Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Marejs finālturnīru ilgākajā trīs setu mačā pieveic Nišikori

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Marejs finālturnīru ilgākajā trīs setu mačā pieveic Nišikori
Endijs Marejs
Foto: AFP/Scanpix

21. uzvaru pēc kārtas trešdien Londonā svinēja Endijs Marejs, kurš "ATP World Tour Finals" grupu turnīra 2. kārtas mačā ļoti nogurdinošā duelī tika galā ar Kei Nišikori – 6:7(9), 6:4, 6:4. Spēle ilga 3:20 stundas, tai kļūstot par ilgāko trīs setu cīņu ATP finālturnīru vēsturē.

1. seta izspēlēšanai bija nepieciešamas 85 minūtes. Seta atrisinājums būtu noticis agrāk, ja abi spēlētāji precīzāk darbotos breikbumbu un setbumbu izspēlēs. Šis bija tikai otrais sets ar taibreiku abu spēlētāju desmit notikušajos mačos. Līdz taibreikam bija kopumā četras atspēlētas/neizmantotas breikbumbas.

Grūtāk klājās Endijam Marejam, kuram nācās atspēlēt trīs. Pirmās divas viņš arī pats atspēlēja, bet trešo Kei Nišikori neizmantoja, 11. geimā iesitot tīklā ar "backhand". Nākamajā geimā savu vienīgo breikbumbu setā ieguva Marejs, turklāt viņam breikbumba bija setbumbas vērtībā. Endijam bija laba iespēja uzbrukt ar "forehand", viņš iesita tīklā.

Nišikori taibreikā vajadzēja piecas setbumbas, lai pieliktu punktu. Divreiz pēc kārtas uzvarot izspēlēs pie Mareja otrās serves, Nišikori nodrošināja 6:3 pārsvaru jeb trīs setbumbas pēc kārtas, turklāt pirmās divas bija ar savu servi. Marejs pirmo atspēlēja ar pretuzbrukumu, piespiežot Nišikori kļūdīties, bet otrās setbumbas izspēlē uzbruka "īsai" bumbiņai.

Visiespaidīgāk skots izdzēsa trešo setbumbu. Nišikori ar diagonālo "backhand" uzsita tā, ka ar tādu uzbrukumu pietiktu uzvarai izspēlē pret lielāko daļu spēlētāju. Marejs ir izņēmums. Viņš ne vien tika klāt bumbiņai, bet arī spēja to veiksmīgi atbloķēt, bumbiņai piezemējoties aiz pie tīkla esošā japāņa muguras – 6:6. Nišikori turpinājumā ar savu servi atspēlēja divas setbumbas, bet pats beidzot izmantoja piekto, kad Marejam 20. punkta izspēlē diagonālā "forehand" kļūda – 9:11.

Nišikori drīz pēc uzvaras setā nākamo sāka ar jau pirmajā geimā zaudētu servi. Marejs pēc precīzas "sveces" ieguva divas breikbumbas. Japānis pirmo atspēlēja ar "forehand", bet otrās breikbumbas izspēlē bumbiņa pēc Nišikori "forehand" sitiena skāra tīklu un piezemējās autā. Otrajā geimā uzvarot no 0:30, Marejs breiku nostiprināja. Vēl viens 0:30 sākums geimā Marejam bija pie rezultāta 4:3. Endijs uzvarēja trešajā punktā, bet ceturtajā kļūdījās, un Nišikori tika pie divām breikbumbām, izmantojot otro, kad viņam izdevās teicami atsist skota servi. Marejs nespēja pie tīkla pacelt bumbiņu, un rezultāts kļuva 4:4.

Nišikori nākamajā geimā bija iespēja pirmoreiz izvirzīties vadībā setā, taču Marejs ar aizsardzību nopelnīja breikbumbu, kuras izspēlē uzbruka Nišikori otrajai servei un atjaunoja breika pārsvaru. Servējot par uzvaru setā, Marejam nācās atspēlēt divas breikbumbas (pirmā novērsta ar servi, otrās izspēlē Nišikori "backhand" kļūda), kā arī bija nepieciešamas trīs setbumbas, lai beidzot šķērsotu finiša līniju.

Nišikori 3. setā divreiz zaudēja serves geimus, kuros viņam bija divu punktu pārsvars. Kei trešajā geimā bija vadībā ar 30:0, turpinājumā izceļoties ar divām dubultkļūdām un "dropšotu" tīklā. Nišikori tūlīt atspēlēja breikbumbu, bet nākamajās divās izspēlēs lielu lomu nospēlēja Marejam labvēlīgais tīkls. Vispirms pēc skota diagonālā apvedošā sitiena bumbiņa skāra tīklu, lidojuma virzienu izmainot tik daudz, lai Nišikori nespētu noreaģēt. Marejs tā tika pie otrās breikbumbas geimā. Tagad bumbiņa tīklu skāra pēc Nišikori sitiena un piezemējās autā.

Marejs breiku nostiprināja ar uzvaru deviņas minūtes ilgā geimā, kurā viņam, pateicoties aizsardzībai, izdevās atspēlēt divas breikbumbas un drīz iegūt 3:1 pārsvaru. Kārta vēl vienam neveiksmīgam Nišikori serves geimam. Kei šoreiz Marejam breiku ļāva iegūt, esot vadībā ar 40:15. Geimu pabeidzot ar dubultkļūdu, Nišikori ranga pirmajam numuram pasniedza dubultbreika handikapu, kuru atspēlēt nebija iespējams. Vienu no diviem breikiem Nišikori gan spēja atspēlēt, jo Marejs ar pirmo mēģinājumu nemācēja izservēt maču, astoto geimu pabeidzot ar dubultkļūdu. Aiznākamajā geimā Marejs servēja daudz labāk un nezaudēja nevienu punktu, gūstot astoto uzvaru 10 mačos pret Nišikori. Abi spēlētāji finišēja ar negatīvu tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecību. Marejam 31-39, bet Nišikori 37-49.

3:20 ilgajā mačā tika uzstādīts Londonā notikušo (kopš 2009. gada) "ATP World Tour Finals" spēļu ilguma rekords. Marejs piedalījās arī iepriekšējā rekorda radīšanā, kad 2010. gadā viņš 3:12 stundu ilgā cīņā pusfinālā ar rezultātu 6:7(5), 6:3, 6:7(6) zaudēja Rafaelam Nadalam. Šodien tika nospēlēts ilgākais trīs setu mačs finālturnīru vēsturē. Agrāk šajā turnīrā finālos bija "best of 5" formāts ar ilgākām cīņām par šodien redzēto.

Marejs finālturnīru ar uzvarām pirmajās divās spēlēs sāka tikai otro reizi karjerā. Tas viņam iepriekš izdevās arī debijas turnīrā 2008. gadā Šanhajā, kur viņam grupā bija perfekta 3-0 bilance. Endijs togad Ķīnā notikušajā turnīrā ar iepriekšējo nosaukumu "Masters Cup" tika līdz pusfinālam. Divi pusfināli viņam ir arī Londonā (2010, 2012), bet līdz "ATP World Tour Finals" titula spēlei viņam vēl nav izdevies tikt. Marejs ceturto pusfinālu jau šodien nodrošinās, ja Marins Čiličs vakara mačā plkst. 22:00 uzvarēs Stenu Vavrinku.

ATP World Tour Finals 2016 O2 arēnā Londonā

Ivana Lendla grupa

SpēleRezultāts
(2) Novaks Džokovičs – (8) Dominiks Tīms6:7(10) 6:0 6:2
(4) Milošs Raoničs – (6) Gaels Monfīss6:3 6:4
(8) Dominiks Tīms – (6) Gaels Monfīss6:3 1:6 6:4
(2) Novaks Džokovičs – (4) Milošs Raoničs7:6(6) 7:6(5)

Turnīra tabula

VTenisistsU-ZSetiGeimi
1.Novaks Džokovičs2-04-132:21
2.Milošs Raoničs1-12-224:21
3.Dominiks Tīms1-13-322:31
4.Gaels Monfīss0-21-420:25

Džona Makinroja grupa

SpēleRezultāts
(5) Kei Nišikori – (3) Stens Vavrinka6:2 6:3
(1) Endijs Marejs – (7) Marins Čiličs6:3 6:2
(1) Endijs Marejs – (5) Kei Nišikori6:7(9) 6:4 6:4

Turnīra tabula

VTenisistsU-ZSetiGeimi
1.Endijs Marejs2-04-130:20
2.Kei Nišikori1-13-227:23
3.Stens Vavrinka0-10-25:12
4.Marins Čiličs0-10-25:12