Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Nadala cīņa par desmito "French Open" titulu un citas intrigas Parīzē

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nadala cīņa par desmito "French Open" titulu un citas intrigas Parīzē
"French Open" trofejas
Foto: AP/Scanpix

Šodien ar 32 spēlēm Parīzē sāksies gada otrais tenisa "Grand Slam" turnīrs – "French Open". Pagājušā gada čempionu statusā spēlēs Rafaels Nadals, kurš lūkos izcīnīt desmito "French Open" titulu, un Marija Šarapova. Latvijai pamatsacensībās tikai viens pārstāvis – Ernests Gulbis, kurš pirms gada tika līdz pusfinālam.

Par "French Open"

"French Open" pirmsākums meklējams 1891. gadā, kad Parīzē notika vienas dienas sacensības nacionālajā līmenī. Turnīrā drīkstēja piedalīties tikai Francijas tenisisti un šīs valsts rezidenti. Francijas Tenisa federācija tikai 1925. gadā nolēma sacensībās ļaut piedalīties arī labākajiem ārzemju tenisa spēles meistariem.

Atklātās ēras laikā (kopš 1968. gada) "French Open" kļuva par pirmo "Grand Slam" turnīru. Kopš tā laika vīriešu turnīrā uzvarējis tikai viens francūzis – 1983. gadā par čempionu kļuva Janiks Noā. Dāmu sacensībās mazāka gaidīšana, jo pēdējā vietējā čempione ir Mērija Pīrsa, kura Parīzē nepārspēta palika 2000. gadā.

"French Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kas tiek spēlēts uz māla un kas sākas jau svētdienā, tātad – ilgst 15 dienas. Maču uzvarētāji sieviešu turnīrā notiek līdz uzvarētiem diviem, bet kungu sacensībās – līdz trim setiem. Izšķirošajā setā (trešajā vai piektajā) taibreiks pie rezultāta 6:6 netiek spēlēts, uzvarētāju noskaidrojot tik ilgi, kamēr kādam ir divu geimu pārsvars.

Turnīra pirmajā dienā notiks 32 spēles – pa 16 vīriešu un sieviešu vienspēļu turnīros. Pirmās dienas programma pieejama šeit. Sacensības no Parīzes, kā ierasts, tiešraidē pārraidīs abi Eurosport kanāli.

Šogad Parīzē neredzēsim vairākus labi zināmus un panākumiem bagātus tenisistus. Vairāk atteikumu ir vīriešu turnīrā, kurā nebūs arī viena Top 10 spēlētāja – pēdas savainojuma dēļ nevar spēlēt Milošs Raoničs. Plaukstas locītavas problēmas arvien mieru neliek Huanam Martinam Del Potro, kuru arī varam būtībā uzskatīt par pirmā desmitnieka tenisistu. Kungu sacensībās šoreiz nevarēs spēlēt arī Tomijs Hāss, Janko Tipsarevičs, pagājušā gada dubultspēļu čempions Žiljēns Beneto. Dāmu sacensībās lielākais zaudējums ir Dominika Cibulkova, kura turpina atlabšanu pēc pēdas operācijas.

Vienspēļu turnīru čempioni saņems ne vien prestižās trofejas, bet arī 1.8 miljonus eiro. Tas ir par 150 tūkstošiem vairāk nekā pērn. Tikmēr 1. kārtā zaudējušie saņems 27 000 (+3000). Salīdzinot ar pagājušo gadu, prēmiju fonds palielināts par trim miljoniem un sasniedz 28 miljonus.

Nadalam "La Decima" vai Džokovičam pirmais?

Turnīra galvenais favorīts ir Novaks Džokovičs, taču ir muļķīgi norakstīt Rafaelu Nadalu, kura vēsture šajā turnīrā ir ļoti iespaidīga. Nadalam "Roland Garros" kortos ir fantastiska 66-1 bilance! Vienīgais zaudējums piedzīvots 2009. gadā, kad viņu 4. kārtā četros setos sakāva Robins Sēderlings. Kopš tā laika un arī pirms tam ļoti daudzi ir mēģinājuši, nevienam citam nav izdevies. Šogad Nadals sliktās formas un tās rezultāta neizbēgamās pārliecības trūkuma dēļ ir daudz vieglāk ievainojams nekā iepriekšējos gados.

Rafa kopš devītā triumfa Parīzē izcīnījis tikai vienu titulu, kas viņam izdevās marta sākumā Buenosairesā, kur bija viduvējs dalībnieku sastāvs, finālā uzveikts draugs Huans Monako. Nadals šogad Parīzē ierodas sliktākajā formā, kāda viņam jebkad bijusi pirms "French Open". Proti, spānis pirmo reizi pirms gada otrā "Grand Slam" turnīra nav uzvarējis nevienā māla seguma turnīrā Eiropā. Viņam tikai viens fināls, Madridē zaudējot Endijam Marejam.

Tas ir viens no Nadala pieciem zaudējumiem šogad uz sava mīļākā seguma. Nadalam tik daudz zaudējumi uz māla vienas sezonas laikā pēdējoreiz bija 2003. gadā. Nadals pirmo reizi "French Open" nebūs starp Top 4 izsētajiem – māla karalim sestais numurs. Varēja būt septītais, taču vienu pakāpienu augstāk tikt izdevās, pateicoties Raoniča nespēlēšanai.

Nadala izredžu aizstāvības sakarā es vēlos izcelt divus faktorus, kurus daudzi, iespējams, nav piefiksējuši. Pirmkārt, šodien sāksies "Grand Slam" turnīrs. Tas nozīmē, ka katram Nadala pretiniekam pret viņu būs jāuzvar trīs seti, lai spānim sagādātu tikai otro zaudējumu šī turnīra vēsturē. 3-5 setu mačos Rafa ir daudz grūtāk uzvarams.

Nadalam visos māla mačos, kuros jāuzvar trīs seti, ir 89-1 bilance! Vienīgais zaudējums – jau pieminētais 2009. gada fiasko pret Sēderlingu. Nadalam piecus setus uz māla likuši spēlēt tikai četri tenisisti, un visi zaudējuši – Giljermo Korija, Rodžers Federers (abi Romā), Džons Isners un Džokovičs. Amerikānim tas izdevās 2011. gadā Parīzē, kad viņš uzvarēja divus taibreikus, bet Džokovičam divus gadus vēlāk pusfinālā, kad piektajā setā zaudēts ar 7:9, pirms tam esot vadībā ar 4:1.

Otrkārt, Nadals vairākus no šosezon uz māla piedzīvotajiem zaudējumiem cietis vakara mačos. Tas nav viņam patīkamākais laiks. Parīzē vakara vai nakts maču nebūs, jo šeit nav mākslīgā apgaismojuma. Tas nozīmē, ka Nadals lielāko daļu savu spēļu aizvadīs dienā, kad būs viņam patīkamāki apstākļi. Nadals dienā saulainā laikā un Nadals vakarā vēsos apstākļos ir divi dažādi spēki.

Vīriešu turnīra apskata ievadā minēju, ka galvenais favorīts ir Džokovičs. Un tā tas patiešām ir – ne tikai bukmeikeru skatījumā. Nole ir neapšaubāms pasaules labākais tenisists. Vienkārši nav argumentu, lai šādu apgalvojumu apgāztu. Džokovičs šogad zaudējis tikai divus mačus – sezonas pirmajā nedēļā Dohā neizdevās atrast atbildes uz Ivo Karloviča servju uzdotajiem jautājumiem, bet februāra beigās Dubaijā zaudēts Federeram. Kopš tā laika ranga līderim ir 22 uzvaras pēc kārtas. Džokovičam vēl iespaidīgāka uzvaru sērija – 37(!) panākumi pēc kārtas – ir "Grand Slam", "ATP World Tour Finals" un "Masters 1000" līmeņa turnīros.

Skaidrs, ka Džokovičam "French Open" ir sezonas svarīgākais turnīrs. Viņš uz Parīzes māla vēl nav triumfējis. Tieši "French Open" tituls viņam trūkst, lai noformētu "Grand Slam". Galvenā favorīta statuss un lielā vēlme beidzot uzvarēt "French Open" radīs papildus spiedienu, turklāt Džokovičs trāpījis sieta grūtākajā pusē, kur bez viņa un Nadala ir arī Endijs Marejs un Davids Ferers. Jau daudz runāts par Džokoviča un Nadala gaidāmo (neizbēgamo) ceturtdaļfinālu, tāpēc šīs tēmas sakarā neizplūdīšu, vien norādīšu uz Džokoviča bilanci Parīzē pret Nadalu. Tā ir 0-6.

Kas ar pārējiem pretendentiem? Endijs Marejs šopavasar beidzot uzvarēja pirmajā māla seguma turnīrā. Patiesībā – divos pēc kārtas, turklāt vienas nedēļas laikā, titulus iegūstot Minhenē un Madridē. Otrajā finālā ar 6:3, 6:2 sagrauts Nadals, sagādājot viņam lielāko zaudējumu māla finālos. Marejam lielākā problēma ir atrašanās vienā sieta pusē ar Džokoviču un Nadalu. Finālā ir tikai viena vieta.

Ar izlozi ļoti apmierināts noteikti var būt 2009. gada čempions Federers, kurš bez Nadala ir tikai otrais aktīvais tenisists, kurš iepriekš uzvarējis "French Open". Federera ceļa sakarā jāatzīmē tas, ka viņš 4. kārtā var tikties ar Gaelu Monfīsu. Francūzis savās mājās spēlē savu labāko tenisu un Federeru ir uzvarējis divreiz pēc kārtas – pērn Deivisa kausa finālā un šogad Montekarlo. Trijās "French Open" spēlēs Monfīss Federeram spējis atņemt tikai vienu setu. Federera pusē arī Kei Nišikori un Tomāšs Berdihs, kuri varētu veidot vienu no ceturtdaļfināla pāriem. Pagājušā gada pusfinālistam Ernestam Gulbim tiks veltīts atsevišķs materiāls.

Rafaela Nadala reakcija uz iespējamo ceturtdaļfinālu pret Novaku Džokoviču. Foto: AP/Scanpix.

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempionsFinālistsRezultāts
2014.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs3:6 7:5 6:2 6:4
2013.Rafaels NadalsDavids Ferers6:3 6:2 6:3
2012.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:4 6:3 2:6 7:5
2011.Rafaels NadalsRodžers Federers7:5 7:6(3) 5:7 6:1
2010.Rafaels NadalsRobins Sēderlings6:4 6:2 6:4
2009.Rodžers FederersRobins Sēderlings6:1 7:6(1) 6:4
2008.Rafaels NadalsRodžers Federers6:1 6:3 6:0
2007.Rafaels NadalsRodžers Federers6:3 4:6 6:3 6:4
2006.Rafaels NadalsRodžers Federers1:6 6:1 6:4 7:6(4)
2005.Rafaels NadalsMariano Puerta6:7(6) 6:3 6:1 7:5

Viljamsas un Šarapovas fināla gaidās

Dāmu turnīrā ar izsēšanu nav tādu problēmu kā vīriem. Proti, abas galvenās favorītes ir ar pirmajiem diviem numuriem, tāpēc var tikties vienīgi finālā. Ja tā notiks, tad Serēna Viljamsa un Marija Šarapova spēlēs otrajā "Grand Slam" finālā pēc kārtas (Austrālijā uzvarēja amerikāniete), kā arī otrajā "French Open" finālā trīs gadu laikā. 2013. gada titula mačā uzvarēja Viljamsa, kura Mašai nav zaudējusi kopš 2004. gada. Ranga līderes sakarā viss ir ļoti vienkārši. Ja viņa spēlē, tad viņa ir galvenā favorīte katrā turnīrā, tas vienkārši ir automātiski.

Viljamsai šogad oficiālos mačos tikai viens zaudējums (25-1). Pirms Parīzes turnīra bažas rada elkoņa savainojums. Situācija kopš Romas turnīra uzlabojusies, it īpaši serves sakarā (varot servēt stiprāk), taču sāpes arvien esot jūtamas. Viljamsai Parīzē ir 47-11 bilance, bet viņa ir apliecinājusi, ka šajā turnīrā var zaudēt jebkurai pretiniecei. 2012. gadā viņa kapitulēja Viržīnijai Razano, bet pērn 2. kārtā ar 2:6, 2:6 cieta kaunpilnu sagrāvi pret Garbinji Mugurusu. Spānijas tenisiste ir laba spēlētāja, taču tāds rezultāts nav normāls. Tāpat jāatzīmē, ka Viljamsai šogad sarežģīta izloze – jau 3. kārtā var sanākt tikšanās ar Viktoriju Azarenku, kura mēneša sākumā Madridē pret Viljamsu neprata realizēt trīs mačbumbas.

Šarapova pēdējos trīs "French Open" turnīros tikusi līdz finālam, uzvarot divos (2012, 2014). Šogad Šarapova Parīzē ierodas ne tik lieliskā formā kā pērn. Toreiz viņai pirms "French Open" uz māla bija 12-1 bilance, tagad ir divi zaudējumi un 9-2 bilance. Labā ziņā – Šarapova uzvarēja pēdējā turnīrā, triumfējot Romā. Uz māla šogad zaudēts Andželikei Kerberei (Štutgartē) un Svetlanai Kuzņecovai (Madridē).

Pārējās favorītes? 3. vietā noteikti jāliek Simona Halepa, kura pirms gada šeit finālā zaudēja Šarapovai. Simona prot spēlēt uz māla, taču nestabilitāte šogad ir bijusi lielākā problēma. Grūti prognozēt, kura Halepa spēlēs Parīzē. Ņemot vērā, ka tas ir "Grand Slam" turnīrs, jābūt īstajai, taču var būt visādi. Halepas spēles sakarā man spilgti atmiņā palikusi viņas pēdējā cīņa, kur Romā zaudēts Karlai Svaresai Navarro. Rumāniete sāka ļoti iespaidīgi bija vadībā ar setu un breiku, bet mača otro pusi nospēlēja ļoti slikti. Faktiski vienas stundas laikā teju nevainojams teniss pārvērtās bezcerīgā sniegumā.

Pretendentu pulkā ir arī Petra Kvitova. Māls gan nav viņas segums. Var censties iestāstīt, ka viņa šomēnes uzvarēja Madridē, taču nezinātāji gan jau nav piefiksējuši, ka Madridē augstienes dēļ ir daudz ātrāks māls nekā vairumā turnīru. Kvitova abus māla titulus izcīnījusi tieši Madridē. Kvitova Parīzē spēlējusi sešas reizes un tikai vienreiz tikusi tālāk par 4. kārtu. Tas bija 2012. gadā, kad Petra aizspēlējās līdz pusfinālam.

Viena no sezonas līderēm Svaresa Navarro divreiz spēlējusi "French Open" ceturtdaļfinālā (2008, 2014), Azarenkai jau minētais 3. kārtas mačs pret Viljamsu. Augstu kotējas arī Karolīna Vozņacki, taču vai viņa turnīra izšķirošajos posmos var pieveikt agresīvas tenisistes? Neticu tam. Ja vīriešu turnīrā spēlēs tikai divi iepriekšējo gadu čempioni, tad dāmām saraksts ir garāks: Viljamsa, Šarapova, Kuzņecova, Frančeska Skjavone un Ana Ivanoviča.

Pasaules pirmā rakete Serēna Viljamsa treniņā. Foto: Reuters/Scanpix.

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempioneFinālisteRezultāts
2014.Marija ŠarapovaSimona Halepa6:4 6:7(5) 6:4
2013.Serēna ViljamsaMarija Šarapova6:4 6:4
2012.Marija ŠarapovaSāra Erani6:3 6:2
2011.Na LīFrančeska Skjavone6:4 7:6(0)
2010.Frančeska SkjavoneSamanta Stousura6:4 7:6(2)
2009.Svetlana KuzņecovaDinara Safina6:4 6:2
2008.Ana IvanovičaDinara Safina6:4 6:3
2007.Žustīne EnānaAna Ivanoviča6:1 6:2
2006.Žustīne EnānaSvetlana Kuzņecova6:4 6:4
2005.Žustīne EnānaMērija Pīrsa6:1 6:1

  -1 [+] [-]

, 2015-05-24 08:35, pirms 9 gadiem
Lai nu kā, par Rafas 10to! Neaizmirstam par Mareju...arī var izšaut!

     [+] [-]

, 2015-05-24 09:09, pirms 9 gadiem
Sajūtas saka,ka šis būs pārsteigumiem pilns turnīrs!!

Par Ērniju,Monfilu un jāpāņu robotu!

     [+] [-]

, 2015-05-24 11:00, pirms 9 gadiem
US Open arī ilgst 15 dienas, jo fināls ir pirmdienās!

Wimbldona arī nereti ieilgst uz 15 dienām pateicoties lietum

  -1 [+] [-]

, 2015-05-24 11:00, pirms 9 gadiem
Djokovičs paņems, ja nē tad tas jau būs pārsteigums!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-24 11:02, pirms 9 gadiem
Starp citu bildes apraksts kurā redzams Rafa ir aplams, viņš piedalījās sieviešu izlozē, ar vīru izlozi viņam nebija nekāda sakara, Šarapova parūpējās par vīru izlozi!

     [+] [-]

, 2015-05-24 17:02, pirms 9 gadiem
NADALS - ej tu nost !!!

     [+] [-]

, 2015-05-24 23:20, pirms 9 gadiem
Vai tas būru Rafa vai Nole, kurš paņems titulu (es, protams, par Noli - cienu sportistus, kuri nečīkst par katru "sāpi" vai nedienu (tādu netrūkst nevienam), bet iet kortā un spēlē.