Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Viljamsa, Bušāra un Benčiča saņem WTA gada balvas

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viljamsa, Bušāra un Benčiča saņem WTA gada balvas
Serēna Viljamsa kopā ar Billiju Džīnu Kingu
Foto: Reuters/Scanpix

WTA reitinga līdere Serēna Viljamsa mediju un fanu balsojumā sesto reizi atzīta par gada labāko tenisisti. Citās kategorijās balvas ieguva divas jaunās tenisistes – Juženija Bušāra un Belinda Benčiča.

Gada tenisiste – Serēna Viljamsa

Viljamsa pēc pieticīgas sezonas pirmās puses gada otrajā daļā saņēmās un uzvarēja gan "US Open", Ņujorkā izcīnot 18. "Grand Slam" titulu, gan arī triumfēja sezonas finālturnīrā, kas pirmo reizi notika Singapūrā. Amerikāniete sezonu pabeidza ar 52-8 bilanci (uzvarēti 26 no pēdējiem 29 mačiem), izcīnītiem septiņiem tituliem un palikšanu reitinga virsotnē.

Serēna 2014. gadā tikai vienreiz (12-1) piekāpās Top 10 pretiniecēm, kas notika Singapūrā viņas karjeras atkārtotā lielākajā sagrāvē – 0:6, 2:6 pret Simonu Halepu. Par Viljamsu nobalsoja 36 no 58 medijiem, toties fanu balsojumā pārsvars bija Halepai (48% pret 21%). Balsot varēja arī par Anu Ivanoviču, Na Lī, Petru Kvitovu un Mariju Šarapovu.

Viljamsa par gada tenisisti WTA vērtējumā atzīta trešo gadu pēc kārtas un kopumā sesto reizi, uzvarot arī 2002., 2008. un 2009. gadā. Vairāk gada labākās tenisistes titulu ir tikai Štefijai Grāfai (8) un Martinai Navratilovai (7). Balvas pasniegšanas vēsturē Navratilova, Grāfa un Viljamsa ir vienīgās, kuras uzvarējušas vairāk par divām reizēm.

Gada dubultspēļu komanda – Sāra Erani un Roberta Vinči

Itālijas sportistes šogad uzvarēja piecos turnīros, ieskaitot divos "Grand Slam" līmenī – "Australian Open" un Vimbldonā. Panākums jūlijā uz Vimbldonas zāliena ļāva Itālijas pārim noformēt pilnu "Grand Slam" komplektu. Stabilitāte visas sezonas garumā ļāva gadu pabeigt reitinga 1. vietā. Gada komandas balsojumā viņas uzvarēja trešo gadu pēc kārtas. 41 no 58 medijiem savu balsi atdeva par Erani un Vinči, fanu vērtējumā viņām 42%.

Gada progress – Juženija Bušāra

Džīnija pagājušo gadu pabeidza rangā visaugstāk esošās tīnes godā un nopelnot gada jaunpienācējas titulu. 2014. gada sezona Kanādas tenisistei spilgta bija pirmajos sešos mēnešos. Viņa bija vienīgā, kura šogad trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem tika līdz pusfinālam vai tālāk – pusfināls Austrālijā un Parīzē, bet Vimbldonā fināls. Maijā pirms "French Open" Nirnbergā izcīnīts karjeras pirmais WTA tituls. Sezonas otrā puse, ieskaitot debiju "WTA Finals" Singapūrā, Bušārai bija bāla, taču neliedza nopelnīt šo atzinību.

Bušāra rudenī reitingā uzrāpās līdz 5. vietai, kas ir Kanādas rekords vienspēlēs gan sieviešu, gan vīriešu ieskaitē. Kungiem labākais sasniegums ar 6. vietu ir Milošam Raoničam. Bušāra uzvarēja gan mediju, gan fanu balsojumā. Bušāru par labāko atzina 45 no 58 medijiem, bet fanu vērtējumā viņai tika gandrīz puse jeb 49% balsu. Otrs labākais rādītājs bija Karolīnai Pliškovai (23%).

Gada jaunpienācēja – Belinda Benčiča

Bijusī junioru reitinga līdere pirmo pilno sezonu profesionālajā tenisā aizvadīja bez izcīnīta titula, taču ar vairākiem spilgtiem rezultātiem. No tiem visnozīmīgākais tika sasniegts "US Open", kur 17 gadus vecā Šveices tenisiste tika līdz ceturtdaļfinālam, ceļā uz to pārspējot divas Top 10 spēlētājas – Jeļenu Jankoviču un Andželiki Kerberi. Benčičai šogad fināls arī Tjaņdziņā un pusfināls Čārlstonā. Gadu sākusi 184. vietā, Benčiča sezonu pabeidza 32. pozīcijā, kas ir viņas rekords. Benčiča balsojumā tika pie 56 no 58 mediju balsīm, kā arī 46% fanu balsu. 2. vietā finišēja Kazahstānas pārstāve Zarina Dijasa, par kuru nobalsoja 23% fanu.

Gada atgriešanās – Mirjana Lučiča-Baroni

Horvātijas veterāne šo titulu faktiski nopelnīja divos turnīros pēc kārtas augusta beigās un septembra sākumā. Mirjana "US Open" ieradās, rangā esot 121. vietā. Viņa Ņujorkā no kvalifikācijas tika līdz 4. kārtai, vienu no sešām uzvarām gūstot pret otro raketi Simonu Halepu. Viņai tas bija labākais rezultāts "Grand Slam" turnīros kopš 1999. gada, kad Lučiča Baroni sasniedza Vimbldonas pusfinālu.

Savā nākamajā turnīrā viņa kļuva par čempioni Kvebekā, izcīnot pirmo WTA titulu kopš 1998. gada. 16 gadu un četru mēnešu pauze starp WTA tituliem ir rekords. Lučiča-Baroni pašreiz rangā ieņem 60. vietu, kas ir augstākā sezonas beigu pozīcija kopš 1999. gada, kad viņa sezonu pabeidza 48. vietā. Lučiča-Baroni mediju balsojumā ar 20 pret 16 balsīm pārspēja Garbinji Mugurusu, bet fanu vērtējumā vislielākās simpātijas saņēma Šarapova (48%).