Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Kenina "Australian Open" pusfinālā sakauj mājinieci Bārtiju, Mugurusa apspēlē Halepu

Kenina "Australian Open" pusfinālā sakauj mājinieci Bārtiju, Mugurusa apspēlē Halepu
Sofija Kenina. Foto: Zuma Press/Scanpix

WTA ranga līderei un mājiniecei Ešlijai Bārtijai nebija lemts sasniegt "Australian Open" finālu, kad viņa Melburnā ar rezultātu 6:7(6), 5:7 piekāpās ASV sportistei Sofijai Keninai (#15), kurai sestdien būs karjeras nozīmīgākais fināls. Otrajā pusfinālā tika fiksēts gandrīz identisks rezultāts, kad Garbinje Mugurusa (#32) divkārtējo "Grand Slam" uzvarētāju cīņā ar 7:6(8), 7:5 pieveica Simonu Halepu (#3).

Ešlija Bārtija uz karjeras otro "Grand Slam" pusfinālu ieradās ar deviņu uzvaru sēriju, pirms "Australian Open" uzvarot "Premier" sērijas turnīrā Adelaidā. Viņai bija 4-1 bilance pret Sofiju Keninu, ASV tenisisti iepriekšējā sezonā uzveicot trīs reizes, ieskaitot panākumu ceļā uz "French Open" triumfu, kad Bārtija bija pārāka 4. kārtas mačā ar rezultātu 6:3, 3:6, 6:0.

Austrālijas tenisiste sev radīja iespējas uzvarēt arī šodienas mačā, taču tās neizmantoja – viņai abos setos bija divas setbumbas. Bārtija 1. setā abas setbumbas neizmantoja taibreikā, kur no 6:4 zaudēja četrās izspēlēs pēc kārtas. Bārtija pirmo setbumbu iztērēja ar "backhand" kļūdu, bumbiņu raidot tīklā, bet otrās setbumbas izspēlē Keninai izdevās spēcīgs un precīzs uzbrukums no labās puses pa diagonāli.

Savukārt 2. setā Bārtija no 5:3 zaudēja četros geimos pēc kārtas. Viņa bija vadībā ar 5:4 un 40:15 servējot. Kenina pirmo setbumbu atspēlēja ar uzbrukumu Bārtijas "backhand" pusei, tādā veidā "atverot kortu" un sekmīgi nospēlējot pie tīkla ar saīsināto bumbiņu. Bārtijai otrāssetbumbas izspēlē "forehand" kļūda, tādai pašai neprecizitātei notiekot arī gan šī, gan nākamā serves geima noslēgumā, kad viņa servēja pie 5:6.

Bārtija bija Keninas pirmā izsētā pretiniece turnīra sešos mačos, trešo reizi karjerā pieveicot ranga līderi. Pirmās divas uzvaras gūtas pagājušajā gada augustā, kad viņa Toronto guva savu līdz šim vienīgo uzvaru pret Bārtiju (6:7(4), 6:3, 6:4) un Sinsinati pieveica ceļgala savainojumu guvušo Naomi Osaku (6:4, 1:6, 2:0).

21 gadu vecā Kenina pēc "Australian Open" fināla sasniegšanas debitēs Top 10, kuru nāksies pamest pagājušā gada finālistei Petrai Kvitovai. Kenina pirms šīs sezonas "Grand Slam" turnīros nebija tikusi tālāk par astotdaļfinālu, Austrālijā būtiski pārsniedzot iepriekšējo labāko rezultātu, un pirmoreiz iekļuva augstāka līmeņa finālā par "International" kategorijas turnīriem, kur viņai finālos 3-1 bilance.

Arī otrajā pusfinālā uzvarēja tenisiste, kurai nācās divreiz atspēlēties. Garbinje Mugurusa 1. setā pēc būšanas priekšā ar 5:3 bija spiesta atspēlēt četras setbumbas. Pirmās divas bija pie rezultāta 5:6, kad viņa pirmo atvairīja ar eisu, bet otro izgājienā pie tīkla, piespiežot Simonu Halepu trāpīt autā. Mugurusa taibreikā tāpat atspēlēja vēl divas setbumbas – atkal jaudīga serve un uzbrukums, pēc kura Halepai trāpījums autā.

Halepa no 8:7 zaudēja trīs izspēlēs pēc kārtas – neveiksme diagonālo "forehand" sacensībā, "backhand" nepiespiestā kļūda ar sitienu pāri gala līnijai un Mugurusas trešās setbumbas izspēlē trāpījums tīklā no neliela attāluma. Rumāniete tika klāt bumbiņai pēc Spānijas sportistes "volley" sitiena, taču nespēja to raidīt pāri tīklam pa diagonāli, kad Mugurusa bumbiņu neaizsniegtu. Halepai 2. setā divreiz bija breika pārsvars, viņa no 5:3 zaudēja četros geimos pēc kārtas.

2018. gada finālistei Halepai, kura pusfinālu sasniedza bez zaudētiem setiem, pārtrūka četru uzvaru sērija "Grand Slam" pusfinālos (5-3), tikmēr Mugurusa svinēja ceturto uzvaru (4-1). Viņa vienīgo zaudējumu šī posma cīņās piedzīvoja pirms diviem gadiem Parīzē ar 1:6, 4:6 savai šodienas pretiniecei. Mugurusai pēc šodienas panākuma ir 4-2 bilance pret Halepu ar perfektu 4-0 cietā seguma laukumos, bet Simonai 2-0 māla mačos.

Bijusī ranga līdere Mugurusa uzvarējusi divos no iepriekšējiem trim "Grand Slam" fināliem, 2016. gadā triumfējot "French Open" un nākamajā sezonā paliekot nepārspēta Vimbldonā. Mugurusa ar Keninu tikusies vienreiz, viņai pagājušajā sezonā ar 0:6, 6:2, 2:6 zaudējot Pekinā.


, 2020-01-30 10:39, pirms 4 gadiem
abās spēlēs uzvarēja psiholoģiski spēcīgākās tenisistes šajā dienā, Bārtijai kā Hjūitam....mājās pārāk liela atbildība nepalīdz ...bet Kenina var kaut ko līdzīgu paveikt kā Aļona FO2017...es teiktu, ka ja pretī finālā būtu Halepa, tad 100 punkti, ka vinnētu Kenina...Halepai atkal nervi čupā...
Tagad lieku finālā uz Mugurusu!
, 2020-01-30 11:41, pirms 4 gadiem
Par Mugurusu finālā!
, 2020-01-30 11:57, pirms 4 gadiem
Kenina ir baisa faitere.
Viņas ķermeņa valoda, Bārtijai servējot par otro setu, bija VOW! Pat Bartijai esot ar 40:15 (dinas setbumbas) - ne mazākās padošanās! Un Bārtija neizturēja spriedzi.

Muguruzai, jā, vajadzētu paņemt. Tik laba Kenina tomēr vēl nav.
, 2020-01-30 12:23, pirms 4 gadiem
mazliet žēl Bārtijas, bet prieks, ka Mugurusa izsita Halepu
, 2020-01-30 12:38, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: mazliet žēl Bārtijas, bet prieks, ka Mugurusa izsita Halepu
Kāds nu kuram prieks! Bet Austrālijā austrālietēm neiet! Stosura pat tik tālu netika kaut bija GM čempione!
, 2020-01-30 12:41, pirms 4 gadiem
JoKaLeMeNe rakstīja: Kenina ir baisa faitere.
Viņas ķermeņa valoda, Bārtijai servējot par otro setu, bija VOW! Pat Bartijai esot ar 40:15 (dinas setbumbas) - ne mazākās padošanās! Un Bārtija neizturēja spriedzi.

Muguruzai, jā, vajadzētu paņemt. Tik laba Kenina tomēr vēl nav.
Pieredze nav tik liela, piekrītu taču domāju 50/50!
, 2020-01-30 13:10, pirms 4 gadiem
Alpaville rakstīja: Kāds nu kuram prieks! Bet Austrālijā austrālietēm neiet! Stosura pat tik tālu netika kaut bija GM čempione!
Nekad nav imponējis Halepas teniss, tāpēc arī priecājos
, 2020-01-30 13:49, pirms 4 gadiem
Alpaville rakstīja: Pieredze nav tik liela, piekrītu taču domāju 50/50!
Keninai nav trumpju pret Mugurusu - tikai nenormālais cīņas spars. Domāju, ar to šoreiz nepietiks, jo Muguruza [ja pagūs atjaunoties - pati atzina, ka viņai ar to ir problēmas] viņu izmētās pa kortu. 30:70
, 2020-01-30 15:39, pirms 4 gadiem
Mugurūza ir skaista sieviete, lieliska tenisiste, un viņa ir ļoti labā formā pašlaik, protams, izteikta favorīte finālā, tomēr šajā mačā turēšu īkšķus par Ķēniņu.
, 2020-01-30 17:13, pirms 4 gadiem
JoKaLeMeNe rakstīja: Keninai nav trumpju pret Mugurusu - tikai nenormālais cīņas spars. Domāju, ar to šoreiz nepietiks, jo Muguruza [ja pagūs atjaunoties - pati atzina, ka viņai ar to ir problēmas] viņu izmētās pa kortu. 30:70
Cīņas spars kāreiz var nobeigt Garbīni, jo viņa ir aļonveidīgā. Keninai, cik redzēta, labs sitienu arsenāls, visādus stulbus ieskaitot, kas elementārām bliezējām nepatīk. Piedevām, vēl nav tie gadi, kad pieredze nospiež.
, 2020-01-30 17:32, pirms 4 gadiem
nicks rakstīja: Cīņas spars kāreiz var nobeigt Garbīni, jo viņa ir aļonveidīgā. Keninai, cik redzēta, labs sitienu arsenāls, visādus stulbus ieskaitot, kas elementārām bliezējām nepatīk. Piedevām, vēl nav tie gadi, kad pieredze nospiež.
Neko nenoliedzu, tur var būt visādi, īpaši jau nu sieviešu tenisā. Vienīgi laikam nepiekritīšu, ka Muguruza ir aļonveidīgā.

Un lai arī īpaši nebrīnīšos par citiem variantiem (man tiešām patīk, kā Kenina spēlē un man nebūtu iebildumu, ja viņa vinnētu!), tomēr domāju, ka Muguruza paņems divos setos.
, 2020-01-30 17:55, pirms 4 gadiem
Man simpatiskaka pec izskata ir Kenina, tapec es par vinu! tik vienkarsi
, 2020-01-30 18:52, pirms 4 gadiem
Dirk is legend rakstīja: Man simpatiskaka pec izskata ir Kenina, tapec es par vinu! tik vienkarsi
Pēc izskata? ...nu, augums ok, jo vēl 21, bet pēc sejas....nūūū, liela drosme teikt ka simpātiska ...pumpas tur vienkārši nogalina
Janniks Sinners. Foto: AFP/Scanpix
25

Sinners glābjas no 0-2 un triumfē savā pirmajā Grand Slam finālā

Prestižā tenisa turnīra "Australian Open" vīriešu vienspēļu finālā tikās divi tenisisti, kuri Melburnā vēl nebija triumfējuši, un 22 gadus vecais itālietis Janniks Sinners piecu setu un nepilnu četru stundu cīņā pārspēja trešo Melburnas finālu zaudējušo Daņiilu Medvedevu – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.
"Australian Open" fināla dalībnieces - Elīza Mertensa, Suvei Sei, Ludmila Kičenoka, Aļona Ostapenko. Foto: AFP/Scanpix
17

Ostapenko/Kičenoka piekāpjas "Australian Open" finālā

Melburnā tuvojas noslēgumam "Australian Open". Šodienas finālā Latvijas-Ukrainas tandēms Aļona Ostapenko/Ludmila Kičenoka (#11) zaudēja ar otro numuru izsētajam Beļģijas-Taivānas duetam Elīzai Mertensai/Suvei Sei - 1:6, 5:7.
Foto: EPA/Scanpix
2

Bopanna un Ebdens Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā uzvar dubultspēlēs

LETA. Internacionālais duets Rohens Bopanna un Metjū Ebdens sestdien Melburnā kļuva par Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētājiem vīriešu dubultspēlē.