Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Pirmie mači Halepai un Osakai, "vecākais" duelis "French Open" vēsturē

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pirmie mači Halepai un Osakai, "vecākais" duelis "French Open" vēsturē
Simona Halepa. Foto: ZUMA Press/Scanpix

"French Open" pirmās kārtas noslēgumā kortā dosies gan pagājušā gada čempione Simona Halepa, gan pasaules pirmā rakete Naomi Osaka. Tikmēr vīriešu turnīrā uzmanība "Grand Slam" neveiksminiekam Aleksandram Zverevam un divu veterānu duelim.

Simona Halepa pagājušajā gadā Parīzē ar ceturto mēģinājumu uzvarēja "Grand Slam" finālā. Viņa divreiz finālā bija zaudējusi "French Open" (2014, 2017) un vienreiz "Australian Open" (2018). Vēl viens zaudējums veidojās arī viņas trešajā "French Open" titula cīņā, taču izdevās atspēlēt seta un breika deficītu, ar 3:6, 6:4, 6:1 pieveicot Slounu Stīvensu. Pirms gada "French Open" spēlējusi WTA ranga līderes godā, Halepa tagad ir 3. vietā un titula aizstāvēšanu sāks ar maču pret Austrālijas tenisisti Ailu Tomļanoviču (#47).

Simonai pagājušajā gadā Sinsinati vajadzēja atspēlēties pēc nepatīkama sākuma, lai uzvarētu Tomļanoviču – 4:6, 6:3, 6:3. Halepa ir nepatīkama statistika ar jau 12 zaudējumiem "Grand Slam" 1. kārtas mačos. Trīs neveiksmes bijušas arī viņas mīļajā "French Open", tiesa, visas bija sen – viņas pirmajos četros turnīros (2010, 2012-13), kad Simona vēl nebija sasniegusi elites līmeni. Tomļanoviča savu vienīgo Top 3 uzvaru guvusi Parīzē, kur 2014. gadā ar 6:4, 6:4 sakāva trešo raketi Agņešku Radvaņsku.

Pēdējo divu "Grand Slam" turnīru čempione Naomi Osaka līdz reitinga virsotnei tikusi, pārsvarā pateicoties "hard" seguma turnīru rezultātiem. Viņai uz māla un zālāja nav neviena fināla un arī "Grand Slam" turnīros uz šiem segumiem pieticīgi rezultāti – Osakai gan "French Open", gan Vimbldonā labākais sasniegums ir 3. kārta. 14 "Grand Slam" mačos pēc kārtas uzvarējusī Osaka šodien pirmoreiz tiksies ar Annu Karolīnu Šmīdlovu (#90). Slovākiete vēl nekad nav sacentusies ar ranga pirmā trijnieka tenisisti.

Šogad ranga pirmajā desmitniekā pabijusī Arina Sabaļenka (#11) pagaidām nav kļuvusi par nopietnu spēku "Grand Slam" turnīros (labākais rezultāts ir 4. kārta pērn "US Open") un šodien centīsies gūt pirmo uzvaru "French Open" karjerā, kad viņai pretī stāsies 2009. gada pusfināliste Dominika Cibulkova (#41). Sabaļenka slovākieti pagājušajā gadā nomāca ar spēka spēli un uzvarēja uz "hard" Uhaņā (7:5, 6:3). Vai viņa to var paveikt arī Parīzē uz māla seguma?

Pagājušā gada pusfinālistei Medisonai Kīsai (#14) ir nepatīkamas atmiņas no viņas vienīgās tikšanās ar Jevgeņiju Rodinu (70.), Krievijas tenisistes aizsardzībai pagājušajā vasarā ar 5:7, 7:5, 4:6 zaudējot Vimbldonā. Medisona toreiz pēc zaudējuma atzina, ka mača laikā pārāk daudz domājusi par tikšanos nākamajā kārtā ar Serēnu Viljamsu, tāpēc līdz tādam mačam netika. Rodinai šogad ir ļoti slikta sezona, uzvarot tikai trīs mačos (3-14), turklāt visas uzvaras gūtas pret vājām tenisistēm, kurām ir sekojoši reitingi: 89., 158. un 413.

Aleksandrs Zverevs (#5) "Grand Slam" turnīros tikai vienreiz ticis līdz ceturtdaļfinālam, šo rezultātu iespējot pirms gada Parīzē, kad trīs no četrām uzvarām izmocīja piecu setu mačos un varēja zaudēt jau 2.-4. kārtā. Saša pagājušajā nedēļā ar nepārliecinošu tenisu uzvarēja Ženēvā, kur trijos no četriem mačiem spēlēja trīs setus, turklāt finālā paveicās, kad Nikolass Džarrī neizmantoja divas mačbumbas ar lieliskām iespējām. Zvereva pirmais pretinieks Parīzē būs austrālietis Džons Milmans (#56), kurš uz māla spēlēja vāji un "French Open" ir bez uzvarām (0-3), taču ar savu aizsardzības tenisu var nokaitināt Zverevu un uzvarēt setā vai pat divos, samazinot Zvereva izredzes turnīra nākamajās kārtās.

Šodien notiks arī "French Open" vēsturē "vecākais" mačs, kad 40 gadus vecais Ivo Karlovičs (#94) tiksies ar 37 gadus veco Felisiano Lopesu (#108). "Grand Slam" turnīros bijuši seši mači ar lielāku abu dalībnieku kopējo vecumu. Rekords tika uzstādīts 1969. gadā "US Open", kur 41 gadu vecais Pančo Gonsaless uzvarēja 40 gadus veco Torbenu Ulrihu. Karlovičam pret Lopesu ir 6-4 pārsvars savstarpējo maču statistikā. Abi pirmoreiz tiksies uz māla, kas abiem ir neērtākais segums.

Šodienas programma: https://www.rolandgarros.com/en-us/...