Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Rumānija pieveic čempioni Čehiju, pirmoreiz sasniedz pusfinālu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Rumānija pieveic čempioni Čehiju, pirmoreiz sasniedz pusfinālu
Rumāņu varones Monika Nikulesku un Irina Begu. Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada "Fed Cup" čempione Čehija šosezon netika tālāk par pirmo posmu, kad savās mājās Ostravā ar 2:3 zaudēja Rumānijai. Viesu komandā divus punktus, uzvarot abās vienspēlēs, guva bijusī WTA ranga līdere Simona Halepa, bet izšķirošajā dubultspēlē mirdzēja Irinas Begu un Monikas Nikulesku duets, garantējot Rumānijai pirmo pusfinālu.

Čehijas un Rumānijas mačā pēc pirmās dienas bija neizšķirts 1:1, jo pirmie numuri Karolīna Pliškova un Simona Halepa uzvarēja rangā zemāk esošas pretinieces, attiecīgi Mihaelu Buzarnesku (6:1, 6:4) un Kateržinu Sinjakovu (6:4, 6:0).

Svētdienas cīņas sākas ar Pliškovas un Halepas tikšanos, kurā uzvarēja aktīvāk spēlējusī rumāniete – 6:4, 5:7, 6:4. Halepai pret Pliškovu tagad ir 7-2 pārsvars savstarpējo spēļu rēķinos. Abām tā bija otrā tikšanās Federāciju kausā, katrai uzvarot izbraukumā. Pliškova 2016. gadā Halepu ar 6:7(4), 6:4, 6:2 uzvarēja Klužā.

Halepas uzvara izvirzīja Rumāniju vadībā ar 2-1, bet Čehija tūlīt panāca izlīdzinājumu, kad Sinjakova vakar zaudējušo spēlētāju spēlē ar 6:4, 6:2 sakāva Buzarnesku. Čehija bija favorīte dubultspēlē, jo tās rīcībā bija ranga pirmo divu vietu īpašnieces Sinjakova un Barbora Krejčikova, kuras pagājušajā sezonā uzvarēja gan "French Open", gan Vimbldonā. Viņas pēc pozitīva sākuma ar 7:6(2), 4:6, 4:6 zaudēja Irinai Begu un Monikai Nikulesku.

Čehietēm problēmas sākās jau 1. seta beigās, kad viņas pie 5:4 neizservēja setu. Vēlāk gan izdevās uzvarēt taibreikā, bet turpinājumā dominēja pretinieces. Ja 2. setā bija tikai viens breiks, tam notiekot jau pirmajā geimā, tad izšķirošajā setā pieci breiki. Čehietes divreiz atspēlējās, bet pie 4:4 zaudēja Sinjakovas serves geimā un trešo reizi tikt atpakaļ setā neprata. Rumānijas sastāvā teicami nospēlēja Nikulesku, ar kuras spēles lasīšanu Čehijas tenisistēm regulāri bija problēmas.

Kamēr pašreizējās desmitgades dominējošākā komanda Čehija izcīnījusi sešus titulus pēdējos astoņos gados, Rumānija ar šīs nedēļas nogales triumfu Ostravā sasniedza savu labāko rezultātu, pirmoreiz tiekot pusfinālā.

Rumānija pusfinālā tiksies ar Franciju, kas Ljēžā ar 3:1 sakāva Beļģiju. Mājinieces vienīgo punktu ieguva dubultspēlē. Beļģietes bija spēcīgākajā sastāvā, taču vienspēlēs palika bez uzvarām, turklāt valsts pirmā rakete Elīze Mertensa zaudēja gan Alizē Kornē (6:7(6), 2:6), gan Karolīnai Garsijai (2:6, 3:6).

Baltkrievija izbraukumā Braunšveigā ar 4:0 "sausā" atstāja Vāciju, kas spēlēja ar otro sastāvu, jo izlasei nepalīdzēja valsts pirmie divi numuru Andželika Kerbere un Jūlija Gērgesa. Viesu izlasē graujošā formā bija Arina Sabaļenka, divās spēlēs zaudēja tikai piecos geimos – 6:2, 6:1 pret Andreu Petkoviču un 6:1, 6:1 pret Lauru Zīgemundu.

Vācija neizmantoja iespēju iegūt goda punktu, kad Monas Bārtelas un Annas Lēnas Grēnefeldes pāris dubultspēlē ar 1:6, 6:0, 9:11 zaudēja Viktorijas Azarenkas un Lidzijas Marozvas duetam. Vācietēm supertaibreikā pie 9:8 bija mačbumba, Bārtela pieļāva kļūdu ar sitienu autā. Vienspēlēs pie vārda netikušajai Azarenkai tā bija pirmā spēle izlasē kopš 2016. gada.

Baltkrievijai arī pusfinālā būs jādodas uz ārzemēm, turklāt jāmēro ļoti tāls ceļš uz Austrāliju, kas ar Ešlijas Bārtijas pūlēm guva 3:2 uzvaru izbraukumā Ešvilā (Ziemeļkarolīna) pret ASV. Bārtija bija mača lielākā zvaigzne, raketi pieliekot visu trīs punktu gūšanā – uzvaras abās vienspēlēs (ieskaitot 6:4, 6:1 pirmo numuru cīņā pret Medisonu Kīsu) un panākums izšķirošajā dubultspēlē kopā ar Priscillu Honu. Austrālijas pāris ar 6:4, 7:5 pieveica Danielu Kolinsu un Nikolu Melikāru.

Čehijas un ASV zaudējumi nozīmē to, ka abas pēdējo divu gadu čempiones šosezon piedzīvoja neveiksmi jau 1. kārtā, tāpēc abām būs jāspēlē pirmās grupas "play off" mačos. Šajās cīņās pēc diviem mēnešiem piedalīsies arī Latvija.

Visi četri 1. kārtas mači notika uz "hard" seguma telpu apstākļos. Pusfināli un pirmo divu grupu "play off" mači būs 20. un 21. aprīlī, bet fināls plānots 9. un 10. novembrī.

"Fed Cup 2019". Pasaules pirmās divas grupas

Pirmā grupa

MačsRez.
ASV – Austrālija2:3
Beļģija – Francija1:3
Čehija – Rumānija2:3
Vācija – Baltkrievija0:4

Otrā grupa

MačsRez.
Japāna – Spānija2:3
Latvija – Slovākija4:0
Nīderlande – Kanāda0:4
Šveice – Itālija3:1

     [+] [-]

, 2019-02-11 10:50, pirms 5 gadiem
Interesanti būtu, ja Latvijai trāpītos Čehija, vai ASV.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-11 12:03, pirms 5 gadiem
Ja spēlē visi līderi, Beļģija vispiezemētākā komanda. No otras puses, varam mierīgi izbāzt Keys un Stevens USA komandā un noliet Keninai.