Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Divas nedēļas "French Open" varā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Divas nedēļas "French Open" varā
Rodžers Federers un Svetlana Kuzņecova ar izlozi tika galā. Kā veiksies ar titulu aizstāvēšanu, rādīs laiks!
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc dažām stundām Parīzē sāksies 109. ''French Open'' turnīrs, kurā pasaules labākie tenisisti divu nedēļu laikā noskaidros šī gada otrā ''Grand Slam'' turnīra čempionus. Jaunos čempionus uzzināsim 5. un 6. jūnijā.

Šodien Parīzē tiks dots starts gada otrajam ''Grand Slam'' turnīram – ''French Open''. Pamatsacensībām, jo kvalifikācijas mači norisinājās kopš nedēļas pirmās puses. Pasaules spēcīgākie tenisisti ''French Open'' titulus dalīs jau 109. reizi. Turpmākās divas nedēļas tenisa pasaules un ne tikai uzmanība tiks pievērsta Parīzes mālam. Kuri tenisisti triumfēs šogad, to uzzināsim vien jūnija sākumā, bet līdz tam vēl tāls ceļš ejams. Bet par visu pēc kārtas.

Vīrieši

Kungu turnīrs šogad cietis, pateicoties vairāku tenisistu savainojumiem. No ranga pirmā desmitnieka Parīzē nespēlēs ''US Open'' čempions Huans Martins Del Potro un Nikolajs Davidenko, tāpat noteikti pietrūks arī sīkstā francūža Žila Simona, krieva Igora Andrejeva un dažu citu spējīgu tenisistu. Visi pārējie ir ierindā, ieskaitot abus ranga līderus – Rodžeru Federeru un Rafaelu Nadalu. Pērn Parīzē pirmo reizi triumfēja Federers, tādējādi izcīnot iztrūkstošo ''Grand Slam'' titulu un tiekot pie pilna komplekta. Pirms gada lielākais šoks Francijas galvaspilsētā bija četrkārtējā čempiona Nadala netikšana tālāk par 4. kārtu Māla karalis. Traumu vajātais spānis kapitulēja zviedram Robinam Soderlingam, kurš tika līdz pat finālam, kurā bez variantiem bija spiests piekāpties Federeram.

Pērn Parīzē uzvarēja Rodžers Federers

Kā būs šogad? Bez šaubām var teikt, ka finālā, visticamāk, redzēsim gan Federeru, gan Nadalu. Federers sasniedzis karjeras posmu, kurā motivāciju spēj rast tikai ''Grand Slam'' turnīriem un vēl dažām sacensībām. ''French Open'' pērnā gada čempions ieradies visnotaļ vājā formā, taču uztraukumam nav pamata. Nepārliecinošs viņš bija arī pirms ''Australian Open''. Kas notika Melburnā, šķiet, nevienam nav jāatgādina. Ja paveram acis Federera izlozes pusē, tad daudz tādu tenisistu, kas viņam varētu sagādāt problēmas, nav. ''Uz papīra'' un ņemot vērā ranga pozīcijas, teorētiski kāju priekšā šveicietim varētu aizlikt Soderlings, Marins Čiličs un Endijs Marejs, taču praksē diez vai tā notiks. Soderlings šogad ir vājš, 2005. gada ''French Open'' junioru čempions Čiličs pieaugušo līmenī uz māla kalnus nav gāzis, savukārt Marejs var pat netikt tālāk par pirmo kārtu, kur viņam ielozēts nupat Nicas turnīrā uzvarējušais Rišārs Gaskē.

Šo rindu autors paredz Federeram vietu finālā. No sieta otras puses tur redzēsim Nadalu, ja vien spāni nepiemeklēs traumas. Visādi citādi Rafam vajadzētu būt visam kārtībā. Nadala sakarā gan jāsaka, ka četrkārtējam čempionam svētīgi pirmajās kārtās nepatērēt daudz spēku, jo par viņa fizisko kondīciju drošas pārliecības nav. Nadala sieta pusē ir gan Novaks Džokovičs, kurš šogad ir ''pazudis'', gan spāņu brigāde – Fernando Verdasko, Davids Ferers un 2003. gada čempions Huans Karloss Ferrero. Teorētiski kāds no Nadala tautiešiem varētu pakutināt galvenajam favorītam nervus, taču vai tas notiks praksē, stipri šaubos.

Rafaels Nadals ir šī gada turnīra galvenais favorīts

Latvija

Latviju, kā ierasts, vīriešu vienspēļu pamatturnīrā pārstāvēs viens pats Ernests Gulbis. Ernests pirmo reizi karjerā ''Grand Slam'' turnīrā ticis izlikto tenisistu pulkā. Šis apstāklis ļāva cerēt uz atvieglojumiem izlozē. Vai tā ir sanācis, jāteic, ka diemžēl nē. Spēlēt pret mājinieku nekad nav labākais variants, turklāt Žiljēns Beneto diez vai būs ar pliku roku ņemams, jo Parīzē savulaik sasniedzis ceturtdaļfinālu, kas ir arī Gulbja labākais sasniegums. Ernests pēdējo 3-4 mēnešu laikā sasniedzis fantastisku formu, kas pamatoti ļauj cerēt uz panākumiem, taču ''Grand Slam'' turnīrā vieglu spēļu tikpat kā nav. Beneto ir uzvarams, taču arī zaudējuma gadījumā par sensāciju runāt būtu nevietā. Favorīta statuss Gulbim būs jāapliecina laukumā.

Tumšie zirdziņi

Šajā kategorijā izvēlos divus tenisistus. Pirmajā gadījumā būs pārdroša izvēle uz Gaskē, kurš pēdējās divās nedēļās ir uzvarējis divos turnīros un Parīzē ieradies fantastiskā formā, tiesa, ar nelielu savainojumu. Noguruma faktors arī būtisks. Gaskē pirmajā kārtā pretī šosezon uz māla nepārliecinošais Marejs. Gaskē britu tenisa līderi pieveicis divās no trim savstarpējām spēlēm, bet vienīgajā, kurā zaudēja, bija vadībā ar 2-0 pa setiem, bet zaudēja ar 2-3. Tas bija pirms diviem gadiem episkā Vimbldonas spēlē. Kā otro kandidātu izvēlos spāni Nikolasu Almagro, kurš manā skatījumā varētu būt 2010. gada Soderlings. Nikolass var būt iznīcinošs, taču parasti viņu iegāž nepacietīga spēle. Pēdējā laikā viņš nostabilizējies un var parūpēties par pārsteigumu. Almagro ir viens no diviem tenisistiem, kam šosezon izdevies paņemt setu pret Nadalu. Otrs ir mūsu Gulbis.

Pēdējo desmit gadu uzvarētāji

GadsČempionsValsts
2009.Rodžers FederersŠveice
2008.Rafaels NadalsSpānija
2007.Rafaels NadalsSpānija
2006.Rafaels NadalsSpānija
2005.Rafaels NadalsSpānija
2004.Gastons GaudioArgentīna
2003.Huans Karloss FerreroSpānija
2002.Alberts KostaSpānija
2001.Gustavo KuertēnsBrazīlija
2000.Gustavo KuertēnsBrazīlija

Sievietes

Dāmu turnīrā pirms gada bija Krievijas fināls. Šogad nebūs. Apgalvojums pārdrošs, bet nekas pagaidām neliek domāt, ka varētu būt citādi. Pērn par titulu cīnījās Svetlana Kuzņecova un Dinara Safina. Pārāka bija Kuzņecova, tiekot pie sava otrā ''Grand Slam'' titula (pirmais bija ''US Open'' 2004. gadā), bet Safinai otrais zaudētais fināls pēc kārtas Parīzē. Abas krievietes Parīzē ieradušās ar milzu problēmām. Kuzņecova uz māla šogad uzvarējusi tikai vienu maču, bet Safina joprojām nav atguvusies no hroniskā muguras savainojuma. Pirmo kārtu Dinarai vajadzētu pārvarēt, jo pretī 39 gadus vecā japāniete Kimiko Date Kruma. Savukārt Kuzņecovai jātiekas ar pērnā gada ceturtdaļfinālisti Soranu Kirsteju no Rumānijas. Abām Krievijas tenisistēm otrās nedēļas sasniegšana Parīzē būs labs sasniegums.

2009. gada sieviešu vienspēlēs uzvarēja Svetlana Kuzņecova

Šogad dāmu turnīrā izteikta favorīte ir četrkārtējā čempione beļģiete Žustīne Enina, kura atgriezusies tenisā. Kuras viņai varētu traucēt izcīnīt piekto titulu? Pirmkārt, noteikti nedrīkst aizmirs par ranga līderi Serēnu Viljamsu. Amerikāniete gan mālu nemīl tik ļoti kā pārējos segumus, taču ir nopietns spēks arī putekļos. Kā trešo kandidāti uz titulu varētu minēt Serbijas pirmo raketi Jeļenu Jankoviču. Tas par izteiktām favorītēm būtībā arī viss. Tāpat kā vīriešu turnīrā, arī dāmu sacensībās neredzēsim ''US Open'' čempionu. Parīzē savainojuma dēļ nebūs Kimas Klijstersas (Beļģija).
Vairums ekspertu uzvaru atvēl Žustīnei Eninai

Latvija

Dāmu sacensībās Latvijas būs pārstāvēta ar divām tenisistēm. Vienspēlēs piedalīsies Anastasija Sevastova, bet dubultspēlēs – Līga Dekmeijere, kuras partnere Jeļena Baltača guvusi savainojumu, un viņas stāvoklis ir neskaidrs. Sevastovai minimālā programma, spriežot pēc izlozes piedāvātajām iespējām, ir pirmās kārtas pārvarēšana. 113. vietā rangā esošā zviedriete Johanna Larsone jāuzvar, pretējā gadījumā būs liela vilšanās ne vien Latvijas tenisa līdzjutējiem, bet arī pašai Sevastovai. Otrajā kārtā pretī, visticamāk, varētu būt Spānijas pirmā rakete Marija Hosē Martinesa Sančesa.

Iespējamie pārsteigumi

Tāpat kā vīriešu sadaļā, arī šeit minēšu divus vārdus. Pirmkārt, tā varētu būt augstāk pieminētā Sančesa, kura karjeras lielāko uzvaru izcīnījusi 27 gadu vecumā maija sākumā Romā notikušajā ''Premier'' kategorijas turnīrā, bet pērn Parīzē 3. kārtā zaudēja Serēnai Viljamsai, uzvarot pirmo setu pret amerikāni. Sančesa, kuru varētu nodēvēt par sieviešu tenisa Fabrīsu Santoro, spēlē ļoti skatāmu un kas svarīgi – efektīgu tenisu, kas izmisumā var iedzīt pasaules labākās tenisistes kā to varējām novērot jau pieminētajā Romā. Otra izvēle ir francūziete Aravane Rezai. Tāpat kā Sančesa, viņu šomēnes uzvarējusi lielā turnīrā – Madridē. Tur viņa pieveica arī Žustīni Eninu. Ja Rezai spēlē savu labāko tenisu, pret viņu nav iespējams cīnīties. Uzbrukums no abām pusēm ir iznīcinošs, un ar to galā nevar tikt pat labākā aizsardzība. Mīnuss Rezai ir nestabilitāte. Ja Parīzē izdosies nostabilizēt spēli un tikt galā ar emocijām, viņa var tikt ļoti tālu!

Pēdējo desmit gadu uzvarētājas

GadsČempioneValsts
2009.Svetlana KuzņecovaKrievija
2008.Ana IvanovičaSerbija
2007.Žustīne EninaBeļgija
2006.Žustīne EninaBeļgija
2005.Žustīne EninaBeļgija
2004.Anastasija MiskinaKrievija
2003.Žustīne EninaBeļgija
2002.Serēna ViljamsaASV
2001.Dženifera KapriatiASV
2000.Mērija PīrsaFrancija

 +22 [+] [-]

, 2010-05-23 07:55, pirms 14 gadiem
cerams Ernests Gulbis nošokēs Franciju

  +1 [+] [-]

, 2010-05-23 07:57, pirms 14 gadiem
Ceru uz mūsējo tenisistu labu sniegumu un vēlu veiksmi!

  +2 [+] [-]

, 2010-05-23 08:16, pirms 14 gadiem
Divas nedēļas Gulbja varā!!!!

gan par Ernestu atkal dzirdēs visā pasaulē!

  -1 [+] [-]

, 2010-05-23 08:57, pirms 14 gadiem
Ideālas nedēļas.. Veiksmi Ernestam,Nastjai un Mašai

  +2 [+] [-]

, 2010-05-23 09:25, pirms 14 gadiem
Mareja zars vispār ir vāks. Kautko izfantazēt kā būs ir grūti.
Bez dažiem top spēlētājiem, lielākā daļa ir aizvadījusi kortā. Nogurums jeb lejupslīde pamazām uzkrājas un kaukāds 1 turnīrs to neiespaido. Gaidām pārsteigumus, lai ir interesanti.

 +16 [+] [-]

, 2010-05-23 09:35, pirms 14 gadiem
novēlam veiksmīgi aizvadīt šo "Grand Slam" Francijas turnīru tenisā Latvijas tenisistiem

  +2 [+] [-]

, 2010-05-23 09:37, pirms 14 gadiem
Protams visvairāk atbalstīšu Latvijas tenisistus. Ceru, ka Ernests apgāzīs Rodžera skeptiskumu par Gulbja izredzēm šajā turnīrā.. Man jau ļoti gribētos kā Gulbis finālā saliek Rodžeru, bet visvairāk gribētos redzēt kā Gulbis finālā atriebjas Nadalam, kurš toreiz pusfinalā priecājās kā uzvarējis grand slam būtu.. Tad, nu, lai GULBIM IZDODAS uzlidot vēl nebijušos augstumos.! Un protams veiksmi arī mūsu daiļā dzimuma pārstāvēm!

     [+] [-]

, 2010-05-23 10:14, pirms 14 gadiem
Cerams Gulbis tiesam soreiz paradis vislabako sniegumu,un visiem par prieku uzvaretu saja turnira!Mes tev ticam visi Gulbi

  -1 [+] [-]

, 2010-05-23 10:22, pirms 14 gadiem
nu sieviešu spēles būs ļoti neprognozējamas...

     [+] [-]

, 2010-05-23 10:41, pirms 14 gadiem
Marejam ar sietu tiešām nav paveicis, bet tas savukārt ļauj šo mirkli baudīt visiem toto cienītājiem, jo tomēr maz ticams, ka Marejs varētu apstāties pirmajās kārtās, savukārt pretinieki nodrošina uz viņu labu koeficientu.

Vēl domāju, ka nenovērtēts ir Japānis Kei Nishikori, kurš ilgāku laiku nav spēlējis lielos turnīros sakarā ar rokas traumu, taču tagad pilnībā atlabis, sajutis spēles garšu un tikko vinnēja arī Čelendžeri, tā kā domāju arī viņš dažas kārtas visdrīzāk pārvarēs.

     [+] [-]

, 2010-05-23 10:43, pirms 14 gadiem
Par latviešu brīnumiem "French Open" tenisa kortos!

     [+] [-]

, 2010-05-23 10:46, pirms 14 gadiem
Ernijam naaksies paraadiit, ka Federeram nav taisniiba, un ka vinjhs speej aizvadiit gruutus machus citu peec cita...jo paljubomu fedjam nav taisniiba

  -3 [+] [-]

, 2010-05-23 10:49, pirms 14 gadiem
kāpēc neviens nepiemin Tsongu? Saku, ka fināls būs Tsonga-Nadāls. Uzvarēs protams, Rafa.

     [+] [-]

, 2010-05-23 11:15, pirms 14 gadiem
Rafam nav lielākie musīši tenisa vēsturē? Tas ir monstrs, cerams, ka Ernests pamocīs Nadalu finālā.

     [+] [-]

, 2010-05-23 11:43, pirms 14 gadiem
ui, ku labs raksts! Vakar arī, liekot Fantasy iznākumus, pamanīju, ka, lai gan Gulbim izlozē trāpījušies it kā spēcīgi pretinieki, tomēr visi spāņi-mālinieki ir sieta otrā pusē, pie Nadala.

Tomēr jāatzīst, ka Gulbim ar izlozi nepaveicās, pirmā kārtā jau praktiski spēcīgākais iespējamais tenisists, kurš turpat vien aiz izsētajiem palika. Tikai otrā kārta izskatās vieglāka

     [+] [-]

, 2010-05-23 14:52, pirms 14 gadiem
Man skiet , ka Marejs zaudees pirmajaa kaartaa un Gaskee tiks taalu.

Lai kaa ceru uz Ernesta saruupeetu paarsteigumu, mana Fantasy finaalaa Nadals vinne Federereru, sievieteem - Martinesa -Heninu.