Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Svitoļina turnīra ilgākajā mačā uzvar Bertensu un sasniedz finālu

Svitoļina turnīra ilgākajā mačā uzvar Bertensu un sasniedz finālu
Eļina Svitoļina. Foto: AFP/Scanpix

Par Singapūrā notiekošā "WTA Finals" turnīra pirmo finālisti kļuva Ukrainas spēcīgākā tenisiste Eļina Svitoļina, kura trīs setu cīņā ar 7:5, 6:7(5), 6:4 pieveica Nīderlandes pirmo raketi Kiki Bertensu.

Svitoļina augustā Bertensai ar 4:6, 3:6 zaudēja uz ātrā Sinsinati seguma, toreiz nespējot apturēt Nīderlandes sportistes uzbrukumus. Savukārt Singapūras lēnajā kortā Bertensai bija daudz grūtāks mačs, jo šeit aizsardzības tenisa speciālistēm ir vieglāk ierobežot agresīvu pretinieču dominēšanu. Svitoļinas aizsardzība no agresīvās Bertensas sagaidīja 63 nepiespiestās kļūdas.

Mača pirmais breiks notika ceturtajā geimā, kad Svitoļina pie 30:30 ar apvedošo sitienu ieguva breikbumbu. Kiki svarīgā brīdī trāpīja eisu, bet pēc tam viņai dubultkļūda un otrās breikbumbas izspēlē sasteigts un neprecīzs uzbrukums ar diagonālo "forehand". Svitoļina nākamajā geimā nespēja nodrošināt 4:1 pārsvaru. Viņai pie 30:15 dubultkļūda un divreiz pēc kārtas nespēja atvairīt Bertensas diagonālā "forehand" uzbrukumus.

Kamēr Ukrainas tenisistei seta turpinājumā breikbumbas nevajadzēja atspēlēt, Bertensai bija trīs problemātiski geimi. Viņa pie 3:4 servi nosargāja no 0:30. Servējot pie 4:5, no 40:15 Svitoļinai iedota setbumba. Eļinai reta kļūda, pārāk spēcīgi uzsitot ar "backhand". Aiznākamajā geimā Bertensai pie 5:6 bija 15:40 deficīts, kas nozīmēja vēl divas setbumbas. Bertensai dubultkļūda!

Nākamajā geimā pavirši nospēlēja Svitoļina, kura pie 30:30 ielidināja tīklā "dropšotu", pasniedzot Bertensai breikbumbu. Svitoļina to centās atspēlēt ar diagonālo "forehand" un pēc laba sitiena negaidīja Bertensas prettriecienu, taču tas notika – Bertensa uzsita no kreisās puses, bumbiņu raidot pa līniju. Svitoļina nokavēja ar aizsardzību. Bertensa ar "sauso" serves geimu nostiprināja breiku un 2. seta ievadā bija priekšā ar 2:0.

Bertensa seta pirmajā pusē savas serves geimos bija neaizskarama. Viņa uzvarēja 13 izspēlēs pēc kārtas, sērijai beidzoties ar dubultkļūdu. Bertensa pie rezultāta 5:3 uzņemšanā neizmantoja setbumbu, iesitot tīklā no labās puses. Bertensai vajadzēja vēl četras setbumbas un uzvaru nervozā taibreikā, lai panāktu vēl viena seta spēlēšanu.

Bertensa pie 5:4 uz serves līnijas stājās, būdama gandrīz perfekta šajā setā. Viņa līdz brīdim, kad vajadzēja servēt par uzvaru setā, bija zaudējusi tikai divās izspēlēs. Kiki tagad ātrs 40:0 pārsvars jeb trīs setbumbas pēc kārtas. Svitoļina pirmo atspēlēja ar "forehand" uzbrukumu, piespiežot pretinieci kļūdīties. Bertensai nākamās setbumbas izspēlē "dropšots" tīklā, pēc tam tur nokļuva ar "backhand" sistā bumbiņa. Bertensa ar "forehand" sitienu autā uzdāvināja Svitoļinai breikbumbu un vēlreiz kļūdījās ar sitienu no labās puses – 5:5.

Svitoļinai tūlīt ātrs "sausais" serves geims, izmantojot Bertensas "paralīzi". Servējot par palikšanu mačā, Bertensa ar četriem dusmīgiem un precīziem trāpījumiem nodrošināja taibreiku. Bertensa to sāka ar divām kļūdām pēc kārtas, bet no 0:2 uzvarēja četrās izspēlēs pēc kārtas. Kiki nervozā finišā beidzot realizēja setbumbu, kas bija jau piektā. Viņa pie rezultāta 6:5 spēcīgi uzbruka vājai Svitoļinas otrajai servei.

Otro reizi šajā mačā seta uzvarētāja nākamajā setā zaudēja pirmajā geimā, nespējot nepieļaut pretinieces breiku. Svitoļina pie 30:30 ar "forehand" sitienu pa līniju ieguva agru breikbumbu. Bertensa sita ar diagonālo sitienu, izstumjot Svitoļinu no laukuma, taču Ukrainas tenisiste spēja atsist bumbiņu. Bertensa pie tīkla neprecīzi izpildīja saīsināto sitienu. Svitoļina nespēja nostiprināt breiku, zaudējot 13:21 minūtes ilgā geimā. Viņai bija vairākas iespējas tikt līdz 2:0 pārsvaram. Bertensa pēc trīs neprecīziem mēģinājumiem, allaž sitot autā, beidzot izmantoja breikbumbu (ceturto), ar spēcīgu sitienu noorganizējot Svitoļinai autu – 1:1.

Bertensa nākamo geimu sāka pozitīvi, bet no 30:0 kārtējās kļūdu sērijas dēļ atkal tika nobreikota. Svitoļina šoreiz nostiprināja breiku, esot vadībā ar 3:1. Bertensai mača turpinājumā bija divas iespējas atspēlēt breiku, abas dabūjot pēdējā geimā, kad Svitoļina pie 5:4 servēja par vietu finālā. Abas breikbumbas tika izspēlētas garās izspēlēs, kas beidzās ar Bertensas "forehand" kļūdām. Otrajā breikbumbā Bertensai bumbiņa ļoti veiksmīgi pa sitienam atlēca no tīkla, viņa neizmantoja lielisko iespēju un izsita autā. Svitoļina tūlīt ieguva mačbumbu un kārtējā garā izspēlē sagaidīja uzbrukuma iespēju pa labo līniju.

Svitoļina spēlējusi un uzvarējusi abos šīs sezonas "WTA Finals" ilgākajos mačos. Šodienas cīņa ilga 2:38 stundas, bet aizvakar viņa 2:35 ilgā mačā ar 5:7, 7:5, 6:3 apspēlēja pagājušā gada čempioni Karolīnu Vozņacki.

Statistika

KategorijaSvitoļinaBertensa
Eisi37
Dubultkļūdas25
1. serves precizitāte59%60%
1. serves punkti47/7143/62
2. serves punkti28/5022/42
Tīri uzvarētās izspēles1241
Nepiespiestās kļūdas3663
Breikbumbas5/83/9
Visi iegūtie punkti114111

Svitoļina savā otrajā finālturnīrā sasniegusi pirmo finālu. Viņa pirms gada debijas "WTA Finals" nospēlēja trīs mačus, ar 1-2 bilanci netiekot ārā no grupas. Šogad viņa grupu turnīrā uzvarēja visās trīs cīņās un šodien guva jau ceturto panākumu pēc kārtas, sasniedzot karjeras nozīmīgāko finālu. Svitoļinai nav neviena "Grand Slam" un "Premier Mandatory" fināla, bet viņa ir uzvarējusi četros "Premier 5" turnīros.

Bertensai pirmais "WTA Finals" bija iespējams, pateicoties ranga līderes Simonas Halepas muguras savainojumam. Bertensa nespēja kvalificēties Singapūrai, finišējot 9. pozīcijā, kur viņa būs arī sezonas noslēguma rangā. Bertensa Top 10 debitēja pavisam nesen – 8. oktobrī. Viņas iepriekšējā augstākā vieta gada beigās bija 22. vieta 2016. gadā.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Aļona Ostapenko. Foto: Scanpix/Reuters
6

Ostapenko Madridē sāk ar pārliecinošu uzvaru un iesoļo trešajā kārtā

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. No pirmās kārtas atbrīvotā Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko otrajā kārtā pārspēja spānieti Džesiku Bousasu - 6:3, 6:1.
Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
6

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.
Paula Badosa un Džesika Bousasa. Foto: Mutua Madrid Open
1

Bousasa uzvar Badosu un kļūst par Ostapenko oponenti Madridē

Spānijas galvaspilsētā Madridē sācies "WTA 1000" māla turnīrs. Spānijas spēlētāju cīņā Džesika Bousasa šodien apspēlēja Paulu Badosu (2:6, 6:3, 6:3) un kļuva par Latvijas tenisa līderes Aļonas Ostapenko pretinieci otrajā kārtā.