Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Austrālijā šonakt startēs sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Austrālijā šonakt startēs sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs
2014. gada čempioni Na Lī un Stens Vavrinka. No viņiem šoreiz "Australian Open" spēlēs tikai viens
Foto: AFP/Scanpix

Jau pavisam drīz – plkst. 2:00 pēc Latvijas laika – Melburnā tiks dots starts sezonas pirmajam "Grand Slam" tenisa turnīram. Par prestižajām "Australian Open" trofejām tenisisti cīnīsies līdz 1. februārim. Lielajam turnīram no Melburnas palīdzēs sekot abi Eurosport kanāli.

Laimīgais "Grand Slam"

"Australian Open" pirmo reizi tika rīkots 1905. gadā. Sacensības tradicionāli notiek janvāra otrajā pusē. Kopš 1988. gada turnīrs norit tikai un vienīgi uz "hard" seguma, mačus uzņemot Melburnai. Par "Laimīgo Grand Slam" dēvētais turnīrs šoreiz tenisistus iepriecinājis ne vien ar ierastajām ērtībām, bet arī ar prēmiju fonda palielināšanu.

Tas pirmo reizi sasniedz 40 miljonus Austrālijas dolāru, kas ir divreiz vairāk nekā 2007. gadā. Vienspēļu turnīru čempioni saņems 3.1 miljonu, bet pamatturnīra 1. kārtas zaudētājiem tiks 34.5 tūkstošu vērts čeks. Pērn balvās tika izmaksāti 33 miljoni, bet šogad sākotnēji bija plānoti 36.3 miljoni. Ņemot vērā Austrālijas dolāra vērtības krišanos, summa palielināta līdz 40 miljoniem. Detalizēts sadalījums aplūkojams šeit.

Vēl viens nozīmīgs jaunums šā gada turnīra sakarā ir iebīdāmais jumts trešajai nozīmīgākajai arēnai – Mārgaretas Kortas vārdā nosauktajam kortam. Tādējādi "Australian Open" ir vienīgais "Grand Slam" turnīrs jau ar trim kortiem, kuros nepieciešamības gadījumā (pārāk liels karstums vai lietus) var spēlēt zem jumta. Tādi iepriekš bija arī Roda Leivera arēnai un "Hisense" kortam. Turklāt 7500 skatītājus uzņemt spējīgās Kortas arēnas jumts ir tik ļoti moderns, ka to var aizvērt nieka piecās minūtēs. Zīmīgi, ka pēc papildus uzlabojumiem un noteikumu izmaiņām liela karstuma gadījumā, šogad Melburnā būs tenisistiem labvēlīgāki apstākļi.

Šogad startēs tikai viens no pagājušā gada vienspēļu čempioniem – Stens Vavrinka būs ierindā, bet dāmu turnīrā jāiztiek bez 2014. gada čempiones, jo Na Lī pagājušā gada rudenī savainojumu dēļ (ilgstošas problēmas ar ceļgalu) beidza karjeru. Tiesa, viņa ir ieradusies Melburnā un piektdien veica izlozi.

Bez diviem "US Open" čempioniem un 2008. gada finālista

Pierasts, ka tik nozīmīgos turnīros neiztikt bez savainoto spēlētāju atteikumiem, taču šoreiz situācija ir gaužām bēdīga, jo zināmāko spēlētāju saraksts gandrīz sasniedz desmitu. Runa ir tikai par tiem, kuri noteikti nespēlēs, bet būs arī vēl vairāki, kuri Melburnā startēs, nebūdami labā kondīcijā.

Pleca savainojuma dēļ Austrālijā nespēlēs "US Open" čempions Marins Čiličs, 2009. gadā Ņujorkā uzvarējušais Huans Martins Del Potro dalību no turnīra atsauca teju pēdējā brīdī, jau pēc izlozes veikšanas. Argentīnas tenisistam arvien sāp martā operētā kreisās plaukstas locītava. Gada pirmo "major" turnīru izlaidīs arī šeit 2008. gadā finālā spēlējušais Žo-Vilfrīds Tsonga. Francūzim ir problēmas ar labo roku.

Zīmīgi, ka Čiličs un Tsonga padevās Premjerlīgas kārdinājumam, kā rezultātā nav gatavi jaunajai sezonai. Tsongas sakarā gan jāteic, ka viņš ar savainojumu spēlēja jau Deivisa kausa finālā. Bez minētās trijotnes dažādu iemeslu dēļ Austrālijā nespēlēs arī Tomijs Hāss, Janko Tipsarevičs, Florians Maijers, Radeks Štepāneks un Džeks Soks.

Vīriešu turnīra apskats

Galvenais favorīts nešaubīgi ir četrkārtējais čempions Novaks Džokovičs, taču serbs Austrālijā šogad ieradies ar veselības problēmām. Gada sākumā viņam paraugturnīrā Abū Dabī bija gripa, bet vienīgo sagatavošanās turnīru viņš pabeidza ar zaudējumu Dohas ceturtdaļfinālā Ivo Karlovičam. Džokovičs šonedēļ atcēla vairākus treniņus un tikšanās ar medijiem, bet svētdien pasaules pirmajam numuram bija treniņš, pēc kura viņš atzina, ka problēmas esot aiz muguras. Džokovičs turnīru sāks otrdien pret kvalifikāciju izgājušo slovēni Aljažu Bedeni.

Vēl viens četrkārtējais čempions Rodžers Federers gadu sāka ar uzvaru Brisbenā, kur viņam izdevās gūt 1000. uzvaru. Šveicietim Melburnā ir iespaidīga pusfinālu sērija – Rodžers labāko četriniekā iekļuvis 11(!) gadus pēc kārtas. Pusfināls iespējams varētu būt arī šoreiz. Vai kas vairāk – atkarīgs ne vien no paša, bet arī gados jaunākajiem konkurentiem.

Rafaels Nadals pagājušā gadā finālā cieta sāpīgu zaudējumu, muguras savainojuma dēļ nespējot izrādīt nopietnu pretestību Vavrinkam. Spānis šogad nospēlējis tikai vienu maču, tajā zaudējot ranga otrajā simtā esošajam vācietim Mihaelam Bereram (34). Rafa apzinās, ka viņš šoreiz nav galvenais favorīts un melotu, ja teiktu pretējo. Nadals lūko kļūt par trešo tenisistu (un pirmo spēlētāju Atklātās ēras laikā), kurš visos četros "major" turnīros uzvarējis vismaz divas reizes. Divi izcilnieki ir Leivers un Rojs Emersons. Nadals arī turpina pakaļdzīšanos Federeram, no Rodžera "Grand Slam" titulu ieskaitē atpaliekot trīs trofejas (14 pret 17).

Čempions Vavrinka favorītu sarakstā ir aiz trīs reizes finālā zaudējušā Endija Mareja, kuru šoreiz nav lutinājusi izloze. Vai otrajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas līdz finālam tiks Kei Nišikori? Japānis atzīst, ka šogad ir labākā fiziskajā kondīcijā nekā iepriekš. Vai nākamo soli spert gatavi Grigors Dimitrovs un Milošs Raoničs?

Mājinieku lielākās cerības saistītas ar Vimbldonā sevi skaļi pieteikušo Niku Kirjosu. Tiesa, 19 gadus vecajam sportistam sezonas sākumam nav izdevies sagatavoties pienācīgi. Viņš pagājušo sezonu pabeidza priekšlaicīgi, jo bija piekusis, taču decembrī spēlēja Premjerlīgā. "Australian Open" sakarā lielu cerību neesot ceļgala savainojuma dēļ. 19. reizi (kas ir turnīra rekords) Melburnā spēlēs Leitons Hjuits, taču no veterāna kaut vai tikšanu līdz otrajai nedēļai būtu absurdi gaidīt. Vai Bernards Tomiks beidzot ir nobriedis? Vēl viens jaunās paaudzes talants Tanasi Kokinakis 1. kārtā tiksies ar Ernestu Gulbi. Latvijas labākā tenisista pirmajam mačam tiks veltīts atsevišķs materiāls.

''Australian Open'' pēdējo 10 gadu vīriešu vienspēļu turnīra fināli

GadsČempionsFinālistsFināla rezultāts
2014.Stens Vavrinka (Šveice)Rafaels Nadals (Spānija)6:3 6:2 3:6 6:3
2013.Novaks Džokovičs (Serbija)Endijs Marejs (Lielbritānija)6:7(2) 7:6(3) 6:3 6:2
2012.Novaks Džokovičs (Serbija)Rafaels Nadals (Spānija)5:7 6:4 6:2 6:7(5) 7:5
2011.Novaks Džokovičs (Serbija)Endijs Marejs (Lielbritānija)6:4 6:2 6:3
2010.Rodžers Federers (Šveice)Endijs Marejs (Lielbritānija)6:3 6:4 7:6(11)
2009.Rafaels Nadals (Spānija)Rodžers Federers (Šveice)7:5 3:6 7:6(7:3) 3:6 6:2
2008.Novaks Džokovičs (Serbija)Žo-Vilfrīds Tsonga (Franciaj)4:6 6:4 6:3 7:6(7:2)
2007.Rodžers Federers (Šveice)Fernando Gonsaless (Čīle)7:6(7:2) 6:4 6:4
2006.Rodžers Federers (Šveice)Markos Bagdatis (Kipra)5:7 7:5 6:0 6:2
2005.Marats Safins (Krievija)Leitons Hjuits (Austrālija)1:6 6:3 6:4 6:4

2015. gada turnīra favorīti viensviens.lv versijā

VTenisistsValstsKoef.
1.Novaks DžokovičsSerbija1.85
2.Rodžers FederersŠveice6.00
3.Rafaels NadalsSpānija8.25
4.Endijs MarejsLielbritānija9.25
5.Stens VavrinkaŠveice13.00
6.Kei NišikoriJapāna13.25
7.Tomāšs BerdihsČehija30.00
8.Grigors DimitrovsBulgārija31.00
9.Milošs RaoničsKanāda33.00
10.Davids FerersSpānija66.00
11.Niks KirjossAustrālija82.00
12.Bernard TomiksAustrālija88.00
13.Gaels MonfīssFrancija105.00
14.Ernests GulbisLatvija140.00

Sieviešu turnīra apskats

Kā jau minēju, čempione Lī titulu neaizstāvēs. Pretendentu uz troni netrūkst. Automātiski galvenās favorītes statuss piešķirams Serēnai Viljamsai, kura gan šo gadu sākusi ļoti slikti. Piecas reizes Melburnā uzvarējusī amerikāniete startēja Hopmana kausā, kur nevienā mačā neatstāja pārliecinošu iespaidu. Tieši pretēji – radās iespaids, ka viņa vēl nemaz nav sākusi sagatavošanās posmu jaunajai sezonai. Par Viljamsu var teikt, ka viņa uzvarēs, ja vēlēsies. Daļa patiesības šajā tekstā ir. "Australian Open" Viljamsai ir otrs labākais "Grand Slam" turnīrs pēc Ņujorkas – tur seši, bet šeit pieci tituli. Tiesa, pēdējā uzvara pirms pieciem gadiem.

Kamēr Viljamsa ne tuvu nav sakarīgā formā, tādas problēmas nav Marijai Šarapovai un Petrai Kitovai. Abas šogad jau uzvarējušas vienā turnīrā. Kamēr Šarapovai ir labi rezultāti Melburnā (uzvarēts viens no trim fināliem), Kvitovai šis nav no labākajiem turnīriem – tikai vienreiz (2012. gadā) sasniegts pusfināls, bet pērn Petra pamanījās 1. kārtā zaudēt 88. vietā esošajai Taizemes tenisistei Luksikai Kumkumai. Šis rezultāts spilgti raksturo Kvitovas karjeru – ar Čehijas pirmo raketi ir kā ar bitēm...

Kuras tenisistes vēl varētu redzēt turnīra izšķirošajā stadijā? Ana Ivanoviča šeit ir spēlējusi fināla un pēdējo 12 mēnešu laikā atgriezusies labākajā formā. Agņeška Radvaņska šogad savai komandai piesaistījusi supertreneri Martinu Navratilovu. Vai šis solis palīdzēs izcīnīt "Grand Slam" titulu? Simonai Halepa sevi arvien uzstājīgāk piesaka nozīmīgākajiem tituliem. Rumānijas vadošajai tenisistei gada pirmajā nedēļā tituls Ķīnā, bet pēc tam vēdera problēmu dēļ izstāšanās Sidnejā. Noteikti nedrīkst nepieminēt Džīniju Bušāru.

Un tad vēl paliek Vika Azarenka. Viņas situācija ir sarežģīta. Azarenka par čempioni kļuva 2012. un 2013. gadā, bet pēc tam savainojumi un personiska rakstura problēmas likuši pamest eliti. Azarenka šogad pat nav starp izsētajām tenisistēm. Azarenka šogad nospēlējusi tikai vienu spēli, kurā, neizmantojot divas mačbumbas, zaudēja Karolīnai Pliškovai. Neesot izsētai, Azarenkai draudēja grūta izloze, kuru viņa arī saņēma – 1. kārtā pretī Slouna Stīvensa, bet uzvaras gadījumā 2. kārtā, visticamāk, Karolīna Vozņacki. Savā labākajā formā viņa būtu favorīte abos mačos, tagad pārliecības par viņas tikšanu tālu nav.

Nākamo divu nedēļu laikā aktuāls kļūs reitinga 1. vietas jautājums. Viljamsas iesildīto pozīciju iekarot "Australian Open" laikā var ne tikai Šarapova, bet arī Halepa un Kvitova. Pēdējām divām gan uzdevums ir ļoti sarežģīts – ne vien jākļūst par čempioni, bet nepieciešami arī konkurentu zaudējumi attiecīgi pirms ceturtdaļfināla un pusfināla. Viljamsa virsotnē paliks, ja tiks līdz finālam. Tādā gadījumā pārējo trīs spēlētāju sasniegtais rezultāts nebūs svarīgs.

''Australian Open'' pēdējo 10 gadu sieviešu vienspēļu turnīra fināli

GadsČempioneFinālisteFināla rezultāts
2014.Na Lī (Ķīna)Dominika Cibulkova (Slovākija)7:6(3) 6:0
2013.Viktorija Azarenka (Baltkrievija)Na Lī (Ķīna)4:6 6:4 6:3
2012.Viktorija Azarenka (Baltkrievija)Marija Šarapova (Krievija)6:3 6:0
2011.Kima Klijstersa (Beļģija)Na Lī (Ķīna)3:6 6:3 6:3
2010.Serēna Viljamsa (ASV)Žustīne Enāna (Beļģija)6:4 3:6 6:2
2009.Serēna Viljamsa (ASV)Dinara Safina (Krievija)6:0 6:3
2008.Marija Šarapova (Krievija)Ana Ivanoviča (Serbija)7:5 6:3
2007.Serēna Viljamsa (ASV)Marija Šarapova (Krievija)6:1 6:2
2006.Amēlija Moresmo (Francija)Žustīne Enāna (Beļģija)6:2 2:0 (Enāna izstājās)
2005.Serēna Viljamsa (ASV)Lindsija Devenporte (ASV)2:6 6:3 6:0

"Australian Open" gatavs startam!

     [+] [-]

, 2015-01-18 18:46, pirms 9 gadiem
Kāda ir gaisa temperatūras prognoze?

  +1 [+] [-]

, 2015-01-18 18:53, pirms 9 gadiem
dakots rakstīja: Kāda ir gaisa temperatūras prognoze?
buus karsti

     [+] [-]

, 2015-01-18 18:55, pirms 9 gadiem
dakots rakstīja: Kāda ir gaisa temperatūras prognoze?
treshdien, ceturtdien būs traki bet pārējas dienās būs normāli

     [+] [-]

, 2015-01-18 19:01, pirms 9 gadiem
Kokkinakis pēc karjeras lielākās uzvaras

  +1 [+] [-]

, 2015-01-18 19:07, pirms 9 gadiem
Nadals un vietējais moris ir pārvērtēti

     [+] [-]

, 2015-01-18 19:26, pirms 9 gadiem
Gulbis it kā punktus zaudēt nevar, bet tomēr būtu zolīdi apstiprināt savu 13.vietu reitingā....karstums nepatīk, tāpēc visas spēles jābeidz 3 setos un mērķis iekļūt Last16..!

  +3 [+] [-]

, 2015-01-18 19:30, pirms 9 gadiem
Ar šo arī visus apsveicu beeeeiiiiidzoooot tenisa sezona būs iegriezta tā pa īstam

Lai Gulbja j-kungam 2015 gadā lidojumam vienmēr ir tikai un vienīgi labvēlīgs laiks par izdevušos sezonu un vel nebijušiem sasniegumiem

     [+] [-]

, 2015-01-18 20:16, pirms 9 gadiem
jāuzliek būs kādi 10 eiriki

     [+] [-]

, 2015-01-18 21:19, pirms 9 gadiem
Ja Gulbim izdosies uzvarēt pirmo spēli, ar katru nākamo kārtu viņš spēlēs labāk. Vienīgais, kas , manuprāt, viņam varēu patraucēt paņemt TK ir mazā spēlu prakse. Starpcitu, Veselijs paņēma turnīru un pārējās spēles visas 2os setos paņēma, tapec Ernests nekādam nabagam nezaudēja J-Zelandē.