Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Hāss uzvar Džokoviču Halles finālā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Hāss uzvar Džokoviču Halles finālā
Tomijs Hāss
Foto: AFP

Ar mājinieka Tomija Hāsa uzvaru šodien Vācijas pilsētā Hallē noslēdzās „Gerry Weber Open” ATP tenisa turnīrs. Finālā publikas mīlulis ar 6:3, 6:7(4), 6:1 pieveica par galveno favorītu uzskatīto serbu Novaku Džokoviču un izcīnīja savu 12. ATP tūres vienspēļu titulu.

„Gerry Weber Open” tenisa turnīrs, kas ik gadu norisinās Vācijas pilsētā Hallē pēdējā laikā bija dēvējams par Rodžera Federera turnīru – viņš tajā ir triumfējis jau piecas reizes. Šogad, pēc ilga pārdomu brīža, šveicietis tomēr nolēma Hallē nespēlēt, jo vēl neesot emocionāli atguvies no panākuma „French Open”. Tas uzreiz pavēra izredzes citiem tenisistiem, īpaši jau ar 2. numuru izliktajam serbam Novakam Džokovičam, kurš nu tika uzskatīts par galveno titula pretendentu. Uzdevums serbam teorētiski kļuva vieglāks pēc Fernando Verdasko un Žo Vilfrīda Tsongas ātrajiem zaudējumiem, tomēr arī Džokovičs bija ļoti tuvu neveiksmei jau otrajā kārtā – viņš atspēlēja piecas mačbumbas, pirms uzveica Florēnu Serru no Francijas. Arī nākamajās cīņās Nole nerādīja brīnumsniegumu, taču līdz finālam tika. Tajā viņa pretinieks bija mājinieku favorīts Tomijs Hāss, kurš pusfinālā brīnumainā kārtā spēja izglābties no zaudējuma pret tautieti Filipu Kolšraiberu.

Hāsa un Džokoviča ceļi līdz šim bija krustojušies divas reizes, un abās spēlēs pārāks bija serbs, pretiniekam neļaujot uzvarēt ne setu. Šodienas mačā bukmeikeri favorīta lomu arī bija uzticējuši Džokovičam, tomēr krietni piesardzīgi. Šādai piesardzībai arī bija pamats, ko lieliski varēja redzēt arī spēles pirmajā setā. Hāss labāk servēja, kamēr Džokoviča spēlē tādu īstu ieroču nevarēja saskatīt. Tādējādi likumsakarīgs bija breiks, ko vācietis paveica astotajā geimā – vairākas labi uzņemtas serves, tām sekojoši uzbrukumi un 5:3. Servējot, lai uzvarētu setā, vācietis nekļūdījās un ļāva gavilēt mājinieku publikai – 6:3.

Arī otrā seta sākumā krietni pārliecinošāk turpināja darboties Hāss, kurš spēlēja atklātāku uzbrukuma tenisu, kamēr Džokovičs bieži vien vērpa kombinācijas spēlē no gala līnijas. Trešajā geimā Hāsam atkal bija divas breikbumbas, tomēr šoreiz viņš kļūdījās un savu iespēju neizmantoja. Seta turpinājumā abiem tenisistiem iespējas uzvarēt pie pretinieka serves vairs nebija, kas nozīmēja, ka jāspēlē taibreiks. Gan Hāsam, gan Džokovičam taibreiki izdevās sekmīgi, bet šoreiz vienam bija jāzaudē. Neveiksmīgi taibreiks sākās vācietim, kurš trešajā izspēlē pieļāva dubultkļūdu, ļaujot Džokovičam tikt priekšā. Vēlāk Hāss pieļāva jau otro dubultkļūdu taibreikā un pie 5:2 divas serves jau bija Serbijas tenisistam. Teorētiski setam šajā brīdī bija jābeidzas, jo servētajam ir lielas priekšrocības zāliena kortos, tomēr Džokovičs abas savas serves zaudēja. Par laimi viņam arī Hāss atbildēja ar tādu pat laipnību, kas nozīmēja, ka čempiona tituls izšķirsies trešajā setā.

Izšķirošā seta pirmais geims pie Hāsa serves iznāca ilgs, taču iespējas uzvarēt pie pretinieka serves Džokovičam nebija. Tomēr jau nākamajā geimā šādas iespējas bija Hāsam. Pirmo breikbumbu Džokovičam izdevās izglābt pēc Hāsa kļūdas, taču otrās izspēlē serbs pieļāva dubultkļūdu, triecot raketi pret zemi un salaužot to. Iegūtais divu geimu pārsvars Hāsam gan bija jānosargā, kas nesolījās kā pats vieglākais uzdevums. Jau nākamajā geimā vācietis nokļuva 0:40 pozīcijā uz savas serves, taču ar pirmās serves palīdzību spēja līdzsvarot rezultātu. Mirkli vēlāk Hāss aizstāvēja vēl vienu breikbumbu, bet geimu uzvarēja tikai pēc 12 minūšu cīņas – 3:0. Mirkli vēlāk Hāss varēja vēl vairāk nostiprināt savu vadību, taču Džokovičs parādīja, ka spēj atspēlēt breikbumbas un geimu atspēlēja, tomēr ar to serba prieki arī bija galā – noslēdzošajos trijos geimos pārāks jau bija Vācijas tenisists, sagādājot lieliskus svētkus mājinieku publikai – 6:3, 6:7(4), 6:1.

31 gadu vecajam Hāsam šis bija karjeras 12. tituls, bet pirmais uz zāliena seguma. Atceroties Hāsa labo sniegumu „French Open”, kur viņš sasniedza 4. kārtu, jāsecina, ka savainojumu nomocītais vācietis varbūt beidzot būs atguvis pārliecību un spēs pārsteigt arī Vimbldonā. Par uzvaru Hallē viņš ieguva 250 reitinga punktus un 115 150 eiro prēmiju. Džokovičam tikmēr jāsamierinās ar 150 reitinga punktiem un 62 250 eiro prēmiju. Interesanti, ka pēdējo reizi Hallē mājinieku sportists bija uzvarējis pirms desmit gadiem, kad to iespēja Nikolass Kīfers.

Izmantotie resursi:
atpworldtour.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-06-14 17:11, pirms 15 gadiem
Hāsam 31 gada vecumā sākās laikam otrā jaunība Nu neslikti uzlabos sev vietu ATP rangā!

  +2 [+] [-]

, 2009-06-14 17:32, pirms 15 gadiem
..bljjj..nu Haas vnk dod ugunus...vispirms Tsongu, tad Kohlshraiberu, tagad djokovichu..par vinja meistarību te nav lieki vairs ko piebilst,,un.zinaaju kad shodien vins uzvarees, taadeelj totaljikaa liku pa HAASUfrench opena federers tik 5 setos uzvareeja haasu, un pēc pirmiem diviem setiem haas bija 2:0 vadībā , un beigaas knapi zaudeeja..un TAG sasita DJOKOVICHU...kas liecina tikai par šā tenisista otro atdzimšanu, un viens no galvenajiem favoritiem būs vimbladonaa

  +1 [+] [-]

, 2009-06-14 17:50, pirms 15 gadiem
Nu Wimbledonaa jau nu gan vins favorits nebus, bet nebudams starp izsetajiem var drosi kadu vajaku top 10 speletaju izslegt jau pasaa sakumaa.

  +1 [+] [-]

, 2009-06-14 17:52, pirms 15 gadiem
arii pieklaajiigu summinju izceelu betway koeficents bija 3.10 , nedaudz ir starpiiba....

  +3 [+] [-]

, 2009-06-14 18:12, pirms 15 gadiem
suns rakstīja: Nu Wimbledonaa jau nu gan vins favorits nebus, bet nebudams starp izsetajiem var drosi kadu vajaku top 10 speletaju izslegt jau pasaa sakumaa.
nju tā kā djokovicham nevedas spēle pēdējā laikā, Nadalam ar celis mokas traumaa..vienīgi Murejs, un Federers ir uz viļņa, a pārējos no top 10 un nerunājot par pārējiem , Haas ar tagadējo sportisko kondīciju, un spēles stilu var paņemt..tā ka favorītu statusā es gan viņu liktu, ja ne top 3, tad top 10 gan

  +1 [+] [-]

, 2009-06-14 18:16, pirms 15 gadiem
special rakstīja: arii pieklaajiigu summinju izceelu betway koeficents bija 3.10 , nedaudz ir starpiiba....
nju jaa Betway bijis lielāks koefic..betsafe.com 2,81....uz lielāku summu tad jūtama gan starpība

  +2 [+] [-]

, 2009-06-14 18:50, pirms 15 gadiem
Hāss bija krietni labākā formā, tāpēc arī likumsakarīgs iznākums. Džoko pēdējā laikā esmu diezgan vīlies. Bet par vāciešiem, protams, prieks

  +2 [+] [-]

, 2009-06-14 19:53, pirms 15 gadiem
Prieks par Hāsu, varbūt būs beidzot ticis pāri visiem saviem savainojumiem un atguvis daļu savas vecās formas. Novaks gan šodien brīžiem izskatījās tā ka viņam ir vienalga kas notiek uz korta, un vēl tā raketes dauzīšana un mētāšana...

  +3 [+] [-]

, 2009-06-14 20:59, pirms 15 gadiem
Labais, cerēju bet pārliecināts nebiju. Lieliska forma un ceru ka Wimbledon būs vēl labāk par Roland Garros, ne velti viņa spēles stilu biški salīdzināja ar pašu Fedju!