Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Gulbim cīņa par Vimbldonas rekorda atkārtošanu, Ostapenko nepatīkama pretiniece

Gulbim cīņa par Vimbldonas rekorda atkārtošanu, Ostapenko nepatīkama pretiniece
Ernests Gulbis
Foto: Reuters/Scanpix

Ernests Gulbis un Aļona Ostapenko šovakar aizvadīs otrās kārtas mačus Vimbldonā. Gulbim ap plkst. 18:00 tikšanās ar bosnieti Damiru Džumhuru, bet Ostapenko aptuveni divas stundas vēlāk mačs pret viņai ļoti neparocīgo beļģieti Kirstenu Flipkensu.

Ernests Gulbis (#138) – Damirs Džumhurs (#23)

Kamēr Gulbis pagājušajā nedēļā guva trīs uzvaras Vimbldonas kvalifikācijā, Džumhurs uzvarēja četros mačos Antaljas turnīrā, virs galvas paceļot trešo ATP trofeju. Damirs visas trīs ieguvis pēdējā gada laikā. Viņš septembrī uzvarēja Sanktpēterburgā un oktobrī triumfēja Maskavā. Džumhurs līdz pagājušā gada augustam, kad Vinstonseilemas titula mačā zaudēja Roberto Bautistam Agutam, tolaik 25 gadu vecumā vēl nebija spēlējis ATP finālos, bet kopš tā laika bosnietim ir jau četri fināli (3-1).

Džumhurs pagājušajā gadā nospēlēja karjeras labāko sezonu, ATP mačos sakrājot 37-24 bilanci, bet šogad viņam ir 18-17, ieskaitot vienu nelāgu posmu, kad Damirs no februāra līdz aprīlim zaudēja septiņos no astoņiem mačiem. Pēc uzvaras Antaljas turnīrā viņš laboja savu rekordu ATP rangā, pakāpjoties uz 23. vietu.

Kamēr ATP 250 punktu turnīros Džumhurs sevi jau ir apliecinājis, "Grand Slam" līmenī viņam pagaidām iespaidīgu turnīru nav – labākais rezultāts ir 3. kārta, kas sasniegta pēdējos trīs turnīros, šo sēriju tātad sākot "US Open". Nesen Parīzē viņam bija jātiek 4. kārtā jeb astotdaļfinālā, taču Džumhuram notrīcēja roka, nespējot izservēt maču pret Aleksandru Zverevu. Saša, visticamāk, būs Džumhura un Gulbja mača uzvarētāja pretinieks Vimbldonas 3. kārtā.

Džumhuram Vimbldonā ir 0-2 bilance 2. kārtas mačos, kurš viņš 2016. gadā zaudēja Pjēram-Igam Erbēram un 2017. gadā piekāpās Aļjažam Bedenem. Arī Gulbis šajā posmā kalnus nav gāzis – viņam 2. kārtas mačos ir 2-4 bilance, turklāt viena no divām uzvarām gūta pret savainojuma upuri Žo-Vilfrīdu Tsongu 2013. gadā. Savukārt pērn Gulbis pārsteidza, izrēķinoties ar miegaino Huanu Martinu Del Potro.

Kamēr Džumhurs aizvakar savā pirmajā mačā ar 6:3, 6:2, 6:4 viegli pieveica Maksimilanu Martereru, Gulbis 3:16 stundas ilgā mačā mocījās pret 19 gadus veco "Grand Slam" debitantu Džeju Klārku, kuru izdevās pieveikt piecu setu mačā. Starp citu, Gulbis piecu setu cīņā nebija uzvarējis vairāk nekā četrus gadus – kopš 2014. gada "French Open", kur tādā duelī apspēlēts Rodžers Federers.

Lai arī Džumhurs meistarības un sasniegumu ziņā ir daudz augstāka līmeņa pretinieks nekā Klārks, spēles ziņā viņš ir ļoti līdzīgs. Arī Džumhuram nav spēcīgas serves, toties viņš ir izveicīgs tenisists ar lieliskām spējām aizsardzībā un labprāt spēlē garās izspēles.

Gulbis Top 30 pretiniekus nav uzvarējis kopš 2016. gada "French Open"! Toreiz Parīzē pieveikti Žuau Souza un Tsonga (francūzim atkal mačā pret Gulbi savainojums). Del Potro pirms gada Vimbldonu spēlēja kā 32. numurs. Savukārt šogad Gulbim lielākā uzvara ir 34. numura Žila Millera pieveikšana "French Open".

Gulbim šodien būs pēdējā (ceturtā) spēle kortā Nr.12. Tur dienas galvenā problēma var būt Džona Isnera klātbūtne. Amerikānis atrodas piektajā setā pret Rubenu Bemelmansu. Isners pirms astoņiem gadiem Vimbldonā vienu maču spēlēja trīs dienas...

Aļona Ostapenko (#12) – Kirstena Flipkensa (#45)

Ostapenko aizvakar 1. kārtas mačā pret "Grand Slam" debitanti Keitiju Danu 6:1, 6:2 uzvaras vietā izvēlējās uzvarēt ar rezultātu 6:3, 7:6(5), turklāt gandrīz aizspēlējās līdz trešajam setam, kārtējo reizi atgādinot par savu nestabilo spēli. Pretinieces pieticīgā meistarība, 23 gadu vecumā vēl neesot tikušai līdz ranga otrajam simtam, Ostapenko piedeva tādu ākstīšanos, kas mačos pret spēcīgākām pretiniecēm var novest pie daudz lielākām nepatikšanām.

Ja Danas dabūšana 1. kārtā Ostapenko bija viens no labākajiem variantiem izlozē, tad tikšanās 2. kārtā ar Flipkensu Aļonai kā neizsētajai spēlētājai ir viens no sliktākajiem variantiem. Viņas zarā tieši beļģiete jau no paša sākuma (pēc izlozes) bija uzskatāma par Ostapenko potenciāli grūtāko pretinieci turnīra pirmo četru kārtu posmā.

Aļonai pret Flipkensu ir grūtāk spēlēt nekā pret Mariju Šarapovu un Petru Kvitovu, kuras varēja būt viņas pretinieces attiecīgi 3. un 4. kārtā, taču abas turnīru jau pametušas, atverot Ostapenko durvis uz vēl vienu ceturtdaļfinālu Vimbldonā. Aļonai 2. kārtā ir teorētiski grūtāks mačs nekā nākamajās divās kārtās. Tāda situācija turnīros, tai skaitā "Grand Slam", nav unikāla.

Lai tiktu līdz ceturtdaļfinālam, Ostapenko jāuzvar Flipkensa, pēc tam Sofija Kenina vai Vitālija Djačenko un 4. kārtā kāda no šī kvarteta tenisistēm: Samanta Stousura, Darja Gavrilova, Teilore Taunsenda vai Aleksandra Sasnoviča. Šajā sarakstā visvairāk jautājumu ir tieši par šodienas maču.

Flipkensa ne vien spēlē Ostapenko ļoti nepatīkamu tenisu, bet arī ir zālāja seguma speciāliste. Viņa 2013. gadā Vimbldonā tika līdz pusfinālam, kas Kirstenai arvien ir labākais "Grand Slam" rezultāts.

Flipkensa 2013. gada vasarā neilgi pirms Vimbldonas sasniedza finālu Hertogenbošā, kur finālā spēlēja arī šogad un bija ļoti tuvu titulam, taču nespēja izservēt maču pret Aleksandru Kruniču, kura tika pie pirmā WTA titula karjerā. Flipkensa pēc tam uzvarēja ITF 100 000 līmeņa turnīrā Anglijā, bet Vimbldonas 1. kārtā ar 6:4, 7:5 pieveica mājinieci Hezeri Vatsoni. Flipkensai šovasar uz zālāja ir 9-1 bilance, izlaižot uzvaru vienīgajā zaudētajā mačā.

Aļonai pret Flipkensu ir 0-3 bilance, visus mačus spēlējot 2015. gadā uz "hard" seguma. Ostapenko beļģietei ar 2:6, 6:4, 3:6 zaudēja "Fed Cup" turnīrā, ar 2:6, 0:6 piekāpās Stambulā un ar 3:6, 0:6 kapitulēja ITF sacensībās Vankūverā.

Ostapenko tajā laikā vēl bija ārpus ranga pirmā simtnieka, taču nevar apgalvot, ka viņa vēl "nemācēja spēlēt". Ostapenko kontā tobrīd jau bija vairākas Top 100 uzvaras, viņa ar tā laika pasaules devītās raketes Karlas Suaresas Navarro sagraušanu (6:2, 6:0) debitēja Vimbldonā. Divi no Flipkensai piedzīvotajiem trim zaudējumiem notika pēc tam – jūlijā un augustā.

Kāpēc Ostapenko ir problēmas pret Flipkensu? Viņa vienlaikus ļauj spēlēt, taču arī neļauj. Pretrunas skaidrojums ir sekojošs: Flipkensa nespēlē ļoti jaudīgi, tādā veidā neapdraudot Ostapenko, kura var spēlēt kā pirmais numurs, taču mači arvien ir nepatīkami, jo Flipkensas tenisā ir liela dažādība. Viņa daudz izmanto Aļonai ļoti nepatīkamo "slaisu" un dažādi iegriež bumbiņu, mēdz daudz doties pie tīkla, nedodot Ostapenko ritmu.

Ostapenko ir pietiekami meistarīga, lai varētu uzvarēt arī tāda stila pretinieces, taču lielākā problēma viņai arvien ir "starp ausīm". To, kas tādos mačos regulāri notiek, varēja redzēt pavisam nesen – pagājušajā nedēļā Īstbornā pret Agņešku Radvaņsku. Ostapenko trūka pacietības un precizitātes, lai produktīvi izmantotu savu spēcīgo tenisu. Viņa turpināja spītīgi bliezt pa bumbiņu, krāt milzīgu daudzumu nepiespiesto kļūdu un to darīja tik ilgi, kamēr tika līdz loģiskam zaudējumam.

Aļonai šovakar plānots pēdējais (piektais) mačs kortā Nr.3, kur jānospēlē nepilni trīs mači vīriešu turnīrā, kas nozīmē ilgu gaidīšanu un iespējamu viņas mača pārcelšanu uz citu kortu.


, 2018-07-05 11:07, pirms 6 gadiem
Oho, autors atļavies gana asos vārdos raksturot Aļonas snieguma īpatnības . Un nevar nepiekrist. Aļonas lielākais ienaidnieks ir viņas rakstura īpašība, ko sauc par stūrgalvību. Tas ir par to bliezšanu un pacietības trūkumu. Pērn RG tas nostrādāja, jo tad arī precizitāte bija gana laba. Komentētāji toreiz vēl brīnījās - kā var tā maukt pa līnijām un stūriem. Tupā spītība redzami izpaužas arī dubultkļūdu daudzumā. Bieži vien otrā serve nav daudz vājāka par pirmo. Kaut kāds tāds tīņa maksimālisms un vēlēšanās visiem "parādīt". Skaidrs, ka tādā stilā spēlējot stabilitātes pat viena geima ietvaros nebūs. Bet nu vēlam veiksmi!
, 2018-07-05 11:29, pirms 6 gadiem
Jāiemācās vienkārši labāk spēlēt, labāk kustēties kortā. Nu kā viņa pacels zemu slaisu, ja pašas 2-rocīgi izpildītais ir briesmīgs. Kāpēc pēc spēcīgi uzsista diagonālā, nevar bumbu sagaidīt pie tīkla? Nav jau akurāt jākļūst par serve'n'volley spēlētāju, bet likt pretiniecei noprast, ka šoreiz neies cauri un būs jāmeklē plāns B.
Katrā ziņā viņa var Flipkensu sagraut arī ar esošo tenisu. Tikai ir jāgrib. Šā vai tā, jābūt interesanti.

Ernestam motivācija ir, lai špūgas pietiek un attiecīgi precizitāte.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-05 11:48, pirms 6 gadiem
nicks rakstīja: Katrā ziņā viņa var Flipkensu sagraut arī ar esošo tenisu. Tikai ir jāgrib.
Gribēt nav kaitīgi. Kaitīgi ir nedabūt.
Ar gribēšanu viņai problēmu nav; varbūt pat grib par daudz (pacietības pietrūkst!) un tāpēc arī nedabū.
, 2018-07-05 12:06, pirms 6 gadiem
Тяга к курению "умирает" навечно за один день если воспользоваться дедовским советом https://elbo.in/vdoh Я был заядлым курильщиком, курил больше 14 лет и пробовал бросать тысячу раз, но больше пары недель не мог продержаться, а этот метод помог - полгода не курю и не тянет!
, 2018-07-05 14:25, pirms 6 gadiem
JoKaLeMeNe rakstīja: Gribēt nav kaitīgi. Kaitīgi ir nedabūt.
Ar gribēšanu viņai problēmu nav; varbūt pat grib par daudz (pacietības pietrūkst!) un tāpēc arī nedabū.
Kāreiz ar "gribēt" bija domāts apvaldīt savus velniņus un saglabāt skaidru galvu.

P.S. Bušijai uz čelendžeriem arī braukā līdz 8 cilvēku atbalsta komanda
, 2018-07-05 14:41, pirms 6 gadiem
Ja Ostapenko sajūtis spēli, ka ja viņa var uzvarēt, tad viņai tā spēle aizies.
, 2018-07-05 14:54, pirms 6 gadiem
nicks rakstīja: Kāreiz ar "gribēt" bija domāts apvaldīt savus velniņus un saglabāt skaidru galvu.
Lielas gribēšanas gadījumā galva reti kuram saglabājas skaidra
, 2018-07-05 15:00, pirms 6 gadiem
Haha, Bērziņ kāpēc 6:1, 6:2 vietā? Varbūt 6:1, 6:1 vai 6:1, 6:0 vai 6:0, 6:0?😁
, 2018-07-05 15:12, pirms 6 gadiem
berimors rakstīja: Oho, autors atļavies gana asos vārdos raksturot Aļonas snieguma īpatnības . Un nevar nepiekrist. Aļonas lielākais ienaidnieks ir viņas rakstura īpašība, ko sauc par stūrgalvību. Tas ir par to bliezšanu un pacietības trūkumu. Pērn RG tas nostrādāja, jo tad arī precizitāte bija gana laba. Komentētāji toreiz vēl brīnījās - kā var tā maukt pa līnijām un stūriem. Tupā spītība redzami izpaužas arī dubultkļūdu daudzumā. Bieži vien otrā serve nav daudz vājāka par pirmo. Kaut kāds tāds tīņa maksimālisms un vēlēšanās visiem "parādīt". Skaidrs, ka tādā stilā spēlējot stabilitātes pat viena geima ietvaros nebūs. Bet nu vēlam veiksmi!
Nevaru tev piekrist par DBL kļūdām, ko līdz viņa nesit stipri otro servi, tad uzreiz atņem viņas servi ar punktu pretiniece. Kādreiz visi nolika viņu par to, ka otrā serve praktiski nav, tagad atkal slikti, ka dbl kļūdas
, 2018-07-05 15:27, pirms 6 gadiem
D-Mob rakstīja: Nevaru tev piekrist par DBL kļūdām, ko līdz viņa nesit stipri otro servi, tad uzreiz atņem viņas servi ar punktu pretiniece. Kādreiz visi nolika viņu par to, ka otrā serve praktiski nav, tagad atkal slikti, ka dbl kļūdas
Nu, slikti ir gan tā, gan tā . Bet attiecīga meistarība ir nepieciešama abos gadījumos. Ja pirmā serve ir vairāk uz spēku, tad otrai ir jābūt uz precizitāti - tas ir max tuvu līnijām, zemai un cik var iegrieztai. Bet, ja dominē bailes ieservēt tīklā vai autā dēļ nepietiekams atstrādātās serves tehnikas, nu tad ir tā, kā ir....
, 2018-07-05 15:49, pirms 6 gadiem
berimors rakstīja: Nu, slikti ir gan tā, gan tā . Bet attiecīga meistarība ir nepieciešama abos gadījumos. Ja pirmā serve ir vairāk uz spēku, tad otrai ir jābūt uz precizitāti - tas ir max tuvu līnijām, zemai un cik var iegrieztai. Bet, ja dominē bailes ieservēt tīklā vai autā dēļ nepietiekams atstrādātās serves tehnikas, nu tad ir tā, kā ir....
Nu vot tur laikam arī tavs pieminētais stūrgalvības sindroms, ka nemācās sist to bumbiņu arī ar prātu, to iemācīties īsti nevar, jāapdedzinās dzīvē tā riktīgi..
, 2018-07-05 20:47, pirms 6 gadiem
huhhh, es pārdzīvoju!
Daniela Vismane. Foto: Mauri Levandi / Estonian Tennis Association

Vismane dodas Semeņistajas pēdās un zaudē ar tādu pašu rezultātu - 6:7, 0:6

Katalonijas pilsētā Terrasā turpinās W35 tenisa turnīrs uz māla. Latvijas ceturtais numurs Daniela Vismane šodien 1/4 finālā piekāpās beļģietei Hannei Vandevinkelai - 6:7, 0:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Zumapress/Scanpix
5

Semeņistaja kapitulē "WTA 125" astotdaļfināla pēdējā setā

Turcijas dienvidu pilsētā Antaljā turpinās "WTA 125" turnīrs uz māla. Latvijas tenisa otrā rakete Darja Semeņistaja šodien 1/8 finālā zaudēja japānietei Mojukai Učijimai - 6:7, 0:6.
Diāna Marcinkēviča. Foto: Diego Runggaldier / tennis-valgardena.com

Marcinkēvičai zaudējums ITF W75 turnīra dubultspēļu pirmajā kārtā

LETA. Latvijas tenisiste Diāna Marcinkēviča trešdien pārī ar lietuvieti Justinu Mikulskīti Francijā cieta zaudējumu Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) Kruasi Bobūras W-75 sērijas turnīra dubultspēļu sacensību pirmajā kārtā.