Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Deivisa kausa jaunā sezona startē ar vairākiem interesantiem mačiem

Deivisa kausa jaunā sezona startē ar vairākiem interesantiem mačiem
Francijas komanda
Foto: AP/Scanpix

Piektdien sāksies Deivisa kausa jaunā sezona. Elites grupā pēdējos divus gadus nepārspēti ir čehi, kuri titula aizstāvēšanu sāks savās mājās pret Nīderlandi. Vairākas komandas nebūs savos labākajos sastāvos, ieskaitot pagājušā gada finālisti Serbiju.

Čehija pagājušā gada novembrī finālā Belgradā ar 3-2 uzveica Serbiju, titulu savā īpašumā paturot otro gadu pēc kārtas. 2014. gada sezonas kampaņu čehi sāks savās mājās Ostravā ar maču pret Nīderlandi, kas elitē spēlēs pirmo reizi kopš 2009. gada. Vairākas komandas 1. kārtā nevarēs paļauties uz saviem labākajiem spēkiem, taču tas neattiecas uz čempioniem – ierindā būs abi pēdējo divu gadu titulu kaldinātāji – Tomāšs Berdihs un Radeks Štepāneks.

Pērn finālā zaudējušajai Serbijai šogad, visticamāk, viss beigsies jau pirmajā cīņā, pat neskatoties uz spēlēšanu mājās. Serbijai Novi Sadā pret Šveici nepalīdzēs Novaks Džokovičs, tāpat ierindā nebūs arī šogad savainojuma dēļ vēl nespēlējušā Janko Tipsareviča. Kā zināms, diskvalifikāciju vēl izcieš Viktors Troickis. Tikmēr Šveice ir optimālajā sastāvā, jo Stanislasam Vavrinkam negaidīti talkā nāk arī Rodžers Federers.

Džokovičam ar veselību viss ir kārtībā, taču Novaks tā vietā, lai palīdzētu izlasei, nolēmis izbaudīt slēpju priekus vienā no Serbijas kalnu slēpošanas kūrortiem. Džokovičs komandai darīja zināmu, ka šoreiz izlasē nespēlēs, jo vēlas atpūsties pirms sezonas atlikušās daļas, kas solās būt ļoti nogurdinoša. Novakam šosezon galvenā prioritāte ir no Rafaela Nadala atgūt reitinga 1. vietu.

Promblēmas ir vēl vienai no pagājušās sezonas veiksminiecēm – pirmo reizi pusfinālā tikusī Kanāda Japānā acīmredzot spēlēs bez saviem abiem pirmajiem diviem numuriem. Vaseks Pospišils nav atguvies no "Australian Open" gūtā muguras savainojuma (viņš gan ir sastāvā un, iespējams, ar Danielu Nestoru spēlēs dubultspēlē), bet dienu pirms spēlēm palīdzu atteicis arī valsts pirmais numurs Milošs Raoničs, kurš nav paspējis sadzietēt potītes savainojumu. Pirmajā dienā pret Kei Nišikori un Go Soedu pieteikti Pīters Polanskī un Franks Dančevičs.

Ja savos mačos uzvaras spēs gūt Spānija (izbraukumā pret Vāciju) un Francija (mājās pret Austrāliju), abas titulētās komandas tiksies nākamajā kārtā. Ja frančiem, kuri ir labākajā sastāvā, pret Austrāliju (nebūs Bernarda Tomika) problēmām nevajadzētu rasties, tad spāņiem Frankfurtē gaidāms nopietns pārbaudījums. Spānijas godu Vācijā aizstāvēs Felisiano Lopess, Fernando Verdasko, Roberto Bautista Aguts un dubultspēļu speciālists Davids Marero. Vācija ir labākajā sastāvā, ieskaitot Tomiju Hāsu, Florianu Maijeru un Filipu Kolšraiberu.

Pirmo reizi kopš 1999. gada krustojas ASV un Lielbritānijas ceļi. Abas komandas 1990. gadā izspēlēja Deivisa kausa vēsturē pirmo maču, kurā Bostonā uz zāliena ar 3-0 pārāki bija ASV tenisisti. Amerikāņiem pret britiem ir 11-7 bilance, ieskaitot uzvaras pēdējās četrās cīņās. Lielbritānija pēdējo uzvaru pār ASV vienīgu guva tālajā 1935. gadā, kad amerikāņus Vimbldonā atstāja "sausā" ar 5-0.

ASV britus ar Endiju Mareju priekšgalā uzņems Sandjego (Kalifornija) esošajā "Petco Park", kas ikdienā ir beisbola mājas stadions vietējai komandai "Padres", bet šajā nedēļas nogalē iekārtots tenisa vajadzībām. Amerikāņi šeit uzlikuši māla segumu, kas britiem vēsturiski nav ērtākais. Piemēram, Marejs ne reizi karjerā nav spēlējis māla seguma turnīra finālā.

ASV komandā sākotnēji bija iekļauti Džons Isners, Sems Kverijs un brāļi Braieni. Isners šodien no dalībnieku saraksta tika izņemts, jo ASV pirmais numurs arvien dziedē potītes savainojumu. Isnera vietu ieņems Donalds Jangs. Marejam talkā nāks Džeimss Vords un dubultspēļu speciālisti Kolins Flemings ar Dominiku Inglotu. Isnera nespēlēšana šo pāri padarījusi vēl interesantāku un grūtāk prognozējamu.

Atceroties 2013. gada finālu

Deivisa kausa Pasaules grupas 1. kārtas mači (31.01-02.02)

Spēle
Argentīna – Itālija
ASV – Lielbritānija
Čehija – Nīderlande
Francija – Austrālija
Japāna – Kanāda
Kazahstāna – Beļģija
Serbija – Šveice
Vācija – Spānija

Roberts Štrombahs. Foto: Ostra Group Open 2024 by Purposia

Štrombahs neiekļūst Ostravas "Challenger" pamatsacensībās

Čehijas trešajā lielākajā pilsētā Ostravā risinās "Challenger 75" turnīrs tenisā. Latvijas labākais tenisists Roberts Štrombahs šodien kvalifikācijas izšķirošajā kārtā zaudēja čeham Jakubam Nikodam - 2:6, 3:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
5

Madrides "WTA 1000" kvalifikācijā Semeņistaja zaudē pasaules 69. raketei

Spānijas galvaspilsētā Madridē sācies "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja kvalifikācijas pirmajā kārtā piekāpās beļģietei Grētai Minnenai - 6:3, 2:6, 4:6.
Roberts Štrombahs. Foto: SCMP

Štrombaham minimāls kāpums ATP rangā

Tenisa profesionāļu asociācija (ATP) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Latvijas vīriešu tenisa līderis Roberts Štrombahs zaudējis vienu punktu, taču pakāpies no 389. uz 388. vietu.