Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

"French Open" galvenais jautājums – vai Džokovičs beidzot uzvarēs Parīzē?

"French Open" galvenais jautājums – vai Džokovičs beidzot uzvarēs Parīzē?
Novaks Džokovičs
Foto: SIPA/Scanpix

Šodien "Roland Garros" kortos tiks dots starts sezonas otrajam tenisa "Grand Slam" turnīram – "French Open". Sacensību galvenais jautājums – vai dominējošais ATP reitinga līderis Novaks Džokovičs beidzot iegūs ļoti kāroto trofeju? Latviju Parīzē pārstāvēs Ernests Gulbis, Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova. Pirmajā dienā neviens no mūsējiem nespēlēs.

Par "French Open"

"French Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kas tiek spēlēts uz māla un kas sākas jau svētdienā, tātad – ilgst 15 dienas. Maču uzvarētāji sieviešu turnīrā notiek līdz uzvarētiem diviem, bet kungu sacensībās – līdz trim setiem. Izšķirošajā setā (trešajā vai piektajā) taibreiks pie rezultāta 6:6 netiek spēlēts, uzvarētāju noskaidrojot tik ilgi, kamēr kādam ir divu geimu pārsvars.

Šī gada turnīram ir spēcīga olimpiskā pieskaņa, jo tieši tuvāko 15 dienu laikā tenisistiem ir pēdējā iespēja nodrošinot Rio kvalifikāciju. Dalībnieku sastāvs tiks noteikts pēc 6. jūnija ranga, kā arī balstoties uz nolikumu, kas sevī iekļauj nepieciešamību noteiktā daudzumā olimpiskajā ciklā pārstāvēt valsts izlasei Deivisa kausā vai "Fed Cup". Latviju olimpiādē var pārstāvēt tikai Aļona Ostapenko, kura jau ir garantējusi spēlēšanu Rio (pietiekami labs reitings un spēļu izlasē), bet nepieciešams oficiāls apstiprinājums no Starptautiskās Tenisa federācijas.

Sekojot pagājušā novembra teroraktiem Parīzē, drošības pasākumi turnīra norises vietā ir nepieredzēti stingri. Turnīra organizatori pavēstījuši, ka sacensību apmeklētājiem jābūt gataviem trim obligātajām pārbaudes vietām pie ieejas "Roland Garros" kortos. Lai arī precīzs drošības darbinieku skaits nav nosaukts, ir atklāts, ka uz vietas būšot par 25% darbinieku vairāk nekā pērn.

Katrs vienspēļu turnīra dalībnieks jau ir nodrošinājis 30 000 eiro prēmiju, kas ir par trim tūkstošiem vairāk nekā pērn. Čempioni saņems apaļus divus miljonus (+200 000). Sacensības no Parīzes tiešraidē pārraidīs abi Eurosport kanāli.

Bez Federera, Monfīsa un Šarapovas

"French Open" būs pirmais "Grand Slam" turnīrs kopš 1999. gada "US Open", kas notiks bez Rodžera Federera piedalīšanās. 2009. gada čempions bija ieradies Parīzē, lai treniņu režīmā pārbaudītu savu sāpošo muguru. Tika pieņemts lēmums nespēlēt. Federers piedalījās pēdējos 65 "Grand Slam" turnīros – tas ir absolūtais rekords. Sieviešu ieskaitē līdere ar 62 ir Aji Sugijama. Piebilstams, ka vīriešu konkurencē 57. "major" turnīru pēc kārtas aizvadīs Felisiano Lopess.

Arī sieviešu turnīrā nebūs vienas eksčempiones – Marija Šarapova spēlēt nedrīkst diskvalifikācijas dēļ. Tikmēr potītes savainojuma dēļ turnīrs ies secen Karolīnai Vozņacki. Kungu turnīrā šogad neredzēsim divus publikas mīluļus, kas Parīzē savulaik tikuši līdz pusfinālam – Gaels Monfīss svarīgākajā mājas turnīrā nevar piedalīties vīrusa dēļ, bet Huans Martins Del Potro turpina atgūt formu pēc vairākām plaukstas locītavas operācijām, gatavojoties zālāja sezonai.

Džokoviča "Grand Slam" misija

Nespēlējot Federeram, šogad Parīzē startēs tikai divi tenisisti, kas iepriekš kļuvuši par "French Open" čempioniem – deviņkārtējais uzvarētājs Rafaels Nadals un pagājušā gada čempions Stens Vavrinka. Galvenā uzmanība gan būs ranga līderim Novakam Džokovičam, kurš vēlreiz mēģinās tikt pie trūkstošās "Grand Slam" trofejas. Vīriešu tenisa vēsturē septiņi spēlētāji noformējuši pilnu "Grand Slam" komplektu.

Pēdējais to 2010. gadā Ņujorkā paveica Nadals. Pēdējais Parīzē to 2009. gadā izdarīja Federers. Šodien 29. dzimšanas dienu svinošais Džokovičs kļūtu par otro vecāko tenisistu ar uzvarām visos četros "major" turnīros. Rekords pieder Andrē Agasi, kurš 1999. gadā "French Open" uzvarēja 29 gadu un 38 dienu vecumā. Šobrīd aktīvajiem Federeram un Nadalam visi četri "Grand Slam" tituli bija attiecīgi 27 un 24 gadu vecumā.

Džokovičs trīs reizes ticis līdz "French Open" finālam, divreiz zaudējot Nadalam (2012, 2014), bet vienreiz Vavrinkam (2015). Zīmīgi, ka Džokovičs finālā spēlējis pēdējos divos gados un abos zaudējis pēc vienāda scenārija – uzvara pirmajā setā, bet turpinājumā zaudēti nākamie trīs. Bija laiks, kad Rafa Parīzē bija neuzvarams, bet tā ir pagātne. Džokovičs spāni šeit sakāva pirms gada, taču finālā uzvarēt nemācēja, pat neskatoties uz cerīgu sākumu. Džokovičs šogad ar Nadalu var tikties pusfinālā.

Vai Džokovičs šoreiz tiks galā ar atbildības un lielo cerību nastu, rādīs laiks. Pirmā nedēļa viņam, domājams, paies vieglos mačos, jo patiešām draudīgu pretinieku var nebūt līdz pusfinālam. Džokovičam 4. kārtā pēc reitinga var sanākt tikšanās ar Roberto Bautistu Agutu, bet ceturtdaļfinālā ar Tomāšu Berdihu. Jāatceras, ka Džokovičs ir savācis pēdējos trīs "Grand Slam" titulus. Četrus pēc kārtas neviens nav izcīnījis kopš 1969. gada, kad visos sezonas četros lielajos turnīros uzvarēja Rods Leivers. Ja Džokovičs tiks līdz ceturtdaļfinālam, viņš jau "French Open" laikā kļūs par pirmo tenisistu, kurš prēmijās nopelnījis 100 miljonus dolāru.

Turnīra otrais favorīts ir Endijs Marejs, kurš pēdējo divu gadu laikā beidzot kļuvis par nopietnu spēku uz māla. Marejam līdz pagājušā gada maijam nebija neviena fināla uz šī seguma. Tagad viņam ir jau četri, uzvarot trijos, pērn Minhenē un Madridē, bet šogad Romā. Endijs divus gadus pēc kārtas Madridē sakāva Nadalu, bet pēdējā turnīrā pirms došanās uz Parīzi Romā finālā izrēķinājās ar Džokoviču, kurš gan tobrīd nebija labā formā. Džokovičs Marejam zaudējis tikai divas no pēdējām 14 spēlēm, bet uz "Grand Slam" skatuves bijis pārāks pēdējās četrās cīņās, ieskaitot piecu setu pusfinālu pirms gada Parīzē.

Vai Nadals ir spējīgs izcīnīt 10. "French Open" titulu? Lai to paveiktu, viņam, visticamāk, vajadzēs uzvarēt Džokoviču. Un uz to Rafa šobrīd nav spējīgs. Romā, kur visi pretinieki ranga pirmajam numuram radīja grūtības, Nadals vāji spēlējošajam Džokovičam nespēja atņemt kaut vienu setu, lai gan abos bija vadībā ar breiku un otrajā pat viņam bija piecas setbumbas (visas ar savu servi).

Ja pērn Nadals Parīzē ieradās vājā formā un bez pārliecības, tad tagad situācija ir krietni labāka – viņš uzvarēja gan Montekarlo, gan Barselonā, tiesa, Džokoviču šosezon tā arī nav pieveicis, turklāt uz māla zaudējis arī Marejam. Nadals trāpījis sarežģītā sekcijā, kas viņam paredz 3. kārtu pret Fabio Foņīni, ceturto pret Dominiku Tīmu (abi ir Nadalu uzvarējuši pēdējo divu sezonu laikā) un ceturtdaļfinālu pret Žo-Vilfrīdu Tsongu.

Vavrinka 2014. gadā uzvarēja "Australian Open", bet 2015. gadā kļuva par "French Open" čempionu. Šogad vajadzētu būt Vimbldonai un 2017. gadā "US Open"? Kas zina... Viens gan ir skaidrs – Stens šosezon nav spēlējis kā "Grand Slam" čempions. 22-7 bilance un trīs tituli ir pieklājīga statistika, taču lauvas tiesa uzvaru savākta mazajos turnīros. "Australian Open" viņš zaudēja 4. kārtā, bet pirmajos piecos "Masters 1000" turnīros Stenam pieticīga 5-5 bilance. Vakar izcīnītais tituls Ženēvā varbūt iedvesmos Vavrinku vēl vienam spilgtam turnīram Parīzē.

Kopš 2005. gada, kad pirmo no saviem deviņiem "French Open" tituliem izcīnīja Nadals, 40 no 44 "Grand Slam" tituliem savā starpā sadalījuši lielā četrinieka spēlētāji. Šajā posmā pie "major" tituliem vēl tikuši tikai trīs tenisisti – Vavrinkam ir divi, bet Del Potro un Marinam Čiličam viens. Kurš būs nākamais jaunais "Grand Slam" čempions un vai tas var notikt Parīzē? Zinot Džokoviča lielo motivāciju, Mareja kļūšanu par spēku uz māla un Nadala vēsturi Parīzē, jaunu "Grand Slam" čempionu tuvāko 15 dienu laikā diez vai ieraudzīsim.

Ja tomēr tas notiks, tad visbiežāk piesauktie vārdi ir Kei Nišikori, Milošs Raoničs un Niks Kirjoss. Berdihs? Viņš pēdējā spēlē zaudēja ar 0:6, 0:6, taču arvien sapņo par uzvaru "Grand Slam" turnīrā. Sezonas otrais uzvarām bagātākais tenisists Tīms "Grand Slam" turnīros vēl nav tālu ticis, bet Vācijas talants Saša Zverevs izskatās pagaidām nenobriedis tik nozīmīgiem turnīriem, toties nedaudz tālākā nākotnē no viņa tiek gaidītas milzu lietas.

Francijai savs čempions pēdējoreiz bija pirms 33 gadiem, kad uzvarēja pašreizējais Deivisa kausa komandas kapteinis Janiks Noā. Tradicionāli lielākās franču cerības pēdējos gados ir Monfīss un Tsonga. Abi šeit tikuši līdz pusfinālam, bet šogad spēlēs tikai otrais. Tsonga ir arī pēdējais Francijas tenisists, kurš ticis līdz "Grand Slam" finālam, 2008. gadā Austrālijā zaudējot Džokovičam.

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempionsFinālistsRezultāts
2015.Stens VavrinkaNovaks Džokovičs4:6 6:4 6:3 6:4
2014.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs3:6 7:5 6:2 6:4
2013.Rafaels NadalsDavids Ferers6:3 6:2 6:3
2012.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:4 6:3 2:6 7:5
2011.Rafaels NadalsRodžers Federers7:5 7:6(3) 5:7 6:1
2010.Rafaels NadalsRobins Sēderlings6:4 6:2 6:4
2009.Rodžers FederersRobins Sēderlings6:1 7:6(1) 6:4
2008.Rafaels NadalsRodžers Federers6:1 6:3 6:0
2007.Rafaels NadalsRodžers Federers6:3 4:6 6:3 6:4
2006.Rafaels NadalsRodžers Federers1:6 6:1 6:4 7:6(4)

Viljamsa turpina ķert Grāfu

Serēna Viljamsa šogad piedalījusies tikai četros turnīros un tikai vienā no tiem nav tikusi līdz finālam. Tas notika Maiami, kur viņa 4. kārtas mačā zaudēja Svetlanai Kuzņecovai. "Australian Open" finālā šokējošs zaudējums Andželikei Kerberei, bet Indianvelsas titula spēlē fiasko pret Viktoriju Azarenku. Savā pēdējā turnīrā, kas viņai ir arī vienīgais māla turnīrs šogad, viņa uzvarēja, triumfējot Romā.

Trīskārtējā "French Open" čempione (2002, 2013, 2015) vēl ne reizi nav spējusi aizstāvēt prestižo titulu, bet arī šoreiz būs galvenās favorītes lomā. Lai arī viņas rezultāti nav tik spilgti kā pirms gada vai diviem, ranga līdere arvien ir visdraudīgākais spēks dāmu tenisā pat 34 gadu vecumā.

Serēna pērn uzvarēja gada pirmajos trīs "Grand Slam" turnīros un šķietami droši tuvojās reti iespētam kalendārajam "Grand Slam", taču Ņujorkā šis sapnis nomira ar sensacionālu zaudējumu pusfinālā Robertai Vinči. Viljamsa neuzvarēja arī šogad Melburnā, tādējādi arvien viņas kontā ir 21 "major" tituls. Tas ir par vienu mazāk nekā rekordistei Štefijai Grāfai. Vācietes noķeršana un apsteigšana ir viena no lietām, kas Viljamsai karjeras finiša taisnē rada spēcīgu motivāciju.

Lai arī sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā uzvarēja Kerbere, gada pirmie pieci mēneši labāki bijuši Viktorijai Azarenka, kura dominējusi gan spēles, gan titulu vākšanas jomā – Vikai ir trīs tituli, ieskaitot abus lielos "Premier" titulus Indianvelsā un Maiami. Azarenka šogad zaudējusi tikai divas spēles, turklāt viena no tām – Romā pret Irinu-Kamēliju Begu – bija, spēlējot ar savainojumu. Vienīgais zaudējums mačā bez veselības problēmām viņai bija janvārī "Australian Open" pusfinālā Kerberei.

Romā ciešot neveiksmi jau pirmajā mačā, Azarenkai bija papildus laiks, lai savestu kārtībā sāpošo muguru un arī izvēdinātu galvu, jo panākumi un slodze sezonas pirmajā pusē bija lieli. Baltkrievijas pirmā rakete pirms turnīra sākuma atzina, ka Parīzē trenējas bez sāpēm mugurā. Azarenkas labākais rezultāts "French Open" ir pusfināls pirms trim gadiem.

Kamēr vīriešu turnīrā lielu favorītu jeb patiešām reālu titula pretendentu pulks ir visai neliels, tad dāmām jau par tradīciju kļuvusi jaunu "Grand Slam" čempionu parādīšanās – pēdējos divos lielajos turnīros bija samērā pārsteidzošas uzvarētājas (Flāvija Penneta mazāk negaidīti nekā Kerbere), izmantojot Viljamsas dotās iespējas. Vai jauna čempione var būt arī Parīzē?

Simona Halepa šeit jau ir spēlējusi finālā (2014. gadā zaudēts Šarapovai), bet rumānietes sakarā vienmēr ir aktuāls jautājums par viņas pieticību. Proti, Halepa var tikt līdz ceturtdaļfinālam un nepārdzīvot, ja netiks tālāk. Garbinje Mugurusa pēdējos divos gados sasniegusi ceturtdaļfinālu. Varbūt šogad tiks sperts nākamais solis. Ranga 2. vietā esošās Agņeškas Radvaņskas sakarā jāatzīmē nedraudzēšanās ar mālu, bet 3. vietā esošā Kerbere nav apveltīta ar spēcīgu tenisu. Vienreiz ar izmisīgu aizsardzības tenisu izdevās tikt pie "Grand Slam" titula, diez vai tas var notikt vēlreiz.

"French Open" ir lielo iespēju turnīrs, kur ierasto favorītu dominance nav tik izteikta kā citās "Grand Slam" sacensībās. No 2008. gada četrus gadus pēc kārtas uzvarēja dažādas tenisistes – Ana Ivanoviča, Svetlana Kuzņecova, Frančeska Skjavone un Na Lī. Pirmās trīs spēlēs arī šogad, lai gan, protams, neviena vairs nav savas karjeras virsotnē. Vislabāk šosezon spēlējusi Sveta. Pēdējos četros gados pa diviem tituliem Viljamsai un Šarapovai, kura šogad nedrīkst spēlēt. No aktīvām tenisistēm Parīzē līdz finālam tikušas, bet trofeju nav ieguvušas Venusa Viljamsa, Samanta Stousura, Sāra Erani, Lucija Šafāržova un jau pieminētā Halepa.

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempioneFinālisteRezultāts
2015.Serēna ViljamsaLucija Šafāržova6:3 6:7(2) 6:2
2014.Marija ŠarapovaSimona Halepa6:4 6:7(5) 6:4
2013.Serēna ViljamsaMarija Šarapova6:4 6:4
2012.Marija ŠarapovaSāra Erani6:3 6:2
2011.Na LīFrančeska Skjavone6:4 7:6(0)
2010.Frančeska SkjavoneSamanta Stousura6:4 7:6(2)
2009.Svetlana KuzņecovaDinara Safina6:4 6:2
2008.Ana IvanovičaDinara Safina6:4 6:3
2007.Žustīne EnānaAna Ivanoviča6:1 6:2
2006.Žustīne EnānaSvetlana Kuzņecova6:4 6:4

Latvijai atkal trio

Otrajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas Latvijai pamatsacensībās būs šobrīd maksimāli iedomājamais dalībnieku skaits – Ostapenko, Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova. Vienīgā atšķirība ar "Australian Open" ir Sevastovas nespēlēšana kvalifikācijā, proti, tagad viņa bija garantējusi vietu pamatturnīrā. Identiska situācija būs arī Vimbldonā, kur visi trīs mūsējie būs pamatsacensībās.

Visiem mūsu pārstāvjiem viņu spēles dienā tiks veltīts atsevišķs materiāls, bet tagad pavisam īsi par iespējām. Uzmetot aci piektdien notikušajai izlozei, optimistiskākā prognoze šo rindu autoram 3. kārtā (bet ne tālāk – redzot pašreizējo situāciju sietos, kas vēl var būtiski mainīties) dod vietu uzreiz diviem mūsējiem. Ja Sevastova pirmoreiz pārvarēs 1. kārtu (tajā viņa ir favorītes statusā pret Sačiju Vikeriju), viņai 2. kārtā, visticamāk, tiks Azarenka, kas neko labu nesola.

Savukārt Gulbim un Ostapenko ir labākas izredzes. Ernestam pirmajā mačā iespaidīga 5-1 bilance pret Andreasu Sepi, bet pēc tam uzvarēt Žuau Sousu vai Damiru Džumhuru arī vajadzētu. Pagājušā gada pusfinālists Tsonga 3. kārtā viņa mājās jau būtu krietni sarežģītāks uzdevums. Ja Sepi būs noskaņojies un spēlēs kārtīgi (viņam gadās "interesantas" uzstāšanās), Itālijas sportists 1. kārtā var būt ciets rieksts, turklāt jāatceras, cik bēdīgi Gulbim pēdējā laikā iet gan "Grand Slam" turnīros (četri zaudējumi pēc kārtas), gan arī pret Top 50 spēlētājiem jebkura līmeņa sacensībās.

Visbeidzot Ostapenko pirmoreiz karjerā ir izsēta "Grand Slam" turnīros, kas ir milzīgs pluss. Proti, nevienu no rangā augstāk esošām tenisistēm viņa agrāk par 3. kārtu nevar satikt. Ja līdz tai tiks, ticamākais variants ir Halepa. Pirmais mačs pret citu 18-gadnieci Naomi Osaku noteikti ir ņemams, bet pēc tam kāda no veterānēm – Daniela Hantuhova vai Mirjana Lučiča Baroni. Ostapenko būtu spēles noteicēja abos minētajos mačos, bet, vai pati sev nezaudētu, ir pamatots un viņas sakarā arvien aktuāls jautājums.


, 2016-05-22 08:52, pirms 8 gadiem
, 2016-05-22 09:28, pirms 8 gadiem
pēdējo 10 gadu laikā finālā ir spēlējuši tikai 6 spēlētāji! diezgan iespaidīgi!
Aļona Ostapenko. Foto: ZUMA Press/Scanpix
5

Ostapenko saglabā 17. pozīciju WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) pirmdien publiskoja jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko atrodas 17. vietā, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja noslīdējusi uz 210. pozīciju.
Novaks Džokovičs. Foto: AFP/Scanpix
48

Džokovičs trešo reizi triumfē Parīzē un labo "Grand Slam" rekordu

Par prestižā vīriešu tenisa turnīra "French Open" uzvarētāju kļuvis serbs Novaks Džokovičs (trešā vieta pasaules rangā), kurš trijos setos ar 7:6(1), 6:3 un 7:5 apspēlēja pasaules ceturto raketi Kasperu Rūdu, kurš Parīzes finālā zaudēja otro gadu pēc kārtas. Džokovičs ar 23 "Grand Slam" tituliem kļuvis par vīriešu tenisa rekordistu.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA
7

Švjonteka kļūst par trīskārtējo "French Open" čempioni

Francijas galvaspilsētā Parīzē noslēdzies "French Open" jeb "Roland Garros" turnīrs tenisā sievietēm. Lielajā finālā poliete Iga Švjonteka šodien apspēlēja čehieti Karolīnu Muhovu - 6:2, 5:7, 6:4.