Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Svitoļina sakauj "WTA Finals" čempioni Vozņacki un pirmoreiz tiek pusfinālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Svitoļina sakauj "WTA Finals" čempioni Vozņacki un pirmoreiz tiek pusfinālā
Eļina Svitoļina. Foto: Reuters/Scanpix

Karolīnai Vozņacki "WTA Finals" titula aizstāvēšana beidzās ar 7:5, 5:7, 3:6 zaudējumu grupu turnīra pēdējās kārtas mačā Eļinai Svitoļinai. Ukrainas tenisiste Singapūrā uzvarējusi visos trīs mačos, pirmoreiz tiekot pusfinālā, bet Vozņacki uzvarēja tikai vienā cīņā, esot spiesta nolikt čempiones pilnvaras.

Karolīna Vozņacki Ukrainas labāko tenisisti spējus uzvarēt tikai vienreiz piecos mačos, šo uzvaru gūstot pirms gada "WTA Finals" grupu turnīrā, kur Eļinu Svitoļinu 58 minūtēs sagrāva ar 6:2, 6:0. Šodien Vozņacki bija nepieciešama identiska uzvara – ne tik graujoša, bet noteikti ar rezultātu 2-0.

Vozņacki bija vadībā ar setu un agru breiku (2:1), tuvojoties sev vajadzīgā rezultāta virzienā, taču pārsvaru nenosargāja. Viņa ceturtajā geimā pieļāva divas kritiskas kļūdas, līdz tam brīdim šajā setā spēlējot precīzi. Vozņacki breikbumbas izspēlē bumbiņu ietrieca tīklā ar sitienu no labās puses, ļaujot Svitoļinai panākt izlīdzinājumu 2:2.

Svitoļina iepriekšējā setā bija trīs punktu attālumā no uzvaras. Kad Vozņacki servēja pie 4:5, Svitoļina ieguva tikai vienu punktu, bet vairāk neizdevās neprecīzu sitienu dēļ. Viņai viens auts garā izspēlē un trīs kļūdas serves pieņemšanā. Svitoļina pēc tam zaudēja nākamajā geimā ar savu servi.

Vēsture atkārtojās 2. setā. Vozņacki atkal servēja pie 4:5, Svitoļina atkal nespēja nodrošināt breiku, arī tagad uzvarot tikai vienā izspēlē. Šoreiz viņa spēja uzvarēt serves geimā pie 5:5, kas nozīmēja nodrošināt vismaz taibreiku, bet Vozņacki vēl bija pie 5:6 jānosargā serve. Dramatiskā geimā viņai tas neizdevās, kas nozīmēja izstāšanos no turnīra, lai gan mačs vēl nebija beidzies.

Vozņacki zaudētajā 12. geimā daudz jāspēlē ar otro servi, otrā problēma bija viņai neraksturīgi daudz nepiespiesto kļūdu. Vozņacki padevās piektajai setbumbai. Pirmās divas bija pie 15:40. Vozņacki pirmo atspēlēja ar spēcīgu "backhand". Svitoļinai "backhand" auts otrās setbumbas izspēlē.

Ukrainas tenisiste trešo setbumbu izniekoja ar sitienu tīklā pēc Vozņacki otrās serves. Karolīna ar pirmās serves un "forehand" sitiena kombināciju atspēlēja ceturto setbumbu. Svitoļina ar apvedošo sitienu pretuzbrukumā ieguva jau piekto setbumbu. Vozņacki beidzot neizturēja, bumbiņu raidot pāri gala līnijai ar "backhand" nepiespiesto kļūdu – 5:7.

Svitoļina līksmoja par uzvaru setā, apzinoties, ka ir iekļuvusi pusfinālā. Drīz tika spēlēts 3. sets, kuram milzīgas nozīmes nebija, tiesa, tajā tika noskaidrota Baltās grupas uzvarētāja. Vozņacki neko vairs nevajadzēja, bet Svitoļina uzvaras gadījumā grupā ieņemtu 1. vietu. Zaudējums liktu finišēt 2. vietā, palaižot garām Karolīnu Pliškovu, kuru viņa šonedēļ uzvarēja.

Savdabīgā turnīra situācija neietekmēja spēles kvalitāti, jo abas tenisistes pēdējā setā cīnījās ar maksimālu atdevi. Pirmās breikbumbas bija jāgaida līdz astotajam geimam, kad Svitoļina pie rezultāta 4:3, 15:40 ieguva divas iespējas. Vozņacki divreiz netrāpīja pirmo servi, Svitoļina abas reizes uzbruka otrajai servei. Ukrainas tenisiste pirmajā gadījumā bumbiņu raidīja tīklā, bet otrajā reizē pārsita pāri, un Vozņacki nespēja to aizsniegt.

Svitoļina maču izservēja no 0:40 deficīta, pārdzīvojot kopumā četras breikbumbas. Vozņacki trīs no četrām izniekoja ar kļūdām, bet vienu (otro) Svitoļina atvairīja ar pretuzbrukumā trāpītu "backhand" sitienu gar kreiso sānu līniju. Svitoļina perfekto uzstāšanos grupu turnīrā pabeidza ar Vozņacki negaidītu "dropšotu" otrās mačbumbas izspēlē.

Svitoļina otro reizi spēlē "WTA Finals". Viņa pagājušajā gadā debijā nospēlēja ar 1-2 bilanci, vienīgo uzvaru gūstot pret pasaules pirmo numuru Simonu Halepu (6:3, 6:4).

Vozņacki sesto reizi spēlēja finālturnīrā. Šoreiz bija tikai otrā reize, kad viņa nekvalificējās pusfinālam. Tāda neveiksme viņu piemeklēja arī 2011. gadā Stambulā. Dānijas tenisiste pagājušajā gadā finālā ar 6:4, 6:4 pieveica Venusu Viljamsu, izcīnot tobrīd savu vērtīgāko titulu. Dažus mēnešus vēlāk viņa uzvarēja Melburnā, beidzot iegūstot "Grand Slam" trofeju.

Vozņacki izstāšanās nozīmē arī to, ka Singapūrā vairs nav nevienas spēlētājas ar "WTA Finals" tituliem. Šogad spēlēja tikai divas, un abas bija Baltajā grupā, ieņemot pēdējās divas vietas – 2011. gada čempione Petra Kvitova neuzvarēja nevienā mačā, bet 2017. gada čempione Vozņacki guva tikai vienu uzvaru.

Statistika

KategorijaSvitoļinaVozņacki
Eisi34
Dubultkļūdas20
1. serves precizitāte62%62%
1. serves punkti45/6242/62
2. serves punkti18/3820/38
Tīri uzvarētās izspēles3032
Nepiespiestās kļūdas2929
Breikbumbas4/93/11
Visi iegūtie punkti10199

"WTA Finals 2018" Singapūrā

Baltās grupas rezultāti

SpēleRezultāts
(6) Eļina Svitoļina – (4) Petra Kvitova6:3 6:3
(7) Karolīna Pliškova – (2) Karolīna Vozņacki6:2 6:4
(2) Karolīna Vozņacki – (4) Petra Kvitova7:5 3:6 6:2
(6) Eļina Svitoļina – (7) Karolīna Pliškova6:3 2:6 6:3
(7) Karolīna Pliškova – (4) Petra Kvitova6:3 6:4
(6) Eļina Svitoļina – (2) Karolīna Vozņacki5:7 7:5 6:3

Turnīra tabula

VTenisisteSUZSetiGeimi
1.Eļina Svitoļina3306-244:33
2.Karolīna Pliškova3215-236:27
3.Karolīna Vozņacki3123-537:43
4.Petra Kvitova3031-626:40

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:20, pirms 5 gadiem
Te tev nu bija "smagā grupa", jo tajā, lūk, divas agrākās WTA finals uzvarētājas..

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:37, pirms 5 gadiem
Svitoļina 2.seta 12.geimā sasparojās uz 2 uzbrukumiem pa visu spēli, turklāt Vozi tai pašā laikā pamanījās slikti servēt.

Atpūta un piezemēta spēlēšana pirms turnīra negarantē neko (Kvitova). Viņai vienmēr šis ir bijis ražas laiks.
Stabila spēle un Premier tituls pirms turnīra negarantē neko (Vozi).
Necila sezonas otra puse un vāja spēle jeb plika atsišanās turnīrā Svitoļinai dod 3 uzvaras un kas zin ko vēl nedēļas nogalē