Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Federers piecu setu mačā pieveic Vavrinku, nopelnot sesto finālu Melburnā

Federers piecu setu mačā pieveic Vavrinku, nopelnot sesto finālu Melburnā
Rodžers Federers
Foto: AP/Scanpix

Rodžers Federers ceturtdien turpināja dominēt pret Stenu Vavrinku (19-3), viņu "Australian Open" pusfinālā pieveicot piecu setu mačā ar rezultātu 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3. Federeram svētdien būs sestais fināls Melburnā un 28. titula mačs "Grand Slam" turnīros.

Abi tenisisti 1. seta pirmajā pusē atspēlēja dažas breikbumbas – Vavrinka trīs, vienreiz tiekot ārā no 0:40 situācijas, bet Federers divas, vēl vienu novēršot arī pie rezultāta 5:5. Tikmēr Vavrinka neveiksmīgi nospēlēja 12. geimā, kad pie rezultāta 5:6 nespēja nodrošināt taibreiku.

Šajā geimā Stenam palīdzību atteica viņa uzticamais "backhand". Kamēr Federers no kreisās puses izcēlās ar vienu apvedošo sitienu, Vavrinkam divas "backhand" kļūdas, kā rezultātā Federers ieguva breikbumbu, kas bija setbumbas vērtībā. Vavrinka vēlreiz kļūdījās, šoreiz neprecīzi nospēlējot ar "forehand" – bumbiņa ielidoja tīklā.

2. setā bija tikai viens breiks, kas notika Vavrinkas pavirši nospēlētajā sestajā geimā. Ieguvis 15-40 deficītu, viņš izdzēsa tikai pirmo breikbumbas, bet otrās izspēlē iesita tīklā ar "backhand". Vavrinka uz neveiksmi reaģēja ar raketes iznīcināšanu. Tā vispirms tika triekta zemē, pēc tam to salaužot ar ceļgalu.

Pirms 3. seta bija ilgāks pārtraukums nekā parasti, jo Vavrinkam bija nepieciešama mediķu palīdzība. 2014. gada čempions kortā atgriezās ar nosaitēto labo ceļgalu. Spēlēdams ar savainojumu, Vavrinka atbrīvojās un sita spēcīgāk, nedomājot par taktiku. Tāds teniss viņam deva graujošu uzvaru šajā setā – 6:1. Federers ne vien netika galā ar pretinieka piedāvāto ātrumu, bet arī bija zaudējis koncentrēšanos, kā rezultātā regulāri pieļāva muļķīgas kļūdas.

4. seta pirmajā geimā notika jau trešais Vavrinkas breiks pēc kārtas! Vavrinka breikbumbu ieguva ar Federera kļūdām, bet realizēja ar lielisku uzbrukumu – diagonālo "backhand" apvedošo sitienu. Federers tūlīt apturēja Vavrinkas izrāvienu, otrajā geimā atspēlējot nupat zaudēto breiku – 1:1. Federeram izdevās Stenam uzspiest garās izspēles, sistemātiski sitot uz Vavrinkas "backhand" pusi. Vavrinka atspēlēja vienu breikbumbu, bet tūlīt Rodžeram ar dubultkļūdu deva otro iespēju un vēlreiz palīdzēja, sitot autā ar "backhand".

Vavrinka devītajā geimā atjaunoja breika pārsvaru, Federeram šoreiz nespējot atspēlēties. Geims sākās ar Rodžera kļūdu, kurai sekoja divi fantastiski Vavrinkas uzbrukumi – vispirms "forehand" sitiens pa līniju, Stenam atrodoties tālu aiz gala līnijas, bet pēc tam diagonālais apvedošais sitiens, kad Federeram neizdevās "serve&volley" gājiens. Divas labas serves palīdzēja no 0:40 atspēlēt pirmās divas breikbumbas, bet trešo likvidēt Federers nespēja, jau atkal neizdarot pietiekami daudz izgājienā pie tīkla, tiekot otro reizi apspēlēts ar apvedošo sitienu. Vavrinka pēc tam viegli izservēja setu.

Pirms 5. seta ilga pauze bija, jo tagad ārpus korta medicīnas pārtraukums bija Federeram, kuram esot problēma ar kāju. Federers vēlāk atzina, ka tas vairāk bija taktisks gājiens, jo Vavrinka arī vienu tādu pauzi esot izmantojis. Mačam atsākoties, Federers viegli noturēja servi. Vavrinka otrajā geimā atbildēja ar to pašu. Pēc tam Federeram sākās grūtības, bet Vavrinka gan trešajā, gan piektajā geimā nemācēja labā situācijā izmantot vienu breikbumbu.

Pie rezultāta 1:1 viņš sākotnēji agresīvi diktēja breikbumbas izspēli, bet Federeram izdevās no aizsardzības pāriet pretuzbrukumā un tās izskaņā izcelties ar gana labu "dropšotu". Vavrinka tika klāt bumbiņai, bet bez variantiem to saglabāt spēlē. Savukārt aiznākamajā geimā Stens breikbumbas izspēlē garā sitienu apmaiņā iesita tīklā ar "backhand", kas bija nepiespiestā kļūda. Starp abiem iespēju geimiem uzņemšanā Vavrinkam bija ceturtajā geimā bija problēmas ar savu servi, šajā geimā uzvarot no 0:30.

Neizmantotās iespējas Vavrinkam nācās nožēlot, kad viņš sestajā geimā Federeram uzdāvināja breiku. Pirmos divus punktus geimā Federers gan nopelnīja pats ar agresīvu spēli uzņemšanā, bet otrā daļa bija Vavrinkas palīdzība. Viņš pie 15:30 izsita autā ar "backhand" pa līniju, bet pēc tam ļoti nepiemērotā brīdī izcēlās ar dubultkļūdu. Cīņas atlikušajā daļā geimos uzvarēja servētāji, kas nozīmēja Federera uzvaru mačā. Tā viņam ir 19. uzvara 22 mačos pret Vavrinku, kuram viņš uz "hard" seguma vēl nav zaudējis (14-0).

Četrkārtējais čempions Federers pārtrauca piecu zaudējumu sēriju "Australian Open" pusfinālos un sasniedza pirmo finālu Melburnā kopš 2010. gada. Federeram "Australian Open" finālos ir 4-1 bilance, vienīgo zaudējumu piedzīvojot 2009. gadā Rafaelam Nadalam, ar kuru viņš var tiksies arī šoreiz. Rafa piektdien otrajā pusfinālā sacentīsies ar Grigoru Dimitrovu. Visos "Grand Slam" turnīros kopā Federeram būs 28. fināls (17-10). Tas ir par septiņiem fināliem vairāk nekā 2. vietā esošajam Novakam Džokovičam. Trešais ir 20 ir Nadals, kurš rīt var noķert Džokoviču.


, 2017-01-26 13:51, pirms 7 gadiem
Reiz prognozēs bija teikts ka apstāsies pie 18... lai sanāk!
, 2017-01-26 13:52, pirms 7 gadiem
Laba speele bija...un ljoti gudri Rodžers spēlē!
Lai izdodās paņemt
, 2017-01-26 13:53, pirms 7 gadiem
Viennozīmīgi finālā par Fedju, lai izdodas!
, 2017-01-26 13:53, pirms 7 gadiem
Tiešām tenisa leģenda!
Kas būs pretinieks finālā? Interesantāk būtu , ja Nadals
, 2017-01-26 13:59, pirms 7 gadiem
Finālā Federers un Rafa un tad jau tikai par skaistu un ilgu spēli, abi ir leģendas, izcili tenisisti, lieliskas personības, abi simpatizē kā sportisti.
, 2017-01-26 14:06, pirms 7 gadiem
Super malacis! žēl ka pēc 5 setiem būs grūti parādīt labāko..
, 2017-01-26 14:08, pirms 7 gadiem
Fedja lieliski nospēlēja izšķirošajos brīžos un parādija, kapēc ir leģenda.
, 2017-01-26 14:16, pirms 7 gadiem
Leģenda!
, 2017-01-26 14:18, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: Super malacis! žēl ka pēc 5 setiem būs grūti parādīt labāko..
Šodien jau nekas nav jārāda!
, 2017-01-26 14:22, pirms 7 gadiem
Malacis, saņēmās un izturēja pēdējā setā! no sirds novēlu viņam uzvarēt šo vēl vienu Grand Slam titulu!
, 2017-01-26 14:23, pirms 7 gadiem
Liels pluss Federeram finala bus tas, ka 1 diena vairāk atpūta. Ja uz Dimitrovu tā viena diena tik lielu iespaidu neatstās, tad, ja Nadals tiks finālā, tas varētu spēlēt diezgan izšķirošu lomu. Par šo maču, tad breaking point laikam bija tad, kad RF 5 setā pie 2:2 nosargāja to breikbumbu, kur Wawrinka backhandu beigas iesita tīklā...
, 2017-01-26 15:11, pirms 7 gadiem
Gan Federeram, gan Nadalam - abiem riktīga atgriešanās!!! Ceru uz šo klasiku finālā, un Federera uzvaru 5 setu taibreikos!
, 2017-01-26 15:52, pirms 7 gadiem
Tenisa veterāni uguņo...gan Viljamsas, gan Federers
, 2017-01-26 15:54, pirms 7 gadiem
, 2017-01-26 19:32, pirms 7 gadiem
ficuks rakstīja: Gan Federeram, gan Nadalam - abiem riktīga atgriešanās!!! Ceru uz šo klasiku finālā, un Federera uzvaru 5 setu taibreikos!
uzvara 5 setu taibreikos nekādi nesanāks, jo taibreiki iespējami tikai četros setos.
, 2017-01-26 20:03, pirms 7 gadiem
Tagad Galvenais, lai Rafa nepieviļ un tad par 2008. gada Vimbldonas fināla atkārtojumu- viens no maniem mīļākajiem tenisa mačiem, ko sanācis redzēt.
Janniks Sinners. Foto: AFP/Scanpix
25

Sinners glābjas no 0-2 un triumfē savā pirmajā Grand Slam finālā

Prestižā tenisa turnīra "Australian Open" vīriešu vienspēļu finālā tikās divi tenisisti, kuri Melburnā vēl nebija triumfējuši, un 22 gadus vecais itālietis Janniks Sinners piecu setu un nepilnu četru stundu cīņā pārspēja trešo Melburnas finālu zaudējušo Daņiilu Medvedevu – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.
"Australian Open" fināla dalībnieces - Elīza Mertensa, Suvei Sei, Ludmila Kičenoka, Aļona Ostapenko. Foto: AFP/Scanpix
17

Ostapenko/Kičenoka piekāpjas "Australian Open" finālā

Melburnā tuvojas noslēgumam "Australian Open". Šodienas finālā Latvijas-Ukrainas tandēms Aļona Ostapenko/Ludmila Kičenoka (#11) zaudēja ar otro numuru izsētajam Beļģijas-Taivānas duetam Elīzai Mertensai/Suvei Sei - 1:6, 5:7.
Foto: EPA/Scanpix
2

Bopanna un Ebdens Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā uzvar dubultspēlēs

LETA. Internacionālais duets Rohens Bopanna un Metjū Ebdens sestdien Melburnā kļuva par Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētājiem vīriešu dubultspēlē.