Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Pirmie ATP tituli: Zverevs atspēlējas pret Vavrinku, Puije sakauj Tīmu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pirmie ATP tituli: Zverevs atspēlējas pret Vavrinku, Puije sakauj Tīmu
Dominiks Tīms un Luka Puije pēc Mecas fināla
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien karjeras pirmos ATP titulus ieguva Aleksandrs Zverevs un Luka Puije. Vācijas tenisists Sanktpēterburgas finālā ar 6:2, 3:6, 7:5 pieveica Stenu Vavrinku, kuram pēdējā setā bija 3:0 pārsvars, bet francūzis Nicas finālā pārspēja Dominiku Tīmu – 7:6(5), 6:2.

Vavrinka pārtrauc 11 uzvarētu finālu sēriju, Krievijā zaudē Zverevam

"US Open" čempions Stens Vavrinka līdz Sanktpēterburgas finālam tika bez zaudētiem setiem, turklāt arī nevienā no pirmajām trim cīņām netika nobreikots, atspēlējot visas astoņas breikbumbas. Finālā Šveices tenisists ļoti slikti nospēlēja mača sākumu un beigas, pārtraucot divas uzvaru sērijas. Viņš bija uzvarējis pēdējos 10 mačos, kā arī triumfējis 11 finālos pēc kārtas.

Arī Aleksandrs Zverevs līdz finālam tika bez setu zaudēšanas, nospēlējot par vienu maču vairāk, jo Vavrinka, pateicoties Top 4 izliktā tenisista statusam, bija brīvs no 1. kārtas. Fināla daži pirmie geimi grūtāki bija jaunajam Vācijas talantam. Viņš jau pirmajā geimā bija spiests atspēlēt breikbumbu, to izdarot ar labu pirmo servi. Tādā pašā veidā viena breikbumba izdzēsta arī trešajā geimā. Tajā Vavrinkam bija divas breika iespējas, no kurām otrā izmantojama, taču viņš ilgu izspēli pabeidza ar "backhand" kļūdu, iesitot tīklā.

Vavrinka 1. setā spēlēja ļoti pasīvu un slinku tenisu, par ko tika sodīts. Zverevs pirmo breiku ieguva sestajā geimā, kad lieliski uzsita ar "backhand" pa līniju. Stens nospēlēja šokējošu pēdējo geimu, kad servi zaudēja "sausā", astotajā geimā izceļoties ar trim nepiespiestajām kļūdām. "Grand Slam" čempions tobrīd "Sibur Arena" galvenajā kortā nebija redzams.

Izgāzis mača sākumu, Vavrinka sasparojās un 2. setā sāka spēlēt aktīvāk un trešajā geimā grūtā cīņā ieguva savu pirmo breiku, kad Zverevs piektās breikbumbas izspēlē kļūdījās ar "serve&volley" gājienu. Saša vēlāk atkārtoja Vavrinkas gājienu, proti, nospēlēja ļoti sliktu zaudētā seta pēdējo geimu ar servi. Servējot pie rezultāta 3:5, Zverevam divas dubultkļūdas, no kurām otrā bija setbumbas izspēlē.

Kad Vavrinka 3. setā startēja ar 3-0 izrāvienu, šķita, ka turnīra pirmais numura kļūšana par čempionu ir tikai laika jautājums. Vavrinkam bija citas idejas. Breiku viņš zaudēja piektajā geimā, kad pie "vienādi" iesita tīklā ar "backhand", bet pēc tam breikbumbas izspēlē pieļāva "forehand" kļūdu. Vavrinka 10. geimā bija divu punktu attālumā no uzvaras (5:4, "vienādi"), tobrīd kļūdoties ar apvedošo sitienu. Ja bumbiņu trāpītu laukumā, iegūtu mačbumbu. Tā nenotika, un Zverevs panāca izlīdzinājumu 5:5. Vavrinka nākamo geimu ar vairākām kļūdām (pārsvarā ar "forehand") zaudēja no 40:15 pārsvara, un Zverevs pēc tam izservēja maču.

Abi tenisisti iepriekš nebija tikušies. Uzvara pār Vavrinku Zverevam ir atkārtota karjeras lielākā uzvara. Arī pirmā bija pret Šveices tenisistu – Zverevs jūnijā Hallē ar 7:6(4), 5:7, 6:3 pieveica Rodžeru Federeru, kurš tobrīd bija 3. vietā (Vavrinkas pašreizējā pozīcija).

19 gadus vecais Zverevs kļuva par jaunāko čempionu turnīra vēsturē un arī pirmo Vācijas tenisistu, kurš uzvarējis Sanktpēterburgā. Zverevs patiesībā ir krievs, bet dzimis Vācijā (Hamburgā) un šo valsti arī pārstāv. Sanktpēterburgā saprotamu iemeslu dēļ viņam bija milzīgs fanu atbalsts.

Tāpat Zverevs ir pirmais tīnis ar ATP titulu kopš 2008. gada, kad Ņūheivenā uzvarēja 19 gadus vecais Marins Čiličs. Šogad finālos spēlējuši tikai trīs tīņi. Zverevs zaudēja savus pirmos divus finālus, 2. vietā paliekot gan maijā Nicā, gan jūnijā Hallē. 18 gadus vecais Teilors Frics februārī zaudēja Memfisas finālā, bet 19 gadus vecais Borna Čoričs janvārī zaudēja Čennajas finālu, bet aprīlī tāds pats rezultāts viņam bija Marakešā.

Zverevs ir astotais spēlētājs, kurš šogad ieguvis pirmo ATP titulu, un arī jaunākais. Līdz šim rekords piederēja Nikam Kirjosam, kurš februārī Marseļā triumfēja 20 gadu vecumā.

Šogad pirmo ATP titulu ieguvušie tenisisti

TenisistsVec.Turnīrs
Aleksandrs Zverevs19Sanktpēterburga
Niks Kirjoss20Marseļa
Luka Puije22Meca
Djego Švarcmans23Stambula
Pablo Karenjo Busta25Vinstonseilema
Stīvs Džonsons26Notingema
Alberts Ramoss27Bostāde
Paolo Lorenci34Kicbīle

Fināla video apskats

"St.Petersburg Open". "ATP World Tour 250" turnīrs uz "hard" seguma telpās

Fināls

SpēleRezultāts
(5) Alexander Zverev – (1) Stan Wawrinka6:2 3:6 7:5

Pusfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Stan Wawrinka – (4) Roberto Bautista Agut7:6(8) 6:2
(5) Alexander Zverev – (3) Tomas Berdych6:4 6:4

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Stan Wawrinka – (7) Viktor Troicki7:5 6:2
(5) Alexander Zverev – Mikhail Youzhny6:2 6:2
(3) Tomas Berdych – Paolo Lorenzi6:4 6:3
(4) Roberto Bautista Agut – (8) Joao Sousa4:6 6:1 6:2

2. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Stan Wawrinka – Lukas Rosol6:3 6:1
Mikhail Youzhny – (2) Milos Raonic2:6 7:6(6) 6:4
(3) Tomas Berdych – Andrey Kuznetsov6:3 2:6 7:6(4)
(4) Roberto Bautista Agut – Ricardas Berankis4:6 6:1 7:6(2)
(5) Alexander Zverev – Daniil Medvedev6:3 7:5
(7) Viktor Troicki – Dusan Lajovic6:4 6:4
(8) Joao Sousa – Andrey Rublev7:6(3) 3:6 6:3
Paolo Lorenzi – Alexandre Sidorenko7:6(6) 6:4

1. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(5) Alexander Zverev – Karen Khachanov7:6(3) 6:4
Alexandre Sidorenko – (6) Albert Ramos7:5 6:2
(7) Viktor Troicki – Gastao Elias6:1 6:2
(8) Joao Sousa – Radu Albot3:6 6:4 7:5
Ricardas Berankis – Adrian Mannarino7:6(7) 3:6 6:3
Andrey Kuznetsov – Evgeny Donskoy6:3 7:5
Dusan Lajovic – Fernando Verdasco2:6 6:3 6:2
Paolo Lorenzi – Mischa Zverev3:6 7:6(6) 6:0
Daniil Medvedev – Alexander Bublik6:4 6:0
Andrey Rublev – Mikhail Kukushkin6:3 4:1 izst.
Lukas Rosol – Diego Schwartzman6:4 6:4
Mikhail Youzhny – Janko Tipsarevic6:3 7:5

Pēdējo 10 turnīru čempioni

GadsČempionsValsts
2016.Aleksandrs ZverevsVācija
2015.Milošs RaoničsKanāda
2013.Ernests GulbisLatvija
2012.Martins KližansSlovākija
2011.Marins ČiličsHorvātija
2010.Mihails KukuškinsKazahstāna
2009.Sergijs StahovskisUkraina
2008.Endijs MarejsLielbritānija
2007.Endijs MarejsLielbritānija
2006.Mario AnčičsHorvātija

Piezīme: turnīrs 2014. gadā netika rīkots.

Puije Nicā sakauj Tīmu un izcīna pirmo ATP titulu

Turnīra galvenais favorīts Dominiks Tīms tuvu zaudējumam bija jau pusfinālā, kad viņam izdevās izglābties mačā pret Žilu Simonu – 4:6, 7:5, 6:3. Šajā turnīrā divreiz uzvarējušais Simons 2. setā servēja par uzvaru mačā, bet nespēja pielikt punktu, kam vajadzēja izskatīties ar 6:4, 6:4 uzvaru. Tiklīdz spēle iegāja 3. setā, Tīma uzvara visā mačā šaubas neradīja – Dominiks šogad zaudējis tikai vienu cīņu (21-1), kurā uzvarētājs noskaidrojies izšķirošajās setā (trešajā vai piektajā).

Finālā breika iespēju nebija līdz pat 1. seta devītajam geimam, kad Tīms servēja pie rezultāta 4:5 un servi zaudēt atļauties nevarēja. Lukam Puijem visas trīs breikbumbas bija setbumbu vērtībā, bet reālu iespēju kādu izmantot nebija, jo Tīms kritiskā brīdī trīs reizes nospēlēja ne vien ļoti agresīvi, bet arī precīzi un drīz panāca izlīdzinājumu 5:5. Nākamajā geimā savu pirmo breikbumbu ieguva Tīms, bet Puijem talkā nāca eiss.

Drīz spēlēto taibreiku Tīmam "nebija tiesību zaudēt", taču viņš pamanījās to atdot, esot vadībā ar 4:0! Tīms pirmo minibreiku zaudēja sestā punkta izspēlē, kad kļūdījās spēlē pie tīkla. Dominikam vēlāk bija 5:4 pārsvars un divreiz jāservē. Tīms tobrīd nospēlēja divus ļoti nesakarīgus punktus. Puijem neizšķirtu 5:5 ļāva panākt austrieša "forehand" sitiens tīklā. Pēc tam sekoja Tīma dubultkļūda, riskējot ar otro servi, un Puije ieguva ceturto setbumbu (6:5), kas bija pirmā ar savu servi. Viņš trāpīja spēcīgu pirmo servi, setu noslēdzot savā labā.

Tīms izgāza ne vien 1. seta beigas, bet arī 2. seta sākumu. Pirmajā geimā atspēlējis divas breikbumbas, viņš raidīja tīklā "dropšotu", dodot francūzim trešo breika iespēju. Sekoja vēl viena Tīma kļūda, bumbiņu raidot autā. Puije šajā setā spēlēja stabili, vaļības neatļaujoties, kamēr Tīma spēlē lielas nekārtības, un Dominiks septītajā geimā vēlreiz zaudēja savu servi, šajā geimā uzvarot tikai vienā izspēlē. Ieguvis seta un divu breiku pārsvaru, Puije jau ar pirmo mēģinājumu izservēja maču, svinot uzvaru divos setos. Starp citu, tieši tāpat noslēdzās arī abu pirmā savstarpējā cīņa, kad Puije pagājušā gada aprīlī ar 6:4, 6:4 bija pārāks Montekarlo.

Uzvara pār Tīmu Puijem ir karjeras piektā (5-6) Top 10 uzvara. Visas gūtas šosezon, Luka divreiz uzvarējis Davidu Fereru, bet pa reizei Rišāru Gaskē un Rafaelu Nadalu. Puije pēc "US Open" ceturtdaļfināla sasniegšanas iekļuva ranga Top 20, ieņemot 18. vietu, bet šonedēļ svin pirmo ATP titulu. Luka iepriekš finālā bija spēlējis vienreiz, aprīlī Bukarestē piekāpjoties Fernando Verdasko.

Puijes uzvara Mecā nozīmē Francijas tenisistu dominances turpināšanu šajā turnīrā – kopš 2009. gada septiņos no astoņiem turnīriem uzvarējuši mājinieki. Vienīgais izņēmums ir 2014. gads, kad par čempionu kļuva beļģis Davids Gofāns. Pagājušā gada čempions Žo-Vilfrīds Tsonga titulu nevarēja aizstāvēt ceļgala savainojuma dēļ.

Tīmam, kurš sezonas ieskaitē atrodas 7. vietā un turpina cīņu par kvalificēšanos "ATP World Tour Finals", neizdevās iegūt sezonas piekto titulu. Tīmam šogad finālos 4-2 bilance, bet visas karjeras laikā 7-3.

Fināla video apskats

"Moselle Open". "ATP World Tour 250" turnīrs Mecā uz "hard" seguma telpās

Fināls

SpēleRezultāts
(3) Lucas Pouille – (1) Dominic Thiem7:6(5) 6:2

Pusfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Dominic Thiem – (4) Gilles Simon4:6 7:5 6:3
(3) Lucas Pouille – (2) David Goffin7:6(6) 6:1

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Dominic Thiem – (6) Gilles Muller6:4 7:6(5)
(2) David Goffin – (8) Nicolas Mahut6:3 6:7(6) 6:4
(3) Lucas Pouille – Julien Benneteau7:6(2) 4:6 6:3
(4) Gilles Simon – Malek Jaziri7:6(2) 6:0

2. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Dominic Thiem – Peter Gojowczyk7:5 7:6(2)
(2) David Goffin – Jan-Lennard Struff6:4 6:2
(3) Lucas Pouille – Pierre-Hugues Herbert6:4 6:7(6) 6:4
(4) Gilles Simon – Guillermo Garcia-Lopez6:7(5) 6:3 6:4
(6) Gilles Muller – Nikoloz Basilashvili6:4 6:2
(8) Nicolas Mahut – Illya Marchenko6:3 6:4
Julien Benneteau – Dustin Brown6:3 6:4
Malek Jaziri – Vincent Millot4:6 6:3 6:3

1. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
Julien Benneteau – (5) Martin Klizan6:2 6:1
(6) Gilles Muller – Horacio Zeballos7:6(5) 7:5
Vincent Millot – (7) Benoit Paire6:4 6:3
(8) Nicolas Mahut – Quentin Halys6:3 6:4
Nikoloz Basilashvili – Gregoire Barrere5:7 7:5 6:2
Dustin Brown – Paul-Henri Mathieu6:4 6:2
Guillermo Garcia-Lopez – Damir Dzumhur5:7 6:2 6:1
Peter Gojowczyk – Nicolas Almagro6:4 6:7(11) 6:3
Pierre-Hugues Herbert – Inigo Cervantes7:6(3) 6:2
Malek Jaziri – Ivan Dodig6:4 7:6(3)
Illya Marchenko – Andreas Seppi6:7(1) 6:3 7:6(4)
Jan-Lennard Struff – Tommy Robredo7:6(5) 7:5

Pēdējo 10 gadu čempioni

GadsČempionsValsts
2016.Luka PuijeFrancija
2015.Žo-Vilfrīds TsongaFrancija
2014.Davids GofānsBeļģija
2013.Žils SimonsFrancija
2012.Žo-Vilfrīds TsongaFrancija
2011.Žo-Vilfrīds TsongaFrancija
2010.Žils SimonsFrancija
2009.Gaels MonfīssFrancija
2008.Dmitrijs TursunovsKrievija
2007.Tomijs RobredoSpānija

     [+] [-]

, 2016-09-25 20:15, pirms 8 gadiem
Thiems tā pat kā Roaničš pakāsa tai breiku

     [+] [-]

, 2016-09-25 20:22, pirms 8 gadiem
Vavrinka gan negaidīti nolēja

     [+] [-]

, 2016-09-25 20:25, pirms 8 gadiem
pirms neilga laiciņa Šupeizda viņu izrunāja kā Likā Pujs un bij vēl Liks Pujē ...

     [+] [-]

, 2016-09-25 21:51, pirms 8 gadiem
pussy licker