Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Sezonas labākās tenisistes pirmo reizi sacentīsies Singapūrā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sezonas labākās tenisistes pirmo reizi sacentīsies Singapūrā
Marija Šarapova
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ar diviem mačiem Singapūrā startēs sieviešu tenisa elites sezonas finālturnīrs – "WTA Finals". Sacensību pirmajā dienā spēlēs Sarkanās grupas dalībinieces, vispirms kortā dodoties čempionei Serēnai Viljamsai un Anai Ivanovičai, bet pēc tam notiks Simonas Halepas un Juženijas Bušāras mačs. Pirmās cīņas sākums plkst. 14:30.

Par "WTA Finals"

Turnīrs, kas kopš šā gada saukts par "WTA Finals", debiju piedzīvoja 1972. gadā Boka Ratonā, Floridā, kur par čempioni kļuva Krisa Everta. Kopš 2003. gada vienspēļu turnīrā piedalās astoņas tenisistes, kuras sezonas laikā sakrājušas visvairāk punktu.

Tiek ņemti vērā ne tikai visi iegūtie punkti no 16 labākajiem turnīriem, bet it sevišķi rezultāti lielākajos turnīros – "Grand Slam", "Premier Mandatory" un "Premier 5" sērijas sacensībās. Pat, ja kādā no konkrētā līmeņa sacensībām neizdoties iegūt punktus, šie turnīri ir "WTA Finals" kvalifikācijas ieskaitē kā "0 punktu" turnīri.

Vistitulētākā "WTA Finals" spēlētāja ir Martina Navratilova, kuras kontā ir astoņi vienspēļu un 12 dubultspēļu tituli. Viņai arī visgarākā uzvaru sērija, gūstot 21 uzvaru pēc kārtas laika posmā no 1983. līdz 1986. gadam.

Prestižās sacensības Singapūrā notiks turpmākos piecus gadus, Singapūrai pārņemot stafeti no Stambulas un kļūstot par devīto turnīra saimnieci. Turcijā sezonas labākās tenisistes sacentās iepriekšējos trīs gadus. Šogad viens būtisks jaunums ir dubultspēļu turnīra sakarā – pāru sacensībās piedalās astoņi dueti ierasto četru vietā, atgriežoties pie senāko gadu formāta. Sacensības Singapūrā notiks uz tā paša seguma, kas bija Stambulā – "hard" telpās.

Šogad turnīram sākoties pirmdienā (nevis otrdienā), nedaudz mainījies spēļu grafiks. Iepriekš bija pierasts, ka grupu turnīra ietvaros katru dienu bija trīs mači. Šoreiz pirmajās trīs dienās plānoti divi mači, bet ceturtdien un piektdien paredzēti trīs.

Pēc viena apļa grupu turnīra mačiem katras grupas divas labākās tenisistes iekļūs pusfinālā. Grupu uzvarētājas par vietu finālā sacentīsies ar otras grupas 2. vietas ieguvēju. Ar pirmajiem diviem numuriem izsētās Serēna Viljamsa un Marija Šarapova pirms izlozes tika iekļautas dažādās grupās.

"WTA Finals 2014". Sieviešu vienspēļu grupas

Sarkanā grupa

TenisisteValsts
(1) Serēna ViljamsaASV
(4) Simona HalepaRumānija
(5) Juženija BušāraKanāda
(7) Ana IvanovičaSerbija

Baltā grupa

TenisisteValsts
(2) Marija ŠarapovaKrievija
(3) Petra KvitovaČehija
(6) Agņeška RadvaņskaPolija
(8) Karolīna VozņackiDānija

Pašreizējais grupu formāts ir spēkā no 2003. gada. Līdz tam 16 (nevis astoņas) tenisistes labāko noskaidroja pēc izslēgšanas spēļu principa, iztiekot bez grupu mačiem. No 1984. līdz 1998. gadam finālā bija nepieciešama trīs setu uzvaru. Tādējādi varēja gadīties piecu setu mači, kas fiksēti trīs reizes. Štefija Grāfa divreiz uzvarēja piecos setos, viena uzvara tādā cīņā bija Monikai Selešai. Iepriekšējos 43 turnīros triumfējušas 10 dažādu valstu pārstāves, visvairāk titulu ir ASV (17), ar sešiem seko Vācija, bet pieci ir Beļģijai.

Zaudējums apakšgrupas mačā nebūt neizslēdz iespēju kļūt par čempioni. Četrām tenisistēm izdevies kļūt par "WTA Finals" čempioni grupu turnīrā piedzīvojot vienu neveiksmi. Pēdējā to 2010. gadā paveica Kima Klijstersa, bet Šarapova tādā veidā uzvarēja 2004. gadā. Tāpat ir iespējams izkļūt no grupas pat ar diviem zaudējumiem jeb 1-2 bilanci. Tas bijis pa spēkam trim spēlētājām – Venusai Viljamsai, Verai Zvonarjovai un Jeļenai Jankoviča –, tiesa, neviena no viņām vēlāk nekļuva par čempioni.

Situācijās, kad vietas noskaidrošana grupā rada sarežģījumus vienādas bilances gadījumos, tiek ņemti vērā sekojošie rādītāji:

1) uzvaru skaits
2) nospēlēto maču skaits
3) savstarpējo spēļu rezultāti, ja vienāds uzvaru skaits ir divām vai trim tenisistēm:
a) spēlētāja, kura nav piedalījusies visos trīs mačos (rezervistu jautājums), automātiski nepretendē uz iekļūšanu pusfinālā, tāpēc skatās savstarpējās spēles rezultātu starp pārējām divām tenisistēm. Ja visām vienāds spēļu skaits, tad tiek ņemts vērā
b) uzvarēto setu procents
c) uzvarēto geimu procents

Iespaidīgas prēmijas un ranga 1. vietas jautājums

Sportistes līdz 26. oktobrim sadalīs 6.5 miljonus dolāru lielu balvu fondu. Ja vienspēlēs uzvarēs tenisiste, kura visos mačos nezaudēs ne reizi (gūs piecas uzvaras piecās spēlēs), viņa nopelnīs 1500 punktus un 2.19 miljonus dolāru. Par piedalīšanos vismaz vienā spēlē pienākas 100 000. Abas rezervistes (Andželike Kerbere un Jekaterina Makarova) pat bez spēlēšanas tiks pie 62 000. Kopš 2003. gada, kad stājās spēkā tagadējais formāts, rezervistes pie vārda tikušas septiņas reizes, 2008. un 2009. gadā Dohā uzspēlēt dabūja pat abas. Pēdējos divos turnīros neviena no pamatturnīra dalībniecēm neizstājās.

Jau trešo gadu pēc kārtas visas dalībnieces pārstāv dažādas valstis. Līdz 2012. gadam tas ne reizi nebija noticis. Salīdzinājumā ar pagājušās sezonas turnīru Stambulā, šoreiz Singapūrā spēlēs tikai trīs pērnā gada dalībnieces – Viljamsa, Petra Kvitova un Agņeška Radvaņska. Tāpat būs arī divas debitantes – Simona Halepa un Juženija Bušāra.

Šīs nedēļas laikā Singapūrā aktuāls būs arī reitinga 1. vietas liktenis. Uz atrašanos tajā gadu mijā pretendē divas sportistes – pašreizējā līdere Viljamsa un Šarapova. Lai cerētu pirmo reizi gadu pabeigt 1. vietā, Šarapovai jātiek vismaz līdz pusfinālam, pie tam grupā jāgūst vismaz divas uzvaras. Viss gan pagaidām vēl ir Viljamsas rokās. Viņai pietiks tikt līdz finālam, uzvarot visos četros mačos (ieskaitot 3-0 grupā). Ir vēl vairāki sarežģītāki scenāriji (atkarībā no abu pretendentu rezultātiem), kuriem detalizētāk pieskaršos, kad tas kļūs aktuālāk jeb nākamajos materiālos.

Neatkarīgi no turnīrā sasniegtajiem rezultātiem, pirmo reizi karjerā sezonu Top 10 pabeigs Halepa un Bušāra, bet Ana Ivanoviča desmitniekā jauno sezonu sagaidīs pirmo reizi kopš 2008. gada. Tikmēr Karolīna Vozņacki elitē jaunajā gadā iesoļos jau sesto gadu pēc kārtas. Tā ir garākā aktīvā sērija. Bušāra pagājušo gadu pabeidza 32. vietā, bet Ivanoviča bija 16. pozīcijā. Viņām lielākie kāpumi.

Vienspēļu turnīra dalībnieces. Sērēna Viljamsa

Turnīra pieredze: 9. turnīrs
Labākais rezultāts: 4-kārtēja čempione (2001, 2009 un 2012, 2013)
Spēļu bilance: 25-5
Sezonas tituli: 6 – "US Open", Brisbena, Maiami, Roma, Stenforda un Sinsinati
Sezonas bilance: 48-7
Bilance pret grupas spēlētājām: 11-4

Ranga līdere šogad aizvadīja saviem augstajiem standartiem pieticīgu sezonu, kas tika izglābta ar uzvaru "US Open". Tas bija vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kuros Serēna tika tālāk par 4. kārtu. Pērn Viljamsa sezonas finālturnīrā ieradās ar 10 tituliem un fantastisku 73-4 bilanci. Šogad viņai par četriem tituliem mazāk un par trim zaudējumiem vairāk. Viljamsa Singapūrā ierodas ne tik liela favorīta kā iepriekšējos gados. Iemesli vairāki, no kuriem noteikti jāmin divi – nestabila sezona un veselības problēmas tās izskaņā. Amerikāniete pēdējos divos turnīros izstājās – Uhaņā vīrusa dēļ izturēts tikai viens sets, bet Pekinā ceļgala savainojuma dēļ attteicās no ceturtdaļfināla mača. Viljamsa "WTA Finals" nav zaudējusi jau 15 mačus, uzvarot gan pēdējos divos gados Stambulā, gan 2009. gadā Dohā. 2010. un 2011. gadā viņa savainojumu dēļ izlaida vairākus turnīrus, nemaz netiekot pie iespējas kvalificēties.

Marija Šarapova

Turnīra pieredze: 7. turnīrs
Labākais rezultāts: 2004. gada čempione
Spēļu bilance: 17-8
Sezonas tituli: 4 – "French Open", Štutgarte, Madride un Pekina
Sezonas bilance: 48-11
Bilance pret grupas spēlētājām: 21-7

Krievijas labākā tenisiste un 2004. gada "WTA Finals" uzvarētāja Šarapova pēdējos trīs gados kļuvusi par māla speciālisti un šoreiz spēlēšānu finālturnīrā nodrošināja tieši uz šī seguma, trīs no četriem tituliem – "French Open", Štutgarti un Madridi – izcīnot uz māla. Vien sezonas izskaņā Maša ieguva pirmo "hard" titulu pusotra gada laikā, uzvarot Pekinā. Šarapovai šogad uz māla 19-1 bilance, bet uz "hard" 24-8. Šarapova pagājušajā gadā "WTA Finals" nepiedalījās, jo pleca savainojuma dēļ sezonu beidza jau vasaras izskaņā.

Petra Kvitova

Turnīra pieredze: 4. turnīrs
Labākais rezultāts: 2011. gada čempione
Spēļu bilance: 7-3
Sezonas tituli: 3 – Vimbldona, Ņūheivena, Uhaņa
Sezonas bilance: 40-14
Bilance pret grupas spēlētājām: 11-11

Kvitova uz spēlēšanu "WTA Finals" pieteicās tikai sezonas otrajā pusē, kad viņai izdevās ļoti labs posms – Petra tieši gada otrajā pusē izcīnīja visus trīs titulus, uzvarot Vimbldonā, Ņūheivenā un arī jaunajā "Premier" turnīrā Uhaņā. Pēc tam arī fināls Pekinā. Kvitova 2011. gadā kļuva par sezonas finālturnīra čempioni, uzvarot Turcijas rīkošanas pirmajā gadā. Kvitovai ļoti patīk spēlēt slēgtajos kortos, ko viņa ir regulāri apliecinājusi un noteikti ir viena no bīstamākajām tenisistēm šā gada sacensībās Singapūrā. Kvitova pirms trim gadiem iespēja dubultpanākumu: uzvara Vimbldonā un "WTA Finals". Šogad Kvitova uzvarēja Vimbldonā, vai sekos arī "WTA Finals" triumfs?

Simona Halepa

Turnīra pieredze: Debija
Labākais rezultāts:
Spēļu bilance:
Sezonas tituli: 2 – Dubaija, Bukareste
Sezonas bilance: 43-14
Bilance pret grupas spēlētājām: 3-5

Simona Halepa pagājušās sezonas beigās piedalījās un uzvarēja mazajā finālturnīrā Sofijā, kur spēlēja "International" sērijas turnīru gada labākās tenisistes. Ja pērn Simona sakrāja sešus titulus, tad šogad viņai "tikai" divi, toties daudz labāk spēlēts visnozīmīgākajos turnīros. Simona februārī uzvarēja "Premier" turnīrā Dohā un atzīstamus rezultātus sasniedza trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem – ceturtdaļfināls Melburnā, fināls Parīzē un pusfināls Vimbldonā. Halepa šogad rangā tika līdz 2. vietai, labojot Rumānijas rekordu. Halepa ir trešā savas valsts pārstāve, kura piedalās "WTA Finals". Pirmas viņas prestižajā turnīrā spēlēja Halepas tagadējā menedžere Virdžīnija Ruziči (1983-1984) un Irina Spirleja (1996-98).

Foto: Getty Images

Juženija Bušāra

Turnīra pieredze: Debija
Labākais rezultāts:
Spēļu bilance:
Sezonas tituli: 1 – Nirnberga
Sezonas bilance: 45-20
Bilance pret grupas spēlētājām: 3-2

Otra debitante ir Kanādas jaunā tenisa sensācija Džīnija Bušāra. Viņa sezonas startā tika izmantota kā Singapūras turnīra reklāmas seja. Tobrīd vēl tikai retais nojauta, ka Bušāra sezonas beigās dosies uz Singapūru "WTA Finals" dalībnieces statusā. Sacensību jaunākā dalībniece, 20 gadus Bušāra, šogad bija vienīgā tenisiste, kura trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem tika vismaz līdz pusfinālam – Bušārai pusfināls "Australian Open" un "French Open", bet Vimbldonā fināls. Maijā uz Nirnbergas māla izcīnīts karjeras pirmais WTA tituls.

Arī Bušārai sezonas izskaņa nav spoža, taču fināla sasniegšana lielajā turnīrā Uhaņā sekmēja "WTA Finals" kvalifikāciju. Bušāra ir otra tenisiste pēc Halepas, kura no šajā materiālā apskatītā astoņnieka šogad debitēja Top 10. Un arī Bušāra laboja valsts rekordu, tiekot līdz 5. vietai. "WTA Finals" sakarā piesardzību izraisa rudenī gūtais kājas savainojums. Pagājušajā nedēļā, pametot Lincas turnīru, Bušāra paziņoja, ka sāpes rodas staigājot, tāpēc nevar būt runu par profesionāla tenisa spēlēšanu. Bušāra ir trešā Kanādas tenisiste "WTA Finals" pēc Kārlingas Basē (1984-85) un Helēnas Kelesi (1988-89).

Agņeška Radvaņska

Turnīra pieredze: 6. turnīrs
Labākais rezultāts: Pusfināliste 2012. gadā
Spēļu bilance: 5-3
Sezonas tituli: 1 – Monreāla
Sezonas bilance: 46-19
Bilance pret grupas spēlētājām: 7-21

Polijas pirmā rakete Radvaņska "WTA Finals" spēlēs jau sesto reizi, taču pirmās divas bija rezervistes statusā, abos gadījumos – 2008. un 2009. gadā – grupā uzvarot vienīgajā mačā, taču nepretendējot uz tikšanu pusfinālā. Tagad, protams, Aga jau regulāri ir pilntiesīga finālturnīra dalībniece, taču ar spožiem rezultātiem nav izcēlusies. Radvaņska pirms diviem gadiem tika ārā no grupas. Šoreiz tāda panākuma atkārtošana būs sarežģīta, apzinoties, ka jāspēlē vienā grupā ar divām izteikti agresīvām tenisistēm Šarapovas un Kvitovas personās. Lai arī šogad Radvaņskai ir tikai viens tituls (augustā uzvara Monreālā), poliete kārtējo reizi apliecinājusi stabilitāti, vairākos turnīros tiekot līdz nedēļas nogalei. Radvaņska 2014. gadā 11 reizes tikusi līdz ceturtdaļfinālam, sešas reizes spēlējusi pusfinālā, bet divreiz bijusi finālā – bez uzvaras Monreālā arī zaudējums (ar savainojumu) Indianvelsā.

Ana Ivanoviča

Turnīra pieredze: 3. turnīrs
Labākais rezultāts: pusfināliste 2007. gadā
Spēļu bilance: 2-4
Sezonas tituli: 4 –
Sezonas bilance: 56-16
Bilance pret grupas spēlētājām: 2-11

Ivanoviča ir pārsteidzoša sezonas uzvaru līdere, sakrājot 56 panākumus. Anai arī uzvaras četros turnīros, taču ne pašos lielākajos. Ivanoviča šogad uzvarēja Oklendā, Monterejā, Birmingemā un Tokijā. "Grand Slam" līmenī viņai tikai viens ceturtdaļfināls (Austrālijā). Tomēr pietiekami daudz punkti savākti visas sezonas garumā, tāpēc kā viena no pēdējām Ivanoviča tomēr tika uz Singapūru. Pateicoties karjeras labākajam gadam uzvaru skaita ziņā, Ivanoviča spējusi atgriezties "WTA Finals", to izdarot pirmo reizi kopš 2008. gada! Tā ir lielākā pauze starp visām šā gada sacensību dalībniecēm. Ivanoviča labāko rezultātu sasniedza 2007. gadā, kad grupā uzvarēja divus mačus un tika līdz pusfinālam. Ivanoviča ir trešā Sarkanās grupas dalībniece, kura sezonas finišā saskārusies ar veselības problēmām – Serbijas pirmajai raketei rudenī par sevi atgādināja gurna savainojums.

Karolīna Vozņacki

Turnīra pieredze: 4. turnīrs
Labākais rezultāts: 2010. gada fināliste
Spēļu bilance: 6-6
Sezonas tituli: 1 – Stambula
Sezonas bilance: 46-18
Bilance pret grupas spēlētājām: 13-13

Vozņacki vēl jūlijā nebija ne vien starp reālām kandidātēm, bet pat nebija tuvāko pretendentu pulkā. Karolīna tobrīd veica iespaidīgu lēcienu augšup, kas sākās pieticīgajā turnīrā Stambulā. Uzvara "International" sērijas turnīrā Turcijā Dānijas pirmajai raketei ir sezonas vienīgais tituls. Bez tam Stambulas turnīrā viņa bija vienīgā Top 20 tenisiste. Drīzumā sekoja "US Open" fināls, vēl viens titula mača sasniegts Tokijā, tāpat Karolīnai sezonas otrajā pusē vēl divi pusfināli lielos turnīros Sinsinati un Uhaņā. Vozņacki "WTA Finals" atgriežas pēc divu gadu pārtraukuma. Karolīna 2010. gadā Dohā sasniedza savu labāko rezultātu šajā turnīrā, tiekot līdz finālam, kurā trīs setos zaudēts Kimai Klijstersai.

Dubultspēļu turnīrā tātad pēc ilgāka pārtraukuma atkal astoņi dueti ar pagājušā gada čempionēm Šuaju Pungu un Sūveju Šeju. Pārējie septiņi pāri ir: Sāra Erani/Roberta Vinči, Kāra Bleka/Sanja Mirza, Jekaterina Makarova/Jeļena Vesņina, Rakela Kopsa Džounsa/Ebigeila Spīrsa, Kveta Peške/Katarina Srebotnika, Garbinje Mugurusa/Karlsa Svaresa Navarro un Alla Kudrjavceva/Anastasija Rodionova. Dubultspēļu turnīra izloze vēl nav notikusi, pāru sacensībās nebūs grupu turnīra, tā vietā uzreiz spēlēt izslēgšanas mačus.

Foto: Getty Images

Izmantotie resursi:
Home | WTA Tennis