Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Eksperti vērtē Sevastovas sniegumu Ņujorkā

Eksperti vērtē Sevastovas sniegumu Ņujorkā
Anastasija Sevastova
Foto: AFP/Scanpix

26 gadus vecā Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova pēdējās nedēļas laikā ir pārsteigusi tenisa sabiedrību ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Naktī uz trešdienu viņu sagaida "US Open" ceturtdaļfināla cīņa ar bijušo pasaules ranga līderi Karolīnu Vozņacki. Gaidot vienu no lielākajiem notikumiem Latvijas sportā šogad, par Anastasijas paveikto Ņujorkā iztaujājām Latvijas tenisa speciālistus.

Kārlis LEJNIEKS, Latvijas Tenisa savienības ģenerālsekretārs

„Nav viegli dabūt šo komforta sajūtu”

Anastasijai šajā turnīrā viss ir ļoti veiksmīgi sakritis. Pēc uzvaras otrajā kārtā pār pasaules trešo raketi Mugurusu, radās pārliecība, ka var uzvarēt jebkuru. Ceru, ka tas izdosies arī ceturtdaļfinālā pret Vozņacki. Viņa pati ir teikusi, ka kopš atgriešanās tenisā izbauda mirkli. Tagad viņa zina, kāda ir dzīve bez tenisa un kāda ir dzīve ar tenisu. Viņai nekas nesāp, viņa var koncentrēties darbam. Anastasijai ir treneris un draugs vienā personā (Ronalds Šmits). Nav viegli dabūt šo komforta sajūtu, kas ļauj domāt tikai par spēli. Viņai tas ir izdevies.

Anastasija var mainīt virzienus. Viņa var nospēlēt aizsardzībā, bet tad ātri pāriet uzbrukumā. Pret Vozņacki izredzes ir 50 uz 50. Uzskatu, ka šajā pārī nav favorītes. Ja fiziski izdosies izturēt tempu, tad Anastasija var uzvarēt. Sieviešu tenisā viss ir iespējams. Šobrīd nav izteiktas dominances, izņemot Serēnu Viljamsu, taču arī viņa pēdējā laikā var zaudēt. Varbūt vēl Angelika Kerbere, bet arī viņai vēl pirms kāda laika labas spēles mijās ar briesmīgām.

Imants ANDERSONS, bijušais Liepājas Tenisa sporta skolas direktors

„Vairāk spēlē ar galvu”

Būtu muļķīgi teikt, ka tas nav pārsteigums, taču tas ir patīkams pārsteigums. Kopš Anastasija ir atgriezusies tenisā viņa noteikt ir kļuvusi labāka. To jau raksta presē – viņa vairs nespēlē bum bum tenisu, kad izspēle beidzas pēc trim sitieniem. Arī televīzijas komentētāji saka, ka viņa spēlē tenisu, nevis tēš. Daudzas konkurentes ir fiziski spēcīgākas, bet Anastasija atšķiras ar to, ka vairāk spēlē ar galvu, izspēlē taktiski. Mugurusu un Kontu viņa ar neordināriem gājieniem vienkārši izsita no viņām tik pierastā ritma. Trīsreiz uzsita pa gala līniju, kam pēkšņi sekoja precīzs saīsinātais sitiens. Pretiniece pat nepakustējās.

Jau 13 gadu vecumā vienā no jauniešu turnīriem viņas pretiniece treniņos, spēlējot pret treneri, vienkārši skaldīja, likās tur nav nekādu variantu. Tomēr mača laikā Anastasija viņu izčakarēja. Viņa vienmēr ir spēlējusi par uzvaru. Anastasija pat bērnībā negribēja samierināties ar zaudētu punktu vai geimu. Viņai nav izcilas dotības, taču ir liels gribasspēks. Patiesību sakot, līdz pasaules ranga pašai augšdaļai viņa nevarētu izvilkt, tas jau ir par augstu. Tam nepieciešami citi fiziskie dotumi un parametri. Bet starp 20-30 labākajām viņa var būt. Turklāt nākamajos turnīros viņai tagad jau būs vieglāka izloze. Pusotra gada laikā viņa ir paveikusi gigantisku darba apjomu. Sākumā viņa mēnesi dzīvoja un sitās pa ITF 10 000 sērijas turnīriem (zemākais profesionālais līmenis pieaugušo tenisā). Kad spēle aizgāja, radās pārliecība. Anastasija ir cilvēks ar raksturu – ja ieņēmusi prātā, tad izdarīs.

Valdis LĪBIETIS, tenisa treneris

„Bumba ir ātra un serve ir laba”

Anastasijas sniegums ir liels pārsteigums, jo īpaši, pēc nepārliecinošā sākuma. Nav pat būtiski, kādas spēlētājas viņa ir izsitusi, bet gan tas, kā viņa spēlē. Ļoti daudzveidīgi. Arī pirms aiziešanas no tenisa viņa spēlēja labi, tomēr domāju, ka ir baigi svarīgi, lai ar treneri būtu personiskas, nevis naudas attiecības. Viņa agresīvi sit kreiso diagonāli, bet pēc tā bumba piezemējas korta vidū, kas dod labas iespējas uzbrukt pretiniecei. Jāņem vērā, ka kļūs arvien grūtāk. Līdz šim pretinieces viņu īsti nenovērtēja, pieļāva, ka iepriekš uzvarētajai tenisistei vienkārši bijusi slikta diena. Tagad būs grūtāk. Viena lieta ir iekļūt Top 20, bet pavisam kas cits tur noturēties. Bumbu gan viņa jau kopš bērnu dienām ir labi jutusi, gluži kā puikas. Ar agresīvu spēli uz gala līnijas viņa var izsist pretinieci no laukuma. Anastasijai bumba ir ātra un serve ir laba – šīs ir ļoti svarīgas un aktuālas lietas mūsdienu sieviešu tenisā.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-06 14:19, pirms 8 gadiem
Nu, tad... Par ātrām un neērtām bumbām dānietei!

  +2 [+] [-]

, 2016-09-06 15:42, pirms 8 gadiem
Lejnieks varētu atzīt savas kļūdas par Nastju un izlasi...bet mēs visi kļūdāmies!

  +2 [+] [-]

, 2016-09-06 15:55, pirms 8 gadiem
Es domaju ka nopietni eksperti kko pateiks a te kkadi vietejie puņķu tapas kko gudri spriezh. Tikpat no tenisa rubi cik mes visi.

  +2 [+] [-]

, 2016-09-06 16:11, pirms 8 gadiem
Tiešām nevarēja nointervēt īstus ekspertus ?

  +2 [+] [-]

, 2016-09-06 16:28, pirms 8 gadiem
Alpaville rakstīja: Tiešām nevarēja nointervēt īstus ekspertus ?
Ernests savu viedokli par dāmu tenisu jau ir izteicis.

  +2 [+] [-]

, 2016-09-06 16:51, pirms 8 gadiem
Sevastova 20 gadu vecumā- uzvarēts turnīrs, un 4R GS!
Protams top10 ir tālu, bet Cibulkova var, tad arī Sevastova var labi spēlēt!

  +3 [+] [-]

, 2016-09-06 20:44, pirms 8 gadiem
Veiksmes atslēga Ernestam Gulbim - vajag dabūt draudzeni un treneri vienā personā

  +1 [+] [-]

, 2016-09-06 21:09, pirms 8 gadiem
Shed rakstīja: Es domaju ka nopietni eksperti kko pateiks a te kkadi vietejie puņķu tapas kko gudri spriezh. Tikpat no tenisa rubi cik mes visi.
Viens, otrs varbūt ir sprukstiņš, bet Andersona priekšā cepure jānoņem.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-06 23:11, pirms 8 gadiem
Novēlu Anastasijai uzvarēt turnīru un apklusināt "expertus" , ka viņa nevar būt augstāk par top 20

     [+] [-]

, 2016-09-07 20:22, pirms 8 gadiem
vvivo rakstīja: Veiksmes atslēga Ernestam Gulbim - vajag dabūt draudzeni un treneri vienā personā
aha, lai var trenēties neizkāpjot no gultas. lieliska doma!