Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Horvāti uzņems Deivisa kausa finālu neveiksminieci Argentīnu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Horvāti uzņems Deivisa kausa finālu neveiksminieci Argentīnu
Marinam Čiličam un Ivo Karlovičam finālā jāiztiek bez Bornas Čoriča palīdzības
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Zagrebā sāksies Deivisa kausa fināla izcīņa, mājiniecei Horvātijai uzņemot vienmēr šī turnīra finālā zaudējušo Argentīnas tenisa izlasi.

Horvātija savās mājās rīkoto finālu nopelnīja, divus no trim mačiem uzvarot viesos. Tur ar 3-2 apspēlētas gan Beļģija, gan ASV (amerikāņi Portlendā pieveikti no 0-2!), vien pusfināla mačā pret Franciju ar tādu pašu rezultātu izdevās uzvarēt savās mājās Zadarā.

Tikmēr Argentīnai šogad savdabīga situācija, visas četras cīņas aizvadot izbraukumā. 1. kārtā ar 3-2 tika pieveikta Polija, ceturtdaļfinālā 3-1 panākums pār Itāliju, visbeidzot pusfinālā ar 3-2 Glāzgovā izslēgta pagājušā gada čempione Lielbritānija ar sezonas līderi Endiju Mareju priekšgalā. Deivisa kausa vēsturē tikai vienai komandai izdevies kļūt par čempioni, visos četros mačos uzvarot viesos. 2001. gadā to paveica Francija.

2005. gada čempione Horvātija otro reizi spēlēs prestižāko komandu sacensību finālā. Horvātiem titulu pirms 11 gadiem Bratislavā ar 3-2 pār Slovākiju nodrošināja Ivana Ļubičiča un Mario Ančiča duets. Tās komandas sastāvā bija arī šoreiz izsauktais Ivo Karlovičs, kurš gan finālā pie vārda netika.

Argentīna ir mūžīgā finālu neveiksminiece, titula mačā zaudējot četras reizes, no kurām pēdējā bija 2011. gadā Seviljā pret spāņiem ar rezultātu 1-3. Tāds pats rezultāts pret spāņiem finālā bija arī 2008. gadā, kad argentīnieši zaudēja savās mājās. Abos zaudētājos finālos piedalījās Argentīnas pašreizējais tenisa līderis Huans Martins Del Potro, kurš divos finālos zaudēja visas trīs vienspēles.

Šīs sezonas finālistu sastāvos ir tikai viens pārsteigums, kas radās piespiedu kārtā. Horvātijas sastāvā pirmoreiz kopš 2012. gada atgriezies Karlovičs, kurš arī 37 gadu vecumā spēj servēt spēcīgi un precīzi. Viņa iekļaušana komandā un pieteikšana vienspēlēm skaidrojama ar Bornas Čoriča veselības problēmām.

Čoričam septembrī tika veikta ceļgala operācija, riskējot ar Deivisa kausa fināla izlaišanu, bet tajā pašā laikā nepieļaujot domu par nebraukšanu uz nākamās sezonas pirmo "Grand Slam" turnīru Melburnā. Čoričs pēdējās divās nedēļās ir cītīgi trenējies, paužot gatavību nepieciešamības gadījumā spēlēt. Dienu pirms fināla sākuma tika nolemts, ka viņš tomēr nespēlēs.

Viņa aizstājējam Karlovičam atrašanās Horvātijas sastāvā iespējama ne vien Čoriča savainojuma dēļ, bet gan arī tāpēc, ka mačs notiek viņu laukumā. Proti, Horvātijai kā rīkotājai bija iespēja izvēlēties segumu, bez pārsteigumiem izvēloties "hard". Skaidrs, ka Karlovičs uz māla nespēlētu. Jāatzīmē, ka eisu karalis izteicis neapmierinātību ar uzklāto laukumu, jo tas neesot tik ātrs, cik viņš cerējis. Karloviča iekļūšana fināla sastāvā tika paziņota jau septembrī, kad kļuva zināms par Čoriča savainojumu. Karlovičs ar Del Potro tiksies pirmās dienas otrajā vienspēlē, bet finālu plkst. 15:00 atklās Marina Čiliča un Federiko Delboņa duelis.

Abas komandas tikušās trīs reizes, vienmēr sacenšoties ceturtdaļfinālā un allaž uzvaru svinot Argentīnai. Pēdējais mačs notika pirms četriem gadiem, kad Argentīnas izlase Buenosairesā uz māla seguma uzvarēja ar pārliecinošu 4-1. No tā mača ierindā ir Del Potro, Čiličs un Karlovičs. Del Potro toreiz abus horvātus sakāva trīs setos – 6:2, 7:6(7), 6:1 pret Karloviču un ļoti iespaidīgs 6:1, 6:2, 6:1 pret Čiliču, kurš pirmajā dienā zaudēja ļoti daudz enerģijas piecu setu cīņā pret Davidu Nalbandjanu, bet tagad savās mājās lūkos revanšēties. Abi "US Open" čempioni tiksies svētdien trešajā vienspēlē.