Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Federeram mačs pret Cicipu, Nadals tiksies ar Berdihu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Federeram mačs pret Cicipu, Nadals tiksies ar Berdihu
Rodžers Federers. Foto: SIPA/Scanpix

Svētdien Melburnā tiks izspēlēta "Australian Open" 4. kārtas jeb astotdaļfinālu programmas pirmā porcija, kad kortā dosies četri čempioni – vīriešu turnīrā Rodžers Federers un Rafaels Nadals, bet dāmu sacensībās Andželika Kerbere un Marija Šarapova.

Rodžers Federers 3. janvārī Stefanu Cicipu ar 7:6(5), 7:6(4) apspēlēja Hopmana kausā. Pērtā notikušais mačs oficiālajā statistikā netiek skaits, jo Hopmana kausam ir paraugturnīra statuss. Svētdien abiem būs pirmā tikšanās "īstā" mačā. Federers pirms trim nedēļām notikušo spēli pret 17 gadus jaunāko Cicipu jokojot raksturoja kā maču pret savu dēlu. Tādā apgalvojumā patiesība ne tikai vecuma, bet arī spēles ziņā. Piemēram, arī grieķis "backhand" spēlē ar vienu roku. Cicips tikai otro reizi spēlēs "Grand Slam" 4. kārtas mačā, pirmais beidzās ar zaudējumu Vimbldonā Džonam Isneram.

Pirmajos trīs mačos izskolojis Austrālijas tenisistus, Rafaels Nadals beidzot satiks pirmo bīstamo pretinieku, kad tiksies ar Tomāšu Berdihu. Čehs Nadalu Melburnā 2015. gadā ar spēcīgu uzstāšanos uzvarēja ceturtdaļfinālā, kur Rafa no sagrāves izvairījās tikai vienā setā – 2:6, 0:6, 6:7(5). Berdiham tā ir reta uzvara pret Nadalu, kuram savstarpējo maču rēķinos 19-4 pārsvars. Berdihs trīs no savām četrām uzvarām guva 2005. un 2006. gadā. Nadals pēc tam Berdihu uzvarēja 17 reizes pēc kārtas! Iespaidīgā sērija pārtrūka pieminētajā 2015. gada "Australian Open" ceturtdaļfinālā. Abi kopš tā laika tikušies vēl vienu reizi, kas arī notika tajā sezonā, Nadalam ar 7:6(3), 6:1 uzvarot Madridē.

Marins Čiličs piektdien flirtēja ar zaudējumu mačā pret Fernando Verdasko, kuram bija divas mačbumbas. Ja pirmo horvāts pats atspēlēja, otro Verdasko izniekoja, ieservējot dubultkļūdu. Čiličam arī nākamajā mačā tikšanās ar Spānijas tenisistu – šobrīd astoņu uzvaru sēriju sasniegušo Dohas ATP 250 čempionu Roberto Bautistu Agutu. Viņš Čiliču 2016. gadā uzvarēja Melburnā, kad ar 6:4, 7:6(5), 7:5 bija pārāks 3. kārtas cīņā. Bautistam Agutam tā ir vienīgā uzvara pret Čiliču (1-4). Vēl nepatīkamāka bilance Roberto ir "Grand Slam" 4. kārtas mačos: 0-9! Starp citu, pēdējais zaudējums mačā par ceturtdaļfinālu piedzīvots tieši Čiličam, kuram spānis 2017. gadā ar 2:6, 2:6, 2:6 zaudēja Vimbldonā.

Savā 21. dzimšanas dienā pirmoreiz "Grand Slam" 4. kārtas maču spēlēs Frensiss Tiafo, kurš spēkosies ar 2017. gada "Australian Open" pusfinālistu Grigoru Dimitrovu. Savā komandā Tiafo leģendāro tautieti Andrē Agasi iekļāvušais bulgārs Frensisu pagājušā gada augustā ar 7:6(1), 3:6, 7:6(4) uzvarēja Toronto "Masters 1000" sērijas turnīrā. Tiafo toreiz izšķirošajā setā bija breika pārsvars (2:0) un divu punktu atrāviens taibreikā (4:2).

Tolaik būdama vēl tikai 16 gadus veca un rangā esot 149. vietā, Amanda Aņisimova pagājušā gada martā Indianvelsā ar 6:2, 6:4 sakāva Petru Kvitovu, pārtraucot čehietes 14 uzvaru sēriju. Kvitova pirms tam bija uzvarējusi turnīros Dohā un Sanktpēterburgā. Kvitova arī tagad mačā pret Aņisimovu (17 gadi un 87. vieta) ierodas ar uzvaru sēriju – astoņi nezaudēti mači, pirms "Australian Open" uzvarot Sidnejā. Aņisimovai pirms "Australian Open" nebija nevienas uzvaras "Grand Slam" turnīros (0-2), bet tagad uzreiz astotdaļfināls.

Identiskā situācijā ir cita ASV tenisiste Daniela Kolinsa. 35. pozīcijas īpašniece Melburnā ieradās ar 0-5 "Grand Slam" mačos, bet tagad sakrājusi trīs, turklāt divas no tām gūtas pret Top 20 spēlētājām Jūliju Gērgesu un Karolīnu Garsiju. Kolinsai svētdien mačs pret ranga vicelīderi Andželiku Kerberi, kurai viņa pagājušajā vasarā ar 1:6, 1:6 bezcerīgi zaudēja Īstbornā. Tas mačs notika uz zālāja seguma, kas Kolinsai ir svešs, bet uz "hard" viņa spēlē labāk. Tiesa, pret 2016. gada čempioni Kerberi arī Austrālijā galvenā problēma būs savas uzbrukuma spēles kontrolēšana pret Vācijas sportistes aizsardzību.

Pirms 10 gadiem Melburnā triumfējusī Marija Šarapova pēc pagājušā gada čempiones Karolīnas Vozņacki sakaušanas centīsies izslēgt arī Austrālijas pirmo raketi Ešliju Bārtiju, kurai 4. kārtas sasniegšana ir atkārtots labākais rezultāts "Grand Slam" turnīros. Viņa šajā posmā vienīgo iepriekšēju maču nospēlēja pagājušajā gadā "US Open", kur zaudēja Karolīnai Pliškovai. Šarapovai mačā pret Bārtiju būs pārsvars gan pieredzē, gan savstarpējo maču statistikā. Šarapova Bārtiju 2018. gadā ar 7:5, 3:6, 6:2 uzvarēja Romā. Abas toreiz tikās uz māla, kas Ešlijai nepatīk. Uz "hard" viņai labākas izredzes, bet šobrīd bažas rada viņas veselības situācija. Bārtija vēdera sāpju dēļ izstājās no dubultspēļu turnīra.

Slouna Stīvensa savu nākamo pretinieci Anastasiju Pavļučenkovu uzvarējusi abos mačos – 2015. gadā ar 6:1, 6:2 Vašingtonas "International" turnīra finālā un 2018. gadā Pekinas "Premier Mandatory" turnīra 1. kārtā ar 6:7(8), 6:4, 6:4. Amerikānietes aizsardzība abos mačos pieveica aktīvāk spēlējošās krievietes aizsardzību. Pavļučenkova šonedēļ jau uzvarējusi vienu Top 10 spēlētāju, 2. kārtā ar 3:6, 6:3, 6:3 pieveicot Kiki Bertensu.

Spēļu programma: https://ausopen.com/schedule