Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Latvijas tenisistes dosies cīņā pret Krieviju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Latvijas tenisistes dosies cīņā pret Krieviju
Latvijas komandas līderes Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko un kapteinis Andis Juška
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Sestdien plkst. 12:00 Hantimansijskā sāksies "Fed Cup" Pasaules 2. grupas "play off" mačs starp Krieviju un Latviju. Pirmajā vienspēlē būs Anastasiju tikšanās – Sevastova pret Pavļučenkovu, bet pēc tam Aļonas Ostapenko spēle pret Jekaterinu Makarovu.

Rīga – Tallina – Hantimansijska –?

Tas, ka Latvijai šobrīd būs iespēja cīnīties Pasaules 2. grupas pārspēlēs, faktiski kļuva zināms 15. janvārī, kad notika Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupas turnīra izloze. Latvija Tallinā notikušajā turnīrā izvairījās no otrās spēcīgākās komandas Lielbritānijas, kā rezultātā abas izlases paredzami ieguva ceļazīmes uz šajā nedēļas nogalē notiekošajiem mačiem.

Izlasē atgriežoties Sevastovai, kura nāca talkā vairākus gadus bez lielas palīdzības spēlējušajai Ostapenko, Latvija februārī Tallinā notikušajā turnīrā uzvarēja visos četros mačos, pieveicot Turciju, Poliju, Austriju un Serbiju – komandas, kas spēlēja ar daudz vājākiem sastāviem.

Lai arī nākamajā sezonā nebūtu jāspēlē Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupā, Latvijai nepieciešama uzvara pret Krieviju. Kamēr Latvijai spēlēšana nogurdinošajā zemākā līmeņa grupā ir pierasta lieta, Krievija tik zemu nav nolaidusies kopš 1997. gada.

Četrkārtējā čempione, kura visus titulus izcīnīja dominējošā piecu gadu posmā (2004, 2005, 2007, 2008) sevi nepatīkamā situācijā nostādīja ar 1-4 zaudējumu Pasaules 2. grupas mačā februārī Slovākijā.

Anastasijas Miskinas eksperiments uz Bratislavu aizvest gados jaunu komandu cieta pamatīgu fiasko. Neviena no Krievijas tā sastāva spēlētājām nebija vecāka par 20 gadiem. Vienīgo punktu guva Natālija Vihļjanceva, kura vienīgā iekļauta šīs nedēļas sastāvā. Toreiz Krievijas komandā bija arī Anna Kaļinska, Anastasija Potapova un Veronika Kudermetova. Miskinai tas bija pēdējais mačs izlases kapteines lomā. Viņu nomainīja bijušais ATP ranga divdesmitnieka spēlētājs Igors Andrejevs, kura grūtākais uzdevums ir izvēlēties sastāvu no vairākām spēcīgām pretiniecēm.

Latvija favorīte ar ļoti sliktu savstarpējo cīņu statistiku

Tā kā Latvijas sastāvā ir divas Top 20 spēlētājas Ostapenko un Sevastovas personā, bet Krievijai šobrīd nav nevienas, un pretiniecēm it kā ērtāka spēlēšana uz "hard" seguma (nevis māla), Latvija šajā duelī ir favorīte. Tā tas ir bukmeikeru skatījumā, taču vai tam ir pamats?

Rangā augstāk esošu spēlētāju pārsvars ir krietni pārspīlēts. Krievijas komandas sastāvā trīs no četrām tenisistēm nesenā pagātnē bijušas divdesmitniekā un viena (Makarova) ir bijusī Top 10 tenisiste. Visas uzvarējušas vairāk turnīros nekā abas mūsu labākās tenisistes. Pat bez Darjas Kasatkinas, kura ir neparocīga pretiniece gan Ostapenko, gan Sevastovai, un pēc plaukstas locītavas operācijas maz spēlējušās Svetlanas Kuzņecovas Krievijai ir ļoti spēcīgs sastāvs.

Latvijas komandas treneru korpusam Hantimansijskā var rasties šoks, klātienē uzzinot, ka Krievijas tenisistes uz māla prot spēlēt daudz labāk, nekā mūsu komandā tiek uzskatīts, un ka mūsu spējas uz šī seguma tiek vērtētas neadekvāti augstu.

Hantimansijskā mači notiks hallē, kas atšķiras no ārā spēlētā māla tenisa, tāpēc šādi apstākļi ir patīkamāki arī tām tenisistēm, kurām māls nav pirmajā vietā.

Cik liels un vai vispār Latvijai ir pārsvars māla seguma dēļ?

Makarovai uz māla ir 44 WTA līmeņa uzvaras, divi zaudēti "International" fināli un divreiz sasniegts "French Open" astotdaļfināls. Pavļučenkovai 55 uzvaras un divi "International" tituli, kā arī vienreiz sasniegts "French Open" ceturtdaļfināls. Visbeidzot Vesņinai 68 uzvaras un trīs zaudēti fināli, ieskaitot divus "Premier" līmenī, un divreiz sasniegta "French Open" 3. kārta. Makarova un Vesņina 10 reizes uz māla uzvarējušas Top 20 tenisistes, bet Pavļučenkova septiņas reizes, ieskaitot vienu sekmīgu maču pret Sevastovu.

Mūsu tenisistēm pieticīgāki rezultāti uz māla, ainu daudz krāšņāku radot Ostapenko "French Open" titulam, kas gan viņu nav padarījis par māla seguma speciālisti – māls Ostapenko arvien ir neērtākais segums. Lielais talants ļauj sasniegt labus rezultātus uz visiem segumiem. Aļonai uz māla 18 uzvaras un divi fināli (1-1). Savukārt Sevastovai 42 uzvaras un arī divi fināli (1-1), abi "International" turnīros. Neskatoties uz spēlētprasmi māla laukumos, Sevastova šī seguma prestižākajās sacensībās "French Open" nav spējusi tikt tālāk par 3. kārtu. Ostapenko sakrājusi četras Top 20 uzvaras uz māla, bet daudz ilgāk spēlējusī Sevastova piecas.

Latvijas misija – trīs uzvaras vienspēlēs

Lai uzvarētu "Fed Cup" Pasaules grupas vai pārspēļu mačā, nepieciešami trīs punkti. Latvijas un Krievijas mača sakarā jāizceļ dubultspēle, kurā mājiniecēm ir liels pārsvars. Makarova un Vesņina uzvarējušas trīs "Grand Slam" turnīros, Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs un sezonas finālturnīrā. Viņām šobrīd ir dalīta 2. vieta dubultspēļu rangā un 1. vieta sezonas punktu ieskaitē.

Tikai šogad pirmoreiz kopā spēlēt sākušās Ostapenko un Sevastova vēl nav uzvarējušas nevienu stipru komandu – viņām pret Top 100 pretiniecēm ir 0-3 bilance. Tallinā pēc vājo Turcijas un Serbijas komandu uzvarēšanas dubultspēlēs bija dzirdamas runas par "Grand Slam" tituliem. WTA līmenī pagaidām zaudēts visos sešos setos! Ņemot vērā meistarības nelīdzvērtīgos samērus dubultspēļu sastāvos, Latvijai uz maču Krievijā jāskatās ar nepieciešamību uzvarēt trijās no četrām vienspēlēm, lai beidzot tiktu prom no Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupas.

Dubultspēles sakarā jāuzsver, ka tā ar abām komandām spēcīgākajos sastāvos tiek spēlēta tikai gadījumā, ja pēc vienspēlēm ir neizšķirts rezultāts 2-2. Ja kāda komanda uzvaru mačā ir nodrošinājusi jau pēc trim vienspēlēm, ceturtās vienspēles vietā seko dubultspēle ar rezervistēm. Tā ir globāli pieņemta prakse, kas gan neaizliedz mūsu komandai atkal likt nesvarīgā spēlē laukumā doties abām līderēm, kā tas bija februārī Tallinā turnīra situāciju neietekmējušajā mačā pret Austriju.

Vienspēļu statistika pret šī sastāva Krievijas tenisistēm, neskaitot Vihļjancevu (viņa diez vai spēlēs "dzīvajās" spēlēs), Latvijai ir ļoti nelāga – Ostapenko un Sevastovai kopējā bilance pret Makarovu, Pavļučenkovu un Vesņinu ir 1-11! Vienīgo uzvaru guvusi Ostapenko, pirms diviem gadiem Birmingemā apspēlējot Pavļučenkovu.

Secinājums – Latvijai pret šīs nedēļas Krievijas sastāvu pārsvars būtībā ir tikai 2018. gada rezultātu ziņā, kas gan nav milzīgs. Neviena no Krievijas tenisistēm nav sakrājusi vairāk par septiņām uzvarām. Tiesa, slikta forma ne vienmēr ir priekšrocība konkrētu spēlētāju savstarpējos mačos, it īpaši gadījumos, kad ir spilgti piemēri ar ļoti neparocīgām pretiniecēm. Mūsu spēlētāju nelāgais 1-11 pret krievietēm nav ignorējams. Tas pats attiecas arī uz spēlēšanu pretinieču laukumā, kas izlašu mačos nozīmē ļoti īpašu atmosfēru.

Anastasija Sevastova – Anastasija Pavļučenkova (0-5)

Pavļučenkovas iekļaušanu pirmās dienas programmā var uzskatīt par negaidītu, taču no otra puses – arī ļoti labi saprotamu. Pavļučenkova šogad uzvarējusi tikai divos mačos (2-6), turklāt viena no šīm uzvarām gūta sen – janvārī "Australian Open" pret 86. numuru Katerinu Kozlovu. Kopš tā laika Pavļučenkovai pieci zaudējumi sešās spēlēs, šajā posmā pieveicot tikai 46. numuru Aleksandru Sasnoviču (Maiami).

Sliktā formā esošās Pavļučenkovas palikšana malā būtu loģisks solis, skatoties no šī gada rezultātu viedokļa, taču savstarpējo maču statistika pret Sevastovu acīmredzot bijis pārāk spēcīgs arguments tam, lai sestdien viņai uzticētos. Svētdien spēlē pret Ostapenko viņu var aizstāt Vesņina, kurai ir 2-0 bilance pret Aļonu, kamēr Pavļučenkovai 0-1.

Sevastova ne vien Pavļučenkovai zaudējusi visās piecās spēlēs, bet tajās spējusi uzvarēt tikai vienā setā. Abu pēdējā tikšanās bija pirms 11 mēnešiem Romā, kur Sevastova savai vārdamāsai zaudēja ar 6:7(4), 2:6. Tās spēles 1. sets spilgti parādīja, kāpēc Sevastovai pagaidām tā arī nav izdevies uzvarēt Pavļučenkovu. Sevastova ar savu aizsardzības tenisu spēja iegūt divu breiku pārsvaru 4:1 izskatā, taču to zaudēja un vēlāk arī nespēja pie rezultāta 6:5 izservēt setu. Pavļučenkova kritiskos brīžos spēja noregulēt savu uzbrukuma spēli un guva loģisku uzvaru.

Romas mačs notika uz māla, proti, pat uz sava mīļākā seguma Sevastovai neizdevās uzvarēt pretinieci, kurai ir pietiekami jaudīgs uzbrukums, lai pati varētu būt likteņa noteicēja. Jāatzīmē, ka Pavļučenkova šogad uz māla vēl nav spēlējusi.

Sevastovas un Pavļučenkovas savstarpējās spēles

GadsTurnīrsSegumsRezultāts
2010.Australian OpenHard2:6 4:6
2010.MonterejaHard3:6 6:2 1:6
2011.IndianvelsaHard2:6 5:7
2016.LincaHard4:6 1:6
2017.RomaMāls6:7(4) 2:6

Aļona Ostapenko – Jekaterina Makarova (0-1)

Abām tenisistēm sestdien būs pirmā spēle uz māla kopš pagājušā gada "French Open". Makarova zaudēja 2. kārtā, bet Ostapenko bija neuzvarama. Ostapenko ar bijušo pasaules astoto numuru sacentusies vienreiz, viņai šosezon janvārī ar 6:7(3), 1:6 zaudējot Sidnejā. Aļona toreiz ļoti slikti servēja, pirmo servi trāpot ar tikai 41% precizitāti un sakrājot 11 dubultkļūdas. Ostapenko bija divi geimi ar četrām dubultkļūdām.

Pret Makarovu, kurai viens no trumpjiem ir kreiles serve, tik slikti servēt nav ieteicams, jo iespēju atspēlēties var nebūt pietiekamā daudzumā. Tiesa, Sidnejas mačā Ostapenko spēja kārtējo reizi nodemonstrēt savu meistarību uzņemšanā un izcēlās ar četriem breikiem – viņa 1. setā trīs reizes atspēlēja breiku, bet 2. setā pati bija vadībā, no 1:0 zaudējot sešos geimos pēc kārtas. Aļonai tā bija tikai otrā spēle 2018. gadā, kas viņai sākās ļoti vāji – pirmais sekmīgais turnīrs bija tikai marta beigās Maiami. Viņa kopš fināla sasniegšanas Floridā nav spēlējusi, turklāt uz Sibīriju aizbrauca ar slimības sekām.

Makarova šogad vienspēlēs sakrājusi tikai sešas uzvaras, turklāt viņai vēl nav turnīru, kuros gūts vairāk par vienu panākumu. Interesanti, ka Makarova šogad abas lielākās uzvaras izcīnījusi pret Latvijas tenisistēm. Pēc Ostapenko pieveikšanas Sidnejā viņa februārī Dubaijā ar 3:6, 7:6(9), 6:3 pārspēja Sevastovu, kurai toreiz bija divas mačbumbas.

Latvijas un Krievijas komandu sastāvi

LatvijaRangāFed CupSezonaKrievijaRangāFed CupSezona
Aļona Ostapenko5.13-99-8Anastasija Pavļučenkova27.4-82-6
Anastasija Sevastova15.13-412-8Jekaterina Makarova32.6-36-7
Diāna Marcinkeviča281.8-17-Jeļena Vesņina43.3-37-8
Daniela Vismane786.0-1-Natālija Vihļjanceva82.2-12-5

Fed Cup – norādīta karjeras bilance vienspēlēs.
Sezona – 2018. gada WTA pamatturnīru bilance.

1 2 51 komentārs

  -2 [+] [-]

, 2018-04-21 11:24, pirms 6 gadiem
Kur internetā varēs redzēt spēli?

     [+] [-]

, 2018-04-21 11:33, pirms 6 gadiem
Redzams cik, diemžel, maza interese Latvijā par tenisu.
Būtu par kādu otršķirīgu futbolistu vai kādu no simtiem mūsu hokejistu vai basketbolistu, tad atsauksmes būtu blāķiem.
Te cīnīsīes pasaules elites spēlētājas, gandrīz vai klusums!?

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 11:33, pirms 6 gadiem
Shortcut,kur vēl,nezinu...

     [+] [-]

, 2018-04-21 11:45, pirms 6 gadiem
sinajs rakstīja: Redzams cik, diemžel, maza interese Latvijā par tenisu.
Būtu par kādu otršķirīgu futbolistu vai kādu no simtiem mūsu hokejistu vai basketbolistu, tad atsauksmes būtu blāķiem.
Te cīnīsīes pasaules elites spēlētājas, gandrīz vai klusums!?
Diemžēl tā ir, jo pamatmaisai tomēr labāk patīk kontakta sporta veidi

     [+] [-]

, 2018-04-21 11:46, pirms 6 gadiem
Nebūs viegli, bet jācīnās un jāuzvar! Aiziet, Latvija!!!

  +1 [+] [-]

, 2018-04-21 11:48, pirms 6 gadiem
Lattelecom iekš best4sport būs. Un būs jau arī livetv.sx, krievu kanālos

  +1 [+] [-]

, 2018-04-21 11:52, pirms 6 gadiem
Jaaskatas, bet tik svarigu speli vareja patranslet ari LTV7

  +1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:09, pirms 6 gadiem
murziks rakstīja: Kur internetā varēs redzēt spēli?
http://livetv.sx/eventinfo/657632_russia_latvia/#webplayer_alieztv|62832|657632|921824|4|4|ru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:16, pirms 6 gadiem
Kads rezultats pagaidam? ??

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:17, pirms 6 gadiem
muuseejaa jau nem priekshaa to kaa vinnu tur - Breiks!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-04-21 12:28, pirms 6 gadiem
Nastja pret Nastju. .. Jelena pret Jelenu. ..
Kads ir rezultats pagaidam? ??

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:29, pirms 6 gadiem
Gejandris

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:35, pirms 6 gadiem
Tā jau domāju,izplātījas pirms mača,bet kad jāspēlē ,tad dibuā vien ir.Jau Sevastovai 1-3 un spēle pagaidām nekāda.

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:38, pirms 6 gadiem
Kads pagaidam rezultats? ??

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:40, pirms 6 gadiem
Pirmais sets rus4 Lat2

  -2 [+] [-]

, 2018-04-21 12:44, pirms 6 gadiem
Lai latvijas izlase samasē utainijas hrjuškas
Slēpts komentārs: BABKInLovis

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:47, pirms 6 gadiem
BABKInLovis rakstīja: Ja man būtu jaizvēlas ar kuru pārgulēt, Sevastovu vai Pavļučenkovu, es izvēlētos Pavļučenkovu
Neuztraucies, tev nekad nebūs starp viņām nekas jāizvēlas. Gulēsi ar cūkām silē.

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:48, pirms 6 gadiem
Es labak ar Šarapovu. ..
Kads tagad rezultats3???

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:50, pirms 6 gadiem
3-5 2 setbumbas krieviem

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:51, pirms 6 gadiem
BABKInLovis rakstīja: Ja man būtu jaizvēlas ar kuru pārgulēt, Sevastovu vai Pavļučenkovu, es izvēlētos Pavļučenkovu
Labāk uzreiz ar Andri Reju

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:53, pirms 6 gadiem
Re kāds grib gulēt ar cūkām...utainijā cilvēku nav jau no 1917. gada

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:54, pirms 6 gadiem
Sevastova ir glītākā no Latvijas krievuškām!

     [+] [-]

, 2018-04-21 12:56, pirms 6 gadiem
murziks rakstīja: Kur internetā varēs redzēt spēli?
Iegādājies televizoru!

  +1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:57, pirms 6 gadiem
sinajs rakstīja: Sevastova ir glītākā no Latvijas krievuškām!
Sajauci sportu ar skaistumkonkursu?

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 12:58, pirms 6 gadiem
Kads rezultats pagaidam?

     [+] [-]

, 2018-04-21 13:02, pirms 6 gadiem
Eu, man nav interneta, .. kads tagad rezultats? ??

  +2 [+] [-]

, 2018-04-21 13:03, pirms 6 gadiem
Muusu nastja vinees taapat bet ko tas Edgars Bulls tur pieliidis tenisam

     [+] [-]

, 2018-04-21 13:04, pirms 6 gadiem
0:1 setos, 3:0 muuseejaa otrajaa setaa

     [+] [-]

, 2018-04-21 13:05, pirms 6 gadiem
blikotajs, tev būs uzdevums katras 2 minutes rakstit rezultatu, lai es redzetu!

  +2 [+] [-]

, 2018-04-21 13:06, pirms 6 gadiem
erikxxl rakstīja: Eu, man nav interneta, .. kads tagad rezultats? ??
Kā tad tu šeit nokļuvi?🐵

     [+] [-]

, 2018-04-21 13:12, pirms 6 gadiem
blitkotajs rakstīja: Muusu nastja vinees taapat bet ko tas Edgars Bulls tur pieliidis tenisam
Jā, tas gan arī mani izbrīnīja! Laikam nahaļavu nolēma pabraukāties pa mentālo dzimteni!

     [+] [-]

, 2018-04-21 13:20, pirms 6 gadiem
nu ja, krievi protams atkal kkādu huiņu sāk darīt
1 2 51 komentārs