Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Čehijai iebildumi pret Spānijas dominanci Deivisa kausā

Čehijai iebildumi pret Spānijas dominanci Deivisa kausā
Radeks Štepaneks un Davids Ferers
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien "O2" arēnā Prāgā sāksies Deivisa kausa izcīņas fināls starp Čehiju un pagājušā gada čempioni Spāniju. Abas komandas finālā tikās arī pirms trīs gadiem, toreiz spāņiem uzvarot ar 5:0. Kā Spānijai klāsies šoreiz, kad nevar palīdzēt Rafaels Nadals?

Spānijai dominance ir ne tikai futbolā, bet arī vīriešu tenisā izlašu sacensībās. Deivisa kausā šīs valsts komanda uzvarējusi trīs reizes pēdējos četros gados. Spānija uzvarēja 2008., 2009. un 2011. gadā, pirms diviem gadiem pie pirmā titula tiekot Serbijai. Pirms trīs gadiem spāņi finālā Barselonā ar 5:0 sagrāva savus šī gada fināla pretiniekus čehus.

Šogad Čehijai ir krietni lielākas izredzes izcīnīt savu pirmo titulu neatkarīgās Čehijas pastāvēšanas vēsturē. 1980. gadā Čehoslovākija ar Ivanu Lendlu priekšgalā ar 4-1 sagrāva Itāliju. Starp citu, Lendls šonedēļ viesojas Prāgā, kur čehu izlase lūkos atkārtot valsts dāmu komandas panākumu – čehietes pagājušajā mēnesī turpat, "O2" arēnā, triumfēja Federācijas kausā. Pēdējo reizi viena valsts abos turnīros uzvarēja 1990. gadā, kad to paveica ASV.

Spānija bez Rafaela Nadala un ar viņu ir divas dažādas komandas, bez tam mači Prāgā notiks uz ātra "hard" seguma, nevis Spānijai tik iecienītā māla. Tādējādi čehi var pamatoti cerēt uz labāku iznākumu nekā pirms trim gadiem Barselonā. Bez tam čehus atbalstīs lielāka daļa 13 000 fanus uzņemt spējīgās arēnas skatītāju. Vēsture gan ir Spānijas pusē, kas uzvarējusi četrus no sešiem mačiem pret Čehiju (skaitot ar Čehoslovākiju), kam pēdējā uzvara 1971. gadā.

Lai arī Spānijai nav Nadala, tai arvien ir Davids Ferers. Šosezon septiņus titulus izcīnījušais Ferers finālu atklās pret Radeku Štepaneku. Davids uzvarējis sešas no deviņām spēlēm pret Štepaneku. Abi tikās arī jau pieminētajā 2009. gada finālā, toreiz Fereram uzvarot piecos setos pēc zaudētiem pirmajiem diviem.

"Esmu ļoti pārliecināts par savu spēli. Uzvara 2009. gada finālā bija viens no manas karjeras labākajiem mirkļiem," pirms fināla paudis Ferers. Viņam piebiedrojas komandas kapteinis Alekss Koretha: "Ja man ir jāizvēlas, lieku Fereru uz pirmo maču, jo viņš piedalījies daudzos finālos un ieguvis milzīgu pieredzi."

Pirmais mačs šodien paredzēts plkst. 17:00. Otrajā vienspēlē jātiekas Tomašam Berdiham un Nikolasam Alamgro. Abu attiecības kopš šī gada bēdīgi slavenās "Australian Open" spēles nav labākajā stāvoklī. Pirms fināla sākuma Berdihs izcēlies ar aizskarošiem vārdiem Almagro virzienā: "Es Almagro esmu uzvarējis vairākas reizes 2012. gadā. Ja Spānija dos viņam iespēju spēlēt, Nikolass būs vājais posms. Almagro pietrūkst mazo nianšu, kas raksturo izcilus spēlētājus. Šogad viņš uzvarējis tikai nenozīmīgos turnīros."

Taisnība Berdiham ir. Par pārākumu kortā savstarpējos mačos. Berdiham ir 7-3 bilance pret Almagro, ieskaitot 3-1 šogad. Vienīgo maču Berdihs ar 4:6, 0:6 bez īpašas pretestības zaudēja Indianvelsā. Pārējās trīs šogad izspēlētajās spēlēs pret Almagro Čehijas pirmais numurs zaudējis tikai vienu no 11 setiem.

Čehijas sastāvā dubultspēlei pieteikti Lukašs Rosols un Ivo Minars, bet Spāniju pāru sacensībās pārstāvēs nedēļas sākumā Londonā notikušajā "ATP World Tour Finals" uzvarējušie Marks Lopess ar Marselu Granoljersu.

Deivisa kauss 2012. Fināls

DatumsLaiksSpēle
16.11.17:00Radeks Štepaneks – Davids Ferers
16.11.~20:00Tomašs Berdihs – Nikolass Almagro
17.11.15:00Minars/Rosols – Granoljers/Lopess
18.11.14:00Tomašs Berdihs – Davids Ferers
18.11.~17:00Radeks Štepaneks – Nikolass Almagro

Izmantotie resursi:
daviscup.com
Cooperativa.cl


Marta Kostjuka. Foto: Jimmie48 / WTA
1

Švjonteka, Ribakina, Vondroušova un Kostjuka tiek Štutgartes pusfinālā

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Piektdien pusfinālu sasniedza poliete Iga Švjonteka, kazahiete Jeļena Ribakina, čehiete Marketa Vondroušova un ukrainiete Marta Kostjuka.
Endijs Marejs. Foto: Reuters/Scanpix

Marejs pēc potītes savainojuma atsācis treniņus

LETA--DPA. Lielbritānijas tenisists Endijs Marejs pēc marta beigās gūtā potītes savainojuma atsācis treniņus, taču vēl nav zināms, kad viņš atgriezīsies sacensībās.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA
1

Švjoteka Štutgartē sāk ar uzvaru, Kostjuka iespaidīgi triumfē, Radukanu sakauj Noskovu

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Ceturtdien 1/4 finālu sasniedza arī poliete Iga Švjonteka, pēc tam Latvijas tenisa līderi izslēgusī čehiete Linda Noskova piekāpās Lielbritānijas pārstāvei Emmai Radukanu, bet vēlajā spēlē ukrainiete Marta Kostjuka uzveica ķīnieti Cjiņveņu Dženu.