Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Latvijas un Austrijas tenisisti uzsāks Deivisa kausa cīņu Valmierā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Latvijas un Austrijas tenisisti uzsāks Deivisa kausa cīņu Valmierā
Jānis Podžus pret Jirgenu Melceru
Foto: Jānis Priedītis, LTS

Šodien Vidzmes Olimpiskajā centrā Valmierā startēs Deivisa kausa izcīņas mačs tenisā starp Latvijas un Austrijas komandām. Pirmajā spēļu dienā paredzēti divi mači – 15:00 kortā dosies Andis Juška un Martins Fišers, bet pēc viņiem – Jānis Podžus un Jirgens Melcers.

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas tenisa līdzjutējiem septembrī ir iespēja just līdzi mūsu komandas startiem Deivisa kausa izcīņas mačos, kas notiek tieši mūsu zemē. 2012.gadā pret Ukrainu spēlējām Liepājā, pērn Arēnā Rīga tikāmies ar Somiju, bet šogad tiek veikts jauns ieraksts vēsturē – pirmo reizi mači notiks Valmierā, pirmo reizi tiekoties ar spēcīgo Austrijas izlasi.

Vispirms par formātu. Kopumā šajā gadā Deivisa kausa izcīņā startē 122 komandas (rangā ir 130.). 16 labākās izlases spēlē Pasaules grupā, bet tālāk sākas reģionālais iedalījums – Eiropas/Āfrikas zona, Amerikas zona un Āzijas/Okeānijas zona, kurā katrā ir pa trīs vai četrām grupām. Pateicoties pērn izcīnītajai uzvarai pār Somiju, Latvijas izlase šogad spēlē Eiropas/Āfrikas zonas 1.grupā kopā ar vēl 11 izlasēm. Deivisa kausa rangā Latvijai šobrīd 39.vieta.

Šī gada turnīru mūsu vīri sāka februārī, viesojoties Slovākijā. Šajā spēlē komanda nebija optimālajā sastāvā (Andis Juška, Mārtiņš Podžus, Jānis Podžus, Artūrs Lazdiņš) un piedzīvoja zaudējumu ar 0:5 (atsevišķās spēlēs sagrāves gan nebija). Pēc diviem mēnešiem slovākiem zaudēja arī Austrija (1:4), kas nozīmēja, ka tieši Alpu zemes pārstāvji būs mūsu nākamie pretinieki.

Austriju itin droši var saukt par pasaules klases komandu. Kopš iedalījuma augstāk minētās grupās (kopš 1988.gada) Austrijas komanda lielākajā daļā gadu spēlējusi Pasaules grupā, ik pa brīdim paviesojoties 1.grupā. Zemāk tā nav bijusi ne reizes. Iegūt galveno trofeju austriešiem gan arī nav izdevies – arī fināls nav sasniegts ne reizes. Ļoti tuvu tam austriesi bija 1990.gadā, kad pusfinālā savās mājās tika zaudēts ASV komandai. Toreiz izlasēs spēlēja tādi vīri kā Tomass Musters (Austrija), Andrē Agasi un Maikls Čangs (abi ASV).

Par šī brīža Austrijas komandu. Austriešiem ATP vienspēļu rangā ir 39 tenisisti, bet dubultspēļu rangā pat 42. Ilgus gadus Austrijas tenisa līderis bijis Jirgens Melcers, kuram izdevās ielauzties arī ranga desmitniekā (augstākā vieta astotā), bet šobrīd Melceru apsteidzis jaunais talants Dominiks Tīms. Ja Tīmu Latvijā neredzēsim, tad Melceru gan. Viņa komandas biedri būs Martins Fišers, Filips Osvalds un Aleksandrs Peja. Abi pēdējie ir izteikti dubultspēļu meistari – Peja šobrīd rangā ir sestajā vietā, bet pavisam nesen bija pat trešais.

Mūsu komandā, salīdzinot ar cīņu Slovākijā februārī, ir divas izmaiņas – spēlēs gan Ernests Gulbis, gan Miķelis Lībietis, aizstājot Mārtiņu Podžus un Artūru Lazdiņu.Ja pirms gada pret Somiju pirmajā dienā spēlēja tieši Ernests un Miķelis, tad šodien abus pirmajā spēļu dienā neredzēsim. Gulbis vēl izjūt “US Open” gūtā savainojuma sekas, bet kopā ar Lībieti ir gatavs spēlēt dubultspēli. Ļoti iespējams Gulbi redzēsim spēlējam vienspēli svētdien.

Līdz ar to vienspēlēs piektdien viss gulsies uz Anda Juškas un Jāņa Podžus pleciem. Pirmais plkst. 15:00 spēlēs Andis, kura pretinieks būs Martins Fišers. Rangā abus šobrīd šķir 500 vietas (Juška ir 710., Fišers 210.), tomēr abus sastarpējos mačus ir uzvarējis mūsu sportists. Uzreiz jāsaka, ka tie bijuši visai sen (2007. un 2009.gadā). Šogad Andis starptautiskos turnīros vairs nespēlē, taču maču praksi guvis piedaloties klubu spēlēs Eiropā. Fišers Valmierā ieradies ar četru zaudējumu sēriju, bet šosezon pārsvarā spēlējis Challenger sacensībās. Bukmeikeru vērtējumā cīņas favorīts ir austrietis.

20 minūtes pēc pirmā mača beigām kortā dosies Jānis Podžus un Jirgens Melcers. Jānim pirmo maču Deivisa kausā iznāca aizvadīt šogad Slovākijā, kad cienīgi tika nospēlēts pret Challenger līmeņa spēlētāju, mājinieku Andreju Martinu. Šoreiz pretiniekos vēl augstāka kalibra meistars Melcers. Neraugoties uz to, ka viņam zaudējuma rūgtumu nācies izjust jau septiņās spēlēs pēc kārtas (pēdējā uzvara jūnijā), tomēr šodienas duelī viņš būs ļoti izteikts favorīts. Dubultspēle gaidāma sestdien (15:00), bet abas atlikušās vienspēles svētdien no 14:00.

Tiem, kuri cīņu neapmeklēs klātienē Valmierā, mačus būs iespējams skatīties TV6 tiešraidē.

Cik uzvaras pret Austriju izcīnīs Latvijas komanda?

  • 22

  • 34

  • 16

  • 21


  +1 [+] [-]

, 2014-09-12 10:47, pirms 10 gadiem
Pat LTV laikam nav ilūziju, kā rezultātā translāciju nebūs. Sen nebijis gadījums, manuprāt.

     [+] [-]

, 2014-09-12 10:52, pirms 10 gadiem
Nu ja Gulbis nespēlē vienspēles un spēlēs tikai dubultspēli tad diemžēl viss ir skaidrs.... zaudējums.

     [+] [-]

, 2014-09-12 12:42, pirms 10 gadiem
LTV solija ka būs translācijas, uzzinaja ka Gulbis ebūs viensēlēs un atcēla?!

  +1 [+] [-]

, 2014-09-12 13:26, pirms 10 gadiem
TV6 rādīs....

  +1 [+] [-]

, 2014-09-12 14:01, pirms 10 gadiem
erred rakstīja: TV6 rādīs....
oho! Jurītis būs piešķīris bonusā par Dinamo translēšanu! Paldies par info!

  +1 [+] [-]

, 2014-09-12 14:08, pirms 10 gadiem
Tak sen jau varēja zināt ,ka tv6 rādīs ,bet ltv7 nerādīs ! : )
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: oho! Jurītis būs piešķīris bonusā par Dinamo translēšanu! Paldies par info!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-09-12 15:16, pirms 10 gadiem
kur kaut livescores var redzeet?

     [+] [-]

, 2014-09-12 15:25, pirms 10 gadiem
strimu var kāds iemest, lūdzu

     [+] [-]

, 2014-09-12 15:45, pirms 10 gadiem
Juska - Fischer (Latvia - Austria)

vācu valodā gan

     [+] [-]

, 2014-09-12 16:29, pirms 10 gadiem
Tāda juška, ka Juška uzvarēs

     [+] [-]

, 2014-09-12 16:48, pirms 10 gadiem
Nu neko, bravo kapteinim, ieliek Jusku kurs pat nevar 4 geimus seta uzvaret, sen jau neviena turnira nespele. Ja atrunas ir par to ka nav ko likt vieta, tad lai liek kadu no pavisam jaunajiem, sliktak jau nebus. Tiri kapteina atbildiba. 3 sets un Juska izskatas ka pec 5setnieka.