Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Austriešu finālā triumfē Melcers

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Austriešu finālā triumfē Melcers
Jirgens Melcers
Foto: Reuters/Scanpix

Ar galvenā favorīta, austrieša Jirgena Melcera uzvaru šodien noslēdzies Vīnes ATP tenisa turnīrs. Dramatiskā fināla cīņā viņš trijos setos salauza sava tautieša Andreas Haidera-Maurera pretestību – 6:7(10), 7:6(4), 6:4. Vīnes turnīrā Melcers uzvarējis otro gadu pēc kārtas.

Austrijas galvaspilsētas Vīnes ATP turnīrs šogad tenisa pasauli piesaistīja ar kādreizējā ranga līdera, 43 gadus vecā austrieša Tomasa Mustera dalību tajā. Pirmajā kārtā Musteram pretī ielozēja latvieti Ernestu Gulbi, taču personīgu iemeslu dēļ Ernests no sacensībām pēdējā brīdī atteicās. Šajā brīdī uz Vīnes „skatuves” parādījās cits „aktieris” – 23 gadus vecais mājinieks Andreass Haiders-Maurers (ATP 157.), kurš kā laimīgais zaudētājs ieņēma Gulbja vietu. Musteru Haiders-Maurers apspēlēja divos setos, bet pēc tam trīs setos tika galā ar itālieti Andreasu Seppi. Ceturtdaļfināla mačā viņš uzveica pērnā gada finālistu, horvātu Marinu Čiliču, bet pusfinālā trijos setos salauza arī vācieša Mihaela Berera pretestību.

Šodien finālā austriešus gaidīja īsts saldaisēdiens – arī otrs finālists bija mājinieks, ar pirmo numuru izliktais Jirgens Melcers (ATP 12.), kurš Vīnē bija uzvarējis pērn. Melcers līdz finālam bija aizkļuvis krietni vieglākā ceļā – pirmā kārta viņam bija brīva, otrajā divos taibreikos uzvarēts polis Lukašs Kubots, ceturtdaļfināla pretinieks (vācietis Filips Kolšraibers no mača atteicās), bet vakar pusfinālā divreiz 6:4 pret spāni Nikolasu Almagro. fināla cīņa abiem austriešiem bija pirmā savstarpējā karjerā, bet favorīts viennozīmīgi bija Melcers.

Spēles pirmajā setā nedaudz labāk spēlēja par favorītu uzskatītais Melcers. Piektajā geimā viņam bija piecas breikbumbas, tomēr ikreiz viņa tautietis atspēlējās. Tikmēr pie savas serves Melcers bija nesatricināms - līdz pat 12.geimam viņš nezaudēja ne izspēles. Seta uzvarētāju izšķīra taibreiks, kas bija vairāk nekā spraigs. Viena setbumba tajā bija Melceram, bet krietni vairāk iespēju Haideram-Maureram. Uzvarēt viņš iespēja tikai ar piekto setbumbu (12:10), turklāt pēc tiesnešu kļūdas. Melcera sistā bumbiņa tika nosaukta par autu un galvenais favorīts pieņēma šo lēmumu, kaut arī TV ekrānos parādītais atkārtojums apliecināja, ka bumbiņa pavisam nedaudz skārusi līniju.

Negaidīti iesākās otrais sets – Melcers pieļāva vairākas kļūdas pēc kārtas un sausā zaudēja savu serves geimu. Tagad viņu gaidīja ļoti smags pārbaudījums, jo lauzt Haidera-Maurera servi šonedēļ nebija viegli. Septītajā geimā Melceram pat vajadzēja atspēlēt vēl vienu breikbumbu, lai nenokļūtu iedzinējos ar 2:5, bet iespēju nobreikot pretinieku pieredzējušais Melcers tomēr sagaidīja. Pie 5:4, kad Haiders-Maurers servēja par uzvaru turnīrā, viņš pieļāva divas dubultkļūdas pēc kārtas, dodot Melceram divas breikbumbas. Pirmā tika atspēlēta ar eisu, bet otrās izspēlē Melcers sagaidīja sāncenša kļūdu – 5:5. Apmainījušies ar uzvarētiem geimiem, arī otrā seta uzvarētāju tenisisti nolēma noteikt taibreikā. Tajā spiedienu neizturēja Haiders-Maurers, pie 4:5 zaudējot abus savas serves punktus (otro ar dubultkļūdu), kas nozīmēja, ka priekšā trešais sets.

Izšķirošā seta sākumā abi tenisisti varēja lauzt pretinieka servi – vispirms trīs breikbumbas neizmantoja Melcers, bet pēc tam divas Haiders-Maurers. Arī seta turpinājumā rezultāts auga līdzīgi, līdz septītajā geimā Melcers sagaidīja sāncenša kļūdas un ar otro mēģinājumu tika pie breika - 4:3. Iegūto pārsvaru ATP ranga 12.numurs arī prata nosargāt līdz seta beigām, triumfējot pēc divu stundu un 48 minūšu cīņas – 6:7(10), 7:6(4), 6:4.

29 gadus vecajam Melceram šis ir trešais ATP tituls – 2006. gadā viņš uzvarēja Bukarestē, bet pirms gada turpat Vīnē. Austrietis aizstāvējis pērn iegūtos 250 reitinga punktus un ticis pie 103 900 eiro prēmijas, kamēr viņa tautietis saņems 150 reitinga punktus un tiks pie 54 800 eiro prēmijas.

”Bank Austria TennisTrophy” finālu rezultāti pēdējos desmit gados

GadsČempionsFinālistsFināla rezultāts
2010.Jirgens Melcers (Austrija)Andreass Haiders-Maurers (Austrija)6:7(10) 7:6(4) 6:4
2009.Jirgens Melcers (Austrija)Marins Čiličs (Horvātija)6:4 6:3
2008.Filips Petšners (Vācija)Gaels Monfiss (Francija)6:4 6:4
2007.Novaks Džokovičs (Serbija)Stanislass Vavrinka (Šveice)6:4 6:0
2006.Ivans Ļubičičs (Horvātija)Fernando Gonzaless (Čīle)6:3 6:4 7:5
2005.Ivans Ļubičičs (Horvātija)Huans Karloss Ferrero (Spānija)6:2 6:4 7:6(5)
2004.Felisiano Lopess (Spānija)Giljermo Kanjass (Argentīna)6:4 1:6 7:5 3:6 7:5
2003.Rodžers Federers (Šveice)Karloss Moija (Spānija)6:3 6:3 6:3
2002.Rodžers Federers (Šveice)Jiržī Novāks (Čehija)6:4 6:1 3:6 6:4
2001.Tomijs Hāss (Vācija)Giljermo Kanjass (Argentīna)6:2 7:6(6) 6:4

Izmantotie resursi:
Tennis - ATP World Tour - Home