Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Kanāda pirmoreiz spēlēs Deivisa kausa finālā, kur tiksies ar Spāniju

Kanāda pirmoreiz spēlēs Deivisa kausa finālā, kur tiksies ar Spāniju
Kanādas Deivisa kausa komanda līksmo par iekļūšanu finālā. Foto: AFP/Scanpix

Denisa Šapovalova un Vaseka Pospišila pārstāvētā Kanādas izlase sestdien Madridē ar 2:1 uzvarēja Krievijas izlasi, pirmoreiz sasniedzot Deivisa kausa finālu. Rafaela Nadala iedvesmotā Spānija otrajā pusfinālā ar 2:1 pieveica Lielbritāniju.

Kanādai novājinātā sastāvā pirmais fināls

Mačs sākās ar dominējošu Andreja Rubļova (#23) sniegumu 6:4, 6:4 uzvarā pār Vašeku Pospišilu (#150). Krievijas tenisists ar agresīvu spēli regulāri punktus guva ar neatvairāmiem sitieniem un pretinieku piespieda kļūdīties. Rubļovs jau pirmajā geimā izcēlās ar "sauso" breiku, Pospišilu agri nobreikoja arī 3. setā (2:1).

Rubļovam vienīgais vājuma brīdis bija 2. seta sestajā geimā (3:3), kas beidzās ar dubultkļūdu. Rubļovs mačā atspēlēja pārējās piecas breikbumbas, no kurām divas bija šajā geimā. Ļāvis Kanādai 2. setā no 1:3 panākt izlīdzinājumu 3:3, Rubļovs uzreiz atjaunoja breika pārsvaru un komfortabli nodrošināja uzvaru, šonedēļ esot neuzvarēts vienspēlēs (4-0).

Arī otrajā vienspēlē uzvarēja spēli vairāk diktējušais tenisists, kad Deniss Šapovalovs (#15) ar 6:4, 4:6, 6:4 pieveica Karenu Hačanovu (#17). Kanādas tenisistam cīņas ievadā lielas problēmas spēlē bez pirmās serves, un Hačanovs pēc Šapovalova dubultkļūdas ieguva breika pārsvaru. Deniss iespaidīgi atspēlējās, no 1:4 uzvarot piecos geimos pēc kārtas. Hačanovam seta otrajā pusē pārāk daudz kļūdu, it īpaši no kreisās puses.

Šapovalovs 2. seta sestajā geimā izgājienā pie tīkla atspēlēja seta pirmo breikbumbu, bet ļoti vāji nospēlēja seta galotnē, kad viņam pie 4:5 neizdevās izturēt rezultāta tablo radīto spiedienu. Šapovalovs zaudētajā geimā pieļāva trīs kļūdas, no kurām pēdējā bija dubultkļūda divkāršās setbumbas izspēlē. Hačanovs tādējādi šodien abus breikus dabūja geimos, kas beidzās ar Šapovalova dubultkļūdu.

Izšķirošajā setā bija piecas breikbumbas, un Šapovalovs uzvarēja visās piecās izspēlēs. Viņš septītajā geimā ieguva breiku, no aizsardzības sekmīgi pārejot pretuzbrukumā. Hačanovs astotajā geimā neizmantoja vienu breikbumbu, ar "backhand" izsitot autā. Šapovalovs maču izservēja no 5:4, 0:40 pozīcijas. Hačanovu pirmās breikbumbas izspēlē atkal pievīla sitiens no kreisās puses, bumbiņu raidot pāri gala līnijai. Šapovalovs pārējās divas breikbumbas atvairīja ar "forehand" uzbrukumiem.

Abas komandas šonedēļ izmantoja tikai divus spēlētājus, tāpēc arī dubultspēlē bija jāspēlē visiem vienspēļu dalībniekiem. Šapovalovs un Pospišils divas stundas ilgā cīņā uzvarēja ar rezultātu 6:3, 3:6, 7:6(5). Līdz izšķirošā seta taibreikam abām komandām bija vājā vieta – Kanādai Pospišila servēšana (viņš 2. setā nobreikots divreiz un mocījās arī 3. setā pirms taibreika), bet Krievijai Hačanova spēle pie tīkla.

Taibreiks sākās ar Hačanova iespaidīgu pirmās serves atsišanu, kad servēja Šapovalovs, bumbiņu raidot garām pie tīkla bijušajam Pospišilam. Krievi drīz bija priekšā ar 3:0, bet Kanāda paguva atspēlēties. Pospišils septītā punkta izspēlē pie tīkla apspēlēja Rubļovu, tam notiekot pēc Šapovalova agresīva uzbrukuma Hačanova otrajai servei. Vēl viens Šapovalova uzbrukums, šoreiz Rubļovam, Kanādai deva otro minibreiku un divkāršo mačbumbu – 6:4. Pirmā neizmantota uzņemšanā, kad Denisam auts, bet otro realizēja Pospišils, kad Rubļovs viņa otro servi atsita autā.

Kanāda pirmoreiz iekļuva Deivisa kausa finālā, turklāt to paveica bez saviem diviem Top 3 spēlētājiem. Muguras savainojuma dēļ mājās palika Milošs Raoničs, bet potītes savainojuma dēļ Madridē rezervē ir Fēlikss Ožē-Aliasims, kuru sekmīgi aizstāj Pospišils. Savukārt divkārtējā čempione Krievija (2002, 2006) finālā pēdējoreiz spēlēja pirms 12 gadiem.

Spānijai finālu nodrošina Nadala varoņdarbi dubultspēlē

Lielbritānijai vienīgā cerība mačā radīt intrigu bija uzvarēt pirmajā vienspēlē, tādā gadījumā sev garantējot izšķirošo dubultspēli, jo otrajā vienspēlē Spānijai bija "garantēta" pasaules pirmā numura Rafaela Nadala uzvara pār Danielu Evansu (#42), kas arī notika – Rafa uzvarēja ar 6:4, 6:0. Evans izturēja astoņus geimus, no 4:4 zaudējot astoņos geimos pēc kārtas.

Saliniekus pirms tam vadībā izvirzīja Kails Edmunds (#69), kurš ar 6:3, 7:6(3) apspēlēja negaidīti pie spēlēšanas tikušo Felisiano Lopesu (#62). Viņš aizstāja kājas savainojumu guvušo Pablo Karenjo Bustu. Zīmīgi, ka arī Karenjo Busta šonedēļ kļuva par cita spēlētāja aizvietotāju, jo tēva nāves dēļ pēc grupu turnīra nespēlēja Roberto Bautista Aguts.

Edmunds svarīgo spēli sāka ar trim eisiem pēc kārtas un uzvarēja astoņās no pirmajām deviņām izspēlēm, iegūstot agru breiku, kas izšķīra 1. seta likteni. 2. setā breiku nebija, toties Edmundam vajadzēja atspēlēt divas setbumbas pie rezultāta 4:5 un 15:40. Viņš kritiskā brīdī trāpīja četras pirmās serves pēc kārtas – eiss, tīklā atsista serve un divi "forehand" uzbrukumi pēc kārtas īsās izspēlēs.

38 gadus vecais Lopess taibreikā nospēlēja pagalam nesekmīgi. Viņam pie 1:2 nesekmīgs "serve and volley" gājiens, tiekot apspēlēt ar apvedošo sitienu. Spāņu kreilim nākamajā izspēlē dubultkļūda – 1:4. Lopess vēlāk no 1:6 ar eisiem atspēlēja pirmās divas mačbumbas, bet uzņemšanā pretinieku apdraudēt neizdevās. Edmunds šogad tikai otro reizi uzvarēja taibreikā (2-11)!

Sestdien piedzīvotais zaudējums Lopesam ir 445. zaudējums ATP līmenī, kļūstot par tenisistu ar visvairāk zaudējumiem. Lopess līdz fiasko pret Edmundu rekordu dalīja kopā ar Francijas meistaru Fabrisu Santoro, kurš karjeru pabeidza ar 444 zaudējumiem. No aktīviem spēlētājiem vistuvāk Lopesam ir cits spāņu kreilis Fernando Verdasko (36), kuram ir 416 zaudējumi.

Nadals un Lopess izšķirošajā dubultspēlē labāk spēlēja taibreikus pret Džeimiju Mareju un Nīlu Skapski, uzvarot ar rezultātu 7:6(4), 7:6(8). Britiem 2. setā bija četras setbumbas, Nadals nepieļāva vēl viena seta spēlēšanu. Viņš pirmo setbumbu atspēlēja pie 5:6 ar "forehand" sitienu pa līniju, bet pārējās trīs taibreikā. Rafa pie 4:6 precīzi pie tīkla nospēlēja ar "volley" un tūlīt trešās setbumbas izspēlē izcēlās ar fenomenālu tenisu.

Nadals ar grūtībām tika klāt Mareja pie tīkla noīsinātajai bumbiņai, uzmeta "sveci", bet skots tik vien spēja, kā laukuma stūrī pacelt bumbiņu, tūlīt netiekot klāt spāņa "smešam". Nadals ceturto setbumbu pie 6:7 atvairīja ar apvedošo sitienu. Spānijas duets realizēja savu otro mačbumbu, kad Lopesam pie 9:8 jaudīga pirmā serve, tai tiekot atsistai tīklā. Pieckārtējā čempione finālā spēlēs pirmoreiz kopš 2012. gada.

Visas četras pusfinālistes kvalificējās nākamā gada finālturnīram, kas arī notiks Madridē. Par divām "wild card" ieguvējām kļuva Serbija un Francija, bet pārējās 12 dalībnieces kļūs zināmas pēc kvalifikācijas mačiem februārī. Šogad Deivisa kauss elites divīzijā pirmoreiz notiek jaunā formātā ar 18 komandu finālturnīru, kas tiek izspēlēts vienas nedēļas laikā.


Janniks Sinners. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Melburnas finālisti Sinners un Medvedevs tiksies Maiami "Masters" pusfinālā

Maiami "Masters" vīriešu vienspēļu tenisa turnīrā noskaidrots pirmais pusfināla pāris – tajā tiksies pagājušā gada finālisti Janniks Sinners (3. vieta ATP rangā) un Daņiils Medvedevs (#4), kuri pirms diviem mēnešiem cīkstējās arī Melburnas "Australian Open" finālā.
Daniela Kolinsa. Foto: Jimmie48 / WTA

Karjeras pēdējā mājas turnīrā Kolinsa sasniedz Maiami pusfinālu

Floridas metropolē Maiami tuvojas noslēgumam "WTA 1000" turnīrs uz cietā seguma. Šonakt noslēdzās 1/4 fināli, tostarp amerikāniete Daniela Kolinsa pārspēja francūzieti Karolīnu Garsiju, bet kazahiete Jeļena Ribakina apspēlēja grieķieti Mariju Sakari.
Diāna Marcinkēviča. Foto: Diego Runggaldier / tennis-valgardena.com

Marcinkēvičai zaudējums ITF W75 turnīra dubultspēļu pirmajā kārtā

LETA. Latvijas tenisiste Diāna Marcinkēviča trešdien pārī ar lietuvieti Justinu Mikulskīti Francijā cieta zaudējumu Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) Kruasi Bobūras W-75 sērijas turnīra dubultspēļu sacensību pirmajā kārtā.