Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Nišikori pret Tsongu par vietu ceturtdaļfinālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nišikori pret Tsongu par vietu ceturtdaļfinālā
Kei Nišikori
Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien Melburnā tiks aizvadīta pirmā puse no 4. kārtas spēlēm. Vīriešu turnīrā dienas spēles gods Žo-Vilfrīda Tsongas un Kei Nišikori duelim, bet dāmu sacensībās tādā statusā Marijas Šarapovas un Belindas Benčičas tikšanās. Sacensības no Melburnas tiešraidē rāda abi Eurosport kanāli.

Vai Nišikori vēlreiz Melburnā uzvarēs Tsongu?

Nišikori savstarpējās cīņās ir vadībā ar 4-2, pārsvaru nopelnot ar daudzpusīgāku tenisu un pats galvenais – labāku spēli uzņemšanā. Japānis regulāri spējis gūt labumu no francūža vājās vietas, kas ir Tsongas "backhand". "Grand Slam" turnīros abiem šodien būs otrā tikšanās, abas iepriekšējās vilties nelika, uzvarētāja noskaidrošanai izmantojot piecus setus.

Nišikori tā uzvarēja 2012. gadā Melburnā, bet Tsonga pagājušajā gadā Parīzē. Francūža panākums savās mājās bija īpašs ar to, ka viņš Nišikori sagādāja retu zaudējumu piektajā setā. Nišikori piecu setu mačos ir iespaidīga 12-4 bilance, tiesa, divas no pēdējām trim cīņām zaudētas. "US Open" viņš ar divām mačbumbām izlaida uzvaru pār Benuā Pēru. Pirms rīt gaidāmās spēles Melburnā ir kārtējie jautājumi par traumatiskā Nišikori veselības stāvokli. Tagad viņam mieru nedod labās plaukstas locītavas savainojums.

Čempions Novaks Džokovičs iepriekšējā kārtā gandrīz zaudēja vienu setu, taču Andreass Sepi 3. setā, nospēlējot pasīvi, atteicās no divu setbumbu realizēšanas. Džokovičam tā bija 12. uzvara tikpat mačos pret Itālijas tenisistu. Arī pret savu nākamo pretinieku viņš ir dominējis, Žilu Simonu uzveicot deviņos no desmit mačiem. Francūzis bija pārāks abu pirmajā cīņā 2008. gadā Marseļā, bet kopš tā laika Noli vairs nav uzvarējis. Simons ir labs garajās izspēlēs un tādā tenisā ar pliku roku nebūs ņemams, bet spēcīgu ieroču, lai uzvarētu Džokoviču, viņam nav. Kādu setu paņemt gan viņš varētu vai vismaz izvairīties no sagrāves.

To pašu var teikt par Rodžera Federera un Davida Gofāna sacensību. Beļģim 0-3 bilance pret savu elku, bet divās no trim spēlēm uzvarēts viens sets. Talantīgais Gofāns ir ar lieliskiem sitieniem apveltīts spēlētājs, bet uz ātra seguma ar tādos apstākļos lieliski spēlējošo Federeru viņam sacensties būs neiespējamā misija.

Tomāšam Berdiham pret Roberto Bautistu Agutu grūti bijuši četri no pieciem mačiem (bilance: 3-2). Čehs spānim zaudēja 2013. gadā Čennajā un Indianvelsā, bet divās no trim uzvarētajām spēlēm saskārās ar ļoti sīvu pretestību, 2014. gadā "French Open" uzvarot četros setos, bet pašā pēdējā spēlē Montekarlo ar 7:6(7), 6:4. Berdiham ir jaudīgāks teniss ar labāku servi, bet Bautista Aguts sīksti cīnās garajās izspēlēs.

Benčičai pirmā reize pret Šarapovu

Kamēr Austrālijas tenisa faniem no svētdien gaidāmajām cīņām vislielākā interese bez šaubām ir par Darjas Gavrilovas spēli ar Karlu Svaresu Navarro, tikmēr visai pārējai pasaulei vai vismaz neitrālajai auditorijai vairāk interesē 2008. gada čempiones Šarapovas un Benčičas spēle. Abas līdz šim vēl nav tikušās, bet pamats optimismam ir gan vienai, gan otrai.

Skaidrs, ka Šarapova ir favorīte, taču viņas pēdējā spēle pret Lorenu Deivisu atkal spilgti norādīja uz Mašas problēmām. Taibreikus viņa arvien nevar paciest (1-8 bilance kopš 2015. gada sākuma), arvien regulāri cieš no nestabilās serves. Ja Deivisa spēlē pārāk maigu tenisu, tad Benčiča var uzsist asāk. Bez Šarapovas neveiksmīgajiem taibreikiem vēl viena statistika, kurai pievērst uzmanību, ir trīs setu spēles. Benčiča uzvarējusi jau 15 pēc kārtas (ieskaitot pret veselu Serēnu Viljamsu), bet Šarapova nepārspēta palikusi sešās no pēdējām septiņām, turklāt vienīgais zaudējums bija ar izstāšanos.

Sieviešu turnīrā pēdējā palikusī Austrālijas tenisiste Gavrilova pirmoreiz sasniegusi "Grand Slam" 4. kārtu. Iepriekšējā mačā viņa ar 11:9 trešajā setā pieveica Kristinu Mladenoviču, to spēli uzvarot, lielā mērā pateicoties labākai izturībai. Spēlē pret Svaresu Navarro tas viņai nebūs pluss, jo spānietei ir vēl labāka fiziskā sagatavotība. Viņai ir arī lielāka pieredze lielajos turnīros – Karla "Grand Slam" ceturtdaļfinālā iekļuvusi četras reizes, ieskaitot vienreiz arī Melburnā (2009). Domājams, ka gaidāms līdzīgs mačs. Tā tas bija arī abu vienīgajā iepriekšējā tikšanās reizē 2014. gada rudenī Tokijā, kur Svaresa Navarro uzvarēja divos sīvos setos ar rezultātu 7:6(5), 6:3.

"Major" turnīru Top 16 pirmoreiz sasniegusi arī Vācijas tenisiste Anna-Lēna Frīdsama. Viņa to paveikusi ar spēcīgu servēšanu un agresīvu gala līnijas tenisu. Tāda spēle nepieciešama, lai uzvarētu Radvaņsku, taču, vai tas patiešām var notikt? Frīdsama ar Radvaņsku šomēnes vienreiz jau sacentās, un Aga vācieti Šeņdžeņas pusfinālā pieveica ar rezultātu 6:2, 6:4.

Seškārtējā čempione Viljamsa turnīru sāka smagnēji, pirmajā spēlē ar 6:4, 7:5 uzveicot Kamilu Džordži. Ņemot vērā to, ka amerikānietei tas bija pirmais oficiālais mačs kopš septembra, grūto startu Melburnā varēja ļoti labi saprast. Nākamajos divos mačos kopā viņa zaudējusi tikai piecus geimus. Tikpat daudz viņa zaudēja arī, kad pirmoreiz sacentās ar Margaritu Gasparjanu. Krievijas tenisiste, kura arī pirmoreiz tikusi līdz "Grand Slam" 4. kārtai, pagājušajā vasarā Vimbldonā Serēnai piekāpās divos setos – 4:6, 1:6.

Svētdienas spēļu programma pieejama šeit.