Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Federers sagādā Džokovičam pirmo zaudējumu Ķīnā kopš 2010. gada

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Federers sagādā Džokovičam pirmo zaudējumu Ķīnā kopš 2010. gada
Rodžers Federers
Foto: AP/Scanpix

ATP reitinga līderis Novaks Džokovičs sestdien piedzīvoja pirmo zaudējumu Ķīnā četru gadu laikā, Šanhajas "Masters 1000" turnīra pusfinālā ar 4:6, 4:6 piekāpjoties Rodžeram Federeram. Šveicietis finālā sacentīsies ar Žilu Simonu.

Novaks Džokovičs Ķīnā nebija zaudējis kopš 2010. gada 16. oktobra, kopš tā laika šajā valstī gūstot 28 uzvaras un izcīnot piecus titulus – trīs uzvaras Pekinā un divi tituli Šanhajā. Pēdējais zaudējums Ķīnā viņam bija pirms četriem gadiem Šanhajas pusfinālā pret Rodžeru Federeru - 5:7, 4:6. Šodien abi atkal tikās Šanhajas pusfinālā, un atkal pārāks divos setos bija Federers.

Šveices pirmais numurs apzinājās, ka viņam jāspēlē ļoti agresīvi un to arī darīja, bez tam ļoti bieži devās pie tīkla (divos setos uzvarēti 20 no 35 punktiem). Federers pirmo breiku ieguva piektajā geimā, kurā viņam tas izdevās ar otro breikbumbu.

Federers abos gadījumos gāja pie tīkla, pirmajā reizē Džokovičs viņu apspēlēja ar apvedošo sitienu, bet otrās breikbumbas izspēlē ranga līderis nespēja bumbiņu dabūt pāri tīklam – 3:2 Federera labā. Federers nākamajā geimā dažās izspēlēs iekrita uz apvedošajiem sitieniem un bija spiests atspēlēt breikbumbu, ko izdarīja ar neatvairāmu "forehand" sitienu.

Federers kopumā servēja labi un astotajā geimā servi noturēja nieka 47 sekundēs, šajā īsajā laika posmā izceļoties ar trim eisiem un vienu servi, kurai Džokovičs ar grūtībām tika klāt. Džokovičam vēl vienas iespējas atspēlēties nebija, un Federers dominējošo setu pabeidza ar eisu, uzvarot ar 6:4.

Džokovičs pavirši sāka 2. setu, jau pirmajā geimā zaudējot servi. Federers izmantoja otro breikbumbu, labi uzbrūkot ar "forehand" sitienu. Vienīgais acīmredzamais mīnuss Rodžera spēlē bija pārāk biežā iekrišana spēlē pie tīkla, kad Džokovičs viņu sodīja ar diagonālajiem apvedošajiem sitieniem. Nole tādā veidā piektajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, bet vēl divas tajā pašā geimā novērsa ar servi un "forehand" uzbrukumu.

Džokovičs nepadevās un arvien uzstājīgāk apdraudēja Federera servi, taču iegūt vēl vienu breikbumbu (visā mačā viņam tikai viena breika iespēja) nebija lemts. Federers sestajā geimā servi nosargāja no 0:30, divus geimus vēlāk ļoti ilgā geimā vairākas reizes bija "vienādi". Džokovičs pie 3:5 atspēlēja divas mačbumbas – pirmo ar "serve&volley", bet otro ar eisu –, liekot Federeram servēt par uzvaru mačā. Federers pēdējo geimu uzvarēja no 15:30, abos setos esot pārāks ar 6:4. Federeram tā ir sezonas 60. uzvara (60-10), nodrošinot gada devīto finālu (3-5).

Abiem izcilniekiem tā bija 36. savstarpējā spēle. Džokovičam uzvaras gadījumā būtu izdevies panākt izlīdzinājumu, bet trešais zaudējums piecos šogad notikušajos mačos pret Federeru liek arvien būt iedzinējos: 17-19. Visvairāk savstarpējo maču izspēlējuši Džokovičs ar Nadalu (42), bet 36 dueļi ir dalīts otrs labākais rezultāts ATP sāncensību vēsturē.

Visvairāk savstarpējo maču

PārisMačiBilance
Rafaels Nadals – Novaks Džokovičs4223-19
Ivans Lendls – Džons Makinrojs3621-15
Rodžers Federers – Novaks Džokovičs3619-17
Boriss Bekers – Stefans Edbergs3525-10
Ivans Lendls – Džimijs Konorss3522-13
Pīts Samprass – Andrē Agasi3420-14
Džons Makinrojs – Džimijs Konorss3420-14
Rafaels Nadals – Rodžers Federers3323-10

Dažas stundas agrāk notikušajā pirmajā pusfinālā Žils Simons izskoloja Felisiano Lopesu, spāni samērā viegli apspēlējot divos setos ar rezultātu 6:2, 7:6(1). Lopesam nebija nevienas breikbumbas un uzņemšanā uzvarēti tikai septiņi punkti. Savukārt pašam ar serves sargāšanu bija lielas problēmas, jo viņa "serve&volley" teniss pret labi aizsardzībā spēlējošo Simonu, kurš pretinieku regulāri sodīja ar apvedošajiem sitieniem, Lopesam nedeva vēlamo rezultātu. Feli Šanhajas pusfinālā zaudēja trešo reizi.

Tikmēr pieticīgu sezonu aizvadošais Simons, kurš Šanhajā ieradās ar 22-22 bilanci un ar tikai diviem pusfināliem 2014. gada sezonā, jaunnedēļ reitingā atgriezīsies Top 20. Simonam pirmais fināls kopš pagājušā gada septembra, kad viņš Mecas titula mačā apspēlēja Žo-Vilfrīdu Tsongu. "Masters 1000" līmenī Simonam tikai otrais fināls, pirmais bija 2008. gadā Madridē, kur zaudēts Endijam Marejam.

Ja Simonam svētdien būs tikai otrais "Masters 1000" fināls, tad Federers centīsies iegūt 23. titulu šajā līmenī, spēlējot 39. finālā (22-16). Savstarpējos mačos 4-2 pārsvars Federers. Abi pēdējo reizi tikās 2013. gadā "French Open", kur Federers bija pārāks piecos setos. Simons abas uzvaras pret Federeru guva 2008. gadā, bet divreiz zaudētajos mačos viņam licis spēlēt piecus setus. Fināls rīt plkst. 11:30.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-11 18:36, pirms 10 gadiem
Ļoooti labi, prieks ka Rodžers ir tik labā formā !