Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

"French Open" ceturtdaļfināli: Šarapova un Bušāra pret Spāniju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"French Open" ceturtdaļfināli: Šarapova un Bušāra pret Spāniju
Marija Šarapova
Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien Parīzē sāksies "French Open" ceturtdaļfināli. To izspēles secība ir sekojoša – šodien un rīt notiks pa diviem mačiem gan vīriešu, gan sieviešu turnīrā, dienas programmai abos galvenajos kortos (Šatriē un Lenglēnas) sākoties plkst. 15:00. Vispirms spēlēs dāmas, pēc tam vīri, pie tam vienā kortā notiks pa vienam sieviešu un vīriešu mačam. Šajā materiālā par trim no šodienas četriem mačiem, jo Ernesta Gulbja spēlei ar Tomāšu Berdihu veltīts atsevišķs raksts.

Marija Šarapova – Garbinje Mugurusa (viensviens.lv prognoze: 1.21-4.40)

2012. gada čempione un pērn finālā zaudējusī Marija Šarapova plkst. 15:00 Šatriē arēnā sacentīsies ar tenisisti, kura izslēdza viņas lielāko konkurenti. Šajā ceturtdaļfinālā "vajadzēja būt" Šarapovas un Serēnas Viljamsas mačam, taču amerikāniete netika tālāk par 2. kārtu, tajā dabūjot pērienu ar 2:6, 2:6 no Garbinjes Mugurusas. Spānijas tenisiste šajā turnīrā vēl nav zaudējusi nevienu setu, tiesa, neskaitot Viljamsu, pārējās trīs pretinieces nav bijušas ļoti stipras.

Šarapova iepriekšējā kārtā zaudēja setu Samantai Stousurai un šodien sacentīsies ar ļoti līdzīga stila spēlētāju. Mugurusai ir lieliska serve, Garbinje spēlē uzbrukuma tenisu un dara to labi. Salīdzinot ar Stousuru, viņai ir uzticamāks "bekhends". Šarapova Mugurusu vienīgajā iepriekšējā spēlē pērn Romā uz māla sagrāva ar 6:2, 6:2. Tas bija pirms gada! Mugurusa Serēnai līdz "French Open" vienīgajā mačā zaudēja vēl smagāk – 2:6, 0:6.

Šarapovai ļoti liels pluss ir pieredze. Mugurusa pirmo reizi spēlēs "Grand Slam" ceturtdaļfinālā. Bieži redzēts, ka gados jaunas tenisistes, pirmo reizi spēlējot lielo turnīru noslēguma posmos, netiek galā ar uztraukumu un nespēj parādīt savu labāko tenisu. Šarapovai "Grand Slam" ceturtdaļfinālos 17-3 bilance, taču, kas interesanti – visi trīs zaudējumi piedzīvoti tieši "French Open" – 2004. gadā Paulai Svaresai, gadu vēlāk Žustīnei Enānai un 2009. gadā Dominikai Cibulkovai (0:6, 2:6).

Juženija Bušāra – Karla Svaresa Navarro (viensviens.lv prognoze: 1.81-.2.00)

Paralēli Šarapovas un Mugurusas mačam Lenglēnas arēnā notiks Juženijas Bušāras un Karlas Svaresas Navarro otrā tikšanās. Pirmā bija pagājušajā vasarā Vimbldonā, kur ar 7:5, 6:2 pārāka bija Svaresa Navarro. Spānijai sava pusfināliste Parīzē pēdējo reizi bija 2000. gadā, kad labāko četriniekā iekļuva uzreiz divas šīs valsts pārstāves – Končita Martinesa un Aranča Sančesa Vikario. Toreiz abas tikās pusfinālā, kurā ar 6:1, 6:2 uzvarēja Martinesa. No šodien ceturtdaļfinālos spēlējošajām Spānijas tenisistēm "uz papīra" labākas izredzes ir Svaresai Navarro.

Viņa tieši "Fench Open" sasniedza karjeras pirmo "Grand Slam" ceturtdaļfinālu. Tas notika 2008. gadā, toreiz zaudējot Jeļenai Jankovičai. Svaresa Navarro zaudējusi arī pārējos divus ceturtdaļfinālus šajā līmenī – 2009. gadā "Australian Open" Jeļenai Dementjevai un pērn "US Open" S. Viljamsai. Karla trīs mačos uzvarējusi tikai septiņos geimos. Bušārai gan sezonas, gan arī karjeras otrais "Grand Slam" ceturtdaļfināls. Pirmajā viņa uzvarēja, janvārī Melburnā tiekot galā ar Anu Ivanoviču.

Abas tenisistes pašreiz par pārliecības trūkumu nevar sūdzēties, jo pavasarī uzvarēja māla seguma turnīros, bez tam abām tas bija karjeras pirmais WTA tituls. Svaresa Navarro par čempioni kļuva Oeirašā, kur ar sesto mēģinājumu beidzot uzvarēja finālā. Tikmēr Bušāra nepārspēta palika Nirnbergā un šobrīd ir sasniegusi karjeras garāko uzvaru sēriju – deviņi nezaudēti mači pēc kārtas. Ja Šarapovas un Mugurusas mačā būs izteikts spēka teniss ar agresīvu spēli no gala līnijas, tad šis mačs tenisa faniem piedāvās citādāku izrādi, jo abas tenisistes spēlē ļoti dažādu tenisu.

Bušāra ir Šarapovas un Mugurusas tips, bet Svaresai Navarro ir izteikts māla teniss ar iespēju variēt ar spēli, kā, piemēram, nav Bušārai. Karlai ir dāmu tenisā vislabākais "bekhends", kas tiek spēlēts ar vienu roku. Ja vīriešu tenisā to pēdējā laikā var saukt par modes lietu, sieviešu tenisā tādu sitienu tik daudzām tenisistēm nav. Lūk, Svaresai Navarro ir un ļoti labs. Tātad šajā mačā dažādu stilu sadursme un cīņa bez izteiktas favorītes.

Novaks Džokovičs – Milošs Raoničs (viensviens.lv prognoze: 1.07-10.40)

Serbijas un Kanādas labākie tenisisti spēlēs pēc Šarapovas un Mugurusas. Šī mača sakarā var vilkt paralēles ar Mašas un Garbinjes spēli. Proti, pieredze pret jaunību un talantu, taču bez "Grand Slam" ceturtdaļfinālu spēlēm līdz šai dienai. Novakam Džokovičam "major" ceturtdaļfinālos 16-5 bilance, bet Milošs Raoničs šodien pirmo reizi spēlēs visaugstākā līmeņa turnīra ceturtdaļfinālā. Interesanti, ka abi iepriekš sacentušies tikai uz māla, Džokovičam, protams, gūstot divas uzvaras. Nole 2013. gadā Deivisa kausā bija pārāks ar 7:6(1), 6:2, 6:2. Otrs mačs, kas notika pagājušajā mēnesī Romā, bija daudz sīvāks, Džoko toreiz atspēlējās pēc zaudēta 1. seta – 6:7(5)7:6(4), 6:3. Raoničs 17. maijā notikušajā spēlē 1. setā atspēlēja visas četras breikbmbas, 2. setā atspēlēja breiku, bet taibreikā no 4:3 neuzvarēja nevienā izspēlē, uzvarai esot ļoti tuvu.

Raoničs šogad ļoti progresējis spēlē uz māla un kortā darbojas daudzveidīgāk nekā viņu bija pierasts redzēt iepriekšējās sezonās. Raoniča spēle vairs nav tikai iespaidīgā serve un "forehand" uzbrukumi. Piemēram, Žilu Simonu viņš nobreikoja sešas reizes, ko vēl pirms gada vai diviem būtu grūti iztēloties. Raoničs "Grand Slam" ietvaros tikai vienreiz uzveicis Top 10 spēlētāju, kas viņam izdevās 2011. gadā Austrālijā pret tobrīd 10. vietā esošo Mihailu Južniju.

Džokovičs Parīzē tika trīs reizes zaudējis tenisistiem, kuri nav Rafaels Nadals vai Rodžers Federers. Zaudējumu 2005. gadā Giljermo Korijam var neņemt vērā, jo Džokovičs tad vēl bija "zaļš", bet Korija – māla speciālists. Pārējie divi ir 2009. gadā Filipam Kolšraiberam un gadu vēlāk Jirgenam Melceram. Austrietim tika zaudēts ceturtdaļfinālā, pie tam Džokovičs to izdarīja, esot vadībā ar 2-0! Tas Džokovičam līdz pat šai dienai ir vienīgais zaudējums karjerā pēc uzvarētiem pirmajiem diviem setiem.

Tenisu no Parīzes rāda abi Eurosport kanāli. Plānots, ka mači no Šatriē arēnas būs pirmajā kanālā, bet spēles no Lenglēnas korta – otrajā.

     [+] [-]

, 2014-06-03 11:37, pirms 10 gadiem
Par Karlu un Garbīni. Eiženija ir forša meitene, bet viņai visa vasara vēl priekšā ātrākos laukumos.
Par Milošu. Ernesta sakarā varbūt ir vairāk izredžu.