Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Cicipass Londonā pieveic Federeru un debijas "ATP Finals" turnīrā sasniedz finālu

Cicipass Londonā pieveic Federeru un debijas "ATP Finals" turnīrā sasniedz finālu
Stefanoss Cicipass un Rodžers Federers. Foto: AFP/Scanpix

"ATP Finals" debitants Stefanoss Cicipass (ATP 6.) pirmajā pusfinālā atspēlēja 11 no 12 breikbumbām un ar rezultātu 6:3, 6:4 uzvarēja seškārtējo čempionu Rodžeru Federeru (ATP 3.). Otrajā pusfinālā plkst. 22:00 pagājušā gada čempions Aleksandrs Zverevs (ATP 7.) tiksies ar Dominiku Tīmu (ATP 5.).

Federers ceturtdien ar fenomenālu tenisu pieveica Novaku Džokoviču (6:4, 6:3), spilgtajā mačā pieļaujot tikai piecas nepiespiestās kļūdas. Kamēr viņam vakar bija brīvdiena, Cicipass sev neko neizšķīrušā mačā 2:52 stundās ar 7:6(4), 4:6, 5:7 zaudēja Rafaelam Nadalam. Grieķis šodien darbojas itin enerģiski, bet Federers bija ļoti tālu no aizvakar demonstrētā tenisa un zaudējumā var vainot kļūdas (26 nepiespiestās), vājo breikbumbu realizāciju (1/12) un pretinieka stabilo spēli.

Federeram pirmā breikbumba bija jau pirmajā geimā, kad viņš svarīgajā izspēlē autā atsita Cicipasa otro servi. Federers nākamo geimu sāka ar "smeša" kļūdu, vēlāk pie 30:30 iesita tīklā un nespēja atvairīt breikbumbu. Cicipass agresīvi uzbruka no labās puses un izkombinēja līdz sitienam pa kreiso līniju, Federeram esot bez iespējām to atvairīt.

Seškārtējam čempionam seta sākuma izgāšanu nācās nožēlot, jo viņš atspēlēties nespēja, lai gan iespēju netrūka – Federeram seta turpinājumā bija piecas breikbumbas. Cicipass septītajā geimā atrisināja 0:40 problēmu, kad vienu (pirmo) breikbumbu atspēlēja pats, bet nākamajās divās izspēlēs Federeram atkal kļūdas, drīz esot iedzinējos ar 2:5.

Cicipasam vajadzēja 13,5 minūtes, lai izservētu setu. Ilgajā geimā bija divas breikbumbas un septiņas setbumbas! Cicipass pirmo breikbumbu atspēlēja ar "forehand" uzbrukumu, bet otrās breikbumbas izspēlē Federeram "backhand" kļūda. Šveicietis ar uzbrukumiem atspēlēja piecas no sešām setbumbām, bet vienu (otro) Cicipass izniekoja ar dubultkļūdu. Federers septītās setbumbas izspēlē tīklā atsita pretinieka pirmo servi.

Cicipass 2. seta trešajā geimā izcēlās ar "sauso" breiku, kad Federers ne reizi netrāpīja pirmo servi un pieļāva trīs kļūdas, ar tām sev radot 0:40 deficītu. Cicipass realizēja jau pirmo breikbumbu, ar asu uzbrukumu liekot 17 gadus vecākajam sāncensim trāpīt tīklā. Nokļuvis iedzinējos ar setu un breiku (3:6 un 1:2), Federers beidzot pirmo un arī vienīgo reizi mačā spēja nobreikot sīksto sāncensi.

Federeram ceturtajā geimā trīs ātri uzbrukumi, Cicipass otro reizi mačā atspēlējas no 0:40. Federers pirmajās divās breikbumbās ar "backhand" autā atsita grieķa otro servi, bet trešo breikbumbu Cicipass atvairīja ar pirmo servi. Federers drīz ieguva ceturto breikbumbu geimā, kas bija jau 10. iespēja mačā. Cicipass atkal otro servi raidīja šveicieša "backhand" virzienā, taču šoreiz vēlamo rezultātu neguva, jo Federers tika pie iespējas uzsist no labās puses un ar tādu sitienu dziļumā noorganizēja Cicipasam trāpījumu autā.

Federeram atspēlējoties, "O2" arēnā bija pamatīgs šveicieša fanu armijas radīts troksnis, kas gan drīz tika apklusināts, jo Federers pēc breika atgūšanas zaudēja nākamajā serves geimā, atkal nokļūstot iedzinējos ar setu un breiku (3:6 un 2:3). Federers ar pirmo servi atspēlēja breikbumbu, vēlāk ar "forehand" kļūdu neizmatoja geimpunktu un otrās breikbumbas izspēlē zaudēja pēc sekmīga Cicipasa pretuzbrukuma.

Grieķim radās grūtības ar mača izservēšanu, kad viņam pēc divām kļūdām un viena Federera uzbrukuma bija 15:40 deficīts. Arī šoreiz viņš breikbumbas spēlēja sekmīgāk par savu titulēto pretinieku. Stefanoss pirmo atvairīja ar diagonālo "forehand" uzbrukumu, piespiežot Federeru trāpīt autā, bet otro atspēlēja ar neatsistu pirmo servi. Federers diktēja "deuce" izspēli, to pabeidzot ar lielu "forehand" autu. Cicipass mačbumbu realizēja ar eisu.

Statistika

KategorijaCicipassFederers
Eisi63
Dubultkļūdas30
1. serves precizitāte63%56%
1. serves punkti36/5621/30
2. serves punkti18/3311/24
Breikbumbas3/41/12
Spēle pie tīkla3/812/17
Tīri uzvarētās izspēles1821
Nepiespiestās kļūdas2126
Visi punkti7667

Sestdienas pēcpusdienā Londonā bija redzams janvārī Melburnā novērotā "Australian Open" astotdaļfināla atkārtojums. Cicipass toreiz abu pirmajā oficiālajā duelī uzvarēja ar 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5), atspēlējot visas 12 breikbumbas. Savukārt šodien viņš atvairīja 11 no 12. Federers bija pārāks nākamajos divos dueļos, divreiz ar 6:4, 6:4 uzvarot ATP 500 kategorijas turnīros – martā Dubaijas finālā un oktobrī Bāzeles pusfinālā.

Kamēr "Grand Slam" turnīros joprojām dominē veterāni, finālturnīrā ir jauno spēlētāju laiks. "ATP Finals" nav uzvarējis neviens spēlētājs vecāks par 30 gadiem. Vecuma rekords pieder Federeram, kurš pēdējo no saviem sešiem tituliem ieguva 2011. gadā, kad viņam bija 30. No turnīrā atlikušajiem spēlētājiem vecākais ir Tīms (26), Zverevam ir 22 gadi, bet Cicipasam 21.


, 2019-11-17 02:12, pirms 4 gadiem
Galvenais bija Noli uzvarēt.
Alekss de Minors un Rafaels Nadals. Foto: Tennis TV

Nadals zaudē Barselonas otrajā kārtā, Cicipass un Rūds iekļūst 1/8 finālā

Spānijas otrajā lielākajā pilsētā Barselonā turpinās "ATP 500" māla turnīrs. Otrajā kārtā spānis Rafaels Nadals zaudēja austrālietim Aleksam de Minoram - 5:7, 1:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
1

Semeņistaja sasniedz W75 astotdaļfinālu, Vismane un Marcinkēviča zaudē

Šveicē sācies W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros, kur piedalās arī Latvijas otrā, trešā un ceturtā rakete. Pirmajā kārtā Darja Semeņistana šodien izcīnīja uzvaru, bet Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane zaudēja.
Aļona Ostapenko. Foto: porsche-tennis.com
21

Ostapenko paliek uz nulles četros savos geimos, kapitulējot Štutgartē

Vācijas pilsētā Štutgartē sācies "WTA 500" mala turnīrs hallē. Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko šovakar pirmajā kārtā zaudēja čehietei Lindai Noskovai - 3:6, 1:6.