Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Vismane: "Vācietes uz papīra ir favorītes, tomēr arī mums ir savi plusi"

Vismane: "Vācietes uz papīra ir favorītes, tomēr arī mums ir savi plusi"
Daniela Vismane. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Federācijas kausa komanda nesastāv tikai no divām spēcīgām līderēm, nozīmīga loma ir arī pārējām komandas spēlētājām, kurām vienmēr jābūt gatavām doties laukumā un pārstāvēt savu valsti. Sportacentrs.com dienu pirms Federācijas kausa spēlēm uz garāku sarunu aicināja 18 gadus veco Latvijas sieviešu tenisa ceturto raketi Danielu Vismani.

Šosezon esi aizvadījusi sešus turnīrus, W15 kategorijas turnīros izdevies sasniegt gan pusfinālu, gan finālu, taču pēdējos turnīros vairs nav sekmējies tik labi. Kā Tu raksturotu savu līdzšinējo sezonu, vai esi apmierināta ar rezultātiem?
Sezonu iesāku patiešām labi, taču pēc Federācijas kausa aizbraucu uz Turciju un sastiepu potīti, kas bija negaidīti un izsita no ritma. Pēc šīs traumas nācās atgriezties Latvijā, lai sadziedētu savainojumu. Šomēnes aizvadīju turnīru Portugālē, kur W25 turnīrā izdevās izcīnīt pirmos WTA šīs sezonas punktus, kas ir diezgan labi. Kopumā, protams, varētu būt labāka sezona, taču priecājos arī par to pašu.

Potītes savainojums vairs neliek par sevi manīt?
Potīte vēl tiek saudzēta, pašlaik spēlēju ar speciālu aizsargu, jo jau dažas reizes iepriekš sanācis pamežģīt šo vietu. Tagad diskomfortu neizjūtu, viss ir kārtībā.

ITF rangā pašlaik esi 77. vietā ar izcīnītiem 248 punktiem. Kādas raudzes turnīriem ar šādiem rādītājiem vari piekļūt?
Jau šajā nedēļas nogalē lidošu uz Šveici, kur notiks W25 līmeņa turnīri, kuros var iegūt WTA punktus. Pēc tam došos uz tāda paša līmeņa turnīru Krievijā, pagaidām saplānotas ir tikai tuvākās divas nedēļas. Šajos turnīros varu startēt no kvalifikācijas, nu jau varu caur kvalifikāciju piedalīties arī dažos W60 turnīros.

ITF ir nedaudz mainījusi sistēmu salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Kāda ir šī jaunā ITF sistēma, kādas ir atšķirības salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad varēji piekļūt augstāka līmeņa turnīriem? (Augsta pozīcija ITF rangā ir viens no veidiem, kā no šīs sezonas var piekļūt W25 turnīriem, kuros var iegūt WTA punktus. Mazajos W15 turnīros tos vairs nepiešķir – autora piezīme).
Jā, vispār nesaprotu, kāpēc kaut kas tika mainīts. Tagad man jāsāk spēlēt W15 turnīros, lai iegūtu pēc iespējas labāku ITF reitingu un varētu dabūt "wild-card" uz augstāka līmeņa turnīriem. Pagājušogad W15 turnīros nespēlēju, jo bez problēmām piekļuvu W25 turnīriem un W60 kvalifikācijai. Šīs izmaiņas pamatīgi izsitušas no sliedēm. Man vēlreiz jāiet cauri mazākajiem turnīriem, ko vienreiz jau esmu izdarījusi. Federācijas pret to iebilst, taču ITF paliek pie sava un negrasās kaut ko mainīt. Atliek cerēt, ka pozitīvas pārmaiņas varētu gaidīt no nākamās sezonas.

Pagājusī sezona bija pēdējā, kad varēji piedalīties junioru turnīros, no šī gada pilnībā jāpāriet uz pieaugušo tenisu. Kāda ir bijusi šī pāreja? Kādas ir būtiskākās atšķirības starp pieaugušo un junioru tenisu?
Lielajā sieviešu tenisā spēlētājas daudz retāk pieļauj vieglas kļūdas, spēlētājas ir fiziski spēcīgākas un spēj labāk koncentrēties. Ir daudz grūtāk.

Ņemot vērā to, ka gandrīz katru nedēļu norisinās vairāki viena līmeņa turnīri, kādi ir galvenie kritēriji pēc kuriem izlem, kuros turnīros piedalīties?
Primāri skatos uz turnīriem, kuros var iegūt WTA ranga punktus, tātad sākot no W25 un W60 līmeņa. Pagaidām uz tiem arī piesakos. Ja izdodas tajos iekļūt, tad noteikti izvēlos tos. Cenšos spēlēt pēc iespējas augstākas raudzes turnīros.

Vai lielākā nozīme ir pēc iespējas izdevīgākai norises vietai vai svarīgs faktors ir arī attiecīgā turnīra kortu segums?
Protams, Eiropā ir vieglāk, skatāmies, lai turnīri būtu pēc iespējas tuvāk un vai attiecīgajā vietā notiek divi vai pat trīs turnīri pēc kārtas. Tikko Portugālē spēlēju uz "carpet" (paklāja seguma), dīvains korts pie kura bija ļoti grūti pierast. Taču pārsvarā turnīri notiek uz "clay" (māla) vai "hard" seguma, kuri abi man ļoti patīk. Vislabāk man patīk spēlēt uz māla seguma.

Vai finansiālās iespējas ietekmē turnīru skaitu un izvēli?
Jā, protams. Man jāsaka liels paldies Latvijas Tenisa savienībai un Jurim Savickim par atbalstu, kas nodrošina iespēju piedalīties šajos turnīros, tie ir mani galvenie atbalstītāji. Nesen uzsāku sadarbību ar "KIA", kas arī sāk mani atbalstīt.

Ar ko kopā dodies uz turnīriem?
Vienmēr braucu kopā ar treneri, man ir divi treneri – Jānis un Daiga Juškas, parasti braucu ar vienu no viņiem, dažreiz ar abiem.

Kā Tu raksturotu savu spēles stilu un kādas ir tavas stiprākās īpašības laukumā?
Izturība. Esmu diezgan izturīga, spēju labu izskriet pēc bumbiņām. Man vairāk patīk spēle no gala līnijas, garās izspēles ir manējās.

Kas pagaidām pietrūkst tavā spēlē, lai spertu soli augstākā līmenī?
Daudz jāstrādā pie serves, kas pašlaik man ir diezgan liels mīnuss, jo tieši serve ir viens no galvenajiem ieročiem tenisā. Vēl jāstrādā pie sitienu pastiprināšanas, šīs abas lietas ir būtiskākās.

Ar ko Tu varētu skaidrot vairāku Tavu vienaudžu ļoti labās sekmes WTA tūrē - milzīgs talants vai ļoti veiksmīga pāreja uz pieaugušo tenisu? (Piemēram, 18 gadus vecās Bjanka Andresku WTA 23., Dana Jastremska WTA 37.)
Šīs spēlētājas jau junioru vecumā bija ļoti augstās vietās visos turnīros un nereti tajos uzvarēja. Andresku gadījumā noteikti palīdz tas, ka Kanādā ir ļoti daudz iespējas, daudz turnīri notiek mājās, tiek piešķirti "wild-card". Domāju, ka šādi ir daudz vieglāk iziet šo ceļu līdz WTA līmenim. Protams, šīs meitenes ir ļoti talantīgas.

Jau rīt "Arēnā Rīga" tiks aizvadīta cīņa par iekļūšanu Federācijas kausa Pasaules 1. grupā. Kā vērtē Latvijas izredzes?
Domāju, protams, to labāko. Ļoti žēl, ka ar Anastasiju [Sevastovu] tā sanāca, ceru uz ātru viņas izveseļošanos. Ir tā, kā ir, tas ir jāpieņem. Kā jau visi saka - vācietes uz papīra ir favorītes, tomēr arī mums ir savi plusi – mēs spēlējam mājās, es ceru, ka būs ļoti daudz skatītāju, kuri mūs atbalstīs.

Kā raksturotu Latvijas pretinieces – Vācijas izlasi? Spēlēt pret šīm spēlētājām Tev nav sanācis, taču noteikti esi sekojusi līdzi šo tenisa spēlētāju gaitām?
Jūlija Gērgesa ir top spēlētāja, kura spēlē ļoti labi. Andrea Petkoviča ir pieredzes bagāta spēlētāja, ilgu laiku jau spēlē tūrē. Pieredzējušas spēlētājas, protams, mums būs ļoti grūti, taču kā jau teicu – arī mums ir savi plusi.

Kad tika izlemts par to, kura no jums būs otrais numurs aiz Aļonas Ostapenko un aizvadīs vienspēles?
Kā jau [komandas kapteinis] Adrians [Žguns] teica, tas tika izlemts šodien. Viņš savu lēmumu par to, ka spēlēs Diāna [Marcinkeviča] pieņēma pēc šodienas treniņa.

Izvēle bija balstīta uz parādīto sniegumu treniņos?
Godīgi sakot, nezinu, mēs par to vispār nerunājām. Kā jau Adrians teica presei - Diānai ir lielāka pieredze un arī reitinga ziņā viņa atrodas augstākā pozīcijā. Domāju, ka tas ir diezgan loģisks lēmums.

Pēc veiktās izlozes paredzēts, ka Tu kopā ar Ostapenko aizvadīsi dubultspēli (ja vien nenotiks kādas izmaiņas). Ar kādām sajūtām gaidi šo spēli?
Vēl, protams, viss var mainīties, taču, ja nemainīsies, būšu ļoti priecīga spēlēt arēnā savu skatītāju priekšā.

Esot ierindā abām mūsu līderēm, pie spēlēšanas izlases sastāvā ir grūti tikt, taču arī pārējās spēlētājas ir būtiska komandas sastāvdaļa un vienmēr jābūt gatavām doties laukumā. Ar kādām sajūtām dodies uz Federācijas kausa sacensībām un ko Tev nozīmē pārstāvēt Latvijas izlasi?
Par Sevastovas traumu un to, ka viņa nebūs, dzirdēju pavisam nesen. Jā, vienmēr jābūt gatavai uz visu ko. Federācijas kauss ir kaut kas pavisam citāds, cita atmosfēra un sajūtas spēļu laikā. Tie ir komandas mači, tur tu spēlē ne tikai par sevi, bet par savu komandu un valsti. Daudz lielāka atbildība un gods, it īpaši, ja spēles notiek Latvijā.

Kāda atmosfēra valda Latvijas izlases iekšienē?
Viss ir ļoti labi, lieliski. Visi esam draudzīgi, saprotoši un izpalīdzīgi, ļoti paveicies ar šādu komandu.

Kas ir tās lietas, ko vari smelties un mācīties no mūsu vadošajām tenisistēm?
Koncentrēšanās spējas uz katru bumbu, cīņassparu, spēju saņemties ļoti nozīmīgam un izšķirošām izspēlēm. Mans spēles stils ir līdzīgāks Sevastovas spēlei. Arī ikdienā sekoju līdzi mūsu spēlētājām un pārējām top tenisistēm.

Treniņi, turnīri un nemitīga ceļošana prasa ļoti daudz laika un spēka. Vai pietiek laiks arī mācībām?
Jā, pašlaik mācos Murjāņu Sporta ģimnāzijā Jūrmalā. Tur ir brīnišķīgi skolotāji, kuri ir ļoti pretimnākoši un saprot manu situāciju. Šogad pabeigšu 12. klasi, mācos tad, kad ir laiks – lidmašīnā, brīvajos brīžos no treniņiem un spēlēm. Ir diezgan grūti, bet kaut kā tieku galā.

Kādas ir tavas intereses ārpus tenisa? Kā aizpildi savu brīvo laiku?
Pēdējā laikā tāda brīvā laika man gandrīz vispār nav. Ļoti maz. Kad ir tādi brīži, labprāt vienkārši atpūšos vai pavadu laiku kopā ar ģimeni, kuru sanāk redzēt diezgan reti. Satieku draugus, kaut kur kopā aizejam, vienkārši atpūšos.

Ko Tu vēlētos šosezon paveikt, lai gada beigās to varētu saukt par veiksmīgi aizvadītu?
Izcīnīt pēc iespējas vairāk WTA punktus, pakāpties rangā līdz 300. – 350. vietai. Par vasarā paredzēto turnīru Jūrmalā vēl neko nezinu. Piedalīties tajā, protams, būtu viens no maniem mērķiem un sapņiem, taču pagaidām par to, vai man dos iespēju spēlēt nekas konkrēts nav zināms.

Rakstu sagatavoja "Sportacentrs.com jauno žurnālistu akadēmijas" dalībnieks.

     [+] [-]

, 2019-04-19 15:49, pirms 5 gadiem
Kā ar to skatīšanos netā?

     [+] [-]

, 2019-04-19 17:15, pirms 5 gadiem
Bungas par vājām...