Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Halepai ceturtais mēģinājums uzvarēt "Grand Slam" finālā

Halepai ceturtais mēģinājums uzvarēt "Grand Slam" finālā
Simona Halepa
Foto: imago/Scanpix

Šodien plkst. 16:00 notiks "French Open" sieviešu vienspēļu turnīra fināls, kur trīskārtējā "French Open" fināliste Simona Halepa sacentīsies ar "US Open" čempioni Slounu Stīvensu. Rumānietei tas būs ceturtais mēģinājums uzvarēt "Grand Slam" finālā, kamēr ASV tenisistei viens tituls jau ir.

Halepa līdz finālam tikusi ar divu setu zaudēšanu, tam notiekot 1. kārtā pret Elisonu Riski un ceturtdaļfinālā pret Andželiku Kerberi, tikmēr Stīvensai tikai viens zaudēts sets – 3. kārtā pret Kamilu Džordži. Mačā pret Itālijas tenisisti Stīvensa bija ļoti tuvu zaudējumam, kad Džordži divreiz nespēja izservēt maču, un Stīvensa izšķirošajā setā uzvarēja ar 8:6. Pārējos mačos amerikānietei komfortablas uzvaras, nevienā no setiem nezaudējot vairāk par četriem geimiem.

Fināla sasniegšana vairāk laika prasījusi Halepai, kura sešos mačos kortā pavadījusi nepilnas deviņas stundas (8:56), kamēr Stīvensa sakrājusi 7:38 stundas.

Ceļš uz finālu

KārtaHalepas pretinieceRezultātsKārtaStīvensas pretinieceRezultāts
1.Elisona Riske (#83)2:6 6:1 6:11.Aranča Rusa (#106)6:2 6:0
2.Teilore Taunsenda (#72)6:3 6:12.Magdalēna Freha (#136)6:2 6:2
3.Andrea Petkoviča (#107)7:5 6:03.Kamila Džordži (#57)4:6 6:1 8:6
4.Elīze Mertensa (#16)6:2 6:14.Anete Kontaveita (#24)6:2 6:0
¼Andželike Kerbere (#12)6:7(2) 6:3 6:2¼Darja Kasatkina (#24)6:3 6:1
½Garbinje Mugurusa (#3)6:1 6:4½Medisona Kīsa (#13)6:4 6:4

Halepai ceturtais mēģinājums uzvarēt "Grand Slam" finālā

Halepa trešo reizi spēlēs "French Open" finālā, kas viņai būs ceturtais "Grand Slam" fināls. Simonai 2014. gadā pirmajā "French Open" finālā uz uzvaru pamata cerēt nebija, jo viņai pretī stājās agresīvā Marija Šarapova, kura tolaik Halepai vēl nebija zaudējusi un tagad savstarpējos mačos atrodas vadībā ar 7-2.

Otrais fināls Parīzē Halepai pirms 12 mēnešiem beidzās ar nenosargātu seta un 3:0 pārsvaru mačā pret Aļonu Ostapenko, kura, tāpat kā Šarapova, dominēja ar uzbrukuma spēli pret Halepas aizsardzības tenisu.

Ja pirmajos divos finālos Halepa bija skatītājas lomā, tad trešajā finālā, kas bija janvārī Melburnā pret Karolīnu Vozņacki, Halepa beidzot bija tā, kura spēlēja aktīvāk, taču atkal nekā. Vozņacki Simonu toreiz pieveica ar taktiskajām viltībām, pēdējā setā pie rezultāta 3:4, kad Halepa bija vadībā ar breiku, paņemot medicīnas pārtraukumu. Simona pēc pauzes vairs neuzvarēja nevienā geimā.

Halepas problēmas finālos ir aktuālas ne tikai "Grand Slam" turnīros, bet arī WTA tūrē. Halepai arvien ir pozitīva karjeras WTA finālu bilance (16-14), taču pēdējā gada tendences Simonai ir ļoti nepatīkamas. Halepa kopš pagājušā gada maija zaudējusi sešos no pēdējiem septiņiem fināliem, šajā laikā titulu mačos uzveicot tikai 47. numuru Kateržinu Sinjakovu janvāri Šeņdžeņā.

Halepai finālos ir 2-8 bilance pret Top 10 tenisistēm, zaudējot pēdējos septiņos mačos. Simona finālos no pirmā desmitnieka tenisistēm uzvarējusi Petru Kvitovu (2013. gadā Ņūheivenā) un Andželiku Kerberi (2014. gadā Dohā).

Stīvensai mazāka finālu pieredze, toties daudz patīkamāka. Viņai WTA finālos perfekta 6-0 bilance, ieskaitot 1-0 "Grand Slam" līmenī. Viņai pirmais "major" fināls bija pērn "US Open", kur pieveikta Medisona Kīsa. Stīvensa līdz šim finālos gan tikai vienreiz tikusies ar Top 10 spēlētājām, martā Maiami apspēlējot Aļonu Ostapenko.

Halepai astoņi pēc kārtas uzvarēti seti pret Stīvensu

Halepai pret Stīvensu savstarpējos mačos ir 5-2 pārsvars ar četrām uzvarām pēc kārtas. Stīvensa abas uzvaras guva 2013. gada janvārī, kad uzvarēja Hobārtā un "Australian Open". Halepa kopš tā laika uzvarējusi astoņos setos pēc kārtas, ieskaitot 2-0 uzvaru pirms četriem gadiem "French Open" astotdaļfinālā ar 6:4, 6:3.

Abām šodien būs pirmā tikšanās finālā, kas liek uzdot loģisku jautājumu – vai Halepa spēs izturēt spriedzi finālā? Simona ir tieši tādā pašā situācijā kā pirms gada mačā pret Ostapenko, proti, "Grand Slam" finālā arvien neuzvarējusi favorīte ar milzīgu atbildības nastu.

Halepa pēc zaudējuma Ostapenko, kad pirms gada zaudētajā finālā gandrīz tikai aizsargājās, sacīja, ka nākamajā finālā būs drosmīgāka. Tā arī notika, taču Halepa tik un tā nespēja uzvarēt, Melburnā zaudējot Vozņacki.

Halepa "Grand Slam" finālos nav spējusi uzvarēt ne agresīvas pretinieces, nedz arī tādu, kas viņai ļauj diktēt spēli. Šodien Halepai pretī stāsies Stīvensa, kurai ir ļoti laba aizsardzība. Stīvensas aizsardzību šī turnīra laikā sasist nespēja tādas ļoti spēcīgi sitošas tenisistes kā Džordži, Kontaveita un Kīsa. Halepai tādas jaudas nav.

Simona Stīvensu ir uzvarējusi piecos no septiņiem mačiem, taču šai statistikai šodien izšķirošas nozīmes nav, jo Stīvensa fināliem noskaņojas citādāk nekā pārējām spēlēm, turklāt tagad ir daudz labākā formā un ar lielāku pieredzi nekā, piemēram, pirms četriem gadiem zaudētajā astotdaļfinālā Parīzē. Tikmēr Halepai fināli ir psiholoģiska barjera.


, 2018-06-09 10:04, pirms 6 gadiem
Šodien ar ar abām rokām par Halepu. Ir tak pelnījusi savu pirmo titulu.
, 2018-06-09 12:17, pirms 6 gadiem
Ogļracis Feodosijs rakstīja: Šodien ar ar abām rokām par Halepu. Ir tak pelnījusi savu pirmo titulu.
Bet es ar visām četrām par Stivensu. Un vēl pieļauju, ka Halepu sasitīs 2 setos.
, 2018-06-09 12:42, pirms 6 gadiem
Man nav pilnīgi nekādu pretenziju pret abām tenisistēm tā kā lai uzvar spēcīgākā uz doto brīdi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-06-09 13:18, pirms 6 gadiem
vorkuta rakstīja: Bet es ar visām četrām par Stivensu. Un vēl pieļauju, ka Halepu sasitīs 2 setos.
Jeņķu kājslauķis!
, 2018-06-09 15:20, pirms 6 gadiem
Pelnījusi, nepelnījusi... debīlisms. Kā var izmērīt kurš vairāk pelnījis? Sports ir neprognozējams, domāju un ceru ka Halepa vēlreiz zaudēs😁😎
, 2018-06-09 15:54, pirms 6 gadiem
Kili rakstīja: patīk Stīvensas dupsīts un ādas krāsa, bet Halepa ir mūsdienu tenisa karaliene, mūsdienu Štefija Grāfa un ir daudz vairāk pelnījusi izcīnīt GS
Nevajag salīdzināt tiešām tenisa karalieni Štefi ar "izcilu viduvējību" Halepu. Nav Halepas spēlē "rozīnītes", kura liktu viņu skatīt. Agrāk varbūt bija "balkons", bet pēc tā mākslīgas samazināšanas arī šī odziņa ir prom
, 2018-06-09 15:56, pirms 6 gadiem
Alpaville rakstīja: Jeņķu kājslauķis!
Kur tu to izrāvi?? Tikpat labi fanotu par vācietēm, par Mugurusu, ja viņas iznāktu pret Halepu.
, 2018-06-09 16:25, pirms 6 gadiem
Ir vēl jāpameklē spēlētāja, kurai būtu vēl garlaicīgāks spēles stils nekā Stīvensai!
, 2018-06-09 16:43, pirms 6 gadiem
Kagane rakstīja: Ir vēl jāpameklē spēlētāja, kurai būtu vēl garlaicīgāks spēles stils nekā Stīvensai!
Sevastova
, 2018-06-09 16:47, pirms 6 gadiem
Kagane rakstīja: Ir vēl jāpameklē spēlētāja, kurai būtu vēl garlaicīgāks spēles stils nekā Stīvensai!
Neko garlaicīgu neredzu, pie tam Stīvensa ir ne tīra uzbrucēja, ne tīra aizsardze bet viņas spēles stils ir diezgan universāls. Vot Vozņacki spēles stils ir garlaicīgs - tik skraidīt apkārt un ar vidēja spēka sitieniem visu tik pārsist pāri tīklam.
, 2018-06-09 17:06, pirms 6 gadiem
vorkuta rakstīja: Kur tu to izrāvi?? Tikpat labi fanotu par vācietēm, par Mugurusu, ja viņas iznāktu pret Halepu.
Un kas tev Halepā tik riebošs? Stīvensas stils gan varētu būt nesimpātisks.
Aļona Ostapenko. Foto: ZUMA Press/Scanpix
5

Ostapenko saglabā 17. pozīciju WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) pirmdien publiskoja jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko atrodas 17. vietā, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja noslīdējusi uz 210. pozīciju.
Novaks Džokovičs. Foto: AFP/Scanpix
48

Džokovičs trešo reizi triumfē Parīzē un labo "Grand Slam" rekordu

Par prestižā vīriešu tenisa turnīra "French Open" uzvarētāju kļuvis serbs Novaks Džokovičs (trešā vieta pasaules rangā), kurš trijos setos ar 7:6(1), 6:3 un 7:5 apspēlēja pasaules ceturto raketi Kasperu Rūdu, kurš Parīzes finālā zaudēja otro gadu pēc kārtas. Džokovičs ar 23 "Grand Slam" tituliem kļuvis par vīriešu tenisa rekordistu.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA
7

Švjonteka kļūst par trīskārtējo "French Open" čempioni

Francijas galvaspilsētā Parīzē noslēdzies "French Open" jeb "Roland Garros" turnīrs tenisā sievietēm. Lielajā finālā poliete Iga Švjonteka šodien apspēlēja čehieti Karolīnu Muhovu - 6:2, 5:7, 6:4.