Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Blogs: Gulbim karstajā Melburnā ciets rieksts

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Blogs: Gulbim karstajā Melburnā ciets rieksts
Tāda varētu būt Ernesta Gulbja reakcija, uzzinot, ar ko būs jāspēlē Melburnā
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien Melburnā startēs sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs. Tajā, protams, piedalīsies arī Latvijas labākais tenisa spēles meistars Ernests Gulbis. Šoreiz viņam ar izlozi nav paveicies, jo pirmajā mačā pretī trāpījies ļoti neparocīgais Argentīnas tenisists Huans Monako. Gulbis būs favorīts, taču tas nenozīmē, ka viņam gaidāms viegls mačs.

Sezonu atklājot Dohā, Gulbis sniedza interviju britu žurnālistam Nīlam Hārmanam ("The Times"). Viena no apspriestajām tēmām bija "Australian Open", kas sāksies jau pirmdien. Minētajā intervijā viņš atzina, ka šoreiz uz Melburnu, kur viņam tradicionāli nepatīk spēlēt, dodas ar pozitīvām emocijām. Uzzinot, ar ko būs jāspēlē pirmajā mačā, tās varētu nedaudz noplakt.

Domājams, ja ne visi, tad lielākā daļa Gulbja fanu zina Ernesta vēsturi šajā turnīrā. Gulbis Melburnā spēlējis piecas reizes (neskaitot kvalifikāciju) un spējis uzvarēt tikai vienā mačā (1-5), pie tam vienīgajā uzvarētajā mačā 2009. gada janvārī apspēlēja spāni Albertu Montanjesu, kurš savu labāko tenisu spēlē uz māla.

Melburnā zaudēts vairākiem spēlētājiem, kurus Gulbim vajadzētu uzveikt. Par vienīgo izņēmumu var saukt 2008. gadu, kad Gulbis, vēl būdams "zaļš", piekāpās Maratam Safinam. Latvijas pirmais numurs "Australian Open" pamanījies zaudēt arī Igoram Andrejevam, savam nākamajam pretiniekam Huanam Monako, Bendžaminam Bekeram un Mikelam Lodrā. Visi ir spēlētāji, kuri Gulbim "uz papīra" bija jāņem.

Šodien notikusī izloze lēma, ka Gulbis Melburnā otro reizi tiksies ar Monako. Manā skatījumā, izloze ir neveiksmīga, 1. kārtas pārvarēšana jau būs sasniegums. Zīmīgi, ka 2. kārtā Gulbja un Monako pāra uzvarētājam ir vieglāks pretinieks – Sems Kverijs vai Santjago Hiraldo. Bet par visu pēc kārtas.

Gulbja un Monako piektajam mačam, skatoties no latvieša pozīcijām, ir gan vairāki plusi, gan arī mīnusi. Vispirms par pozitīvo. Monako pagājušā sezona bija neveiksmīga – argentīnietis daudz mocījās ar savainojumiem un slimībām. Huans rangā izkrita no Top 20, pēdējo uzvaru guva augustā, bet sezonu noslēdza ar četriem zaudējumiem pēc kārtas. Būdams māla seguma cienītājs, Monako Austrālijā, kur jāspēlē uz "hard", ar spilgtiem rezultātiem nav izcēlies, divreiz (2008, 2010) tiekot līdz 3. kārtai. Pēdējos divos gados zaudēts jau 1. kārtā, attiecīgi Filipam Kolšraiberam un Andrejam Kuzņecovam.

Kamēr Gulbis šogad jau ir nospēlējis trīs mačus, Monako ir bez nopietnas spēļu prakses. Šajā ziņā pluss Latvijas tenisistam. Huans vakar paraugturnīra spēlē ar 5:7, 1:6 piekāpās Novakam Džokovičam, bet šodien vēl vienā neoficālā spēlē ar 4:6, 2:6 kapitulēja 19 gadus vecajam austrālietim Džordanam Tompsonam, kurš rangā ieņem tikai 321. vietu. Informācija par šīm spēlēm oficiālajā statistikā nebūs atrodama, tāpēc to daudzi varētu palaist garām. Šogad Melburnā būšot ātrāks segums nekā iepriekš, šis apstāklis varētu vairot Gulbja izredzes.

Tiktāl par pozitīvo un Gulbja potenciālajām priekšrocībām. Diemžēl ir vairāki faktori, kas Gulbim varētu liegt uzlabot savu bilanci Melburnā. Pirmkārt, Monako ir Ernestam ļoti, ļoti neparocīgs pretinieks. Piko [Monako iesauka - V. B.] nav iespaidīgas serves, taču Monako ir ļoti labs garajās izspēlēs, tajās jūtoties ļoti komfortambli un spēlē no gala līnijas ar viņu grūti ir pat elites spēlētājiem. Nevienam nav noslēpums, ka tāds teniss [garas izspēles] Gulbim nav tīkams. Lai arī Ernests pēdējā laikā brīžiem var nospēlēt pacietīgāk nekā agrāk, tādā spēlē tomēr nejūtas kā zivs ūdenī.

Domājams, ka Gulbja mačs pret Monako notiks kādā no mazajiem kortiem, visticamāk, bez TV tiešraides. Nozīmīgākajos kortos parasti tiek spēlēt mājinieki, bijušie čempioni, ranga līderi u.c. zvaigznes. Ja Gulbim būtu ielozēts kāds austrālietis, tad droši varētu apgalvot, ka viņš būs labā kortā, tagad tas ir maz ticams. Ernestam nereti ir problēmas spēlēt mazajos kortos, Gulbim ir vajadzīgas lielas arēnas, daudz skatītāju utt. Papildus diskomfortu sagādas karstums. "Australian Open" ir slavens ar karstu laiku. Prognozes liecina, ka tenisistiem turnīra laikā jārēķinās ar spēlēšanu aptuveni +30 grādu karstumā (dienas laikā). Pie tam turnīra ievadā, pirmajās 3-4 dienās, gaiss sasilšot līdz pat +40 grādiem!

Spēlējot karstā laikā, mazinās tenisistu koncentrēšanās spējas, kā rezultātā tiek zaudēti seti, kas vieglākos apstākļos notiek retāk. "Grand Slam" turnīros spēlē līdz trim uzvarētiem setiem, kas prasa labu fizisko sagatovību. Gulbja sakarā statistika nav glaimojoša – Ernestam piecu setu spēlēs pieticīgs 3-6 rādītājs, tiesa, visas trīs uzvaras gūtas no 0-2. Trīs uzvarētie ir Andreass Sepi un Luka Gregorčs (abi Deivisa kausā pirms pieciem un sešiem gadiem), kā arī Tomijs Hāss, kurš 2012. gadā "US Open" pret Gulbi izlaida ne vien 2-0, bet arī breika pārsvaru trešajā setā.

Savā pēdējā "Grand Slam" mačā Gulbis piecos setos zaudēja "Challenger" līmeņa tenisistam Andreasam Haideram-Maureram, vēlāk atzīstot, ka "noplīsis" jau pēc otrā seta. Toreiz daļēji vainojams bija arī uztraukums. Jaunnedēļ Melburnā varēs pārliecināties, cik labi Gulbis pastrādājis starpsezonā. Monako piecu setu mačos gan arī nekā spīdoša nav: 4-9. Savstarpējās cīņās līdz šim Monako garajos mačos gan bijis pārāks, uzvarot abas trīs setu spēles ATP turnīros, tāpat 2010. gada janvārī Gulbi Melburnā uzveica ar 3-0. Gulbis vienīgo uzvaru četros mačos pret Monako guva, kad argentīnietis 2009. gadā izstājās Tokijā.

Jānovēl izturība, pacietība un veiksme!

     [+] [-]

, 2014-01-10 08:13, pirms 10 gadiem
Kapec 2 raksti par vienu temu (stundas laika)?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-01-10 08:32, pirms 10 gadiem
Es gan saglabaashu ceriibu par tv kortu

  +2 [+] [-]

, 2014-01-10 08:57, pirms 10 gadiem
Nu nē džeki. Monako tiks saplosīts trīs setos. Uztraukumam nav pamata.

  +1 [+] [-]

, 2014-01-10 09:00, pirms 10 gadiem
Kad rieksti cieti tas nav uz labu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-10 09:47, pirms 10 gadiem
Nadals arī nebija priecīgs, uzzinot, ka jāspēlē pret Gulbi, bet nekas - pastrādāja un atkal uzvarēja.

     [+] [-]

, 2014-01-10 10:02, pirms 10 gadiem
žāvājās.......
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-10 12:56, pirms 10 gadiem
Nav tik traki, kā te rakstīts. Viegli, protams, nebūs. Bet domāju, ka četros setos tā uzvara mūsējam atnāks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-10 20:45, pirms 10 gadiem
australija nakosonedel loti karsts bus 41grads. ernests karstumu nepanes.