Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Ostapenko un Sevastovai šodien Rīgā pirmie divi mači pret Slovākiju

Ostapenko un Sevastovai šodien Rīgā pirmie divi mači pret Slovākiju
Anastasija Sevastova un Anna Karolīna Šmīdlova. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas sieviešu tenisa izlase šodien Rīgā sāks "Fed Cup" Pasaules otrās grupas maču pret Slovākiju. Aļona Ostapenko pirmajā vienspēlē plkst. 15:00 tiksies ar Rebeku Šramkovu, kura aizvieto sākotnēji spēlei pieteikto Viktoriju Kužmovu, bet Anastasija Sevastova pēc tam sacentīsies ar Annu Karolīnu Šmīdlovu. Uzvarai mačā nepieciešami trīs no izspēlētajiem pieciem punktiem.

Debija otrajā grupā un pirmais mačs savās mājās

Latvijas komandas labākais rezultāts ir 2. kārta jeb sešpadsmitnieks Pasaules grupā 1993. gadā. Toreiz bija tikai viena grupa ar 32 komandām, nevis kā tagad divas grupas ar astoņām izlasēm, un titulu var iegūt tikai viena no astoņām, nevis 32 izlasēm. Latvija Frankfurtē ar 2:1 uzvarēja Beļģiju un ar 0:3 zaudēja Nīderlandei. Nākamajā sezonā 1. kārtā 1:2 zaudējums pret Austrāliju, arī toreiz spēlējot neitrālā laukumā Frankfurtē. Tajā laikā viss turnīrs ar piecām kārtām tika izspēlēts vienas nedēļas laikā.

Latvijas izlase pēc tam vairāk nekā 20 gadus cīnījās zemākajos līmeņos Eiropas/Āfrikas zonā. Tikt augstāk nebija iespējams, jo tāda mērķa sasniegšanai nepieciešamas divas WTA līmeņa spēlētājas. Mūsu izlasei ilgi bija tikai viena, bet pagājušajā gadā, kad pēc astoņu gadu prombūtnes izlasē atgriezās Sevastova, beidzot varēja domāt par lieliem uzdevumiem.

Lai tiktu tur, kur esam šobrīd, bija jāuzvar piecos mačos. Pirmie četri bija februārī Tallinā, kur grupu turnīrā ar 2:1 uzveiktas Turcija un Polija un ar 3:0 "sausā" atstāta Austrija. Pēc tam "play-off" mačā ar 2:1 apspēlēta Serbija. Visbeidzot Pasaules otrās grupas "play-off" mačā izbraukumā Hantimansijskā ar 3:2 pārspēta Krievija, kuras sastāvā toreiz nebija Ostapenko un Sevastovai neparocīgās Darjas Kasatkinas, bet Jekaterinu Makarovu un Anastasiju Pavļučenkovu izdevās uzvarēt. Ostapenko uzvarēja abās vienspēlēs, bet Sevastova vienā (pret Makarovu).

Šie rezultāti Latvijas komandai ļāva iekļūst Pasaules otrajā grupā, kur tika ielozēta Slovākija. Tā kā abas komandas iepriekš nav sacentušās, mača norises vietu noteica ar izlozi, kas bija labvēlīga mūsu izlasei. Mačs notiks "Arēnā Rīga" uz cietā seguma, kas novērtēts par "vidēji ātru".

Slovākija otrajā grupā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Slovākija ir 2002. gada čempione, toreiz titulu izcīnot ar 3:1 uzvaru izbraukumā pret Spāniju, kad divus punktus guva Daniela Hantuhova, bet vienu pievienoja Žanete Husarova.

Slovākijai pagājušajā sezonā bija divi mači. Arī Slovākija uzvarēja Krieviju (4:1), tiesa, toreiz Bratislavā sacentās ar novājinātu un bez lielas pieredzes esošu Krievijas komandu, kurā neviena tenisiste nebija vecāka par 21 gadu. Slovākietes otrajā mačā, kas bija pirmās grupas "play-off" cīņa, Minskā ar 2:3 zaudēja iepriekšējās sezonas finālistei Baltkrievijai.

Komandu sastāvi

Latvija

TenisisteVecumsRangsVienspēlesDubultspēles
Anastasija Sevastova2812.14-57-5
Aļona Ostapenko2122.15-912-4
Diāna Marcinkeviča26279.8-1714-7
Daniela Vismane18645.0-12-3
Patrīcija Špaka16---

Slovākija

TenisisteVecumsRangsVienspēlesDubultspēles
Viktorija Kužmova2046.3-10-1
Anna Karolīna Šmīdlova2461.5-43-3
Rebeka Šramkova22188.2-11-1
Terēza Mihalikova20360.-0-1

Latvijas izlases sastāvs būtībā bija zināms jau pirms vairākiem mēnešiem, kad tika panākta vienošanās ar Ostapenko un Sevastovu par spēlēšanu izlasē arī šajā sezonā. Aļona valsts komandā spēlējusi katru gadu kopš debijas 2013. gadā, kad pirmo maču nospēlēja vēl tikai 15 gadu vecumā. Savukārt Anastasija pērn valsts komandā atgriezās pirmoreiz kopš 2010. gada. Tā kā no šīs sezonas mačiem var pieteikt piecas spēlētājas, mūsu komanda izmantojusi maksimālo spēlētāju skaitu, un pirmo izsaukumu uz izlasi dabūjusi 16 gadus vecā Patrīcija Špaka. Debija pie kapteiņa stūres būs Adrianam Žgunam, kurš stājās Anda Juškas vietā.

Slovākija uz Rīgu sākotnēji plānoja braukt spēcīgākajā sastāvā ar Dominiku Cibulkovu un Magdalēnu Ribārikovu priekšgalā. Cibulkova izlasē būtu atgriezusies pēc trīs gadu pārtraukuma, taču uz Latviju tomēr nevarēja doties veselības problēmu dēļ. Aukstajā Eiropā atgriežoties no karstās Austrālijas, Cibulkova saslima un drudža dēļ izlaida pagājušajā nedēļā notikušo Sanktpēterburgas turnīru. Savukārt Ribārikovai ir rokas savainojums, turklāt viņa arī jau ļoti ilgi ir sliktā formā, pēdējo uzvaru gūstot augustā.

Nespēlējot abām nominālajām līderēm, Slovākija uz Rīgu atvedusi jaunu sastāvu ar 20-24 gadus vecām spēlētājām. Pirmie divi numuri ir Kužmova un Šmīdlova, bet nepieciešamības gadījumā pie spēlēšanas var tikt kāda no ITF līmeņa tenisistēm – Rebeka Šramkova vai Terēza Mihalikova. 2015. gada "Australian Open" junioru turnīra čempione Mihalikova Rīgā ieradās dažas dienas vēlāk nekā pārējās spēlētājas.

Slovāku problēmas ļauj Latvijai kļūt par lielu favorīti

Cibulkovas un Ribārikovas nespēlēšana ļāvusi Latvijai kļūt par milzīgu šī mača favorīti. Ja Slovākijai būtu pieejamas abas minētās tenisistes, vai tikai viena Cibulkova, viesu komandai būtu pamats domāt cerēt uz panākumu mačā, jo Cibulkova spējīga uzvarēt divās vienspēlēs. Kužmova un Šmīdlova nav tik spēcīgas, taču izlašu mači mēdz atšķirties no cīņām WTA tūrē. Gan Federāciju kausā, gan Deivisa kausā pārsteigumi ir pierasta parādība, jo rangā zemāk esošu spēlētāju sniegums, spēlējot valsts izlasē, mēdz būt daudz labāks nekā ikdienā.

Protams, no Latvijas tiek gaidīta uzvara. Kas to var nepieļaut? Ostapenko sezonu sākusi ar pārliecības krīzi, uzvarot tikai vienā mačā (1-4), turklāt šī uzvara gūta pret Kristinu Mladenoviču, kurai šogad nav nevienas uzvaras. Vai Ostapenko pēkšņi sāks spēlēt labā līmenī, tāpēc ka izlasē atbildība lielāka, rādīs laiks. Jāatceras, ka Aļona ar savu pārgalvīgo tenisu pati sevi var uzvarēt jebkurā mačā.

Sevastova ir stabilāka, taču atzinusi, ka viņai Federāciju kausā mēdz būt daudz lielāks uztraukums nekā citos turnīros. No šīs nedēļas divām pretiniecēm bīstamākā ir Kužmova, kura spēlē agresīvu uzbrukuma tenisu – tādu, ar kuru Sevastovu ir iespējams uzvarēt, ja nepieļauj pārāk daudz kļūdu. Labs piemērs ir no pagājušā gada "Fed Cup" turnīra Tallinā, kur Sevastova ar 2:6, 4:6 zaudēja 17 gadus vecajai serbietei Olgai Danilovičai. Viņa tolaik rangā bija tikai 304. vietā un nebija sacentusies ar Top 100 spēlētājām. Pret Kužmovu var būt līdzīgas problēmas.

Kužmova pagājušajā gadā Minskā uzvarēja gan Arinu Sabaļenku (6:2, 2:6, 7:6(5)), gan Aleksandru Sasnoviču (6:1, 7:6(3)), bet izšķirošajā dubultspēlē kopā ar Šmīdlovu zaudēja Veras Lapko un Lidzijas Marozavas pārim. Sabaļenka toreiz rangā bija 47. vietā, tāpēc Kužmovai Minskā gūtajai uzvarai pār Sabaļenku nav tik lielas vērtības, kā tas būtu tagad, kad Arina rangā ir pirmajā desmitniekā. Kužmovai ir viena uzvara pret Sabaļenku, bet nav uzvaru pret Top 20 spēlētājām (0-7). Viņa WTA turnīros sāka spēlēt tikai 2017. gadā un kopš tā laika trīs reizes tikusi līdz pusfinālam, pēdējais bija janvārī Oklendā.

Četrus gadus vecākā Šmīdlova ieguvusi trīs "International" titulus un vēl divas reizes zaudējusi finālā. Viņa sezonas otrajā nedēļā, nesatiekot nevienu Top 50 spēlētāju, tika līdz Hobārtas finālam, kur zaudēja Sofijai Keninai. Šmīdlova nav spēlējusi "Premier" turnīru finālos, bet "Grand Slam" nav bijusi tālāk par 3. kārtu. Pieticīgi rezultāti lielajos turnīros lieguši rangā tikt augstāk par 26. vietu.

Anna Karolīna ir bēdīgi slavena ar 16 zaudējumu sēriju WTA turnīros, tik nelāgi izceļoties 2016. gadā. Šmīdlovai pret Top 20 tenisistēm ir 6-12 bilance. Vienīgā Top 10 uzvara gūta 2016. gadā Riodežaneiro olimpiādē pret astoto numuru Robertu Vinči. No otrā desmitnieka spožākās uzvaras gūtas pret Karolīnu Vozņacki (#11) un Agņešku Radvaņsku (#15).

Latvijas un Slovākijas mačs sāksies ar Ostapenko un Kužmovas cīņu. Aļona ar gadu jaunāko slovākieti 2014. gadā divreiz sacentās junioru turnīros un uzvarēja abos mačos – ar 7:6(8), 6:2 uz zālāja seguma Anglijā un ar 3:6, 6:0, 6:2 uz "hard" Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Ķīnā.

Arī Sevastovai ir perfekta bilance pret pirmo pretinieci, Šmīdlovu uzvarot visās trīs spēlēs. Pirmās divas bija uz "hard" seguma – 2012. gada decembrī 6:4, 6:1 Oklendas WTA kvalifikācijā un 2016. gadā "US Open" 1. kārtā ar 6:3, 6:3. Trešais mačs notika 2018. gadā Madridē uz māla, Sevastovai uzvarot ar 6:3, 4:6, 6:3.

Lai aprīlī varētu "play-off" mačā sacensties par spēlēšanu pirmajā grupā, Latvijai cīņā pret Slovākiju jāiegūst trīs punkti. Sestdien no 15:00 notiks divas vienspēles, bet svētdien no 13:00 vēl divas vienspēles un dubultspēle. TV tiešraides piedāvās Best4SportTV.


, 2019-02-09 09:31, pirms 5 gadiem
Uz papīra skatoties, tām slovākietēm vispār nav variantu. Mūsējām kruīziņš, pat nedabūs iesvīst!
, 2019-02-09 09:32, pirms 5 gadiem
Laikam būs jāaizvelkās līdz Arēnai! Nekad uz ko tādu nav būts, jāpačolē!
, 2019-02-09 09:43, pirms 5 gadiem
Paldies nacionālajai televīzijai, ka nerādīs spēles. Bomāri..ne visiem ir best4sport
, 2019-02-09 09:46, pirms 5 gadiem
Kas tā par sasveicināšanos bildē? Labāk būtu kā bokseri saliek degunus kopā un lūr caur pieri
, 2019-02-09 11:43, pirms 5 gadiem
un pa to laiku valsts televīzija rādīs ""Kukaiņu lielums. Dokumentāla filma" zaibis
, 2019-02-09 11:59, pirms 5 gadiem
pūce rakstīja: Kas tā par sasveicināšanos bildē? Labāk būtu kā bokseri saliek degunus kopā un lūr caur pieri
Lielākam efektam vēl varētu izplūkat matus
, 2019-02-09 12:01, pirms 5 gadiem
HI Kur varēs redzēt TV vai netā?
, 2019-02-09 12:13, pirms 5 gadiem
Makuss13 rakstīja: HI Kur varēs redzēt TV vai netā?
Netā: https://www.jokerlivestream.com/jok...
, 2019-02-09 12:24, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Netā: https://www.jokerlivestream.com/joker-tennis-live-streaming-1.html
neviena Latvijā tv kompānija nerādīs? es protams nečekejo vēl, bet kaut kā neticās.
, 2019-02-09 12:26, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: neviena Latvijā tv kompānija nerādīs? es protams nečekejo vēl, bet kaut kā neticās.
cik gruti ir rakstam izlasit pēdējo rindiņu?
, 2019-02-09 12:29, pirms 5 gadiem
elvison rakstīja: cik gruti ir rakstam izlasit pēdējo rindiņu?
nelasu rakstus paldies, tagad zinu !
, 2019-02-09 14:47, pirms 5 gadiem
Vai rādīs arī kāds cits kanāls?
, 2019-02-09 15:00, pirms 5 gadiem
kalnietis rakstīja: Vai rādīs arī kāds cits kanāls?
Latvijas radio2
, 2019-02-09 15:04, pirms 5 gadiem
Diemźél Slovåkijai otrs, vai pat tréśais saståvs.
, 2019-02-09 15:05, pirms 5 gadiem
Kuzmova tomēr nespēlēs. Latvija kļūst par vēl lielāku favorīti
, 2019-02-09 15:12, pirms 5 gadiem
, 2019-02-09 15:16, pirms 5 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diemźél Slovåkijai otrs, vai pat tréśais saståvs.
Derum nomierinies!
, 2019-02-09 15:16, pirms 5 gadiem
Rozentåla komentãri dïvaini. . .
, 2019-02-09 15:18, pirms 5 gadiem
Nekur nevar redzēt... ?!?
, 2019-02-09 15:21, pirms 5 gadiem
Flashscora par speli ir rakstits ka taa ir atcelta
, 2019-02-09 15:22, pirms 5 gadiem
vuviks rakstīja: Nekur nevar redzēt... ?!?
B4S
, 2019-02-09 15:22, pirms 5 gadiem
, 2019-02-09 15:23, pirms 5 gadiem
Live :2 - RTVS.sk + vajag Slovakia VPN (piemēram Hoxx ir), tad būs HD quality
, 2019-02-09 15:30, pirms 5 gadiem
, 2019-02-09 15:36, pirms 5 gadiem
Ja kāds ir arēnā, atņemiet, lūdzu, tam idiotam bungas.
, 2019-02-09 15:43, pirms 5 gadiem
Jā tam autistam ar bungām ir jāaiziet
, 2019-02-09 15:45, pirms 5 gadiem
Es esmu cilvēks tribīnēs ar bēdīgi slaveno hokeja tauri (latviešu vuvuzela), lūdzu varat man uzdot jautājumus.
, 2019-02-09 15:47, pirms 5 gadiem
Kaut kā Aļonas spēle nepārliecina. Liekas, ka šoreiz, ja Latviju izvilks uz nākamo kārtu, tad tā būs Sevastova.
, 2019-02-09 15:50, pirms 5 gadiem
Kas būtu bijis, ja Cibulkova spēlētu ... Aļonai jau 17 ue
, 2019-02-09 15:52, pirms 5 gadiem
Njā, Aļona galīgi nav gatava spēlei !😥
, 2019-02-09 15:52, pirms 5 gadiem
tiešām kurš dalbajobs bungas sit tenisā?
, 2019-02-09 15:53, pirms 5 gadiem
SVK - Kājas, Dupsis, Pēc sejas, Kopējais vizuālais.
LAT - Krūtis (laikam)

Diemžēl 4:1 Slovākija pagaidām vadībā.
Ļoti ceru uz Sevastovu.

p.s. neesmu tenisa eksperts.
, 2019-02-09 15:56, pirms 5 gadiem
Labāk būtu kamaniņas rādījuši...
, 2019-02-09 15:59, pirms 5 gadiem
TAK no tās slovākietes nekā tur nav , jauzvar divos setos!
, 2019-02-09 16:01, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: tiešām kurš dalbajobs bungas sit tenisā?
Nav kāds pamuļkis no Vefa
Daniela Vismane un Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt

Semeņistaja/Vismane piedzīvo pirmo kopīgo zaudējumu ITF tūrē

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas tandēms Darja Semeņistaja un Daniela Vismane sāka ar 1/4 finālu un piekāpās Grieķijas-Šveices duetam - 5:7, 5:7.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
4

W75 otrajā kārtā Semeņistaja atzīst māla speciālistes pārākumu

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistana šodien otrajā kārtā jeb 1/8 finālā piekāpās francūzietei Luā Buāsonai - 5:7, 1:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
1

Semeņistaja sasniedz W75 astotdaļfinālu, Vismane un Marcinkēviča zaudē

Šveicē sācies W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros, kur piedalās arī Latvijas otrā, trešā un ceturtā rakete. Pirmajā kārtā Darja Semeņistana šodien izcīnīja uzvaru, bet Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane zaudēja.