Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Savdabīgās sezonas finišs ar neparastu finālu Londonā

Savdabīgās sezonas finišs ar neparastu finālu Londonā
Grigors Dimitrovs pirms četrām dienām Davidu Gofānu pazemoja ar 6:0, 6:2! Kā būs šoreiz?
Foto: Reuters/Scanpix

Šovakar plkst. 20:00 Londonā notiks "ATP Finals" titula mačs, kurā sacentīsies šāda līmeņa turnīrā vēl neuzvarējušie Grigors Dimitrovs un Davids Gofāns.

Ņemot vērā vairāku elites spēlētāju savainojumus, priekšlaicīgi beidzot sezonu, šogad ATP tūrē bijis ļoti daudz noviržu no normas. Rodžera Federera un Rafaela Nadala dominēšana "Grand Slam" turnīros, katram paņemot divus titulus, kā arī piecu no deviņu "Masters 1000" titulu iegūšana būtībā ir vienīgās normālās parādības šogad. Viss pārējais bijis dīvains un tāds, kas normālos apstākļos nav iedomājams.

Tas attiecas arī uz prestižā "ATP Finals" turnīra pēdējo cīņu. Gada sākumā Dimitrova un vēl jo vairāk Gofāna spēlēšana šādā mačā nebūtu iedomājama, bet tagad – nestandarta sezonas izskaņā – tāda finālistu kombinācija šķiet pašsaprotama. Dimitrovs finālu sasniedzis debijas turnīrā, kamēr Gofānam šogad "īstā" debija. Viņš pērn nospēlēja vienu maču kā rezervists.

Turnīra 48 gadu ilgajā vēsturē tas būs pirmais gadījums (protams, neskaitot pašu pirmo turnīru), kad finālā tiksies divi tenisisti, kuri pirmoreiz kvalificējušies "ATP Finals". Gofāns pērn debitēja kā rezervists, bet nebija kvalificējies astoņniekam.

Cik reta ir debitantu izcelšanās finālturnīrā? Pēdējais debitants finālā bija Davids Ferers 2007. gadā Šanhajā, tur zaudējot Federeram. Pēdējais tenisists ar triumfu debijas turnīrā bija Alekss Koretha, kurš 1998. gadā spāņu finālā Hanoverē pieveica Karlosu Moiju.

Dimitrovs dominējis mačos pret Gofānu, sakrājot 7-1 bilanci visos līmeņos un 4-1 rādītāju ATP mačos. Pēdējais no tiem bija šonedēļ grupu turnīrā, kur bulgārs Davidu "saplosīja" ar 6:0, 6:2. Divu Top 10 spēlētāju mačā tik netipiski graujošs rezultāts bija divu iemeslu dēļ.

Pirmkārt, Dimitrovs iespaidīgi spēlēja uzbrukumā, nomācot beļģu labāko spēlētāju. Otrkārt, Gofāns tajā mačā necīnījās ar maksimālu atdevi, taupoties grupu turnīra pēdējās kārtas mačam pret Dominiku Tīmu, apzinoties, ka pusfināla sasniegšanai nepieciešamo otro uzvaru grupā viņam vieglāk būtu gūt pret sliktā formā esošo Tīmu, kurš viņam ir daudz parocīgāks pretinieks – pret Tīmu Gofānam ir 8-3 bilance.

Skaidrs, ka šodien taupīšanās nebūs, turklāt Gofānam ir neliela priekšrocība atpūtas ziņā, jo viņš vakar spēlēja pirmajā pusfinālā, bet Dimitrovs kā otrā pusfināla dalībnieks no korta prom devās sešas stundas vēlāk. Ieroču ziņā arvien pārsvars Dimitrovam, kuram ir jaudīgāks uzrukums, tam ļaujot būt situācijas noteicējam mačos pret Gofānu.

"ATP Finals" vēsturē 17. reizi notikusi situācija, kad finālisti tikušies arī grupā. Deviņos no iepriekšējiem 16 gadījumiem grupas mačā zaudējušais spēlētājs revanšējās finālā. Pēdējā reize ar atkārtotu tikšanos bija 2015. gadā, kad Novaks Džokovičs grupā zaudēja Federeram, kuru pēc tam apspēlēja finālā.

Dimitrovs labāk spēlējis finālos, sakrājot 7-6 bilanci. Viena no septiņām uzvarām gūta pret Gofānu, kurš februārī pieveikts Sofijas turnīra finālā. Zīmīgi, ka piecas dienas vēlāk Roterdamā Grigors Davidam zaudēja Roterdamā, kur piedzīvojis beļģim vienīgo zaudējumu astoņās cīņās. Tikmēr Gofānam finālos ir 4-6 bilance, ne reizi nespējot pieveikt Top 30 spēlētājus.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-11-19 18:46, pirms 6 gadiem
Finālā divi spēlētāji, kas līdz šim nekad nebija vinnējuši Federeru. Viens joprojām nav.
Alekss de Minors un Rafaels Nadals. Foto: Tennis TV

Nadals zaudē Barselonas otrajā kārtā, Cicipass un Rūds iekļūst 1/8 finālā

Spānijas otrajā lielākajā pilsētā Barselonā turpinās "ATP 500" māla turnīrs. Otrajā kārtā spānis Rafaels Nadals zaudēja austrālietim Aleksam de Minoram - 5:7, 1:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
1

Semeņistaja sasniedz W75 astotdaļfinālu, Vismane un Marcinkēviča zaudē

Šveicē sācies W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros, kur piedalās arī Latvijas otrā, trešā un ceturtā rakete. Pirmajā kārtā Darja Semeņistana šodien izcīnīja uzvaru, bet Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane zaudēja.
Aļona Ostapenko. Foto: porsche-tennis.com
21

Ostapenko paliek uz nulles četros savos geimos, kapitulējot Štutgartē

Vācijas pilsētā Štutgartē sācies "WTA 500" mala turnīrs hallē. Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko šovakar pirmajā kārtā zaudēja čehietei Lindai Noskovai - 3:6, 1:6.