Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Savainotais Nadals zaudē pirmajā spēlē un izstājas no "ATP Finals"

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Savainotais Nadals zaudē pirmajā spēlē un izstājas no "ATP Finals"
Rafaels Nadals
Foto: AP/Scanpix

Sezonas finālturnīrā vēl ne reizi neuzvarējušais spānis Rafaels Nadals savu astoto "ATP Finals" sāka un arī beidza ar zaudējumu Davidam Gofānam – 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Gofānam bija lieliskas iespējas uzvarēt ar 2-0, taču viņš 2. setā neizservēja maču un arī nespēja izmantot nevienu no četrām mačbumbām, tomēr pēc tam saņēmās un guva pirmo uzvaru pret ATP ranga līderi. Nadals pēc mača paziņoja par izstāšanos no turnīra.

Nadals "ATP Finals" turnīros nekad nav spīdējis, saskaroties ar divām problēmām – vāju spēli uz "hard" seguma telpu apstākļos un savainojumiem nogurdinošu sezonu izskaņā. Rafa veselības problēmu dēļ izlaidis piecus finālturnīrus, bet šogad Londonā ieradās ar ceļgala savainojumu.

Zīmīgi, ka tāda pati kaite ir arī viņa pirmajam pretiniekam Gofānam, tiesa, beļģim situācija nav tik nepatīkama kā Nadalam. Rafa pēc zaudējuma paziņoja par izstāšanos no turnīra, kuram acīmredzami nebija gavats. Nadala vietu ieņems viņa tautietis Pablo Karenjo Busta.

Beļģis mačā diktēja spēli ar uzbrukuma darbībām, kamēr Nadals mača lielāko daļu pavadīja aizsardzībā, cerot uz Gofāna kļūdām, bet pats uzbrukuma tenisu spēlēja brīžos, kad bija nokļuvis ļoti tuvu zaudējumam un nogurdinošā mača pēdējā setā, kad viņa trauslajam ceļgalam vairs nebija vēlmes ielaisties ļoti garās izspēlēs.

Gofānam pirmajos divos setos bija iespējas uzvarēt bez taibreika palīdzības, taču viņš nemācēja nosargāt breika pārsvaru un izservēt setu. Gofānam 1. setā breika pārsvars bija pat divas reizes, abos gadījumos zaudētajā serves geimā spānim nākot talkā ar trim kļūdām. Otrā reize notika pie rezultāta 6:5, kad Gofāns nespēja izservēt setu, šajā geimā izceļoties ar divām dubultkļūdām.

Gofānam problēmas ar pārsvara sargāšanu bija arī taibreikā. Viņš bija vadībā ar 5:3, ļaujot Nadalam atspēlēt minibreiku. Gofānam pie 5:4 bija divi serves punkti, lai beidzot pieliktu punktu dominētajam setam. Gofāns 10. punkta izspēlē spēcīgi uzbruka ar "forehand", bet zaudēja spāņa aizsardzībai. Otrajā izspēlē ar servi Gofāns uzvarēja, iegūstot setbumbu, kas gan bija uzņemšanā pie rezultāta 6:5. Nadals kārtējo reizi darbojās pasīvi, par ko tika sodīts, nespējot atvairīt spēcīgu Gofāna uzbrukumu ar "backhand".

2. setā bija divi breiki, abiem notiekot pēc kārtas. Gofāns izcēlās astotajā geimā, iegūstot iespēju servēt par uzvaru mačā. Beļģis bija vadībā ar 5:3 un 30:15. Nadalam pēc tam divi uzbrukumi pēc kārtas deva breikbumbu. Gofānam dubultkļūda! Davidam nākamajā geimā pie 5:4 uzņemšanā bija mačbumba, turklāt teicama iespēja uzbrukt no korta vidus ar "forehand". Gofāns uzsita pārāk vāji, bet nākamajā uzbrukumā bumbiņu raidīja autā.

Aiznākamajā geimā pie 6:5 Gofānam bija trīs mačbumbas pēc kārtas, taču atkal nekā. Šoreiz Nadals uz veiksmi nepaļāvās, spēlējot īpaši agresīvi, divas mačbumbas atspēlējot ar "forehand" uzbrukumiem, bet vienu ar diagonālo "backhand". Gofāns otro taibreiku sāka ar 2-0 starta izrāvienu, turpinājumā zaudējot sešās izspēlēs pēc kārtas! Divus no trim punktiem ar savu servi viņš zaudēja, iekrītot uz spāņa apvedošajiem sitieniem, bet vienu ar dubultkļūdu. Gofāns no 2:6 atspēlēja pirmās divas setbumbas, bet visu izlieto ūdeni nesasmēla, setu pabeidzot ar sitienu tīklā.

Gofāna salūšana 3. setā būtu ļoti labi saprotama, taču tā nenotika. Tieši pretēji – izslēdzās iepriekšējā seta galotnē no zaudējuma aizbēgušais Nadals. Rafa trešajā geimā nospēlēja mača nekvalitatīvāko geimu. Viņš ar trim kļūdām piedāvāja Gofānam divas breikbumbas (15:40). Davids divreiz pēc kārtas netrāpīja, bet pēc tam ar "backhand" sitienu pa līniju pats nopelnīja breikbumbu. Nadalam pagalam neprecīzs "dropšots", bumbiņai izlidojot autā.

Gofāns nupat iegūto breiku nostiprināja ar "sauso" geimu, bet pēc tam viņam atkal 15:40 situācija pie Nadala serves. Rafa šoreiz anulēja tikai pirmo breikbumbu, bet pēc tam izcēlās ar ļoti lielu "forehand" autu, radot sev vēl lielākas problēmas. Gofāns sestajā geimā bija tuvu 5:1 pārsvara iegūšanai, taču rupji kļūdījās pie 40:30, kad izsita autā "smešu". Lieliska serves uzņemšana nākamajā izspēlē deva Nadalam breikbumbu, un šoreiz spāņa saīsinātais sitiens bija precīzs. Pēc tam uzvara savas serves geimā Nadalu pietuvināja līdz 3:4. Otro breiku Gofāns neatdeva un šoreiz pat spēja izservēt maču, pēdējā geimā zaudējot tikai vienā (pirmajā) izspēlē un finišējot ar eisu.

Gofāns šogad pirmoreiz kvalificējās "ATP Finals", bet finālturnīrā debitēja pērn, kad vienu maču nospēlēja kā rezervists, toreiz zaudējot Novakam Džokovičam. Uzvara pār Nadalu beļģim ir pirmā (1-4) uzvara pret ranga līderi. Visi četri zaudējumi piedzīvoti Džokovičam.

Statistika

KategorijaGofānsNadals
Eisi142
Dubultkļūdas72
1. serves precizitāte64%65%
Iegūtie punkti ar 1. servi46/6150/76
Iegūtie punkti ar 2. servi19/3519/41
Tīri uzvarētās izspēles3625
Nepiespiestās kļūdas4139
Spēle pie tīkla12/2219/23
Breikpunktu realizācija5/134/4
Visi iegūtie punkti113100

  +2 [+] [-]

, 2017-11-14 01:35, pirms 6 gadiem
rafa tik vājš, turnīra uzvarētājs jau ir zināms.

  +1 [+] [-]

, 2017-11-14 02:04, pirms 6 gadiem
Goffins bija pelnījis uzvaru pret Nadalu. Monte Carlo incidents bija loti neglīts.
Žēl ka Rafa knapi kustējās. Tā būtu vēl saldāka uzvara.

  -1 [+] [-]

, 2017-11-14 07:15, pirms 6 gadiem
Žēl,Fedja bez variantiem paņems 7. titulu