Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Kvitova iespaidīgi sagrauj Halepu un sasniedz sezonas pirmo finālu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Kvitova iespaidīgi sagrauj Halepu un sasniedz sezonas pirmo finālu
Petra Kvitova
Foto: AFP/Scanpix

2014. gada Uhaņas "Premier" turnīra čempione piektdien ar 6:1, 6:2 sagrāva Simonu Halepu, iekļūstot savā sezonas pirmajā finālā. Tur viņas pretiniece būs Dominika Cibulkova, kurai 3:6, 6:3, 6:4 panākums pār Svetlanu Kuzņecovu.

Kvitova sezonas labākajā mačā "iznīcina" Halepu

Simona Halepa līdz pusfinālam tika bez setu zaudēšanas un bija uzvarējusi visās trīs iepriekšējās spēlēs pret Petru Kvitovu. Statistika bija rumānietes pusē, bet lielāki ieroči čehietei, kura nospēlēja žilbinošu maču, jau atkal fantastiski spēlējot telpu apstākļos, kas Kvitovai šonedēļ lietus dēļ bija jau trešo spēli pēc kārtas.

Kvitova teicami servēja, atspēlējot visas trīs breikbumbas, un uzbruka graujoši gan ar spēku, it īpaši "forehand", gan arī Halepai galvassāpes radīja ar "dropšotiem". Halepa 1. setā goda geimu ieguva pie rezultāta 0:5. Arī 2. setā viņai varēja būt 1:6 sagrāve, taču Simonai septītajā geimā izdevās atspēlēt mačbumbu. Kvitova pēc tam izservēja maču, pēdējā geimā uzvarot no 15:40.

Kvitovas paveikto uzbrukumā visspilgtāk raksturo statistikas tīri uzvarēto izspēļu kategorija. Tajā viņai 34-7 pārsvars! Arī nepiespiesto kļūdu vairāk (16-10), taču tāds daudzums viņas mačos ir uzskatāms par ļoti labu rādītāju. Ņemot vērā pretinieces līmeni un savu parādīto tenisu, šodienas mačs droši nosaucams par Kvitovas sezonas labāko maču.

Kvitova beidzot sasniegusi sezonas pirmo finālu, kas viņai būs pirmais titula mačs kopš pagājušā gada oktobra, kad viņa Singapūrā "WTA Finals" pēdējā spēlē piekāpās Agņeškai Radvaņskai. Kvitovai ir 4-2 bilance pret savu nākamo pretinieci Cibulkovu, tiesa, zaudētas pēdējās divas spēles. Vienīgajā finālā (2011. gadā Lincā) gan uzvarēja Kvitova. Rītdienas fināls sāksies plkst. 10:30.

Cibulkova piekto reizi pēc kārtas uzvar Kuzņecovu

Svetlana Kuzņecova no 2007. līdz 2008. gadam Dominiku Cibulkovu uzveica visos trīs mačos, bet kopš tā laika enerģisko slovākieti vairs nav spējusi uzvarēt, viņai zaudējot jau piecus mačus pēc kārtas. Abas nebija tikušās kopš 2011. gada jūnija, kad Cibulkova bija pārāka trīs setos Hertogenbošā.

Kuzņecovai šoreiz bija pamatotas cerības pārtraukt zaudējumu sēriju pret Cibulkovu, jo Dominikai sarežģītāks nedēļas grafiks. Viņa vakar spēlēja pēdējā ceturtdaļfinālā, kas beidzās dažas minūtes pirms vieniem naktī, bet šodien Slovākijas pirmajai raketei kortā bija jābūt uz pirmo pusfinālu, atkal spēlējot pēc mazāk nekā 15 stundu atpūtas kopš savas pēdējās cīņas. Cibulkova atklāja, ka pēc vakardienas vēlā mača gulēt aizgājusi tikai ap 4:30.

Cibulkova 1. setā nospēlēja ļoti vāji – daudz kļūdu izspēlēs un nespēja pietiekami bieži tikt galā ar Kuzņecovas aizsardzību. Dominika divreiz serves geimus pabeidza ar dubultkļūdām un setu zaudēja pārliecinoši. Zinot viņas nogurumu, uzvara mačā pēc zaudēta 1. seta nešķita ļoti ticama, taču Cibulkova spēja atrast enerģiju un nākamajos divos setos dominēja ļoti izteikti, regulāri punktus krājot ar "forehand" uzbrukumiem. 2. setā viņai izdevās trīs breiki, savu servi zaudējot tikai vienreiz.

Atskaitot pašu pirmo geimu, kurā viņa atspēlēja trīs breikbumbas, arī pēdējā setā dominēja Cibulkova. Slovākijas tenisistei ceturtajā geimā neizdevās izmantot divas breikbumbas. Kuzņecova pirmo atspēlēja ar "backhand" sitienu pa līniju, bet otrās breikbumbas izspēlē Cibulkova, riskējot ar ļoti spēcīgu "forehand" sitienu, bumbiņu ietrieca tīklā.

Seta vienīgais breiks notika mača pēdējā geimā, kad Kuzņecova pie rezultāta 4:5 servi zaudēja "sausā". Krievijas tenisiste vienu punktu zaudēja ar dubultkļūdu, bet pārējos trīs punktus ar uzbrukuma darbībām nopelnīja Cibulkova, divreiz spēcīgi uzsitot no gala līnijas un vienreiz precīzi nospēlējot ar "dropšotu". Neskatoties uz brīžiem problemātisku servēšanu (abām tenisistēm astoņas dubultkļūdas), abas spēlētājas maču pabeidza ar pozitīvu tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecību. Dominikai 50-43, bet Kuzņecovai 34-32.

Cibulkova tika dāsni atalgota par lielāku darbu uzbrukumā. Uhaņas fināla sasniegšana viņai ļaus iegūt jaunu rekordu rangā, nodrošinot vismaz 8. vietu (tituls ļaus pacelties uz 7. pozīciju). Viņas pašreizējais rekords ir 10. vieta, to sasniedzot 2014. gada martā. Uhaņā iespētais viņai arī ļāvis iekļūt sezonas kopvērtējuma Top 8, uzstājīgi piesakoties spēlēšanai Singapūrā.