Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Lejnieks: "Ja tiekam Pasaules grupā, nākamgad varam kļūt par pasaules čempioni"

Lejnieks: "Ja tiekam Pasaules grupā, nākamgad varam kļūt par pasaules čempioni"
Kārlis Lejnieks
Foto: Dmitrijs Suļžics/f64

Nedēļas nogalē Hantimansijskā risināsies pārspēles starp Latvijas un Krievijas tenisistēm par vietu Federācijas kausa II. Pasaules grupā. Taču var izrādīties, ka šī dueļa likme ir krietni augstāka un jau nākamgad var pavērt iespēju cīnīties par uzvaru Federācijas kausa izcīņā. Latvijas Tenisa savienības (LTS) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks uzskata, ka tas nav nekas nereāls, turklāt dalība Pasaules grupā ievērojami atvieglotu Latvijas labāko tenisistu Aļonas Ostapenko un Anastasijas Sevastovas piesaistīšanu izlasei.

Kāpēc Latvijas sieviešu tenisa izlases pavadīšanas pasākums notiek dzelzceļa stacijā? Sajūta tāda, it kā meitenēm uz Hantimansijsku būtu jādodas ar vilcienu.
Sākotnēji klusībā pie sevis biju cerējis, ka mači notiks Maskavā, un tādā gadījumā mēs patiešām varētu doties uz sacensībām ar vilcienu. Protams, bija arī sajūta, ka viņi varētu ielikt mačus kaut kur tālu prom, radot mums neērtības un liekot meitenēm vairākkārt apdomāties par braukšanu uz šīm spēlēm.

Tavuprāt, šāda Krievijas komandas spēļu vietas izvēle ir apzināta?
Domāju, ka jā. Bet var arī saprast viņus. Viņiem ir jārīko šīs sacensības, kas ir lieli izdevumi. Pieļauju, ka šis reģions, kas ir pietiekami naudīgs, piedāvāja mačus rīkot pie sevis. Tādēļ krieviem neko nevar pārmest. Viņi rīko sacensības tur, kur viņiem ir palīdzība no malas. Arī mēs rīkotos līdzīgi, ja mačus būtu jārīko pie mums. Tā ir normāla pieredze. Cerēju, ka duelis notiks Maskavā, jo tā ir simpātiskāka gan skatītājiem, gan atbalstītājiem. Bet tik un tā esam pateicīgi mūsu lieldraugam "Latvijas Dzelzceļam". Sarunas ar viņiem bija iesāktas jau pirms uzzinājām, kur tiksies Latvijas un Krievijas izlases. Visu cieņu, ka viņi nemainīja savu lēmumu. No otras puses – mūsu sastāvs jau tādēļ nemainījās. Dodamies ar labāko sastāvu, lai iekļūtu Pasaules grupā.

Tu runā par lielām izmaksām. Paraksturo, kas mainās, ja Latvijas tenisistes iekļūst Pasaules grupā un mēs gribam mačus aizvadīt Latvijā?
Mainās nosacījumi. Piemēram, ir nepieciešama arēna ar vismaz 4000 skatītāju vietām. Pieņemsim, ka tā ir "Arēnā Rīga". Pirmā treniņu diena ir trešdien, spēles notiek sestdien un svētdien, tātad kopā tās ir piecas dienas, kas nav lēts prieks. Hantimansijskas gadījumā ir jautājums par to, cik būs skatītāju. It kā pilsēta ir aktīva, nav liela. Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) noteikumos nav atrunāts, cik precīzi iedzīvotāju rīkotājpilsētā jābūt, taču ir norādīts – heavy populated (bagātīgi apdzīvota – angļu val.). Hantimansijska vispār tika izskatīta atsevišķi, jo šī nosacījuma dēļ pilsēta neatbilda noteikumiem, tomēr ITF atļāva tur rīkot sacensības.

Krievi sapiķoja?
Nedomāju, ka runa ir par to. Teniss nav futbols, mums globāli nav tādas naudas.

Pafantazējam! Latvija iekļūst Pasaules grupā. Kad ir nākamās spēles un vai ir cerības Latvijā ieraudzīt ne tikai mūsu, bet arī citu valstu labākās tenisistes?
Stāsts ir par to, ka tiek plānotas reformas – uz nākamo gadu varētu būt viena Pasaules grupa ar 16 komandām, nevis I. un II. grupa, kā tas ir šobrīd. Tādēļ mans plāns kopš pagājušā gada rudens ir ielēkt aizejošā pēdējā vilciena vagonā. Tādējādi mēs spēlētu nevis II. grupā, bet vienā kopīgā Pasaules grupā. Ja ar konkrēto pretinieci iepriekš nebūsim tikušies, tad spēļu norises vietu noteiks izloze. Tātad 50 uz 50. No malas liekas, ka nav nekas īpašs, bet I. grupas zonālais turnīrs februāra sākumā Tallinā bija nogurdinošs, jo meitenēm ir jārēķinās ar to, ka Sieviešu tenisa asociācija (WTA) savu kalendāru pielāgo Federācijas kausa Pasaules grupas mačiem, nevis zonālajiem turnīriem. Arī tādēļ mums ir svarīgi tikt Pasaules grupā. Tad katra sportiste var ērtāk saplānot kalendāru. Atzīšos, ka man ļoti gribas, lai mēs tiekam Pasaules grupā. Tad tas būs jau cits stāsts. Meitenēm vēl vairāk degs acis, lai ietu uz uzvaru. Galu galā, ja tiekam Pasaules grupā, tad nākamgad varam pretendēt uz uzvaru Federācijas kausā. Pērn biju Minskā uz finālu starp Baltkrieviju un ASV. Neredzu iemeslus, kādēļ mūsu tenisistes nevarētu spēlēt finālā. Viss ir iespējams. Lielvalstīm ir milzīgs resurss, bet mēs varam izdarīt ļoti daudz arī ar to, kas ir mums. Varam kļūt par pasaules čempioni tenisā. Nezinu, kad vēl mums tāda iespēja būs.

Ja tomēr neizdodas iekļūt Pasaules grupā, vai būtu iespēja sarīkot zonālo turnīru Latvijā?
Tas nav nekas nereāls, taču ir nosacījumi spēļu laukumam, kurus mēs šobrīd nevaram izpildīt. Tenisa centrs "Lielupe" šobrīd ir par mazu, bet pēc tā rekonstrukcijas es ceru, ka mēs vairs nespēlēsim zonālo turnīru un cīnīsimies par augstākām vietām.

Kad būs zināms, vai reformas īstenosies?
Augustā, kad risināsies lielā sanāksme. Šobrīd notiek liels darbs, lai piedāvātu formātu.

Nevar noliegt, ka Aļona un Nastja šobrīd ir pasaules mēroga sporta zvaigznes. Kādas ir viņu prasības, lai spēlētu Latvijas izlasē? Viņas taču noteikti nosaka latiņu apstākļiem un nodrošinājumam.
Runa ir par saprātīgu vienošanos. Mēs nevaram pielīdzināties tām summām, kuras viņas varētu nopelnīt kaut vai tikai ar garantijas naudu par dalību kādā komercturnīrā. Mēs to nevaram izdarīt. Tādēļ mums ir kompromiss, kurā mēs liekam uzsvaru uz sportiskajām ambīcijām. Vienlaikus ar zināmām izmaksām ir jārēķinās. Taču tas nav nekas ārkārtējs.

Nu bet piecu zvaigžņu viesnīcu gan jau ir jānodrošina…
Hantimansijskā tādas nemaz nav. (Smejas) Nav un viss.

Bet, kas ir tās minimālās prasības, kuras LTS ir jāizpilda.
Jābūt pēc iespējas labākai viesnīcai. Ņemot vērā, ka lidojums uz Hantimansijsku nav tas patīkamākais, abām izlases līderēm iegādājāmies biļetes biznesa klasē. Fizioterapeits un medikamenti ir nodrošināti. Ir izdarīts viss, lai meitenes aizbrauktu, nospēlētu un jau pirmdienas rītā no Hantimansijskas caur Maskavu dotos uz nākamo turnīru Štutgartē. Man svarīgākais bija tas, ka viņas pirms šī nozīmīgā "Premier" raudzes turnīra piekrīt piedalīties Federācijas kausa mačos. Tas ir lielais turnīrs, kurā no Top 25 tenisistēm nepiedalīsies laikam tikai māsas Viljamsas. Nastja šobrīd pasaules rangā ir 15. vietā, taču viņa Štutgartē pat nebūs izlikto spēlētāju vidū.

Par šo Federācijas kausa kārtu bijāt vienojušies jau pirms zonālā turnīra?
Protams. Citādi jau nebūtu bijusi jēga no uzvaras Tallinā. Tāda bija mūsu vienošanās – ja ejam, tad ejam līdz galam. Ja uzvaram, tad nākamais gads mums būs vēl patīkamāks, bet, ja zaudēsim, tad atkal sēdīsimies pie galda un runāsim. Varbūt tiešām turnīrs būs jārīko Latvijā.

Tavuprāt, vai par spēlēšanu izlasē Pasaules grupā neviena no meitenēm jāpierunā nebūs?
Domāju, ka nē.

Vai Latvijas tenisa saime šo redz, kā lielo iespēju, un ir mobilizējusi visus resursus?
Jā. Bet pēc reformām nodokļu sistēmā – dāvanu Latvijas simtgadē – sporta federācijām vispār ir grūti ar finansējumu. Bet, protams, esam mobilizējušies. Tagad ejam uz 100%, lai tiktu Pasaules grupā.

  +4 [+] [-]

, 2018-04-20 14:18, pirms 6 gadiem
Sākās! Davai tiekam no sākuma Pasaules grupā! Pēc tam štukos nākamos solīti! Kas tā par slimību (lielību) letiņiem?

 +10 [+] [-]

, 2018-04-20 14:24, pirms 6 gadiem
"Atzīšos, ka man ļoti gribas, lai mēs tiekam Pasaules grupā", paldies, ka atzinies, nekad nebūtu domājis

  +2 [+] [-]

, 2018-04-20 14:29, pirms 6 gadiem
Nu tik buus vai ne, labak lai pastasta kaa novest vechu komandu lidz zemakajam limenim un tad skaisti paiet malaa.

  +2 [+] [-]

, 2018-04-20 14:50, pirms 6 gadiem
Slīpais rakstīja: Sākās! Davai tiekam no sākuma Pasaules grupā! Pēc tam štukos nākamos solīti! Kas tā par slimību (lielību) letiņiem?
Mēs jau drīzāk slimojam ar pārlieku pieticību nevis lielību, bet jā- neteiksim hop pirms hip.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2018-04-20 16:02, pirms 6 gadiem
Grûti ko prognozét, izredzes 50:50.
Bet mûsu labãkã tenisiste Sevastova turklãt ir pievilcîga, glîta meitene

  +5 [+] [-]

, 2018-04-20 16:46, pirms 6 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Grûti ko prognozét, izredzes 50:50.
Bet mûsu labãkã tenisiste Sevastova turklãt ir pievilcîga, glîta meitene
Sevastova protams ir lieliska spēlētāja, bet pēc visiem objektīvajiem (Uzsvaras GS un WTA turnīros, ranga vieta, šīs sezonas ranga vieta, TOP 10 uzvaras, 2017. gada sezonas uzvaras) rādītājiem mums ir vēl viena, labāka spēlētāja.

Ir necienīgi, apkaunojoši rakstīt šādu neobjektīvu, necienīgu komentāru pret otru mūsu tenisa zvaigzni.

  +5 [+] [-]

, 2018-04-20 17:20, pirms 6 gadiem
bez teikuma pirmās daļas būtu jēdzīgs komentārs
HNB-DRAUGS! rakstīja: Tak aizveries kro.pli, parlieciba ir laba lieta

     [+] [-]

, 2018-04-20 19:30, pirms 6 gadiem
janchuxb rakstīja: Sevastova protams ir lieliska spēlētāja, bet pēc visiem objektīvajiem (Uzsvaras GS un WTA turnīros, ranga vieta, šīs sezonas ranga vieta, TOP 10 uzvaras, 2017. gada sezonas uzvaras) rādītājiem mums ir vēl viena, labāka spēlētāja.

Ir necienīgi, apkaunojoši rakstīt šādu neobjektīvu, necienīgu komentāru pret otru mūsu tenisa zvaigzni.
Katram var patikt kuru pats vélas, man Sevastovas spéle patîk labãk, man patîk teniss, spélétãjas péc izskata, izturéśanas UN nav pat tik bûtiski no kuras valsts.
Vispãr tå aklã fanośana kã bagãtnieki, pat miljonãRI savã starpã cïñas ir pat daudz smiekliga.

  -2 [+] [-]

, 2018-04-20 20:11, pirms 6 gadiem
Kad iekļūsim pasaules grupā un kļūsim par pasaules čempioniem, nākamajā gadā titulu vajadzēs aizstāvēt, tad vēlreiz aizstāvēt un vēl, bet ar tādu komandu tai vajadzētu būt tīrai formalitātei.

     [+] [-]

, 2018-04-20 20:12, pirms 6 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Grûti ko prognozét, izredzes 50:50.
Bet mûsu labãkã tenisiste Sevastova turklãt ir pievilcîga, glîta meitene
Bet bildē nemaz nav Sevastova, bet gan Lejnieks!

     [+] [-]

, 2018-04-20 21:22, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Bet bildē nemaz nav Sevastova, bet gan Lejnieks!
Tas Derums taču ir pilnīgs slimnieks

  +3 [+] [-]

, 2018-04-20 21:42, pirms 6 gadiem
Var redzēt, ka zaļknābis ielikts par ģenerālsekretāru. Pirms kaut kas sācies, uzliek maksimālu spiedienu un prasības.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-20 23:05, pirms 6 gadiem
Jāiet soli pa solim, nevis jāsapņo jau par PK...

  -1 [+] [-]

, 2018-04-21 09:56, pirms 6 gadiem
Lejniekam derētu paārstēties!

     [+] [-]

, 2018-04-21 09:59, pirms 6 gadiem
J.G.Cēzars rakstīja: Tas Derums taču ir pilnīgs slimnieks
Nē, vienkārši trollis, provokators!

     [+] [-]

, 2018-04-21 11:27, pirms 6 gadiem
Alpaville rakstīja: Nē, vienkārši trollis, provokators!
Ja, kādam ir cits viedoklis, tad trollis! Nu , slima sabiedrība!
Bet par tenisu, redzams cik Latvijā tomēr maza interese. Par kādu futbolistu, vai hokejā nepaņemtu spēlētāju tādi palagi un atsauksmes bezgala.
Te vien daži , kuri iemīlējušies Ostapenko un kuri kas tik kvēli nemīl Aļonu , gatavi noriet kā traki suņi!

  +2 [+] [-]

, 2018-04-21 16:35, pirms 6 gadiem
sinajs rakstīja: Ja, kādam ir cits viedoklis, tad trollis! Nu , slima sabiedrība!
Bet par tenisu, redzams cik Latvijā tomēr maza interese. Par kādu futbolistu, vai hokejā nepaņemtu spēlētāju tādi palagi un atsauksmes bezgala.
Te vien daži , kuri iemīlējušies Ostapenko un kuri kas tik kvēli nemīl Aļonu , gatavi noriet kā traki suņi!
Cits viedoklis? Nē! Viņam galvenais izprovocēt, radīt konflikta situāciju, apšaubīt vispārpieņemtos kritērijus!

  +2 [+] [-]

, 2018-04-21 16:54, pirms 6 gadiem
sinajs rakstīja: Ja, kādam ir cits viedoklis, tad trollis! Nu , slima sabiedrība!
Ja kāds savu subjektīvo viedokli atkārto pie katra raksta, tad viņš ir trollis, kura vienīgais mērķis ir provocēt un kaitināt. Labi, ka ir ignore poga.