Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Ostapenko un Sevastova favorītes pirmajos mačos

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ostapenko un Sevastova favorītes pirmajos mačos
Aļona Ostapenko
Foto: Christopher Levy

Pirmās cīņas Vimbldonā šodien aizvadīs arī abas mūsu Top 100 spēlētājas. Aļona Ostapenko tiksies ar Kiki Bertensu, bet Anastasija Sevastova spēkosies ar Frančesku Skjavoni. Abas varētu spēlēt ap plkst. 19:00.

Ostapenko favorīte pret "French Open" pusfinālisti

2014. gada junioru turnīra čempione pieaugušo sacensībās Vimbldonā debitēja pērn, kad saņēma "wild card" un tika līdz 2. kārtai. Ostapenko pirmajā mačā ar 6:2, 6:0 sagrāva pasaules devīto raketi Karlu Svaresu Navarro, bet otrajā cīņā ar 4:6, 5:7 zaudēja Kristinai Mladenovičai. Aļonai toreiz abos setos bija breika pārsvars un 2. setā arī trīs setbumbas.

Pārsvara nenosargāšana it īpaši lielo turnīru mačos (un arī vispār) Latvijas pirmajai raketei joprojām ir hroniska kaite. Ostapenko zaudējusi pēdējos trīs mačus "Grand Slam" turnīros un divās no šīm cīņām zaudējumā var vainot pati sevi. "US Open" 3. kārtā pret Sāru Erani (6:0, 4:6, 3:6) viņai 3. setā trīs reizes bija breika pārsvars, bet šogad janvārī Melburnā 1. kārtas mačā pret Sūveju Šje (6:3, 5:7, 1:6) Aļona bija vadībā ar setu un 4:0!

Vien zaudējums Naomi Osakai Parīzē (4:6, 5:7) nav uzskatāms par lielu neveiksmi. Osaka toreiz spēlēja patiešām labi un tika līdz 3. kārtai, kur pabiedēja Simonu Halepu, bet Ostapenko pirms turnīra trenējoties guva kājas savainojumu (nosaitēta kāja viņai bija arī pēdējā turnīrā Īstbornā), turklāt māls nav viņas segums.

Zālājs ir gan. Ostapenko līdzšinējā neilgajā karjerā uz zālāja 1. kārtu pārvarējusi vienmēr. Nospēlēti gan tikai četri turnīri (neskaitot ITF turnīrus un kvalifikācijas). Aļona trīs no četriem zaudējumiem uz zālāja piedzīvojusi Top 40 spēlētājām – Mladenovičai, Medisonai Kīsai un Dominikai Cibulkovai (pēdējās divas kļuva par konkrētā turnīra čempionēm). Vienīgais "nepieņemamais" zaudējums bija nākamajā dienā pēc viņas 19. dzimšanas dienas Hertogenbošā piedzīvotais fiasko pret 104. raketi Katerinu Kozlovu.

Bertensa uzvarējusi 12 no pēdējiem 13 mačiem, tiesa, visi bijuši uz māla seguma, kas viņai noteikti ir daudz ērtāks nekā zālājs. Kiki abus WTA vienspēļu titulus ieguvusi tieši uz māla, 2012. gadā uzvarot Fesā un šogad triumfējot Nirnbergā. Zīmīgi, ka Bertensa abus titulus izcīnījusi no kvalifikācijas.

Bertensa pēc uzvaras Vācijā ļoti sekmīgi nospēlēja arī "French Open", kas viņai beidzās ar kājas savainojuma gūšanu un zaudējumu pusfinālā Serēnai Viljamsai (6:7(7), 4:6). Tas viņai ir labākais rezultāts "Grand Slam" turnīros. Arī iepriekšējais labākais sasniegums bija Parīzē, kur pirms diviem gadiem izdevās sasniegt 4. kārtu. Bertensa astoņas no savām 12 "Grand Slam" uzvarām guvusi tieši "Roland Garros" kortos.

Vimbldonā viņai ir tikai viens panākums četros mačos, debijā 2012. gadā 1. kārtā ar 6:0, 6:3 sagraujot Luciju Šafāržovu. Kopš tā laika divreiz zaudēts Jaroslavai Švedovai un vienreiz Petrai Kvitovai. Kiki divkārtējai Vimbldonas čempionei Kvitovai pērn zaudēja ar 1:6, 0:6!

Bertensa trīs no karjeras četrām uzvarām uz zālāja seguma guva pērn savās mājās Hertogenbošā, kur tika līdz pusfinālam. Šajā turnīrā viņai bija plānots spēlēt arī šoreiz, taču savainojuma dēļ tas nenotika. Tādējādi Bertensa šosezon ir bez spēļu prakses uz zālāja seguma. Viņa atsāka trenēties pagājušajā nedēļā. Ņemot vērā veselības problēmas un arī ierasti pieticīgos rezultātus uz zālāja, Vimbldonā Bertensai grandiozu mērķu nav.

Ostapenko nedaudz pietrūka, lai viņa otrajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas būtu starp izsētajām tenisistēm. Aļona tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām no neizliktajām spēlētājām. Zālāja segums Ostapenko droši saucams par tīkamāko. Ar spilgtiem rezultātiem viņai arvien raksturīgās nestabilitātes un ierasto otrās serves problēmu dēļ nav izdevies apliecināt, lai gan šaubu nav – ja Ostapenko maksimāli koncentrētos katrā mačā, uz zālāja varētu sasniegt patiešām daudz.

Par mālu runājot, Ostapenko pirmā tikšanās ar Bertensu notika tieši uz šī seguma, un Latvijas tenisiste uzvarēja, Nīderlandes tenisisti pagājušā gada 1. augustā ITF turnīrā Sobotā uzveicot trīs setos ar rezultātu 6:3, 2:6, 6:3. Ostapenko šajā mačā bija kļūdām bagāti posmi, toties pozitīvā bija vairāk. Viņa spēja nospēlēt gan ļoti agresīvu, gan arī pēdējā setā kontrolētu tenisu. Arī Bertensa ir agresīvas spēles cienītāja, bet no Ostapenko atšķiras ar to, ka var vairāk variēt ar spēli. Esot masīvai sportistei, Bertensai lielākā problēma ir kustēšanās. Šajā ziņā Ostapenko ir būtisks pārsvars. Arī spēle uzņemšanā labāka ir Latvijas sportistei.

Ostapenko un Bertensas profilu salīdzinājums

OstapenkoKategorijaBertensa
19Vecums24
1.78 mAugums1.82 m
34.Rangā28.
-Vienspēļu tituli2
2-4Grand Slam bilance12-16
1-1Vimbldonas bilance1-3
15-12Sezonas bilance17-9
22-18Karjeras bilance60-72
4-3Sezonas zālāja bilance-
5-4Karjeras zālāja bilance4-7
4-1Sezonas taibreiki4-3
6-2Karjeras taibreiki17-13
7-7Karjeras 3-setu mači22-23

Piezīme: iekļauta tikai "Grand Slam" un WTA pamatturnīru statistika.

Sevastovai mēģinājums gūt pirmo uzvaru Vimbldonā

Sevastova 1. kārtu šogad pārvarējusi pirmajos divos "Grand Slam" turnīros. Izloze allaž bijusi ļoti laba, pretī dodot otrā simta tenisistes, turklāt Austrālijā uzvarētā mājiniece Jarmila Vulfe muguras savainojuma dēļ cīņu nepabeidza (6:0, 4:2). Francijā bija iespēja sagraut ITF līmeņa spēlētāju Sačiju Vikeriju (6:2, 6:2).

Lai arī pirmās pretinieces Vimbldonā Frančeskas Skjavones sakarā par ranga otrā simta līmeņa spēlētāju runāt nav pieklājīgi, jāatzīst acīmredzamais – Itālijas veterānes pēdējo dažu gadu rezultāti neliecina par konkurētspēju augstākajā līmenī. Tikšanās ar Skjavoni pirms 4-5 gadiem un uz cita seguma, it īpaši māla, būtu daudz sarežģītāks pārbaudījums nekā tagad gaida Sevastovu.

Pagājušajā nedēļā 36. dzimšanas dienu nosvinējusī Skjavone karjeras virsotni rangā sasniedza 2011. gada janvārī, kad tika līdz 4. vietai. Iepriekšējā gada vasarā viņa triumfēja "French Open", izcīnot karjeras spožāko trofeju.

Starp citu, Skjavone vienā turnīrā uzvarējusi arī šogad, februārī Riodežaneiro uz māla iegūstot septīto WTA vienspēļu titulu, bet panākums minētajā turnīrā nav nekas ievērības cienīgs, jo tas bija viens no pēdējo gadu sliktākajiem WTA turnīriem sastāva ziņā. Neviena no Skjavones uzvarētajām piecām tenisistēm rangā nebija augstāk par 80. vietu!

Skjavone šogad uzvaras guvusi tikai divos WTA turnīros – piecas uzvaras Rio un vēl divas aprīlī Katovicē, kur viņa tika līdz ceturtdaļfinālam. Kopš tā laika Frančeska zaudējusi četrus mačus pēc kārtas. Vienīgais mačs uz zālāja viņai bija Maljorkā, kur 1. kārtā ar 1:6, 6:3, 1:6 zaudēts otrā simta tenisistei Elīzei Mertensai.

Skjavones aktīvās zaudējumu sērijas

● 6 zaudējumi pēc kārtas uz zālāja, kur viņai tikai viena uzvara pēdējos 10 mačos.
● 5 zaudējumi pēc kārtas visos turnīros.
● 4 zaudējumi pēc kārtas "Grand Slam" turnīros, kur pēdējos 14 mačos ļoti pieticīga 2-12 bilance.
● 4 zaudējumi pēc kārtas Vimbldonā.
● 4 zaudējumi pēc kārtas pret Top 100 spēlētājām.

Sevastova līdz šai sezonai uz zālāja nebija guvusi nevienu uzvaru pamatturnīros, bet tagad viņai ir jau četras, visas sakrājot Maljorkā. Tur tika sasniegts finālā, tajā būtībā bez variantiem zaudējot Karolīnai Garsijai.

Domājams, pret Skjavoni viņai varianti būs, turklāt ar iespējām pirmoreiz pārvarēt 1. kārtu prestižākajās zālāja seguma sacensībās. Skjavone nekad nav izcēlusies ar jaudīgu tenisu, toties ir apveltīta ar lielisku tehniku un prot teicami variēt ar spēli. Tāpat kā Sevastovai, arī viņas teniss ir vairāk piemērots lēnajiem segumiem.

2016. gada Skjavones izpildījumā lielas lietas nav nācies redzēt. Viņa ir bez uzvarām gan "Grand Slam" turnīros (Austrālijā neizgāja kvalifikāciju, bet Parīzē zaudēja 1. kārtā), gan "Premier" sacensībās, visas sezonas septiņas uzvaras sakrājot zemākajā jeb "International" līmenī.

Skjavone pēdējo uzvaru Vimbldonā guva 2012. gadā 3. kārtā pret čehieti Klāru Koukalovu. Kopš tā laika šajā turnīrā zaudēts Petrai Kvitovai, Sabīnei Liziki, Anai Ivanovičai un Sārai Erani.

Sevastovas rezultāti Vimbldonā (0-3)

GadsK.PretinieceRezultāts
2011.1.Sabīne Liziki1:6 1:6
2010.1.Žustīne Enāna4:6 3:6
2009.1.Katerina Bondarenko3:6 6:7(5)

Piezīme: norādītas tikai pamatturnīru spēles. Sevastova divreiz spēlējusi kvalifikācijā.

Sevastovas un Skjavones profilu salīdzinājums

SevastovaKategorijaSkjavone
26Vecums36
1.69 mAugums1.66 m
66.Rangā111.
1Vienspēļu tituli7
7-13Grand Slam bilance103-61
0-3Vimbldonas bilance16-15
10-10Sezonas bilance7-7
56-59Karjeras bilance425-345
4-2Sezonas zālāja bilance0-1
4-7Karjeras zālāja bilance36-37
3-1Sezonas taibreiki2-2
18-12Karjeras taibreiki88-85
21-20Karjeras 3-setu mači129-100

Piezīme: iekļauta tikai "Grand Slam" un WTA pamatturnīru statistika.

Abas mūsu tenisistes spēlēs vakarā

Sevastovai būs pēdējā – ceturtā spēle kortā Nr.9, kur viss sāksies plkst. 13:30. Tikmēr Ostapenko spēles norises vieta pagaidām nav zināma, skaidrs vien tik, ka Aļona noteikti nespēlēs agrāk par plkst. 19:00. Ostapenko, visticamāk, tiks pie spēlēšanas kādā no diviem nozīmīgākajiem kortiem, ja tajos ātri izspēlēs visas trīs plānotās spēles. Gan centrālajā kortā, gan kortā Nr.1 tradicionāli pirmās spēles sākas plkst. 15:00.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-27 11:25, pirms 8 gadiem
No Aļonuškas nekas nebūs atkarīgs šodien, ja Kiki masīvi servēs, būs problēmas.
Sevas uzvaru varētu patraucēt vienīgi blakusapstākļi.

  -3 [+] [-]

, 2016-06-27 11:32, pirms 8 gadiem
Abas zaudēs mūsu dāmas

     [+] [-]

, 2016-06-27 12:13, pirms 8 gadiem
zaxx, kratītos tu no šejienes!