2
7-14Grand Slam bilance8-14
2-3US Open bilance3-3
16-14Sezonas bilance3-19
62-63Karjeras bilance48-64
4-5Sezonas "hard" bilance2-10
34-33Karjeras "hard" bilance27-35
4-2Sezonas taibreiki0-2
19-13Karjeras taibreiki8-13
21-20Karjeras 3-setu mači23-16

Piezīme: iekļauta tikai "Grand Slam" un WTA pamatturnīru statistika.

 +12 [+] [-]

, 2016-08-29 11:21, pirms 8 gadiem
Veiksmi mūsu meičām!

  +9 [+] [-]

, 2016-08-29 11:22, pirms 8 gadiem
Skaistas bildes

  -3 [+] [-]

, 2016-08-29 11:23, pirms 8 gadiem
Valdi, mazāk būtu izplatījis savus subjektīvos spriedums!

  +2 [+] [-]

, 2016-08-29 11:28, pirms 8 gadiem
Šie ir naudas mači - katra lai izceļ 140K un būs gana labi.

  +7 [+] [-]

, 2016-08-29 11:54, pirms 8 gadiem
Skaistules! Veiksmi abām

  +1 [+] [-]

, 2016-08-29 12:13, pirms 8 gadiem
Tās latvju sportistes gan ir īstas skaistules!
Slēpts komentārs: Raimonds Ļitviņenko

  +3 [+] [-]

, 2016-08-29 12:26, pirms 8 gadiem
liekas neloģiski 36 rakete pret 16 jau 1maja kārtā.
veiksmi abām!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-08-29 12:38, pirms 8 gadiem
Latvietes tenisu nemāk spēlēt?

  -1 [+] [-]

, 2016-08-29 12:43, pirms 8 gadiem
rronijs rakstīja: Latvietes tenisu nemāk spēlēt?
Latvieši / latvietes vispār pārsvarā tikai ''gudri *irst" māk...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-29 13:57, pirms 8 gadiem
Aļonai ir visas izredzes paņemt, viss atkarīgs no attiecīgās noskaņošanās konkrētājā dienā

  +1 [+] [-]

, 2016-08-29 14:18, pirms 8 gadiem
Atkal jau viņai ar to Kvitovu jāspēlē?

     [+] [-]

, 2016-08-29 15:24, pirms 8 gadiem
abas smukas

     [+] [-]

, 2016-08-29 15:36, pirms 8 gadiem
Video ir cerību redzēt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-29 18:10, pirms 8 gadiem
kaut kur redzēt var ?

  +2 [+] [-]

, 2016-08-29 18:14, pirms 8 gadiem
beidzot rakstīja: kaut kur redzēt var ?
Pa Eurosport 2

     [+] [-]

, 2016-08-29 18:42, pirms 8 gadiem
kā tad īsti ir Aļona vai Jeļena?

     [+] [-]

, 2016-08-29 18:54, pirms 8 gadiem
jurixxx rakstīja: kā tad īsti ir Aļona vai Jeļena?
Alīna

     [+] [-]

, 2016-08-29 19:04, pirms 8 gadiem
vienmēr uzkrītoši lasu, kad sāks mūsu skaistules. Bet, kad beidz, t.i., izstājās, parasti nav akcentēts ...

     [+] [-]

, 2016-08-29 19:07, pirms 8 gadiem
Atkal klasiski norakts mačs Ostapenko izpildījumā - tiklīdz pretiniece palielina apgriezienus vai kaut ko pamaina spēlē, tā Ostapenko aizpeld! Žēl

     [+] [-]

, 2016-08-29 19:27, pirms 8 gadiem
Kas notiek