Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Pirmo Leivera kausu izcīna Eiropas komanda

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pirmo Leivera kausu izcīna Eiropas komanda
Eiropas komanda mirkli pēc uzvaras gūšanas
Foto: Laver Cup

Ar Eiropas izlases uzvaru pār pasaules komandu (15:9) svētdien Prāgā noslēdzās Austrālija tenisa leģendas Roda Leivera vārdā nosauktais Leivera kauss, kas tika rīkots pirmoreiz.

Leivera kauss tenisā ir ļoti līdzīgs Raidera kausam golfā. Tur Eiropas komanda sacenšas ar amerikāņiem, bet tenisā Eiropas izlasei pretī stājas pasaules komanda. Tiesa, debijas turnīrā pasaules komandā nospiedošs pārsvars bija ASV tenisistiem, kuri aizņēma četras no sešām vietām.

Sākotnēji bija plānoti trīs amerikāņi, bet par ceturto kļuva Frensiss Tiafo, kurš aizvietoja pastāvīgo veselības problēmu upuri Huanu Martinu Del Potro.

Eiropas komandā bija daudz spēcīgāks sastāvs ar šogad pa diviem "Grand Slam" tituliem ieguvušajiem Rodžeru Federeru un Rafaelu Nadalu priekšgalā.

Komandu sastāvi tika noteikti pēc ranga un kapteiņu izvēles. Pirmie četri spēlētāji katrā komandā bija atbilstoši ATP rangam pēc Vimbldonas, bet pārējos divus spēlētājus izraudzījās komandas kapteiņi Bjerns Borgs un Džons Makinrojs. Viņi būs komandas kapteiņi arī nākamajos divos gados, bet pēc tam tiks izvēlētas citas tenisa leģendas.

Turnīra formāts ir sekojošs: katru dienu notiek četri mači – trīs vienspēles un viena dubultspēle. Trešā seta nepieciešamības gadījumā tiek spēlēts supertaibreiks. Uzvaras vērtība katru dienu atšķiras. Pirmajā dienā par uzvaru pienākas viens punkts, otrajā dienā divi, bet pēdējā dienā trīs. Par turnīra čempioni kļūst tā komanda, kas pirmā tiek līdz 13 punktiem. Gadījumā, ja pēc 12 mačiem būtu rezultāts 12:12, sekotu piektā izšķirošā spēle, kas būtu dubultspēle. Daudz netrūka, lai tā būtu nepieciešama debijas turnīrā.

Trīs dienu sacensību galvenais notikums bija līdz šim vēl nepieredzēta dubultspēle, Federeram un Nadalam spēlējot kopā. Izcilnieki guva uzvaru, ar 6:4, 1:6, 10:5 pieveicot Sema Kverija un Džeka Soka duetu.

Eiropai pirms pēdējās dienas bija sešu punktu pārsvars (9:3), kas saglabājās arī pirms pēdējām divām spēlēm (12:6), kurās uzvaru varēja nodrošināt Nadals vai Federers. Spānis ar 5:7, 6:7(1) zaudēja Džonam Isneram, kuru uzveicis visos sešos oficiālos mačos. Prāgā ir ļoti ātrs segums, kas bija priekšrocība amerikānim, turklāt Rafa telpu apstākļos tradicionāli nav tik bīstams kā ārā.

Nikam Kirjosam mačā pret Federeru bija iespēja panākt izlīdzinājumu 12:12, taču Austrālijas tenisists supertaibreikā nenosargāja divu minibreiku pārsvaru un šveicietim zaudēja ar 6:4, 6:7(8), 9:11. Tā rezultātā Eiropai uzvara ar rezultātu 15:9. Niku finiša taisnē pievīla spēle ar "forehand", ar to neprecīzi nospēlējot gan brīdī, kad tika zaudēts otrais minibreiks, gan arī mačbumbas izspēlē.

Pirmais Leivera kauss notika "O2" arēnā Prāgā. Nākamo turnīru 2018. gada septembrī rīkos Čikāga. Turnīrs rotēs starp Eiropu un pārējo pasauli un notiks katru gadu divas nedēļas pēc "US Open", izņemot tos gadus, kad ir vasaras olimpiskās spēles. Turnīrs vienmēr notiks uz "hard" seguma hallē vai stadionā ar iebīdāmo jumtu.

Komandu sastāvi

Eiropas izlase (kapteinis Bjerns Borgs)

TenisistsValsts
Rafaels NadalsSpānija
Rodžers FederersŠveice
Marins ČiličsHorvātija
Dominiks TīmsAustrija
Aleksandrs ZverevsVācija
Tomāšs BerdihsČehija

Pasaules izlase (kapteinis Džons Makinrojs)

TenisistsValsts
Džeks SoksASV
Džons IsnersASV
Sems KverijsASV
Frensiss TiafoASV
Niks KirjossAustrālija
Deniss ŠapovalovsKanāda

Leivera kauss 2017

SpēleRezultāts
Marins Čiličs – Frensiss Tiafo7:6(3) 7:6(7)
Dominiks Tīms – Džons Isners6:7(15) 7:6(2) 10:7
Aleksandrs Zverevs – Deniss Šapovalovs7:6(3) 7:6(5)
Rafaels Nadals/Tomāšs Berdihs – Niks Kirjoss/Džeks Soks3:6 7:6(7) 7:10
Rodžers Federers – Sems Kverijs6:4 6:2
Rafaels Nadals – Džeks Soks6:3 3:6 11:9
Tomāšs Berdihs – Niks Kirjoss6:4 6:7(4) 6:10
Rodžers Federers/Rafaels Nadals – Sems Kverijs/Džeks Soks6:4 1:6 10:5
Tomāšs Berdihs/Marins Čiličs – Džeks Soks/Džons Isners6:7(5) 6:7(6)
Aleksandrs Zverevs – Sems Kverijs6:4 6:4
Rafaels Nadals – Džons Isners5:7 6:7(1)
Rodžers Federers – Niks Kirjoss4:6 7:6(8) 11:9

     [+] [-]

, 2017-09-25 00:00, pirms 7 gadiem
Labs turnīrs tādas leģendas kā Rafa/Rodžers spēlējam kopā dubultspēli var redzēt tikai šādos turnīros, protams izņemot kādus labdarības mačus.

  +1 [+] [-]

, 2017-09-25 02:47, pirms 7 gadiem
jā, turnīrs super- bet kā var izdomāt tādu punktu skaitīšanas formulu???!!