Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

"French Open" junioru turnīros uzvar Austrālijas un ASV spēlētāji

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"French Open" junioru turnīros uzvar Austrālijas un ASV spēlētāji
Aleksejs Popirins
Foto: AP/Scanpix

Sestdien ar tenisa lielvalstu uzvarām noslēdzās "French Open" junioru sacensības. Zēnu turnīrā triumfēja Austrālijas pārstāvis Aleksejs Popirins, bet meiteņu turnīrā amerikāniete Vitnija Osuigve.

Zēnu turnīrā ar pirmo numuru izliktais ranga līderis Miomirs Kecmanovičs (Serbija) tika līdz pusfinālam, kur divu 17 gadus vecu spēlētāju mačā piekāpās ar 11. numuru izliktajam spānim Nikolasam Kūnam. Viņš pašreiz rangā atrodas tikai 96. vietā, bet ir bijis piektajā pozīcijā.

Kūns pēcāk finālā ar 6:7(5), 3:6 zaudēja Austrālijas pārstāvim Aleksejam Popirinam (17), kuram pašreiz rangā 3. vieta. Kūns 1. setā divreiz nenoturēja breika pārsvaru un arī pie rezultāta 6:5 nespēja izservēt setu.

Abiem tenisistiem tas bija pirmais "Grand Slam" fināls. Kūna iepriekšējais labākais rezultāts bija pusfināls pirms gada Parīzē, kad viņu soli no fināla apturēja Kanādas talants Fēlikss Ožē Aliasims. Savukārt Popirinam labākais rezultāts bija 3. kārta pērn "French Open". Popirins šogad uzvarēja abos nozīmīgākajos junioru turnīros uz māla seguma, maija beigās triumfējot Milānā notikušajā "Trofeo Bonfiglio".

Austrālijai pirmais "French Open" zēnu turnīra tituls kopš tālā 1968. gada, kad uzvarēja Fils Dents. Kopš tā laika Austrālijai bija viens finālists – Gregs Džounss 2007. gadā titula mačā piekāpās baltkrievam Vladimiram Ignatikam.

Arī meiteņu turnīrā ar pirmo numuru bija izlikta ranga līdere – 16 gadus vecā Anastasija Potapova, kura pērn Parīzē tika līdz pusfinālam un pēc tam sasniedza Vimbldonas finālu, šoreiz Francijā netika tālāk par 3. kārtu, kur piekāpās citai Krievijas tenisistei Martai Paiginai.

Tikmēr finālu izspēlēja divas ASV tenisistes – 17 gadus vecā Klēra Liu (#4) un 15 gadus vecā Vitnija Osuigve. Ar 6:4, 6:7(5), 6:3 pārāka bija jaunākā Osuigve, kura Liu pirms diviem mēnešiem ar 1:6, 1:6 bezcerīgi zaudēja Indianvelsā notikušā "Easter Bowl Championship" turnīra pusfinālā, abām toreiz sacenšoties uz "hard" seguma. Šodien uz Parīzes māla dominēja Osuigve, kurai bija iespēja uzvarēt ar 2-0, taču viņa 2. setā pie rezultāta 5:4 nespēja izservēt maču.

Osuigvei Parīzē bija tikai otrais "Grand Slam" turnīrs, pirmajā viņa pērn "US Open" palika bez uzvarām. Tikmēr Liu lielāka pieredze, tiesa, līdz šim "Grand Slam" sacensībās ne reizi netiekot tālāk par ceturtdaļfinālu.

Sestdien notika otrais divu ASV meiteņu fināls "French Open" vēsturē. Pirmajā mačā 1980. gadā Ketija Horvāta pieveica Kelliju Henriju. Amerikai pēdējais "French Open" tituls bija 1989. gadā, kad par čempioni kļuva Dženifera Kapriati.

Šogad meiteņu turnīrā spēlēja 16 gadus vecā Latvijas tenisiste Daniela Vismane, kurai tas bija pirmais "Grand Slam" pamatturnīrs, 2. kārtā zaudējot bijušajai ranga līderei Oļesjai Pervušinai (Krievija).

Pagājušā gada "French Open" junioru turnīru čempioni Žofrijs Blankano (Francija) un Rebeka Masarova (Šveice) junioru karjeru jau beiguši. Blankano to izdarīja jau pērn, bet Masarovai pēdējais turnīrs bija janvārī Melburnā, kur viņa "Australian Open" finālā zaudēja Ukrainas tenisistei Martai Kostjukai.

"French Open" junioru čempioni pēdējos 10 gados

GadsPuišu čempionsMeiteņu čempione
2017.Aleksejs Popirins (Austrālija)Vitnija Osuigve (ASV)
2016.Žofrijs Blankano (Francija)Rebeka Masarova (Šveice)
2015.Tomijs Pols (ASV)Paula Badosa Hiberta (Spānija)
2014.Andrejs Rubļovs (Krievija)Darja Kasatkina (Krievija)
2013.Kristians Garins (Čīle)Belinda Benčiča (Šveice)
2012.Kimmers Kopežans (Beļģija)Annika Beka (Vācija)
2011.Bjorns Fratandželo (ASV)Onsa Žabūra (Tunisija)
2010.Agustins Veloti (Argentīna)Eļina Svitoļina (Ukraina)
2009.Daniels Berta (Zviedrija)Kristina Mladenoviča (Francija)
2008.Suns Hu Jangs (Taivāna)Simona Halepa (Rumānija)