Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Bārtijai savās mājās mēģinājums pirmoreiz uzvarēt Riski

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Bārtijai savās mājās mēģinājums pirmoreiz uzvarēt Riski
Ešlija Bārtija un Elisona Riske pagājušajā sezonā Vimbldonā. Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien Melburnā tiks izspēlēta "Australian Open" vienspēļu turnīru astotdaļfinālu programmas pirmā porcija ar četriem mačiem abos turnīros. Pasaules pirmā rakete un mājiniece Ešlija Bārtija centīsies ar trešo mēģinājumu pieveikt amerikānieti Elisonu Riski, kurai pagājušajā gadā zaudēja Vimbldonā.

Ranga līdere Ešlija Bārtija savās mājās centīsies gūt pirmo uzvaru pret Elisonu Riski (#19), kura kopš pagājušā gada vasaras spēlējusi karjeras labāko tenisu. Amerikāniete Bārtiju "Grand Slam" astotdaļfinālā pieveica pagājušajā gadā Vimbldonā, kur uzvarēja ar 3:6, 6:2, 6:3. Elisona bija pārāka arī abu pirmajā mačā 2016. gadā ITF turnīrā Īstbornā ar 7:6(4), 7:5. Pirmās divas tikšanās bija uz abām ērtā zālāja seguma.

Arī pagājušā gada finālistei Petrai Kvitovai (#8) ir negatīva bilance pret savu nākamo pretinieci, Marijai Sakari zaudējot divās no trim cīņām. Abas pērn tikās trīs reizes. Kvitova uzvarēja ar 6:1, 6:4 Maiami, bet Sakari bija pārāka nākamajos divos mačos – 7:5, 5:7, 4:0 Romā un 6:4, 2:6, 6:3 Sinsinati. Atlētiskā grieķiete pirmoreiz spēlēs "Grand Slam" astotdaļfinālā. Viņai pirms šīs nedēļas bija 0-7 bilance 3. kārtas mačos.

Iepriekšējā kārtā pagājušā gada čempioni Naomi izslēgusī ASV tenisa sensācija Koko Gofa (#67) tiksies ar citu tenisa lielvalsts spēlētāju, 15. vietā esošo Sofiju Keninu. Abām tenisistēm ir 0-1 bilance "Grand Slam" 4. kārtas mačos. Kenina pērn šajā posmā zaudēja Parīzē, bet Gofai neveiksme Vimbldonā. Zīmīgi, ka abas piekāpās vēlāk par čempioni kļuvušai spēlētājai, attiecīgi Bārtijai un Simonai Halepai.

Septiņkārtējo čempioni Serēnu Viljamsu pieveikusī Cjana Vana (#29) centīsies sasniegt otro "Grand Slam" ceturtdaļfinālu pēc kārtas, iepriekš tik tālu netiekot ne reizi. Ķīniete četros setos zaudējusi tikai septiņos geimos pret Onsu Žabūru (#78), kura kļuva pirmo arābu spēlētāju ar sasniegtu "Grand Slam" astotdaļfinālu. Vana Žabūru sagrāva gan 2017. gadā Dubaijā (6:3, 6:1), gan šomēnes Šeņdžeņā (6:0, 6:3).

Lai arī Novaks Džokovičs (#2) šonedēļ vienā setā jau zaudējis (1. kārtā pret Janu-Lenardu Štrufu), septiņkārtējam čempionam tieši ceturtajā cīņā gaidāms līdz šim spēcīgākais pretinieks, tiekoties ar izveicīgo argentīnieti Djēgo Švarcmanu (#14), kurš šonedēļ nav zaudējis nevienā setā. Džokovičam ir perfekta 3-0 bilance pret Švarcmanu, tiesa, viņš divās jo trim cīņām zaudējis vismaz vienā setā. Tas notika arī abu vienīgajā "Grand Slam" duelī, kad Džokovičs 2017. gadā Parīzē uzvarēja ar 5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1.

Seškārtējam čempionam Rodžeram Federeram (#3) pēc aizbēgšanas no zaudējuma iepriekšējā kārtā pretī stāsies Ungārijas tenisa līderis Mārtons Fučovičs (#67), kurš Melburnā atkārtojis karjeras labāko "Grand Slam" rezultātu. Viņš līdz astotdaļfinālam tika arī 2018. gadā "Australian Open", toreiz zaudējot... Federeram, kuram piekāpās ar rezultātu 4:6, 6:7(3), 2:6. Šveicietis uzvarēja arī 2019. gadā Dubaijā notikušā cīņā ar rezultātu 7:6(4), 6:4.

Viens ceturtdaļfinālists tiks noskaidrots divu bijušo Top 10 spēlētāju duelī, kad Milošs Raoničs (#35) tiksies ar 2018. gada finālistu Marinu Čiliču (#39). Horvātijas tenisists uzvarēja divos no trim dueļiem, tiesa, uz "hard" seguma ir 1-1, jo Čiličs bija pārāks vienīgajā mačā uz Raoničam neērtā māla seguma. Interesanti, ka tikai vienā no abu izspēlētajiem septiņiem setiem bijis taibreiks. Čiličs 2017. gadā ar 7:6(3), 6:3 uzvarēja Stambulas ATP 250 finālā. Viņš bija pārāks arī 2011. gadā Valensijā ar 6:4, 6:4, bet Raoničs savu vienīgo uzvaru guva 2013. gadā Indianvelsā ar 3:6, 6:4, 6:3.

Fabio Foņīni (#12) šonedēļ divas no trim uzvarām guvis piecu setu mačos, tādā veidā atkārtojot savu labāko rezultātu Melburnā, kur astotdaļfinālu sasniedza arī 2014. un 2018. gadā. Itālijas tenisistam svētdien pretī stāsies tenisists, kurš Melburnā bijis tālāk – 2018. gada ceturtdaļfinālists Teniss Sandgrens (#100), kurš vairāk nekā pusi jeb 7/13 "Grand Slam" uzvarām guvis Austrālijā. Foņīni uzvarējis divos no trim savstarpējiem dueļiem, abas uzvaras gūstot uz sev ērtā māla, bet amerikānim triumfs vienīgajā "Grand Slam" cīņā – pērn Vimbldonā.

Spēļu programma: https://ausopen.com/schedule