Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Sevastovai pirmais mačs Maskavā, Gulbim kvalifikācijas fināls Stokholmā

Sevastovai pirmais mačs Maskavā, Gulbim kvalifikācijas fināls Stokholmā
Anastasija Sevastova. Foto: AP/Scanpix

Anastasija Sevastova (WTA 11.) šovakar sāks Maskavas "Premier 700" sērijas turnīru, tiekoties ar Slovākijas tenisisti Magdalēnu Ribarikovu (WTA 39.). Mača sākums ap plkst. 18:00. Tikmēr Ernestam Gulbim (ATP 145.) aptuveni trīs stundas agrāk Stokholmas "ATP World Tour 250" kvalifikācijas finālā tikšanās ar francūzi Žuljēnu Beneto (ATP 61.).

"WTA Finals" kvalifikācija un Top 10 bonusi

Maskavas turnīra neveiksmīgā vieta sezonas kalendārā tradicionāli nozīmē problēmas ar elites spēlētāju piesaisti. Šogad ir noticis izņēmums. Krievijas labākās tenisistes šeit ar īpašu motivāciju spēlē vienmēr, jo viņām savā valstī lielāka turnīra nav, bet ārzemniecēm ir citādāka situācija. Jau šosvētdien startēs prestižais "WTA Finals" turnīrs, kura dalībniecēm uz Maskavu nav iemesla braukt, ja vien nav nepieciešami reitinga punkti.

Šobrīd zināmas sešas no astoņām "WTA Finals" dalībniecēm. Pēdējās divas ceļazīmes sadalīs Eļina Svitoļina, Karolīna Pliškova un Kiki Bertensa. Čehijas un Nīderlandes tenisistēm vietu Singapūras astoņniekā garantēs pusfināla sasniegšana. Pliškovai var pietikt arī vājāks rezultāts, ja Bertensa nespēs paveikt savu misiju. Savukārt Maskavā nespēlējošā Svitoļina aiz "WTA Finals" strīpas var palikt tikai gadījumā, ja abas konkurentes tiks līdz pusfinālam.

"Race to Singapore"

VietaTenisisteValstsPunkti
1.Simona HalepaRumānija6921
2.Andželika KerbereVācija5375
3.Karolīna VozņackiDānija5086
4.Naomi OsakaJapāna4740
5.Petra KvitovaČehija4255
6.Slouna StīvensaASV3943
7.Eļina SvitoļinaUkraina3850
8.Karolīna PliškovaČehija3840
9.Kiki BertensaNīderlande3710

No tām spēlētājām, kuras jau ir kvalificējušās "WTA Finals", Maskavā spēlēs divas, kas ir ļoti netipiska situācija. Slouna Stīvensa pagājušajā nedēļā, vēl nezinot savu likteni", palūdza "wild card", tāpēc tagad pieklājības dēļ spiesta nospēlēt vismaz vienu maču, kas šādos gadījumos ir standarts. Pēc tam bieži gadās izstāšanās no turnīra, izdomājot kādu savainojumu, jo nav jēgas krāt nogurumu pirms jau drīz startējoša daudz svarīgāka turnīra. Tas pats attiecas arī uz tām spēlētājām, kuras Maskavas turnīra laikā garantē "WTA Finals" kvalifikāciju, šo turnīru pametot priekšlaicīgi ar izstāšanos pirms vairs nevajadzīgas spēles vai ar vāju sniegumu tās laikā.

Simona Halepa jau nodrošinājusi ne vien spēlēšanu finālturnīrā, bet arī sezonas pabeigšanu ranga 1. vietā. Rumānietes atrašanās Maskavā vēl dīvaināka var šķist, zinot viņas problēmas ar muguras savainojumu, taču tam ir ar naudas lietām saistīts skaidrojums. Simona kā Top 10 spēlētāja šogad nav izpildījusi "Premier" turnīru prasības. Viņai ir viens no nepieciešamajiem diviem "Premier 700" turnīriem (Štutgarte), bet otrais sākotnēji bija plānots augustā Ņūheivenā, kur Simona tomēr nespēlēja iepriekšējā nedēļā Sinsinati gūtā savainojuma dēļ.

WTA nolikums liek Top 10 spēlētājām katru gadu piedalīties noteiktā daudzumā "Premier" turnīru ("Premier Mandatory", "Premier 5" un "Premier 700"). Noteikumu izpilde garantē izvairīšanos no naudas sodiem, tā vietā dodot dāsnus bonusus. Katras tenisistes bonusa lielums atkarīgs no savas vietas pagājušā gada rangā un nospēlētajiem turnīriem.

Iepriekšējās sezonas ranga pirmā numura maksimālais bonuss nākamajā gadā ir viens miljons ASV dolāru. Starp citu, 2017. gada sezonu desmitniekā pabeidza arī Aļona Ostapenko, kurai bija 7. vieta. Viņa šosezon izpildījusi visas prasības, turklāt spēlēja arī visos piecos "Premier 5" turnīros (vajadzīgi četri no pieciem), nopelnot maksimālo bonusu, kas viņas pozīcijai ir 225 000.

Sevastova – viena no Top 10 debijas pretendentēm

Nākamās nedēļas WTA rangā dzēsīsies ne tikai Maskavas turnīra punkti, bet arī punkti no abiem pagājušā gada finālturnīriem – "WTA Finals" un "WTA Elite Trophy". Šobrīd 9. vietā esošā Jūlija Gērgesa pērn uzvarēja gan Maskavā, gan "WTA Elite Trophy". Vācijas tenisiste pēc septiņām dienām zaudēs 1170 punktus un līdz ar to arī Top 10 spēlētājas statusu. Viņu desmitniekā aizvietos viena no četrām spēlētājām. Trīs no pretendentēm šonedēļ spēlēs Maskavā.

Zemāk esošajā tabulā ir "Race to Singapore" rangs jeb aina bez pagājušā gada punktiem, proti, šobrīd aktuālā situācija ar četru potenciālo Top 10 debitantu punktiem atkarībā no Maskavā sasniegtā rezultāta. Ņemot vērā sezonas beigas, nepieciešams aizstāt savu 16. labāko rezultātu, kas visām tenisistēm nozīmē punktu pievienošanu tikai no ceturtdaļfināla.

VietaTenisistePunktiQFSFFW
10.Arina Sabaļenka3145----
11.Elīze Mertensa30653105319033103475
12.Anastasija Sevastova30603100318533053470
14.Darja Kasatkina29002945303031503315

Piezīme: 13. vietā ar 2976 punktiem ir Serēna Viljamsa, kura jau beigusi sezonu.

Šobrīd "pole position" esošā Arina Sabaļenka kļuva par slimības upuri, tāpēc Maskavā nespēlēs, cerot uz trīs konkurentu neveiksmēm. Sabaļenka 10. vietu nākamajā nedēļā iegūs tikai gadījumā, ja pirmās divas sāncenses izstāsies pirms pusfināliem, bet trešā nesasniegs finālu.

Elīze Mertensa teorētiski var iekļūt Top 10, ne reizi nespēlējot "Premier" līmeņa turnīru finālos. Viņai šogad ir viens "Grand Slam" pusfināls (Austrālijā) un trīs "International" tituli. Beļģijas tenisiste kopš jūlija spēlē ar labās rokas savainojumu, kura dēļ pagājušajā nedēļā izstājās Tjaņdziņas ceturtdaļfinālā.

Anastasijai Sevastovai minimālais uzdevums ir pusfināls. Viņai ceturtdaļfinālā var būt tikšanās ar Pliškovu, kurai tobrīd arī var būt vajadzīgs pusfināls – lai spēlētu Singapūrā. Var gadīties, ka Pliškova būs izstājusies jau pirms tam – ar zaudējumu vai turnīra pamešanu, atsakoties no pirmā vai otrā mača gadījumā, ja Bertensa jau būs zaudējusi, Pliškovas uzkavēšanos Maskavā padarot bezjēdzīgu. Sevastova Pliškovu 2015. gadā uzvarēja Maskavā, toreiz izmantojot šī turnīra lēnā seguma dotās priekšrocības.

Darjai Kasatkinai kā mājiniecei būs liels fanu atbalsts un motivācija labi nostartēt sezonas izskaņā. Dašai ir vāja sezonas otrā puse, pēc Vimbldonas ceturtdaļfināla nospēlējot ar 5-6 bilanci. Kasatkina pirms gada Maskavā sasniedza finālu, kur zaudēja Gērgesai. Arī šogad viņai vajadzīgs fināls, lai pretendētu uz desmitnieku.

Jānorāda, ka 10. vieta šajā sezonas posmā nozīmē kļūt par vienu no divām "WTA Finals" rezervistēm. Šis statuss ļauj apostīt gaisu lielajā turnīrā un pat bez spēlēšanas saņemt patīkamu prēmiju vai milzīgas veiksmes gadījumā tikt pie kāda mača, ja uzreiz divām Singapūras astoņnieka tenisistēm rodas veselības problēmas. Šobrīd arvien ir neskaidrība Halepas sakarā.

Pirmā pretiniece – sliktā formā esošā Ribarikova

Maskavai kopš šīs sezonas ir divi turnīri – "International" turnīrs uz māla seguma jūlijā un jau sen notiekošais "Premier 700" uz "hard" seguma telpu apstākļos oktobrī. Sevastova vecākajā turnīrā debitēja 2015. gadā, kad no kvalifikācijas tika līdz ceturtdaļfinālam, bet kopš tā laika šajā turnīrā ir bez uzvarām. Viņa 2015. gada turnīra ceturtdaļfinālā ar 7:5, 1:6, 3:6 zaudēja Svetlanai Kuzņecovai, nākamajā sezonā 1. kārtā ar piecām mačbumbām nespēja uzvarēt 18 gadus veco krievieti Annu Bļinkovu (6:4, 1:6, 6:7(10)) un pērn 2. kārtā (pirmā izlaista, jo bija izlikta ar ceturto numuru) piekāpās Irinai Begu (4:6, 3:6).

Abu spēlētāju forma liecina, ka Sevastova šodien pārtrauks trīs zaudējumu sēriju Maskavā, jo viņai 1. kārtā tikšanās ar slovākieti Ribarikovu, kura ir zaudējusi pēdējos piecos mačos, turklāt pēdējos 12 mačos viņai ir tikai divas uzvaras, pēdējo gūstot augustā Ņūheivenā pret Koko Vandevei, kura toreiz pilnu maču neizturēja potītes savainojuma dēļ. Magda Āzijas turnīru posmu nospēlēja, esot slimības varā, bet kopš atgriešanās Eiropā viņai ir jau viens turnīrs, pagājušajā nedēļā Lincā ar 3:6, 4:6 zaudējot beļģietei Alisonai Van Eitvankai.

Sevastovai ar Ribarikovai būs otrā tikšanās, pirmā notika pirms sešiem gadiem Ņujorkā, kur abas sadalīja ceļazīmi uz "US Open" pamatturnīru. Sevastova kvalifikācijas finālā zaudēja ar 7:6(8), 5:7, 2:6. Šodienas mačs gaidāms vakarā – tas būs piektais mačs no plkst. 11:00 pēc nozīmes otrajā kortā.

Gulbim kvalifikācijas fināls Stokholmā

Gulbis šodien ap plkst. 15:00 (otrais mačs no 13:00) Stokholmas "ATP World Tour 250" turnīra kvalifikācijas 2. kārtā jeb finālā sacentīsies ar viņam ļoti nepatīkamo francūzi Žuljēnu Beneto, kuram zaudējis visos četros mačos. 36 gadus vecais Beneto, kurš ir bēdīgi slavens ar 0-10 bilanci ATP finālos, ar zaudējumu "US Open" 2. kārtā pabeidza karjeru, bet tagad nolēmis vēl uzspēlēt, lai uzturētu sevi formā Deivisa kausa dēļ. Francijai daudzo savainojumu dēļ ir labu spēlētāju trūkums, tāpēc pusfinālā pat nācās uzticēties Benuā Pēram, kurš 29 gadu vecumā tika pie debijas izlasē. Tikmēr Beneto kopā ar savu vienaudzi Nikolā Maū dubultspēlē pieveica spāņus, dodot ieguldījumu fināla sasniegšanā.


, 2018-10-15 15:32, pirms 6 gadiem
Gulbis to Benetū zvaigzni pamatīgi klapē!
, 2018-10-15 19:04, pirms 6 gadiem
, 2018-10-15 19:50, pirms 6 gadiem
Kā lauza spēli, Nastja! Nu tik turēt. Ronijs prot viņu iedvesmot.
Aļona Ostapenko. Foto: porsche-tennis.com
11

Ostapenko paliek uz nulles četros savos geimos, kapitulējot Štutgartē

Vācijas pilsētā Štutgartē sācies "WTA 500" mala turnīrs hallē. Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko šovakar pirmajā kārtā zaudēja čehietei Lindai Noskovai - 3:6, 1:6.
Aļona Ostapenko. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt

Ostapenko desmitā kopš 19. februāra, Semeņistajai 113. vieta WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko atrodas "top 10" kopš 19. februāra, savukārt mūsu otrā rakete Darja Semeņistaja atkāpusies no 110. uz 113. vietu.
Aļona Ostapenko. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
4

Štutgartes "WTA 500" izlozē Ostapenko tiek pie Noskovas

Vācijas pilsētā Štutgartē šodien notika "WTA 500" māla turnīra izloze. Pirmajā kārtā Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko spēlēs pret čehieti Lindu Noskovu.