Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Argentīna ar piekto mēģinājumu beidzot uzvar Deivisa kausa finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Argentīna ar piekto mēģinājumu beidzot uzvar Deivisa kausa finālā
Foto: AFP/Scanpix

Huana Martina Del Potro iedvesmota, Argentīnas izlase pirmoreiz ieguva Deivisa kausu, finālā Zagrebā ar 3-2 pieveicot Horvātiju, kurai pēdējā dienā bija nepieciešams gūt vienu punktu, taču to neizdevās paveikt, jo zaudēja gan Marins Čiličs, piektajā setā nenoturot breika pārsvaru pret Del Potro, gan Ivo Karlovičs, kuram bezcerīgs 0-3 pret Federiko Delboni.

Marins Čiličs – Huans Martins Del Potro 7:6(4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6

Spēlē, kurā viņš nevarēja atļauties zaudēt, jo Argentīna mačā bija iedzinējos ar 1-2, Del Potro jau pašā sākumā zaudēja servi, kad Čiličam otrajā geimā izdevās "sausais" breiks. Del Potro šajā geimā pievīla "forehand" sitiens. Čiličs breiku zaudēja septītajā geimā, tomēr uzvaru setā nodrošināja taibreikā, tajā startējot ar iespaidīgu 5-0 izrāvienu.

2. setā līdzīga spēkošanās noritēja tikai pirmajos četros geimos, turpinājumā dominējot Čiličam, kurš izcēlās ar diviem breikiem pēc kārtas. Del Potro breikbumbas izspēlē izcēlās ar dubultkļūdu, otrajai servei gatavojoties ļoti ilgi un par to saņemot brīdinājumu. Vāja spēle ar otro servi viņam seta turpinājumā vēlreiz lika zaudēt servi, kas Čiličam deva graujošu uzvaru.

Del Potro 3. setā beidzot nospēlēja pārliecinoši savas serves geimos un Čiličam breikbumbas nedeva, bet horvātam bija uzreiz trīs sarežģīti geimi ar servi, vienu no šiem geimiem zaudējot. Čiličam otrajā geimā no 15:40 situācijas palīdzēja izkļūt divi eisi. Pie rezultāta 4:5 viņš pēc diviem "forehand" sitieniem tīklā geimā uzvarēja no 15:30.

Aiznākamajā servēšanas reizē Čiliču iegāza "backhand" sitiens – divreiz trāpīts tīklā, bet vienreiz autā un 0:40. Spēcīgs "forehand" palīdzēja atspēlēt pirmo setbumbu, eiss novērsa otro, bet ar trešo setbumbu Horvātijas tenisa līderis galā netika. Del Potro viņu izvilināja pie tīkla, kur apspēlēja ar apvedošo sitienu – 5:7.

Del Potro 4. seta trešajā geimā uzvarēja ļoti ilgā cīņā, šajā geimā arī atspēlējot vienu breikbumbu, to izdarot ar spēcīgu pirmo servi. Seta turpinājumā Čiličam vairāk iespēju nebija, bet pašam problēmu netrūka. Čiličs nākamajā geimā pats atspēlēja divas breikbumbas, bet seta galotnē atkārtojās iepriekšējā setā pieredzētais. Proti, Čiličs tika nobreikots, kad to nevarēja atļauties. Servējot pie rezultāta 4:5, viņam 0:40 deficīts jeb Del Potro ieguva trīs setbumbas, tās nopelnot ar asiem "forehand" uzbrukumiem. Čiličs atspēlēja pirmās divas, bet trešo likvidēt nespēja, jo Del Potro viņu piespieda kļūdīties – 4:6.

Del Potro pagalam neveiksmīgi nospēlēja pēdējā seta pirmajā geimā, kad viņš tikai vienreiz trāpīja pirmo servi, ar otro zaudēja visus trīs punktus un geimu pabeidza ar dubultkļūdu. Čiličs palīdzēja, jo breiku nostiprināt nespēja. Viņš otrajā geimā pēc "forehand" kļūdas atspēlēja breikbumbu, bet pēc tam pieļāva divas kļūdas pēc kārtas – dubultkļūdu un "backhand" sitienu tīklā –, rezultātam kļūstot 1:1.

Del Potro mača priekšpēdējā geimā iespēja vēl vienu breiku, kad Čiličs ar dubultkļūdu un neprecīzu "backhand" sev radīja 3:5, 15:40 deficītu. Del Potro izmantoja jau pirmo iespēju, kad kārtējo reizi breikbumbas izspēlē ar asu pretuzbrukumu piespieda pretinieku kļūdīties. Huans Martins pēc tam bez problēmām izservēja 4:53 stundas ilgo spēli, vēlreiz Argentīnai panākot izlīdzinājumu. Del Potro arī piektdien uzvarēja vienspēlē, toreiz rezultātam kļūstot 1-1.

Abi bijušie "US Open" čempioni nebija sacentušies kopš 2013. gada oktobra, kad Parīzes "Masters 1000" sērijas turnīrā ceturto uzvaru pēc kārtas savstarpējos dueļos guva Del Potro. Viņam pēc svētdienas panākuma ir graujoša 9-2 bilance pār Čiliču, ieskaitot perfektu 2-0 Deivisa kausā. Abu pirmā tikšanās izlašu sastāvā bija 2012. gadā, kad Del Potro ar 6:1, 6:2, 6:1 iznīcinoši uzvarēja uz Buenosairesas māla.

Čiličs šogad jau trešo reizi zaudēja pēc panākuma pirmajos divos setos. Deivisa kausā viņam otrais fiasko no 2-0, tāpat jūlijā zaudējot Džekam Sokam. Dažas nedēļas agrāk tādā veidā Vimbldonā zaudēts Rodžeram Federeram. Zīmīgi, ka līdz šai sezonai Čiličs vēl ne reizi nebija zaudējis no 2-0. Savukārt Del Potro pirmo reizi karjerā uzvarēja pēc zaudētiem pirmajiem diviem setiem.

Ivo Karlovičs – Federiko Delbonis 4:6, 3:6, 2:6

Čiliča lielā neveiksme, pēdējā setā nespējot nosargāt breika pārsvaru, horvātiem nozīmēja milzīgas problēmas, jo uz 37 gadus veco Karloviču, kurš izlasē nebija spēlējis četrus gadus, šajā nedēļas nogalē paļauties nevarēja. Viņš zaudēja abas vienspēles, turklāt tajās ne vien bija tradicionāli vājš uzņemšanā, bet arī slikti darbojās savas serves geimos. Piektdien spēlē pret Del Potro viņam nebija nevienas breikbumbas, bet šodien pret Delboni divas izdevās iegūt, tiesa, abas palika neizmantotas, jo argentīnietis izmantoja labākas prasmes gala līnijas tenisā.

Pats Karlovičs savu servi zaudēja četras reizes – pirmajos divos setos pa vienai, bet pēdējā setā pat divas reizes. 1. setā Delbonim pat izdevās rets "sausais" breiks pret eisu karali, kurš šodienas mačā regulāri kļūdījās ar bieži izmantoto "serve&volley" taktiku. Karlovičs 2. seta septītajā geimā ar diviem eisiem atspēlējās no 15:40, bet divus geimus vēlāk breiku novērst nespēja, no 30:30 divreiz pēc kārtas kļūdoties ar "serve&volley".

Visbeidzot 3. setā pirmais breiks notika jau trešajā geimā, kad Karlovičam kārtējā kļūdu sērija spēlē pie tīkla. Delbonis breikbumbas izspēlē horvātu milzi apspēlēja ar sveci. Karlovičs cīņas atlikušajā daļā turpināja zaudēt punktus izgājienos pie tīkla (tur viņam šodien uzvarēti tikai 20/54 punktiem) – ar kļūdām vai pretinieka apvedošajiem sitieniem –, un Argentīnas tenisists tādā veidā ieguva vēl vienu breiku, pēc tam izservējot finālu.

Delbonis tūlīt saļima laukumā, kur guļot pavadīja dažas minūtes, kamēr Argentīnas komanda un tās fani sāka titula atzīmēšanas svinības. Jaunajai čempionei Zagrebā bija dažu tūkstošu argentīniešu fanu atbalsts. Viņu vidū arī Argentīnas futbola leģenda Djego Maradona. Titulu būtībā no rokām izlaidušais Čiličs tikmēr domīgs sēdēja laukuma malā...

Argentīna Horvātiju uzvarēja ceturto reizi tikpat mačos, divreiz to izdarot savās mājās Buenosairesā uz māla seguma un divreiz viesos uz ātrākiem segumiem – paklāja un "hard". Horvātija uzvarēja savā vienīgajā iepriekšējā finālā, par čempioni kļūstot 2005. gadā. Karlovičs bija tās izlases sastāvā, taču finālā nespēlēja.

Argentīna kļuva par tikai otro komandu pēc Francijas 2001. gadā, kas titulu izcīnīja, visos četros mačos uzvarot izbraukumā. Argentīnieši šosezon ar 3-1 uzvarēja Itālijā, bet ar 3-2 bija pārāka ne vien Horvātijā, bet arī Polijā un Skotijā, kur pusfinālā pieveikta pagājušā gada čempione Lielbritānija.

Argentīna Deivisa kausa finālā uzvarēja ar piekto mēģinājumu. Iepriekšējos divos neveiksmīgajos finālos (2008, 2011), abos gadījumos zaudējot Spānijai, piedalījās arī šī fināla dalībnieks Del Potro. Viņam šogad veiksmīga atgriešanās pēc kārtējā plaukstas locītavas savainojuma, gūstot vairākas emocionālas uzvaras. Divas no tām bijušas izlases sastāvā medaļu mačos. Atgādinām, ka Del Potro augustā kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu 2. vietas ieguvēju.

Deivisa kausa fināls 2016 Zagrebā, "hard" segums

Horvātija – Argentīna 2-3

SpēleRezultāts
Marins Čiličs – Federiko Delbonis6:3 7:5 3:6 1:6 6:2
Ivo Karlovičs – Huans Martins Del Potro4:6 7:6(6) 3:6 5:7
Čiličs/Dodigs – Del Potro/Maijers7:6(2) 7:6(4) 6:3
Marins Čiličs – Huans Martins Del Potro7:6(4) 6:2 5:7 4:6 3:6
Ivo Karlovičs – Federiko Delbonis3:6 4:6 2:6

Pēdējo 10 gadu fināli

GadsČempioneFinālisteRez.
2016.ArgentīnaHorvātija3-2
2015.LielbritānijaBeļģija3-1
2014.ŠveiceFrancija3-1
2013.ČehijaSerbija3-2
2012.ČehijaSpānija3-2
2011.SpānijaArgentīna3-1
2010.SerbijaFrancija3-2
2009.SpānijaČehija3-0
2008.SpānijaArgentīna3-1
2007.ASVKrievija4-1

Titulētākās komandas

VValstsSk.
1.ASV32
2.Austrālija28
3.Lielbritānija10
4.Francija9
5.Zviedrija7
6.Spānija5

  +2 [+] [-]

, 2016-11-27 23:03, pirms 7 gadiem
aaaaaaaaaa!

Del Del Del Del Del Del AAAArgentiiiiinaaaa!

Principā, horvāti zaudēja brīdī, kad pilnībā pazaudēja iniciatīvu tribīnēs (jā, jā, pie 0-2 4.mačā traki zili baltie ieslēdza kaut kādu pazemināto un pacēla trokšņa līmeni citā līmenī!). Nezinu, kas notika Čiličam, kā izturēja Del Del Del Del Potro, bet pēc tā mača jau diezgan viegli bija paredzams, ka Del Del Del Del Bonis bez variantiem izģērbs.

Aaaa, tik liels prieks!

  +1 [+] [-]

, 2016-11-27 23:13, pirms 7 gadiem
Varena atspēlēšanās! Malači argentīnieši! Beidzot Deivisa kauss godam izcīnīts!

  +1 [+] [-]

, 2016-11-27 23:24, pirms 7 gadiem
Neticama atspèlèšanàs! super

  +1 [+] [-]

, 2016-11-28 08:16, pirms 7 gadiem
kas par spēli, emocijām, skatītājiem emocijas pēc pilnas programmas
bauda acīm šis fināls

  +1 [+] [-]

, 2016-11-28 11:09, pirms 7 gadiem
Del Potro monstrs, jau 2 setā vairs turējās uz masiera rēķina, horvāti jau svinēja uzvaru, a šis kā nelūzt līdz galam, tā nelūzt. Beigās Čiličs jau neturēja līdzi, ar katru izspēli izskatījās arvien vārgāks. Gandrīz 5h mačs!
Par Karloviču vispār nesaprotu, kāpēc nelika to pašu Dodig, vakar pat mūsu Ernests būtu šo apspēlējis, kā Ivo ticis līdz 20. vietai nesaprotams, pat izslavētā serve nekāda, fiziskais pavisam vārgs, vai nu bez treniņiem, vai pēc slimības, žēluma gals.

     [+] [-]

, 2016-11-28 11:58, pirms 7 gadiem
Pēc tām neskaitāmajām plaukstas operācijām ,neslikti atgriezies . Vienmēr ir simpatizējusi viņa spēle .

     [+] [-]

, 2016-11-28 11:59, pirms 7 gadiem
Pat šāds turnīra formāts ,kad blakus sēž komandas kapteinis/treneris ,kas var dot padomus un skatītāji ,kas atbalsta nacionālo izlasi ,man personīgi ir acij tīkamāks

     [+] [-]

, 2016-11-28 20:16, pirms 7 gadiem
episka spēle