Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Spānija naktī pieveic Krieviju, Kanādai pirmā uzvara 16 mačos pret ASV

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Spānija naktī pieveic Krieviju, Kanādai pirmā uzvara 16 mačos pret ASV
Marsels Granoljerss un Felisiano Lopess ar Spānjas komandas kapteini Serhi Brugeru. Foto: EPA/Scanpix

Spānijas tenisa izlasei bija nepieciešama uzvara dubultspēlē, lai Deivisa kausa finālturnīrā Madridē uzvarētu Krieviju (2:1). Citā otrdienas vakara sesijas mačā Kanāda pirmoreiz (1-15) uzvarēja ASV izlasi, kļūstot par pirmo komandu, kas iekļuva ceturtdaļfinālos.

Spānijai pret Krieviju atspēlēties vajadzēja pēc tam, kad Roberto Bautista Aguts (#9) ar 6:3, 3:6, 6:7(0) Andrejam Rubļovam (#23) zaudētās spēles izšķirošajā setā divreiz nenosargāja breika pārsvaru. Dueļa pirmajā pusē dominēja agresīvais krievs, kurš vēlāk pagura un pat saskārās ar krampju problēmām, tomēr spēja izturēt galotnē un guva pirmo uzvaru pret Bautistu Agutu (1-2), kuram iepriekš bija zaudējis visos četros setos.

Rubļovs mača pirmajā setā ar "forehand" sitieniem autā izniekoja divas breikbumbas, no kurām pirmā bija šokējoša kļūda ar vienkāršu "smešu". Vēl viens "forehand" auts krievam bija ceturtā geima beigās, kad viņš no 0:40 bija atspēlējis divas breikbumbas, bet ar trešo galā netika – 1:3. Bautista Aguts setu izservēja no 15:40 pozīcijas, pirmo breikbumbu atspēlējot ar pirmo servi, bet otro atvairot ar uzvaru 47(!) sitienus garā izspēlē.

Rubļovs 2. seta astotajā geimā ar rezultatīvu diagonālā "forehand" uzbrukumu spāņa pirmajai servei ar devīto mēģinājumu beidzot realizēja breikbumbu un tūlīt pie 5:3 izservēja setu. Kad Rubļovs 3. seta otrajā geimā palika tukšā, pieļaujot divas dubultkļūdas, šķita, ka Bautista Aguts droši nosargās pārsvaru, taču tas nenotika. Roberto breiku zaudēja divreiz pēc kārtas, kad bija vadībā ar 2:0 un 3:1. Pagurušais Rubļovs tobrīd "izdzīvoja" pārsvarā uz aizsardzības rēķina, bet seta beigām atrada enerģiju noslēguma ofensīvai ar aktīvu uzbrukuma spēli.

Pasaules pirmais numurs Rafaels Nadals panāca 7-0 bilanci pret Karenu Hačanovu (#17), viņu uzveicot ar rezultātu 6:3, 7:6(7). Mačā bija tikai viens breiks, kas notika 1. seta ceturtajā geimā. Nadals atspēlēja abas breikbumbas un arī 2. seta taibreikā atvairīja vienu setbumbu, kad Hačanovs pie 7:6 atsita tīklā spāņa pirmo servi.

Pats jau būdams atspēlējis vienu mačbumbu, Hačanovs ar otro galā netika, pie 7:8 bumbiņu raidot pāri gala līnijai ar "backhand" pēc tam, kad Nadals atsita spēcīgu Hačanova pirmo servi. Nadalam Deivisa kausa vienspēlēs 25-1 bilance ar 25 uzvarām pēc kārtas, vienīgo zaudējumu piedzīvojot debijā 2004. gadā pret čehu Jirži Novaku.

Krievijai faktiski esot divu cilvēku sastāva (Šamils Tarpiščevs trešajam dalībniekam Jevgeņijam Donskojam neuzticas), Hačanovam pēc vienspēles bija vajadzīga atpūta, tāpēc par izšķirošu kļuvusī dubultspēle sākās pēc pusnakts un beidzās plkst. 1:49, kad Marsels Granoljerss un Felisiano Lopess realizēja mačbumbu pret Hačanova un Rubļova duetu – 6:4, 7:6(5). Krieviem nebija nevienas breikbumbas, bet paši atspēlēja 9/10.

Spānija šovakar tiksies ar pagājušā gada čempioni Horvātiju, kas spēlē bez Marina Čiliča. Spānija cer gūt plānotu panākumu, uzvarot B grupā, bet Krievijai paliek cerības būt vienai no divām labākajām otro vietu ieguvējām, jo tai ir pozitīva spēļu bilance ar 4:2. Ceturtdaļfinālos spēlēs sešas grupu uzvarētājas un divas otro vietu ieguvējas.

Par pirmo ceturtdaļfinālisti kļuva Kanāda, kas ar 2:1 pieveica ASV. Potītes savainojuma upuri Fēliksu Ožē-Aliasimu atkal veiksmīgi aizstāja Vaseks Pospišils (#150), kurš taibreikos ar 7:6(5), 7:6(7) apspēlēja Railiju Opelku (#36). Kanādai neatspēlējamu pārsvaru deva Deniss Šapovalovs (#15), kurš ar 7:6(6), 6:3 uzvarēja Teiloru Fricu (#32). Jau būdama nodrošinājusi vietu ceturtdaļfinālā, Kanāda atteicās no dubultspēles spēlēšanas. Kanādai, kurai Madridē muguras savainojuma dēļ nevar palīdzēt Milošs Raoničs, ar 16. mēģinājumu beidzot izdevās gūt pirmo uzvaru pret savu kaimiņieni.

Austrālija ar 3:0 pieveica Kolumbiju, kas divos mačos Madridē guva tikai vienu punktu no sešiem iespējamajiem, tam notiekot pirmdien dubultspēlē pret Beļģiju. Ranga līderi Huans Sebastjans Kabals un Roberts Farahs bija tuvu arī uzvarai pret Austrālijas duetu, taču izšķirošā seta taibreikā neizmantoja četrkāršo mačbumbu (6:2) un ar rezultātu 3:6, 6:3, 6:7(6) piekāpās Džonam Pīrsam un Džordanam Tompsonam. Austrālijai vienspēlēs punktus guva Niks Kirioss un Alekss de Minors. Austrālija šovakar plkst. 19:00 mačā pret Beļģiju noskaidros D grupas uzvarētāju.

Deivisa kausa finālturnīrs 2019 "La Caja Mágica" Madridē uz cietā seguma

Gr.MačsRez.
AFrancija – Japāna2:1
BHorvātija – Krievija0:3
Spānija – Krievija2:1
CArgentīna – Čīle3:0
DBeļģija – Kolumbija2:1
Austrālija – Kolumbija3:0
EKazahstāna – Nīderlande2:1
FItālija – Kanāda1:2
ASV – Kanāda1:2