Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Argentīnas diena Parīzē: Švarcmans sestajā stundā uzvar Tīmu un pirmoreiz iekļūst pusfinālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Argentīnas diena Parīzē: Švarcmans sestajā stundā uzvar Tīmu un pirmoreiz iekļūst pusfinālā
Djēgo Švarcmans. Foto: Reuters/Scanpix

Argentīnas tenisists Djēgo Švarcmans (ATP 14.) "French Open" ceturtdaļfinālā 5:08 stundas ilgā cīņā ar 7:6(1), 5:7, 6:7(6), 7:6(5), 6:2 pieveica "US Open" čempionu un pēdējo divu gadu "French Open" finālistu Dominiku Tīmu (ATP 3.). Austrietis 4. setā bija vadībā ar breiku (2:0), bet nespēja nosargāt pārsvaru, un Švarcmans pirmoreiz iekļuva "Grand Slam" pusfinālā. 12-kārtējais čempions Rafaels Nadals (ATP 2.) ar 7:6(4), 6:4, 6:1 apspēlēja 19 gadus veco Janniku Sinneru (ATP 75.), kurš pirmajos divos setos nenosargāja breika pārsvaru.

Dominiks Tīms pats sev sarežģīja dzīvi, jo pirmajos četros setos izsēja breika pārsvaru. Viņš 1. setā zaudēja pēc būšanas priekšā ar 4:2 un neizmantotām iespējām galotnē. Tīmam pēdējos divos geimos uzņemšanā bija 0:30 pārsvars, taču abos gadījumos setbumbu(-as) dabūt neizdevās kļūdu dēļ. Tīms taibreikā pirmo punktu dabūja vien tad, kad bija iedzinējos ar 0:5.

Austrijas tenisistam 2. setā no 3:1 uz 3:3. Djēgo Švarcmanam 15 minūtes ilgušajā devītajā geimā varena atspēlēšanās no 0:40, šajā geimā atvairot kopumā septiņas breikbumbas. Argentīnietis nākamajā geimā uzņemšanā pie 5:4, 15:30 no gaisa iesita tīklā, izvairoties no divām setbumbām.

Švarcmans nākamo geimu dabūja 2. setā pie rezultāta 0:1, kad bija zaudējis četros geimos pēc kārtas un nokļuvis iedzinējos ar breiku 3. setā. Tīms gan arvien bija tālu no dominējoša tenisa un arvien kļūdījās ļoti daudz, kā rezultātā Švarcmanam bija lieliskas iespējas uzvarēt arī šajā setā.

Viņš divreiz nenosargāja breiku (3:1, 5:3), neizservēja setu un pie 5:4 uzņemšanā neizmantoja setbumbu, kad bumbiņu raidīja autā ar "forehand". Tāpat kā iepriekšējā setā, arī šoreiz Švarcmans tika nobreikots nākamajā geimā. Tiesa, Tīms šoreiz neizservēja setu, taču spēja uzvarēt taibreikā.

Dominējot ar "forehand" uzbrukumiem, Tīms ieguva 5:1 pārsvaru. Švarcmans atspēlējās, no 4:6 atspēlēja divas setbumbas pēc kārtas, bet pie 6:6 nespēja atvairīt Tīma spēcīgu uzbrukumu pirmās serves izspēlē. Dominiks trešo setbumbu realizēja, punktu setam pieliekot ar "smešu".

Bez drāmas neiztika arī 4. setā, kur Tīms no 2:0 zaudēja četros geimos pēc kārtas, bet Švarcmans vēlāk ar trīskāršo setbumbu neizservēja setu, kad bija vadībā ar 5:4 un 40:0. Tīms pirmo atspēlēja ar "dropšotu", otrās setbumbas izspēlē Švarcmanam auts, bet trešo Tīms atvairīja ar fantastisku diagonālo "forehand", no aizsardzības pozīcijas skrējienā trāpot labajā stūrī.

Tīms 11. geimā atspēlēja breikbumbu, nedodot Švarcmanam vēl vienu mēģinājumu servēt par uzvaru setā, bet taibreikā divreiz nenosargāja minibreika pārsvaru (3:1 un 4:3). Švarcmans pie 6:5 uzņemšanā ieguva savu ceturto setbumbu. Tīms otrās serves izspēli pabeidza ar lielu autu, neprecīzi izpildot sitienu pa kreiso sānu līniju.

Kamēr Švarcmans ceturtdaļfinālu sasniedza bez zaudētiem setiem, Timam aiz muguras bija viens piecu setu mačs, tam notiekot pirms divām dienām. Austrietis šodien saguris izskatījās vairākos brīžos, bet pavisam nolūza pēc 5. seta piektā geima. Servējot pie 2:3, viņš tika nobreikots "sausā", kad trīs reizes kļūdījās ar "forehand" un vienreiz ar sitienu no neērtās puses.

Esot nospēlētām precīzi piecām stundām, Švarcmans pēdējā setā bija ieguvis breika pārsvaru (4:2). Tīms pie vārda šodien vairs netika, arī nespējot Švarcmanam likt servēt par uzvaru mačā. Dominiks savu serves geimu pie 2:5 pabeidza ar diviem sagurušiem "dropšotiem" pēc kārtas, bumbiņai abas reizes trāpot tīklā.

Šodien bija abu draugu devītais duelis, pēc kura Tīmam arvien pārsvars ar 6-3. Abi pirmoreiz sacentās "Grand Slam" turnīrā. Švarcmans šī līmeņa sacensībās pirmoreiz uzvarēja Top 5 spēlētāju (1-7), bet visos turnīros kopā viņam tikai otrā uzvara pret pirmā piecinieka spēlētājiem (2-23). Pirmais panākums gūts pirms trim nedēļām Romā ar 6:2, 7:5 pret otro numuru Rafaelu Nadalu. 28 gadus vecais Švarcmans nākamajā nedēļā debitēs ATP ranga Top 10.

Švarcmans pārtrauca Tīma 11 uzvaru sēriju, kas sākās "US Open" laikā. Šodien pārtrūka arī Tīma "French Open" pusfinālu sērija – viņš pusfinālā tika četrus gadu pēc kārtas un pēdējās divās sezonās sasniedza arī finālu. Švarcmans ar ceturto mēģinājumu uzvarēja "Grand Slam" ceturtdaļfinālā. Tas notika vienā dienā ar viņa tautietes Nadjas Podoroskas sensacionālo panākumu sieviešu turnīrā.

Pirmoreiz spēlējot "Grand Slam" ceturtdaļfinālā, Janniks Sinners 11. geimā ieguva breiku, kad Nadals pēc divu breikbumbu atspēlēšanas ar trešo galā netika, bumbiņu raidot autā. Itālijas tenisists pie 6:5 neizservēja setu, zaudējot identiskā geimā. Arī viņš atspēlējās no 15:40, tomēr tiekot nobreikotam, jo spānis tūlīt izpildīja divus neatvairāmus "forehand" sitienus pa kreiso līniju.

Pēc seta neizservēšanas zaudējis taibreikā, Sinners uzreiz vēl nesalūza un arī 2. setā tika vadībā (3:1), taču atkal nespēja noturēties priekšā un tikai pēc nokļūšanas iedzinējos ar 0:2 setos kapitulēja bez lielas pretestības pēdējā setā.

Nadala mačs bija piektais ļoti ilgā dienas programmā, kas pamatīgi ieilga Tīma un Švarcmana dueļa dēļ. Spējot uzvaru nodrošināt trīs setu cīņā, Nadalam izdevās maču pabeigt plkst. 1:30 pēc vietējā laika, bet ar to viņa diena vēl nebeidzās, jo bija mediju pienākumi un citas procedūras.

Spānis bija neapmierināts ar spēlēšanu tik vēlu un vēsā laikā: "Es zinu, ka futbolisti spēlē šādos apstākļos, taču viņi visu laika kustas. Mēs apstājamies un atsākam. Tas ir bīstami ķermenim. Nezinu, kāpēc viņi liek piecus mačus vienā kortā, tas ir risks."

Nadals 13. reizi iekļuva "French Open" pusfinālā, kas, protams, ir rekords. Novaks Džokovičs trešdien var sasniegt 10. pusfinālu. Nadals sasniedza 34. "Grand Slam" pusfinālu. Šajā statistikā spānis ir trešais aiz Rodžera Federera (46) un Džokoviča, kuram rīt panākuma gadījumā būs 34 pusfināli.

  +1 [+] [-]

, 2020-10-06 22:12, pirms 4 gadiem
Kur tik ātri beidza Cerēju, ka mazais žīdelis to paveiks. Ja TIE 2 tiksies finālā, tad Tīmam jāatceras, ka USOpen ir laimīga sagadīšanās.

  -1 [+] [-]

, 2020-10-06 23:38, pirms 4 gadiem
Nožēlojami, ka tādi mēsli te var brīvi izteikteikties

     [+] [-]

, 2020-10-07 10:08, pirms 4 gadiem
nu, jā...lēnie korti ir parocīgi skrējējiem...šitas Melnaisvīrs var paņemt titulu..gan Nadals, gan Džokovičs ir par vecu, lai šim izskrietu pakaļ..

     [+] [-]

, 2020-10-07 11:04, pirms 4 gadiem
Patika argentīnieša spēle un psiholoģiskā noturība pēc izlaistajām iespējam. Nedomāju, ka viņam ir lielas izredzes pret Nadalu un Džokoviču, pirmkārt, jau tāpēc, ka šāds rallijs aiz muguras. Nadals un Džokovičs ir daudz mazāk spēkus iztērējuši un GS tam ir nozīme. Protams, var būt visādi, bet tur ir daudz kam jāsakrīt. Katrā ziņā būtu forši, ja viņš ņemtu un uzvarētu.